Πέμπτη 27 Μαρτίου 2014

420 τεθωρακισμένα και 320 φορτηγά από ΗΠΑ αλλά τέλος στην υπόθεση Abrams ...



Επιμέλεια Λ. ΛΙΓΟΥΡΙΩΤΗΣ 

Περί τον Μάιο - Ιούνιο ή το αργότερο τον Οκτώβριο αναμένονται στην Ελλάδα από τις ΗΠΑτα περίπου 500 μεταχειρισμένα Τεθωρακισμένα Οχήματα Μεταφοράς Προσωπικού Μ-113 Α2 και παρομοίων τύπων, η προσφορά των οποίων έχει γίνει από το 2010 και η έγκριση προμήθειάς τους έχει ολοκληρωθεί - και ανακοινωθεί - από τον Μάιο του 2013. Παράλληλα έχει δρομολογηθεί και η απόκτηση, πάλι από τις ΗΠΑ, 320 μεταχειρισμένων οχημάτων γενικής χρήσης (αρματοφορείς, βυτιοφόρα, φορτηγά, γερανοφόρα κλπ) την διαλογή των οποίων από τους όρχους των αμερικανικών αποθεμάτων έκανε ήδη επιτροπή αξιωματικών.

Το κατ αρχήν χρονοδιάγραμμα για τα ΤΟΜΠ  και την νέα προμήθεια Οχημάτων παρουσίασε  ο ίδιος ο νέος Αρχηγός ΓΕΣ αντιστράτηγος Χρίστος Μανωλάς κατά την πρώτη συνάντησή του με τους δημοσιογραφους. Παράλληλα ο κ. Μανωλάς εξήγησε ότι υπάρχει έτοιμο σχέδιο αξιοποίησης των οπλικών συστημάτων σε μονάδες. 

Όλοι οι διατιθέμενοι τύποι


Ως προς τον αριθμό τους στρατιωτικές πηγές του ΓΕΣ επιμένουν ότι πρόκειται για 460 - ωστόσο πέρυσι ο αρμόδιος υφυπουργός Άμυνας είχε πει στο OnAlert ότι είναι 557, μαζί με τα αντιστοιχούντα ή προοριζόμενα για ''κανιβαλλισμό''.Τελικά μπορεί να ''ξεδιαλέχτηκαν'' τα 460 καλύτερα. Ανεξαρτήτως πάντως του αριθμού των τεθωρακισμένων οχημάτων αρμοδίως αναφέρεται ότι δεν πρόκειται μόνο για  απλά Μ-113 Α2 και μεταξύ τους περιλαμβάνονται και άλλοι παρόμοιοι τύποι, όπως τεθωρακισμένα Κέντρα Διοίκησης Βολής (ΚΔΒ),υποστήριξης πυρών,δημιουργίας παραπετάσματος,μεταφοράς εκτοξευτών αντιαρματικών TOW κλπ. Συγκεκριμένα η προμήθεια αφορά Τεθωρακισμένα οχήματα Μ-113 Α2, Μ 901 ΙΤV,Μ 1059, Μ 577 ΚΑΙ Μ 106.
Αξίζει να σημειωθεί ότι το κόστος για την μεταφορά των  ΤΟΜΠ κλπ από τις ΗΠΑ υπολογίζεται ότι θα κοστίσει περίπου 4 εκ. ευρώ. Όσον αφορά την επιθεώρηση και μικροεπισκευή που χρειάζονται θα γίνει στην Ελλάδα και , όπως λένε στρατιωτικές πηγές,, τα όποια υλικά  θα καλυφθούν οικονομικά από ήδη εγκεκριμένα- δεσμευμένα κονδύλια και δεν θα χρειαστούν πρόσθετα χρήματα από τον προ'υ'πολογισμό.

Τα 320 φορτηγά


Με ''ξεδιάλεγμα'' από 600 προσφερόμενα οχήματα γενικής χρήσης επέλεξε επιτροπή τουΓΕΣ και τα 300-320  οχήματα για τα οποία ωστόσο αναμένεται απόφαση της Αμερικανικής Διοίκησης πριν προχωρήσει.Πρόκειται για οχήματα Μ 977,Μ Μ 978, Μ 985 και  Μ 978 P1. Σε αυτό το επίπεδο πρόκειται για κατ αρχήν πρόθεση των Ενόπλων Δυνάμεων των ΗΠΑ - χωρίς ωστόσο να υπάρχει εκτίμηση ότι δεν θα προωθηθεί. 

Τα 10 Σινουκ 

Ένα βήμα πιο μπροστά βρίσκεται και η υπόθεση διάθεσης 19 ελικοπτέρων μεταφοράς Σινουκ - τα οποία παρόλο που είχαν επιλεγεί για μας τελικά δόθηκε προτεραιότητα στην Ν.Κορέα.

Stop στα Αμπραμς Μ1 Α1


Τέλος, από όσα  αναφέρθηκαν αρμοδίως  για τα τανκς Αμπραμς Μ1 Α1- και παρόλο που ''τρέχει'' κατά αρχήν ελληνικό αίτημα για μερικές δεκάδες - διεφάνη ότι το σχετικό πρόγραμμα  δεν αποτελεί προτεραιότητα και δεν προχωρά - επί του παρόντος τουλάχιστον.





































οναλρτ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Tο μπλοκ μας δημοσιεύει κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές, και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε.
Όσοι επιθυμούν να παίρνουν τις αναρτήσεις από το μπλογκ μπορούν να το κάνουν ελεύθερα με την παράκληση όπως σαν πηγή ενημέρωσης να αναφέρουν το ιστολόγιο μας.

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

Για να επικοινωνήσετε μαζί μας:spyrosjt@yahoo.gr
www.tips-fb.com