Τρίτη 25 Φεβρουαρίου 2014

ΕΡΩΤΗΣΗ ΣΥΡΙΖΑ: Είναι δυνατόν να μεταφράζουν τη «σαρία» στα ελληνικά;;;



Ερώτηση προς τη Βουλή κατέθεσε ομάδα βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ, που καταγγέλλει και ζητά διευκρινήσεις για υπουργική απόφαση που προβλέπει την συγκρότηση ειδικής επιτροπής για την σύνταξη εγχειριδίου που θα κωδικοποιεί τη «σαρία», τον ισλαμικό νόμο δηλαδή στην Ελλάδα.
Όπως αναφέρουν, στην ερώτησή τους οι βουλευτές, με υπουργική απόφαση του υπουργού Παιδείας και Θρησκευμάτων Κ. Αρβανιτόπουλου, στις 7 Φεβρουαρίου 2014 συγκροτείται επιτροπή για την σύνταξη εγχειριδίου με τίτλο «Εγχειρίδιο Διαπροσωπικών Σχέσεων κατά το ιεροδικαιικό Σύστημα Χάναφι».
Οι Τ. Κουράκης, Ν. Βούτσης, Β. Κατριβάνου, Τζ. Bαμβακά και Θ. Φωτίου ζητούν διευκρινίσεις για την συγκρότηση της επιτροπής και ειδικότερα ρωτούν:
syriza
«1. Ποια ανάγκη εξυπηρετεί η σύνταξη του Εγχειρίδιου Διαπροσωπικών Σχέσεων κατά το ιεροδικαιϊκό Σύστημα Χάναφι;
2. Τι εννοεί όταν διευκρινίζει ότι το Εγχειρίδιο δεν θα είναι απολύτως δεσμευτικό ούτε για τους Σοφολογιοτάτους Μουφτήδες κατά την άσκηση των δικαιοδοτικών αρμοδιοτήτων τους ούτε για τους διαδίκους καθώς αμφότεροι διατηρούν πλήρως το δικαίωμα να επικαλεσθούν είτε άλλα αποσπάσματα από την Χαντίθ είτε να προκρίνουν την ερμηνεία ενός Χαναφηίτη ερμηνευτή εν σχέσει με την ερμηνεία ετέρου Χαναφηίτη ερμηνευτή;
3. Θα υπάρξουν οδηγίες για την επίλυση πιθανής σύγκρουσης κανόνων ιερού δικαίου με κανόνες που διατυπώνει το Σύνταγμα και η Ευρωπαϊκή Σύμβαση για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου (ΕΣΔΑ);».
Επισημαίνουν ότι στην Υπουργική Απόφαση δεν διευκρινίζεται για ποιο λόγο αποφασίστηκε η σύνταξη του Εγχειριδίου. Επίσης διευκρινίζεται ότι το εν λόγω Εγχειρίδιο δεν θα είναι απολύτως δεσμευτικό ούτε για τους Σοφολογιοτάτους Μουφτήδες κατά την άσκηση των δικαιοδοτικών αρμοδιοτήτων τους ούτε για τους διαδίκους, καθώς αμφότεροι διατηρούν πλήρως το δικαίωμα να επικαλεσθούν είτε άλλα αποσπάσματα από την Χαντίθ είτε να προκρίνουν την ερμηνεία ενός Χαναφηίτη ερμηνευτή εν σχέσει με την ερμηνεία ετέρου Χαναφηίτη ερμηνευτή.
Τι προηγήθηκε από τον Υπουργό Παιδείας
Ο υπουργός Παιδείας Κωνσταντίνος Αρβανιτόπουλος, με υπουργική απόφαση που εξεδόθη λίγες ημέρες πριν, αποφάσισε τη συγκρότηση ειδικής επιτροπής για τη σύνταξη εγχειριδίου που θα κωδικοποιεί τη σαρία.
Το βιβλίο θα αφορά σε πρώτη φάση αποκλειστικά τους μουσουλμάνους της Θράκης, θα κυκλοφορήσει στην ελληνική και την αραβική γλώσσα, και θα ρυθμίζει τα πάντα... σε ό,τι αφορά τα θέματα των διαπροσωπικών σχέσεων της μουσουλμανικής μειονότητας. Με λίγα λόγια, οι μουφτήδες, δηλαδή οι φυσικοί δικαστές των μουσουλμάνων της Θράκης, θα πάψουν να δικάζουν... προφορικά, όπως γίνεται μέχρι σήμερα και θα μπορούν να «δικάσουν» και με «μπούσουλα». Σαφώς κακώς αυτό συμβαίνει, παρότι δεν έχουν κανένα δικαίωμα να δικάζουν άλλοι από εκείνους που με σαφήνεια ορίζει το ελληνικό Σύνταγμα και με προβλέψεις άλλες πέραν αυτών που προβλέπουν οι νόμοι τούτου του Κράτος ...που βαυκαλίζεται και επιθυμεί να πρεσβεύει εαυτόν ως ευρωπαϊκό...
thraki-kafeneio
Η σαρία είναι θρησκευτικός κώδικας διαβίωσης, εμπνευσμένος από το Κοράνιο, και χρησιμοποιείται ως αναφορά στο ισλαμικό δίκαιο, αλλά και τον ισλαμικό τρόπο ζωής γενικότερα, προβλέπει όμως και αυστηρές ποινές, που δεν έχουν θέση σε ένα ευνομούμενο Κράτος. Πρόκειται για τη φωνή του προφήτη Μωάμεθ, την οποία ερμηνεύουν τέσσερις βασικές σχολές στον μουσουλμανικό κόσμο. Το εγχειρίδιο του υπουργείου Παιδείας θα ακολουθήσει τη σημαντικότερη από αυτές, τη σχολή Χάναφι (ιεροδικαϊκό σύστημα Χάναφι).
Η σαρία πάντως, στη μουσουλμανική κοινωνία της Θράκης ισχύει μόνο ως προς το οικογενειακό δίκαιο καθώς και τις υποθέσεις που σχετίζονται με ζητήματα κληρονομιάς και διαθηκών (ο θρησκευτικός ηγέτης, ο μουφτής δηλαδή, λειτουργεί ως ιεροδικαστής απονέμοντας το ισλαμικό δίκαιο. Με νόμο του ελληνικού κράτους, το 1990, εκχωρείται και επισήμως το δικαίωμα άσκησης δικαστικών αρμοδιοτήτων στους μουφτήδες).
Η χώρα μας, θέλοντας να βάλει μια «άναρχη τάξη» στην αναρχία κάνει ένα ακόμα πιο ακραίο βήμα, δίνοντας στους μουσουλμάνους πολίτες αυτό που ζητούν οι μουφτήδες.
Είναι χαρακτηριστική ως προς αυτό η τελευταία επιστολή που εστάλη λίγο πριν από τα Χριστούγεννα στον γενικό γραμματέα Θρησκευμάτων Γ. Καλαντζή, από τον μουφτή Κομοτηνής Μέτσο Τζαμαλή: «...Θεωρούμε ότι είναι πλέον αδήριτη η ανάγκη το υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων και ειδικότερα η Γενική Γραμματεία Θρησκευμάτων να προχωρήσει στη σύνταξη, την εκτύπωση και τη δωρεάν διάθεση ενός βιβλίου για τη σαρία».
THR
Το βιβλίο
«Το βιβλίο αυτό θα πρέπει να είναι, κατά το δυνατόν, σύντομο και περιεκτικό ώστε να βοηθήσει τους Έλληνες πολίτες όλων των θρησκευμάτων να κατανοήσουν ότι η παραχώρηση από το ελληνικό κράτος του προνομίου, για την αναγνώριση της ισχύος της σαρία για το προσωπικό δίκαιο των Ελλήνων πολιτών που είναι μέλη της μουσουλμανικής μειονότητας της Θράκης, συνδέεται με τη θρησκευτική τους ταυτότητα, παράδοση και πολιτισμό χωρίς να αποτελεί απειλή για τα ανθρώπινα δικαιώματα και τη γενικότερη ελληνική έννομη τάξη».
Τόσο ο μουφτής Κομοτηνής Μέτσο Τζαμαλή όσο και οι μουφτήδες Ξάνθης Μεχμέτ Εμίν Σινίκογλου, Διδυμοτείχου Μεχμέτ Σερίφ Δαμάδογλου, επιμόνως από καιρό ζητούσαν τη σύνταξη ενός εγχειριδίου με τον τίτλο «Εγχειρίδιο Διαπροσωπικών Σχέσεων κατά το Ιεροδικαϊκό Σύστημα Χάναφι» για την υποβοήθηση της άσκησης των δικαιοδοτικών αρμοδιοτήτων τους που προβλέπει ο νόμος. Στην Υπουργική Απόφαση αναφέρονται τα εξής: «Συγκροτούμε άμισθη επιτροπή με αποκλειστικό σκοπό τη σύνταξη εγχειριδίου, εν είδει οδηγού, με ενδεικτικό τίτλο «Εγχειρίδιο Διαπροσωπικών Σχέσεων κατά το Ιεροδικαϊκό Σύστημα Χάναφι». Κατόπιν της κοινής πρότασης των σοφολογιωτάτων μουφτήδων το εγχειρίδιο αυτό θα στηρίζεται επί των αυθεντικών πηγών της Σχολής Χάναφι για το οικογενειακό και κληρονομικό δίκαιο.
...Το εγχειρίδιο θα συνταχθεί στην ελληνική γλώσσα και τη γλώσσα του Κορανίου (αραβική)». Η επιτροπή για τη σύνταξη του βιβλίου θα αποτελείται από τους τρεις μουφτήδες, με πρόεδρο τον μουφτή Κομοτηνής Μέτσο Τζαμαλή. Τα πνευματικά δικαιώματά του ανήκουν αποκλειστικά στο υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων.


























newsbomb

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Tο μπλοκ μας δημοσιεύει κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές, και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε.
Όσοι επιθυμούν να παίρνουν τις αναρτήσεις από το μπλογκ μπορούν να το κάνουν ελεύθερα με την παράκληση όπως σαν πηγή ενημέρωσης να αναφέρουν το ιστολόγιο μας.

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

Για να επικοινωνήσετε μαζί μας:spyrosjt@yahoo.gr
www.tips-fb.com