Κυριακή 19 Ιανουαρίου 2014

Η Ελληνικότητα της Ομογένειας σε κίνδυνο ;




Ο Ελληνισμός της Βόρειας Αμερικής βιώνει μια πραγματικότητα που τον ωθεί όλο και περισσότερο στην αφομοίωση με την χώρας που ζει. Οι απομακρυσμένες ρίζες ,το ότι δεν  υπάρχουν πια νέοι μετανάστες απ΄την Ελλάδα, οι μικτοί γάμοι και το εκπαιδευτικό σύστημα των χωρών όπου διαβιούν, συντελούν στην μέρα με την μέρα υποχώρηση της ελληνικής  τους συνείδησης.

Οι επικεφαλής  της Ελληνικής Διασποράς βλέπουν στην Εκκλησία ως το τελευταίο προπύργιο του… Ελληνισμού μια και σημειώνεται αύξηση στην τέλεση των θρησκευτικών τελετών γάμων, βαφτίσεων και μεγάλων θρησκευτικών εορτών της Ελληνορθόδοξης θρησκείας από τους Ελληνο-Αμερικανούς της δεύτερης ,τρίτης ακόμα και της τέταρτης γενιάς.

Η Ορθοδοξία  όμως  δεν μπορεί να αποτελέσει τον μοναδικό πυλώνα της αναγέννησης και διατήρησης  της εθνικής ταυτότητας μια και η Ορθοδοξία δεν είναι μια θρησκεία αποκλειστικά και μόνο για τους Έλληνες, σε αντίθεση με τον Ιουδαϊσμό που είναι η θρησκεία των Ιουδαίων της Διασποράς ,μια και η Ορθοδοξία είναι η θρησκεία και των Ρώσων, των Σέρβων, των Βουλγάρων και άλλων βαλκανικών λαών.

Συνεπώς θα πρέπει να χρησιμοποιηθούν και άλλοι μοχλοί,άλλα κίνητρα  που σε συνδυασμό με την Ορθόδοξες παραδόσεις θα πείσουν και θα ενθαρρύνουν τις επόμενες γενιές των Ελλήνων της Διασποράς να υιοθετήσουν και  να ακολουθήσουν τις πατρογονικές τους παραδόσεις και ρίζες.Και αυτές είναι

1.Η διδασκαλία της ελληνικής γλώσσας

Είναι πολύ σημαντικό να γίνει κατανοητό το πόσο σημαντική είναι η εκμάθηση της  ελληνικής γλώσσας στην διατήρηση του Ελληνισμού μια και είναι το βασικό εργαλείο επικοινωνίας με την Μητέρα-πατρίδα την ιστορία, την τέχνη και τον πολιτισμό της και πρέπει να διατηρηθεί πάση θυσία.

2.Η  Ελληνική Ιθαγένεια.

Η δυνατότητα απόκτησης της ελληνικής ιθαγένειας είναι ένα κληρονομικό δικαίωμα που μπορεί να αποδειχθεί ιδιαίτερα χρήσιμο σε όσους θέλουν να βρουν δουλειά σε ευρωπαϊκή χώρα και αυτό είναι ένα βασικό επιχείρημα-προνόμιο κυρίως για τους νέους Ελληνο-Αμερικανούς.

3.Η δικτύωση

Η δημιουργία οργανώσεων ,ιδρυμάτων ,επαγγελματικών ενώσεων ενδυναμώνει τους δεσμούς των νέων Ελλήνων της Διασποράς ,που έχουν σαν κοινό παρονομαστή την κοινή τους καταγωγή.

4.Η δημιουργία Ελληνικών ιστότοπων ειδικού ενδιαφέροντος

Το διαδίκτυο προσφέρει την δυνατότητα σύνδεσης πέρα από τα σύνορα  και μπορεί να αποτελέσει  ένα μοναδικό εργαλείο γνωριμίας ,επαφής κα συνεργασίας των απανταχού Ελλήνων .

5.Ανανέωση των Ομογενειακών Θεσμών

Δυστυχώς οι Ελληνικές Ενώσεις και Κοινότητες της Ομογένειας είναι πια ξεπερασμένες και θα πρέπει να δημιουργηθούν νέες  που θα προσελκύσουν τους  νέους .

6.Η υποστήριξη των Ελληνικής καταγωγής πολιτικών

Η κινητοποίηση των νέων Ελληνο-Αμερικανών  προκειμένου να υποστηρίξουν υποψήφιους πολιτικούς ελληνικής καταγωγής μπορεί να αποτελέσει ένα ισχυρό κίνητρο ενότητας που θα λειτουργήσει  και σαν συνεκτικός εθνικός κρίκος

7.Άλλες πηγές

Άλλες πηγές ενίσχυσης και τόνωσης του Ελληνισμού της Διασποράς είναι η δημιουργία  Εδρών Ελληνικών Σπουδών στα Πανεπιστήμια και η εξαγωγή του Ελληνικού πολιτισμού με την δημιουργία Ελληνικών Φεστιβάλ Κιν/φου και την χρηματοδότηση θιάσων που παρουσιάζουν ελληνικά θεατρικά έργα.Τίποτα δεν μπορεί να τονώσει περισσότερο το πατριωτικό συναίσθημα ενός Έλληνα από την παράσταση ενός αρχαίου δράματος.

Μαζί με την Ελληνική Ορθόδοξη Εκκλησία που αποτελεί τον ακρογωνιαίο λίθο της Ελληνικής Διασποράς ,είναι πια ώρα ο επικεφαλής της Ελληνικής Ομογένειας να εφαρμόσουν και άλλες σύγχρονες μεθόδους προκειμένου να εξασφαλιστεί η διατήρηση και η εθνική συνείδηση του Ελληνισμού της Αμερικής.

Απόδοση Ε.Α.

Της  Ι.Φραγκούλη-Αργύρη

Huffington post.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Tο μπλοκ μας δημοσιεύει κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές, και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε.
Όσοι επιθυμούν να παίρνουν τις αναρτήσεις από το μπλογκ μπορούν να το κάνουν ελεύθερα με την παράκληση όπως σαν πηγή ενημέρωσης να αναφέρουν το ιστολόγιο μας.

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

Για να επικοινωνήσετε μαζί μας:spyrosjt@yahoo.gr
www.tips-fb.com