Σάββατο 11 Ιανουαρίου 2014

ΣΟΚ...Από την είδηση καταστροφής χημικών του Άσαντ ανοιχτά των Χανίων ...




Αγωνία και οργή στην Κρήτη για την επικείμενη μόλυνση της θάλασσας, μετά την είδηση που μετέδωσε από το BBC στις 7 Ιανουαρίου που αναφέρει ότι η Συρία σκοπεύει να καταστρέψει επικίνδυνα χημικά όπλα σε διεθνή ύδατα, δυτικά των Χανίων, έξω από την περιοχή Φαλάσαιρνα.
Το BBC ανέφερε ότι το πλοίο «Ark Futura» συνοδευόμενο από Ρωσικά και Κινεζικά πολεμικά πλοία απέπλευσε από το λιμάνι της Λατάκιας στη Συρία με προορισμό λιμάνι της νότιας Ιταλίας που δεν έχει ακόμα κατονομαστεί. Εκει τα επικίνδυνα χημικά θα φορτωθούν στο αμερικανικό φορτηγό πλοίο MV Cape Ray, για να καταστραφούν με τη μέθοδο της υδρόλυσης σε διεθνή θαλάσσια ύδατα, ενώ τα λιγότερο τοξικά χημικά θα μεταφερθούν σε ειδικές μονάδες από νορβηγικά και δανέζικα πλοία.
Το θέμα ανέδειξε η εφημερίδα «Χανιώτικα Νέα» στην οποία μίλησε σχετικά και ο καθηγητής Επεξεργασίας και Διάθεσης Τοξικών και Επικίνδυνων Αποβλήτων του Πολυτεχνείου Κρήτης Ευάγγελος Γιδαράκος κάνοντας λόγο για μεγάλο κίνδυνο: «Διαφωνώ κάθετα μ' αυτήν τη μέθοδο (της υδρόλυσης), γιατί τα χημικά αυτά είναι σοβαρά μείγματα επικίνδυνων και τοξικών ουσιών που δεν είναι σε θέση να αδρανοποιηθούν μόνο με τη χρήση αυτής της μεθόδου. Πόσο δε μάλλον να αδρανοποιηθούν σε τέτοιο βαθμό, ώστε να μπορέσουν να τα ρίξουν στη θάλασσα και να μην καταστρέψουν τους ζώντες οργανισμούς».
newego LARGE t 1101 54207688
Βούλτεψη: Δεν θα δεχθούμε να ριχθεί στη Μεσόγειο το χημικό οπλοστάσιο του συριακού καθεστώτος
Διευκρινίσεις για δημοσιεύματα που θέλουν το χημικό οπλοστάσιο του καθεστώτος Άσαντ στη Συρία να καταστρέφεται «σε διεθνή ύδατα δυτικά της Κρήτης», μετέφερε στη Βουλή η κοινοβουλευτική εκπρόσωπος της Νέας Δημοκρατίας, Σοφία Βούλτεψη, απαντώντας σε σχετική παρέμβαση του κοινοβουλευτικού εκπροσώπου των Ανεξαρτήτων Ελλήνων, Νότη Μαριά.
Σχολιάζοντας δημοσίευμα κρητικής εφημερίδας, που σύμφωνα με τον κ. Μαριά έχει αναστατώσει την κρητική κοινωνία, η κ. Βούλτεψη σημείωσε πως αποτελεί διογκωμένη παρουσίαση διαδικτυακής ανάρτησης του BBC, το οποίο ωστόσο είχε επικαλεστεί «πληροφορίες». «Σύμφωνα με τις πληροφορίες, τα χημικά έφυγαν από τη Λατάκεια και κατευθύνονται προς την Ιταλία, όπου θα μεταφορτωθούν σε πολεμικό πλοίο του Αμερικανικού Ναυτικού και θα καταστραφούν πάνω στο πλοίο. Θα το δούμε -μπορεί και αυτό να προκαλεί πρόβλημα. Από κει και πέρα ωστόσο, και μέχρι να λέμε ότι ετοιμάζονται να ρίξουν τα χημικά στη Μεσόγειο και πως εμείς καθόμαστε και κοιτάμε, υπάρχει απόσταση. Ποιος από εμάς θα δεχθεί να πέσουν τα χημικά της Συρίας στη θάλασσα; Ποιος θα το δεχόταν;», αναρωτήθηκε η κ. Βούλτεψη.
marias
Προηγουμένως, ο κ. Μαριάς είχε επικαλεστεί το δημοσίευμα και είχε αναφέρει πως «υπάρχει απόφαση να ποντισθούν τα επικίνδυνα χημικά υλικά μεταξύ Κρήτης και Ιταλίας σε διεθνή ύδατα». Απευθυνόμενος δε, στον παριστάμενο υπουργό Ναυτιλίας και Αιγαίου, Μ. Βαρβιτσιώτη, του είχε ζητήσει να επιληφθεί του θέματος, προκειμένου να υπάρξει διεθνής κινητοποίηση για την αποτροπή της συνεπακόλουθης οικολογικής καταστροφής. Σημειώνεται πως η κ. Βούλτεψη βάσισε (σύμφωνα με τα λεγόμενά της) την απάντησή της, σε πληροφορίες που της έδωσαν συνεργάτες του κ. Βαρβιτσιώτη.
Επείγουσα ερώτηση των Οικολόγων προς την Κομισιόν 
Επείγουσα ερώτηση που βασίζεται στις πληροφορίες που έχουν δει το φως της δημοσιότητας για την καταστροφή επάνω στο πλοίο της ναυτικής διοίκησης των ΗΠΑ MV Cape Ray, πιλοτικά ή σε πραγματικές συνθήκες, των χημικών όπλων της Συρίας με τη μέθοδο της υδρόλυσης στα διεθνή ύδατα μεταξύ Ιταλίας, Ελλάδας, Λιβύης και Μάλτας κατέθεσε ο Νίκος Χρυσόγελος, ευρωβουλευτής των Πράσινων, Αντιπρόεδρος της Επιτροπής Περιφερειακής Ανάπτυξης.
Ο Διεθνής Οργανισμός για την Απαγόρευση των Χημικών Όπλων έχει αναλάβει την καταστροφή των περίπου 1400 τόνων των Συριακών χημικών όπλων μέχρι τα μέσα του 2014.
Μετά την άρνηση αρκετών χωρών (Αλβανία, Βέλγιο, Νορβηγία κ.α.) να φιλοξενήσουν στην επικράτειά τους αυτή την διαδικασία, οι ΗΠΑ πρότειναν τη χρησιμοποίηση της μεθόδου υδρόλυσης που έχει ανατηχθεί για την αδρανοποίηση. Το πρώτο φορτίο χημικών έχει ήδη αποπλεύσει από τη Συρία με προορισμό την Ιταλία, όπου θα μεταφορτωθεί στα Αμερικάνικα πλοία για να ξεκινήσει η διαδικασία σύντομα.























newsbomb

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Tο μπλοκ μας δημοσιεύει κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές, και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε.
Όσοι επιθυμούν να παίρνουν τις αναρτήσεις από το μπλογκ μπορούν να το κάνουν ελεύθερα με την παράκληση όπως σαν πηγή ενημέρωσης να αναφέρουν το ιστολόγιο μας.

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

Για να επικοινωνήσετε μαζί μας:spyrosjt@yahoo.gr
www.tips-fb.com