Τετάρτη 18 Δεκεμβρίου 2013

To NATO ανησυχεί για τους ρωσικούς πυραύλους Ισκαντέρ ...




Ο στρατιωτικός διοικητής του ΝΑΤΟ εξέφρασε  την ανησυχία του για την ανάπτυξη από τη Ρωσία συστοιχίες πυραύλων τύπου Ισκαντέρ στον θύλακα Καλίνινγκραντ, επισημαίνοντας ότι πρέπει να υπάρξει καλύτερη επικοινωνία μεταξύ της Ρωσίας και της Ευρωατλαντικής Συμμαχίας.


Η ρωσική εφημερίδα Ιζβέστια ανέφερε χθες Δευτέρα ότι η Μόσχα έχει αναπτύξει «εδώ και καιρό» συστοιχίες πυραύλων μικρού βεληνεκούς τύπου Ισκαντέρ στον ρωσικό θύλακα του Καλίνινγκραντ, ο οποίος βρίσκεται μεταξύ Πολωνίας και Λιθουανίας, χώρες μέλη του ΝΑΤΟ.


Ο στρατιωτικός διοικητής του ΝΑΤΟ, ο αμερικανός πτέραρχος Φίλιπ Μπρίντλοβ, δήλωσε σήμερα ότι ανησυχεί για τα δημοσιεύματα αυτά.
«Είναι κάτι που πρέπει να κατανοήσουμε και να ενημερωθούμε για τα πραγματικά στοιχεία», δήλωσε μιλώντας σε μια μικρή ομάδα δημοσιογράφων στο Βερολίνο.


Ο ίδιος άφησε να εννοηθεί ότι οι πληροφορίες αυτές αποδεικνύουν ότι χρειάζεται να υπάρξει ένα κανάλι πιο τακτικής και αξιόπιστης επικοινωνίας μεταξύ του ΝΑΤΟ και των ρώσων στρατιωτικών διοικητών.
Όταν ρωτήθηκε αν υπάρχει αυτό το κανάλι, ο Μπρίντλοβ απάντησε: «Δεν θα έλεγα ότι υπάρχει ακόμη στο βαθμό που θα το επιθυμούσαμε, αλλά εργαζόμαστε πολύ σκληρά προς αυτή την κατεύθυνση».


Ο εκπρόσωπος του ρωσικού υπουργείου Άμυνας Ιγκόρ Κονατσένκοφ επεσήμανε χθες ότι συστοιχίες πυραύλων Ισκαντέρ έχουν αναπτυχθεί στη δυτική Ρωσία, χωρίς όμως να διευκρινίσει πού.
Η κυβέρνηση της Πολωνίας εξέφρασε χθες την έντονη ανησυχία της για την πιθανότητα η Ρωσία να έχει αναπτύξει τους πυραύλους Ισκαντέρ στον θύλακα αυτόν της Βαλτικής Θάλασσας υποστήριξε ότι θα διαβουλευθεί με τους συμμάχους της στο ΝΑΤΟ για το θέμα αυτό.


Το Κρεμλίνο είχε προειδοποιήσει το 2011 ότι η Ρωσία θα μπορούσε να εγκαταστήσει στο Καλίνινγκραντ συστοιχίες πυραύλων Ισκαντέρ, με στόχο να απαντήσει στην «απειλή» που αποτελεί το σχέδιο «αντιπυραυλικής ασπίδας» του ΝΑΤΟ στην Ευρώπη.
Η «αντιπυραυλική ασπίδα» αποτελεί εδώ και χρόνια αιτία αντιπαράθεσης μεταξύ του ΝΑΤΟ και της Ρωσίας. Η Ευρωατλαντική Συμμαχία υποστηρίζει ότι έχει στόχο να προσφέρει προστασία στα ευρωπαϊκά κράτη μέλη του ΝΑΤΟ μπροστά σε μια ενδεχόμενη πυραυλική απειλή από το Ιράν, όμως η Ρωσία την εκλαμβάνει ως απειλή για τη δική της ασφάλεια.


Η εκπρόσωπος του ΝΑΤΟ Οάνα Λουνγκέσκου δήλωσε όταν ρωτήθηκε σχετικά: «Η μετακίνηση πυραύλων ή αεροσκαφών σε περιοχές όπου είναι δύσκολο να κατανοηθούν οι σκοποί τους είναι αντιπαραγωγική για το είδος της συνεργασίας που επιζητεί το ΝΑΤΟ με τη Ρωσία και για τους στόχους που έχουν συμφωνηθεί ώστε να προαχθεί η ασφάλεια στην περιοχή».


Η Λουνγκέσκου πρόσθεσε ότι το ΝΑΤΟ επιθυμεί να υπάρξει περισσότερη διαφάνεια στη σχέση του με τη Ρωσία κι έχει κάνει επανειλημμένες προσπάθειες να συνεργαστεί με τη Μόσχα σε αυτό τον τομέα.
«Δυστυχώς η Ρωσία δεν έχει δεχθεί μέχρι στιγμής τις προτάσεις αυτές», κατέληξε. 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Tο μπλοκ μας δημοσιεύει κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές, και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε.
Όσοι επιθυμούν να παίρνουν τις αναρτήσεις από το μπλογκ μπορούν να το κάνουν ελεύθερα με την παράκληση όπως σαν πηγή ενημέρωσης να αναφέρουν το ιστολόγιο μας.

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

Για να επικοινωνήσετε μαζί μας:spyrosjt@yahoo.gr
www.tips-fb.com