Τρίτη 10 Δεκεμβρίου 2013

Επιστολή με "υπογραφή" ανώνυμων στρατιωτικών στηρίζει το gay pride του Μπουτάρη .....




Επιστολή η οποία υπογράφεται από “Αξιωματικούς του Στρατού” -συνεπώς είναι ανώνυμη-  κυκλοφορεί μέσω e mail . Σύμφωνα με όσα ακούγονται η επιστολή έχει διαρρεύσει από το γραφείο του δημάρχου Θεσσαλονίκης Γιάννη Μπουτάρη και οι συντάκτες της συγχαίρουν τον δήμαρχο για το gay pride που έγινε στη συμπρωτεύουσα! 

Από το γραφείο του κ.Μπουτάρη με το οποίο επικοινώνησε το Onalert υποστηρίζουν ότι δεν έχουν γνώση της επιστολής. Και αυτό κάνει περίεργη την "διαρροή" της. Το θέμα με το οποίο ασχολείται είναι σαφές ότι είναι απ΄ αυτά που στον χώρο των Ενόπλων Δυνάμεων αποτελούν ταμπού . Και όχι μόνο στις ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις.


Κανείς δεν μπορεί να πει με βεβαιότητα αν η επιστολή αυτή προέρχεται πράγματι από αξιωματικούς ή οι συντάκτες της θέλουν να προκαλέσουν ενδιαφέρον. Δεν υποστηρίζουμε ότι οι στρατιωτικοί είναι εναντίον των ομοφυλόφυλων στην πλειοψηφία τους αλλά ,επειδή στην Ελλάδα, ζούμε μοιάζει απίθανο στελέχη των όπως και να το κάνουμε συντηρητικών Ενόπλων Δυνάμεων να εξέφρασαν τόσο θερμά  την υποστήριξή τους σε παρέλαση gay. 

Το κείμενο της επιστολής είναι σοβαρό,αξιοπρεπές και λογικό . Ωστόσο διατηρούμε τις επιφυλάξεις μας αν πράγματι προέρχεται από στρατιωτικούς. Εντύπωση προκαλεί ότι η επιστολή αυτή διαρρέει τώρα τόσους μήνες μετά από την “παρέλαση υπερηφάνειας” η οποία έγινε το περασμένο Ιούνιο.

Το κείμενο της επιστολής:



Αξιότιμε Δήμαρχε, 

Είμαστε μία παρέα ανωτέρων αξιωματικών του στρατού που βρεθήκαμε πρόσφατα στη Θεσσαλονίκη στα πλαίσια 6μηνης μετεκπαίδευσης. Αρχικά, η πόλη διέψευσε τις προσδοκίες μας για μία ευχάριστη διαμονή, καθόσον τα ψήγματα του συντηρητισμού και καθωσπρεπισμού ήταν διάχυτα σε κάθε γωνιά της πόλης. Παντού βλέπαμε φοβικά σύνδρομα, ενώ εξέλειπε η αύρα μίας ευρωπαϊκής μητρόπολης. Προσπαθούσαμε εναγωνίως να διακρίνουμε τον ερωτισμό της πόλης για τον οποίο πολλά είχαμε ακούσει, αλλά πάντοτε αυτός σκόνταφτε στα οδοφράγματα της καθολικής απόρριψης της διαφορετικότητας και της έλλειψης αγάπης, αποκαλύπτοντας μία διόλου καλοδεχούμενη πραγματικότητα. 
Την αρνητική ενέργεια της πόλης, ήρθε συθέμελα να ταράξει το gay pride το οποίο έδωσε αναμφισβήτητα στη πόλη σημαντική προστιθέμενη αξία και δημιουργική πνοή. Η απόλυτη αποδοχή και ο σεβασμός των LGBT ατόμων, τόσο σε θεσμικό όσο και σε διαπροσωπικό επίπεδο είναι μία υπαρξιακή αναγκαιότητα, ιδιαίτερα στην παρούσα χρονική συγκυρία, καθώς σε περιόδους κρίσης, τα ανθρώπινα δικαιώματα αποτελούν νομοτελειακά τα πρώτα θύματα. Αυτή η πορεία προς την ισότητα, ήταν πραγματικά μία πολύχρωμη και ειρηνική εκδήλωση αγάπης, μία αληθινή γιορτή. Άλλωστε, η αγάπη συνδέει τις κοινωνίες και το μίσος τις αποσαθρώνει. Τα δικαιώματα των ομοφυλόφιλων, αμφιφυλόφιλων και τρανσέξουαλ ατόμων για ισότητα στην ελληνική κοινωνία και υπερηφάνεια, έπρεπε επί τέλους να προβληθούν. Τα χαμόγελα όλων των ανθρώπων που μπορούν να αγαπούν και να αγαπιούνται κόντρα σε προκαταλήψεις, αποτελούν πρώτη προτεραιότητα.

Τα χρώματα σε σημαίες, ρούχα, μπαλόνια, βλέμματα κυριάρχησαν και υπό τους ήχους τυμπάνων δόθηκε ένα ηχηρό μήνυμα αγάπης. Στα τύμπανα πρωτοστάτησαν και συνάδελφοί μας της στρατιωτικής μουσικής, γεγονός που μας έδωσε ανακούφιση και αισιοδοξία. Στην εορταστική παρέλαση τα βλέμματα συναντήθηκαν και οι άνθρωποι βάδισαν στον δημόσιο χώρο πραγματώνοντας μια φαντασιακή κοινότητα. Για πολλούς αποτέλεσε μία απελευθερωτική εμπειρία, καθώς δόθηκε η δυνατότητα εκτόνωσης σε συσσωρευμένες πιέσεις και βαθύτερες δυσκολίες έκφρασης, με τρόπο ανώδυνο. Εξωτερικεύθηκε η επιθυμία κάποιων παρεκκλίσεων από τα κυρίαρχα κανονιστικά πρότυπα για την μορφοποίηση του φύλου. Επειδή στο υπόψη Φεστιβάλ διασκεδάζουμε με κάτι που τις υπόλοιπες μέρες αποτελεί στοιχείο δοκιμασίας, είναι χρήσιμο να υποστηρίζουμε τέτοιες νησίδες ψυχικής χαλάρωσης. Τέτοιες στιγμές, επιτρέπουν συνειδητοποιήσεις και νέες διαφοροποιήσεις. Η χαλάρωση είναι μέρος της προσπάθειας για συνειδητή ζωή. Οι κοινωνικές ιεραρχίες δεν άλλαξαν και η προσωρινή αυτή εκτόνωση αποφόρτισε επικίνδυνες πιέσεις για την ισορροπία του status quo. Το Φεστιβάλ είναι μία επιτυχής θεατρικοποίηση μιας άδηλης διαφορετικότητας, που μετά το πέρας της γιορτής, θα διασπαρεί στην πόλη και θα επιστρέψει στην κανονικότητα.

Η εκδοχή ότι το Φεστιβάλ Υπερηφάνειας είναι αρκετό για να επιφέρει τις απαιτούμενες ριζικές αλλαγές, είναι μία ουτοπική προσέγγιση, καθώς η φιέστα είναι κυρίως μια ανάσα εκτόνωσης για όσους χρειάζονται ένα τέτοιο διάλειμμα ώστε να επιστρέψουν ανακουφισμένοι στην καθημερινότητα. Το διακύβευμα είναι η πολλαπλή χειραφέτηση ανδρών και γυναικών. Απαιτείται σοβαρή και συνεχής δουλειά για μεταρρυθμίσεις, αυτοπραγμάτωση και κοινωνικοποίηση, στοιχεία που πρέπει να υλοποιηθούν με νέα ορμή και αυτοπεποίθηση μετά το διάλειμμα. Εάν επιτευχθούν οι επιθυμητές αλλαγές στη ζωή μας, εύλογα θα αλλάξει και η σύλληψη - αισθητική του επόμενου Φεστιβάλ, ίσως και να καταργηθεί… 
Στο δικό μας χώρο, τις ένοπλες δυνάμεις μας, παρόλο που πρόκειται περί παραδοσιακής εστίας συντηρητισμού και κοινωνικής τροχοπέδησης, έχουν συντελεστεί σημαντικές δράσεις χειραφέτησης. Εξ’ άλλου, η ιεραρχία μας έχει κατανοήσει ότι, οι ομοφυλόφιλοι ποτέ δεν θα σκότωναν άλλους άνδρες. Οι πόλεμοι και τα πυρηνικά όπλα είναι καθαρά ανδρικές συνήθειες, ενώ οι άνδρες μέχρι και μετάλλια παίρνουν για τις αθλιότητες που προκαλούν. Εάν υπήρχαν περισσότεροι γκέι, οι πόλεμοι θα ήταν λιγότεροι και ο κόσμος μας πιο όμορφος. Επιπροσθέτως, σύσσωμη η στρατιωτική ηγεσία αποδέχεται ότι μία ερωτική επιλογή δεν ακυρώνει μία άλλη. 

Τέλος, είναι σαφές ότι πάντα υπάρχουν άτομα, κοινωνικές ομάδες, ή και ολόκληρες κοινωνίες που διακατέχονται από ανασφάλεια και ψάχνουν για αποδιοπομπαίους τράγους. Σαφώς και είναι ελάχιστα παραγωγικό να πέφτει βαρύς ο πέλεκυς της κριτικής.

Γι' αυτό είναι ιδιαίτερα σημαντική η στάση σας, διότι πολύ λιτά και χωρίς περιττή έμφαση, αποποιηθήκατε δημόσια και σε συλλογικό επίπεδο ως εκλεγμένος πολιτειακός άρχων, την βαρύγδουπη υποκρισία που υποθάλπει τα φοβικά σύνδρομα. Και απλά κηρύξατε την έναρξη της γιορτής.

Θα μας επιτρέψετε να σας συγχαρούμε εγκαρδίως για τον πολιτικό πολιτισμό και την ανθρωπιά που δείξατε, στηρίζοντας αυτό το Φεστιβάλ Υπερηφάνειας το οποίο αναδεικνύει μία διαφορετικότητα, στα πλαίσια της διεκδίκησης από κοινότητα συμπολιτών σας, μίας κοινωνίας που θα διέπεται από ισονομία, κοινωνική ορατότητα, ανθρώπινη χειραφέτηση και περισσότερο ΦΩΣ, θέτοντας οριστικά στο περιθώριο μισαλλόδοξες, αναχρονιστικές και ρατσιστικές εκφάνσεις.


Με εκτίμηση,


Αξιωματικοί του Στρατού  















onalert.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Tο μπλοκ μας δημοσιεύει κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές, και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε.
Όσοι επιθυμούν να παίρνουν τις αναρτήσεις από το μπλογκ μπορούν να το κάνουν ελεύθερα με την παράκληση όπως σαν πηγή ενημέρωσης να αναφέρουν το ιστολόγιο μας.

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

Για να επικοινωνήσετε μαζί μας:spyrosjt@yahoo.gr
www.tips-fb.com