Τρίτη 10 Δεκεμβρίου 2013

Αμερικανική δυσφορία για Ερντογάν και Τουρκία .......




Επιμέλεια Λ.ΛΙΓΟΥΡΙΩΤΗΣ 

Η αμερικανική κυβέρνηση δυσφορεί με τις πολιτικές του Ερντογάν- και το δείχνει. Και δυσφορεί όχι μόνο με την αλλοπρόσαλλη εξωτερική του πολιτική, όπως έχουμε ξαναγράψει, αλλά και για πολλά από όσα κάνει ( ή δεν κάνει...) στο εσωτερικό.Με κορωνίδα φυσικά την άγρια από πλευράς βιαιότητας αντίδραση της Αστυνομίας στις διαδηλώσεις για το πάρκο Γκεζί και - προσέξτε- γενικά την παραβίαση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

Όλα αυτά δεν είναι λόγια και εκτιμήσεις μόνο από το εξωτερικό. Σε άρθρο του στην εφημερίδα Cumhuriyet o επικεφαλής της στην Άγκυρα, κ.Ουτκού Τσακίροζέρ, αναφέρεται στο ενδιαφέρον που επέδειξαν οι ΗΠΑ για τον επικεφαλής της αξιωματικής αντιπολίτευσης ( κομμα CHP)  κ.Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου, το οποίο καταδεικνύει ότι πρόκειται για αντίδραση στις εσωτερικές και εξωτερικές πολιτικές του Ερντογάν (διαδηλώσεις Γκεζί, σχέσεις με το Ισραήλ, Συρία, Αίγυπτος και συμφωνία με κινεζική εταιρεία για το αντιαεροπορικό σύστημα).

Παρόλα αυτά, εκτιμά ο αρθρογράφος ότι οι ΗΠΑ δεν σπάνε τους δεσμούς τους με το κόμμα ΑΚΡ  του Ερντογάν, το οποίο διαφαίνεται - γράφει - και από το γεγονός ότι ο κ. Κιλιτσντάρογλου διεξήγαγε επαφές χαμηλού επιπέδου. Το μήνυμα που προσπάθησαν να περάσουν οι ΗΠΑ, συμπληρώνει,  είναι ότι αισθάνονται δυσφορία με τις πολιτικές του ΑΚΡ. 

Ο αρθρογράφος σχολιάζει ότι οι ΗΠΑ αλλάζουν όλη τη στρατηγική τους στη Μέση Ανατολή και ενώ ο αμερικανός ΥΠΕΞ  Κέρι επισκέπτεται συχνά την περιοχή δεν σταματάει ποτέ στην Τουρκία. Ο Τουρκος Πρωθυπουργός  έχει καταλάβει την επιδείνωση των σχέσεων και γι αυτό το λόγο έστειλε τον περασμένο μήνα τον Τουρκο ΥΠΕΞ, κ. Νταβούτογλου και τον Αντιπρόεδρο της Κυβέρνησης, κ. Αρίντς, προκειμένου να επαναφέρουν τους δεσμούς στις διμερείς σχέσεις. 

Ο ίδιος γράφει ότι η αμερικανική κυβέρνηση επέδειξε ιδιαίτερο ενδιαφέρον στον κ. Αρίντς και του φέρθηκε με διαφορετικό τρόπο, όχι μόνο γιατί αποτελεί ένα από τα ιδρυτικά στελέχη του ΑΚΡ και ισχυρός παράγοντας στην τουρκική κυβέρνηση αλλά γιατί οι απόψεις του αναφορικά με τα γεγονότα στο πάρκο Γκεζί, τους φοιτητικούς κοιτώνες και τα φροντιστήρια, διαφέρουν από τις απόψεις του Ερντογάν. 

Κατά τον ίδιο τρόπο, η αμερικανική κυβέρνηση έδειξε ιδιαίτερο ενδιαφέρον και για τον Τουρκο Πρόεδρο Γκιουλ κατά την επίσκεψή του στην Ουάσιγκτον. 

Τα παραπάνω καταδεικνύουν ότι οι ΗΠΑ αναζητούν νέες εναλλακτικές στην Τουρκία, επισημαίνει.Όπως εκτιμούν οι ΗΠΑ, καταλήγει ο αρθρογράφος, οι εκλογές του Μαρτίου θα αλλάξουν τις πολιτικές ισορροπίες στην Τουρκία και την ίδια στιγμή θα δώσουν στις ΗΠΑ μια εικόνα αναφορικά με τις συμφωνίες μεταξύ των πολιτικών παραγόντων στην Τουρκία. 













onalert

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Tο μπλοκ μας δημοσιεύει κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές, και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε.
Όσοι επιθυμούν να παίρνουν τις αναρτήσεις από το μπλογκ μπορούν να το κάνουν ελεύθερα με την παράκληση όπως σαν πηγή ενημέρωσης να αναφέρουν το ιστολόγιο μας.

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

Για να επικοινωνήσετε μαζί μας:spyrosjt@yahoo.gr
www.tips-fb.com