Δευτέρα 9 Δεκεμβρίου 2013

ΧΟΝΤΡΑΙΝΕΙ ΕΠΙΚΙΝΔΥΝΑ ΤΟ ΠΑΙΧΝΙΔΙ…..ΚΑΙ ΕΡΧΟΝΤΑΙ ΠΕΡΙΕΡΓΑ ΣΤΑ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΑ…




Δεν Ισχύουν οι Συμφωνίες για τον South Stream
ΓΡΑΦΕΙ Ο ΠΑΡΑΤΗΡΗΤΗΣ ΤΩΝ ΒΑΛΚΑΝΙΩΝ
Σύμφωνα με δηλώσεις του Κλάους Ντίτερ Μπόρχαρντ, αναπληρωτή γενικού διευθυντή Ενέργειας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, οι διμερείς συμφωνίες που έχει συνάψει η Ρωσία με ορισμένες χώρες μέλη της ΕΕ -Ελλάδα, Αυστρία, Βουλγαρία, Σλοβενία, Κροατία και Ουγγαρία – αλλά και με τη Σερβία για την κατασκευή του αγωγού South Stream παραβιάζουν την κοινοτική νομοθεσία και θα πρέπει να τεθούν υπό επαναδιαπραγμάτευση. «Η Κομισιόν εξέτασε σχετικές διακρατικές συμφωνίες και κατέληξε στο συμπέρασμα ότι καμία από αυτές δεν συνάδει με τη νομοθεσία της ΕΕ», δήλωσε ο κ. Μπόρχαρντ, ο οποίος προέτρεψε τις εν λόγω χώρες να ζητήσουν αναθεώρηση της συμφωνίας με τη Ρωσία.

Σημειώνεται ότι ο επίτροπος Ενέργειας Γκίντερ Ετιγκερ με επιστολή του προς τον υπουργό Ενέργειας της Ρωσίας Αλεξάνταρ Νόβακ ζήτησε τη «θετική» αντίδραση της Μόσχας σχετικά με την επαναδιαπραγμάτευση της συμφωνίας, ενώ τονίζεται ότι στην επιστολή του απάντησε ο αναπληρωτής υπουργός Ενέργειας της Ρωσίας, Ανατόλι Γιανκόβσκι, επισημαίνοντας ότι η Ρωσία δεν αποδέχεται την εφαρμογή των κανόνων της ΕΕ στα διασυνοριακά έργα, όπως οι αγωγοί, που δεν διασχίζουν μόνο την επικράτεια της ΕΕ.
Ο επικεφαλής της αντιπροσωπείας της ΕΕ στη Σερβία, Μάικλ Ντάβενπορτ, σε σχετικές δηλώσεις, τόνισε ότι «ο αγωγός South Stream πρέπει να συνάδει με τη νομοθεσία της ΕΕ», ενώ πρόσθεσε ότι «το έργο αυτό είναι δυνητικά πολύ επωφελές και είναι ιδιαίτερης σημασίας για την ενεργειακή ασφάλεια της περιοχής».
Θα λέγαμε ότι τελικά φαίνονται εξαιρετικά προβληματικές όλες οι συμφωνίες με τη Ρωσία από χώρες της ΕΕ και καμιά χώρα από μόνη της δεν μπορεί να αναπτύξει ανεξάρτητη πολιτική. Βέβαια από την άλλη για έργα όπως ο South Stream η ΕΕ και η Ρωσία θα πρέπει να συμφωνήσουν μεταξύ τους για το ζήτημα τήρησης της ευρωπαϊκής νομοθεσίας στην κατασκευή του αγωγού. Καθόσον όμως δεν υπάρχουν καλές προθέσεις από τις δύο πλευρές κάθε κράτος θα πρέπει να λάβει τις αποφάσεις του για το που θέλει να ανήκει αναλαμβάνοντας πάντα και το ανάλογο ρίσκο.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Tο μπλοκ μας δημοσιεύει κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές, και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε.
Όσοι επιθυμούν να παίρνουν τις αναρτήσεις από το μπλογκ μπορούν να το κάνουν ελεύθερα με την παράκληση όπως σαν πηγή ενημέρωσης να αναφέρουν το ιστολόγιο μας.

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

Για να επικοινωνήσετε μαζί μας:spyrosjt@yahoo.gr
www.tips-fb.com