Τετάρτη 20 Νοεμβρίου 2013

AΠΙΣΤΕΥΤΟ....Κατασχέσεις από την Εφορία και για χρέη που δεν είναι ληξιπρόθεσμα!!!


Σε ...προληπτικές κατασχέσεις προχωρά η Εφορία για να εισπράξει ακόμα και τις οφειλές που δεν έχουν καταστεί ληξιπρόθεσμες, εφαρμόζοντας διάταξη του άρθρου 11 του νόμου 3943 που είχε ψηφιστεί τον Μάρτιο του 2011.
Σύμφωνα με δημοσιεύματα, η Εφορία, εφαρμόζοντας τη συγκεκριμένη διάταξη, συμψηφίζουν ποσά που δικαιούνται να εισπράξουν οι φορολογούμενοι από το Δημόσιο με όλες τις βεβαιωμένες οφειλές τους προς τις ΔΟΥ, είτε είναι ληξιπρόθεσμες είτε όχι.
Πρόσφατα, η Εφορία κατέσχεσε επιδότηση 170 ευρώ που δικαιούτο αγρότης-παραγωγός πορτοκαλιών, αν και δεν χρωστούσε ούτε ένα ευρώ ληξιπρόθεσμης οφειλής.
Ο γιος του διαπίστωσε ότι, με βάση το νόμο του 2011, η Εφορία απέκτησε το δικαίωμα να δεσμεύσει και να παρακρατήσει το ποσό της επιδότησης έναντι της τελευταίας δόσης φόρου εισοδήματος που οφείλει ο πατέρας του, με προθεσμία που λήγει στις 31 Δεκεμβρίου 2013.
Άρα, η Εφορία εισέπραξε «έναντι» τη δόση του φόρου εισοδήματος που λήγει στο τέλος του έτους, παρακρατώντας ολόκληρη την επιδότηση.
Σε μια άλλη περίπτωση, «κατασχέθηκε» επιστροφή ΦΠΑ από επιχείρηση για να συμψηφιστεί με οφειλή από φόρο υπεραξίας, ο οποίος κανονικά θα έπρεπε να πληρωθεί έξι μήνες αργότερα.
Η διάταξη ενεργοποιήθηκε στις αρχές του 2012 με εγκύκλιο του υπουργείου Οικονομικών με την οποία είχε διευκρινιστεί ότι:
1) Σε συμψηφισμό υπόκεινται οι βεβαιωμένες οφειλές προς το Δημόσιο, είτε είναι ληξιπρόθεσμες είτε όχι. Επιπλέον, σε συμψηφισμό υπόκεινται και οι οφειλές που έχουν παραγραφεί, εφόσον δεν έχει παρέλθει τριετία από την ημερομηνία παραγραφής τους.
2) Συμψηφισμός μπορεί να γίνει και αυτεπάγγελτα, δηλαδή χωρίς να υποβάλει σχετική αίτηση ο δικαιούχος της απαίτησης κατά του Δημοσίου. Ο αυτεπάγγελτος συμψηφισμός επιτρέπεται ακόμη και για μη ληξιπρόθεσμες οφειλές προς το Δημόσιο, καθώς και για ληξιπρόθεσμες οφειλές που έχουν υπαχθεί σε ρυθμίσεις τμηματικής εξόφλησης.
3) Ο αυτεπάγγελτος συμψηφισμός, εφόσον πληρούνται οι προϋποθέσεις, διενεργείται και σε περίπτωση που ο οφειλέτης είναι ταυτόχρονα και δικαιούχος επιστροφής φόρου ή άλλης χρηματικής απαίτησης κατά του Δημοσίου μικρότερης των 1.500 ευρώ.
















Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Tο μπλοκ μας δημοσιεύει κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές, και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε.
Όσοι επιθυμούν να παίρνουν τις αναρτήσεις από το μπλογκ μπορούν να το κάνουν ελεύθερα με την παράκληση όπως σαν πηγή ενημέρωσης να αναφέρουν το ιστολόγιο μας.

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

Για να επικοινωνήσετε μαζί μας:spyrosjt@yahoo.gr
www.tips-fb.com