Τετάρτη 23 Οκτωβρίου 2013

Οι ΗΠΑ «πάγωσαν» την προμήθεια στην Τουρκία UAV Predator , λόγω των δεσμών της με το Ιράν







Σύμφωνα με σημερινή έκδοση της τουρκικής εφημερίδας Taraf αναφέρεται ότι οι ΗΠΑ «πάγωσαν» την υπογεγραμμένη σύμβαση για την προμήθεια της Τουρκίας 10 UAV Predator , λόγω του σκανδάλου με την «παράδοση» από την ΜΙΤ στην Τεχεράνη, ιρανικής καταγωγής πρακτόρων της Μοσάντ που δρούσαν στην χώρα .
Η πληροφορία αυτή επιβεβαιώνεται σε πολλά ισραηλινά μέσα ενημέρωσης στις 22 Οκτωβρίου και σε ορισμένα δημοσιεύματα δυτικών ΜΜΕ.
Επίσημες πηγές στις ΗΠΑ δεν μπόρεσαν να επιβεβαιώσουν τις πληροφορίες για το «πάγωμα της συμφωνίας» ή «δεν ήθελαν προφανώς» . Αν και η τουρκική εφημερίδα Taraf ισχυρίστηκε ότι η απόφαση αυτή ελήφθη από το Κογκρέσο των ΗΠΑ , η επίσημη αμερικανική ιστοσελίδα δεν ανέφερε οποιαδήποτε πληροφορία..
Σύμφωνα με την υπογραφείσα συμφωνία μεταξύ ΗΠΑ-Τουρκίας πριν από μερικά χρόνια , η Άγκυρα έχει παραλάβει την πρώτη παρτίδα των αμερικανικών UAV MQ – 1 Predator το καλοκαίρι του 2012 .
Η τουρκική Πολεμική Αεροπορία διαθέτει σήμερα 6 τέτοια « τεχνολογικά εξελιγμένα» UAV . Επίσης η Τουρκία μισθώνει άλλα 3 μη επανδρωμένα αεροχήματα της ίδιας κατηγορίας από τις Ηνωμένες Πολιτείες ήδη από το 2011 . Σημειώστε ότι αυτά τα UAV είναι μη επανδρωμένα αεροχήματα πολλαπλών χρήσεων ικανά να εκτελούν αποστολές αναγνώρισης μεταφέροντας πυραύλους. Τα Predator πραγματοποίησαν εκατοντάδες πολεμικές αποστολές εκτός των Ηνωμένων Πολιτειών ( συμπεριλαμβανομένων , του Αφγανιστάν , Πακιστάν , Υεμένη , Ιράκ , Σομαλία , τη Λιβύη , κλπ. ) με «τρομερά αποτελέσματα», πρόκειται για ένα από τα πιο σύγχρονα τεχνολογικά μη επανδρωμένα οχήματα παγκοσμίως .
Σύμφωνα με την Taraf , η παράδοση του MQ – 1 Predator δεν ολοκληρώθηκε λόγω του γεγονότος ότι οι Αμερικανοί έλαβαν γνώση των επαφών του Τούρκου αρχηγού των μυστικών υπηρεσιών ΜΙΤ Hakan Fidan με την αντίστοιχη ιρανική υπηρεσία ασφαλείας και την γνωστοποίηση της λίστας των ονομάτων των πρακτόρων της Μοσσάντ .
Υπενθυμίζεται ότι το δημόσιο σκάνδαλο ξέσπασε περίπου πριν από μία εβδομάδα , από έναν πολύ γνωστό Αμερικανό δημοσιογράφο, τον David Ignatius κα την στήλη του στην εφημερίδα The Washington Post, στην οποία αναφέρθηκε ότι «οι τουρκικές αρχές έδωσαν στην ιρανική αντικατασκοπία πληροφορίες σχετικά με τους Ιρανούς , που εργάζονταν στο Ιράν για λογαριασμό της ισραηλινής υπηρεσίας πληροφοριών « Μοσάντ» . Σύμφωνα με τον ίδιο , ο επικεφαλής της ΜΙΤ «παρέδωσε» στους Ιρανούς λίστα με 10 ονόματα πρακτόρων της » Μοσάντ «.
Η Άγκυρα έχει αρνηθεί κατηγορηματικά αυτή τη δημοσίευση . Ωστόσο, πολλοί ειδικοί αναλυτές γνώστες των δραστηριότητων των υπηρεσιών πληροφοριών πιστεύουν ότι ο David Ignatius έχει λάβει πληροφορίες από αξιόπιστες πηγές .
Το άρθρο αναφέρεται συγκεκριμένα στον Τούρκο επικεφαλής της υπηρεσίας πληροφοριών ΜΙΤ Hakan Fidan , ο οποίος σύμφωνα με τους ισραηλινούς «συναδέλφους του » είναι ύποπτος για φιλικούς δεσμούς με την Τεχεράνη ονομάζοντας τον μάλιστα « κάτοικο του Υπουργείου Πληροφοριών και Ασφαλείας του Ιράν στην Άγκυρα» . Επίσης υπάρχουν υποψίες ότι η οργάνωση προμήθειας όπλων της πτέρυγας των ακραίων μαχητών της τζιχάντ στη Συρία οργανώθηκε και εκτελέστηκε από το διευθυντή της ΜΙΤ .
Ο Αμερικανός αρθρογράφος σημείωσε ότι , ο Λευκός Οίκος γνωρίζει πολύ καλά ότι οι Τούρκοι παρέδωσαν στις ιρανικές Αρχές τους Ιρανικής καταγωγής πράκτορες του Ισραήλ , αλλά η κυβέρνηση Ομπάμα συνεχίζει να διατηρεί «ζεστή» σχέση με τον Ερντογάν , βλέποντάς τον ως έναν από τους βασικούς συμμάχους της στην περιοχή .
Η Washington Post, υπενθύμισε ότι η συμμαχία μεταξύ των υπηρεσιών πληροφοριών του Ισραήλ και Τουρκίας υπεγράφη το 1958 , σε μια συνάντηση στην Άγκυρα μεταξύ των αρχηγών των κυβερνήσεων – David Ben – Gurion και του Adnan Menderes .

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Tο μπλοκ μας δημοσιεύει κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές, και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε.
Όσοι επιθυμούν να παίρνουν τις αναρτήσεις από το μπλογκ μπορούν να το κάνουν ελεύθερα με την παράκληση όπως σαν πηγή ενημέρωσης να αναφέρουν το ιστολόγιο μας.

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

Για να επικοινωνήσετε μαζί μας:spyrosjt@yahoo.gr
www.tips-fb.com