Σάββατο 26 Οκτωβρίου 2013

Η λευκή βίβλος του στρατού της ΠΓΔΜ για την επόμενη δεκαετία...








Εκδόθηκε πρόσφατα η Λευκή Βίβλο για τον σκοπιανό στρατό όπου αναφέρει τους στρατηγικούς στόχους της χώρας για τα επόμενα δέκα χρόνια. Σύμφωνα με την βίβλο, το ήμισυ των σκοπιανών χερσαίων δυνάμεων θα υπηρετεί σε ειρηνευτικές αποστολές στο εξωτερικό με προεξάρχουσα την αφρικανική ήπειρο αποκτώντας παράλληλα πολύτιμη εμπειρία και την εύνοια των νατοϊκών συμμάχων μας .
Αυτή είναι η κεντρική στρατηγική που έχει καθορίσει το σκοπιανό ΥΠΑΜ σε συνεργασία με το γενικό επιτελείο Στρατού η οποία καθορίζει και τις φιλοδοξίες της ΠΓΔΜ μέσω αυτών των αποστολών από το ΝΑΤΟ και ειδικότερα τις ΗΠΑ .
Η αποστολή διεθνών ειρηνευτικών δυνάμεων στο Ιράκ έχει τελειώσει , και τον επόμενο χρόνο , περατώνεται η ειρηνευτική αποστολή στο Αφγανιστάν , με βάση τουλάχιστον τα λόγια του Προέδρου των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα αναφέρει το άρθρο της μεγαλύτερης εφημερίδας των Σκοπίων «Νόβα Μακεντόντια» .
Οι Σκοπιανοί ειδικοί αναλυτές εξήγησαν ότι , αν και θεωρητικά υπάρχουν και άλλες μορφές «προώθησης» !!! του σκοπιανού στρατού όπως η οργάνωση στρατιωτικών παρελάσεων και τακτική συμμετοχή σε περιφερειακές ασκήσεις , εξακολουθεί να μην υπάρχει υποκατάστατο για την συμμετοχή των σκοπιανών χερσαίων δυνάμεων σε ειρηνευτικές αποστολές υπο την αιγίδα του ΝΑΤΟ ή των Ηνωμένων Εθνών .
Οι ειδικοί αμυντικοί αναλυτές της ΠΓΔΜ υπενθυμίζουν , ότι οι σκοπιανοί στρατιωτικοί έχουν λάβει πάνω από 250 μετάλλια για την συμμετοχή τους σε πολεμικές επιχειρήσεις και πάνω από 1.400 μετάλλια για επιχειρήσεις στο εξωτερικό σε ειρηνευτικές αποστολές πράγμα που αποτελεί την καλύτερη απόδειξη της εκτίμησης που «χαίρει» ο στρατός των Σκοπίων μεταξύ των χωρών του ΝΑΤΟ κατά τους σκοπιανούς βέβαια .
Ο στρατός των Σκοπίων μετά από πολλά χρόνια συμμετοχής σε ειρηνευτικές αποστολές σε Ιράκ και Αφγανιστάν σε συνεργασία με τις ένοπλες δυνάμεις των ΗΠΑ , τώρα ετοιμάζεται για την Αφρική.
Οι άνδρες των σκοπιανών δυνάμεων ετοιμάζονται για την διεξαγωγή ειρηνευτικών αποστολών και μεταφορά τεχνογνωσίας στην Αφρική . Την πρωτοβουλία για αυτή την συμμετοχή έχει η αμερικανική εθνική φρουρά του Βερμόντ, η οποία από το 1994 αποτελεί ένα πιστό εταίρο του σκοπιανού στρατού υπογραμμίζει η σκοπιανή εφημερίδα .
Οι Ένοπλες δυνάμεις των Σκοπίων και Η αμερικανική εθνοφρουρά του Βερμόντ από το 1994 έχουν υλοποίηση ένα φιλόδοξο πρόγραμμα συνεργασίας , και μέχρι στιγμής πάνω από 3.000 στρατιώτες της πΓΔΜ συμμετείχαν σε περισσότερες από 800 κοινές στρατιωτικές δραστηριότητες .
Οι συζητήσεις για αυτήν την πιθανή νέα αποστολή των σκοπιανών στρατευμάτων , όπως ανακοίνωσαν σκοπιανοί στρατιωτικοί αξιωματούχοι έγιναν αυτό το καλοκαίρι από τον Αμερικανό διοικητή της εθνοφρουράς του Βερμόντ , Υποστράτηγο Steven Cray , με την ανώτατη ηγεσία του σκοπιανού ΥΠΑΜ .
Σενεγάλη
Εάν η ΠΓΔΜ αποδεχτεί την πρόταση των ΗΠΑ , ο σκοπιανός στρατός πολύ σύντομα θα αρχίσει να εκπαιδεύει το στρατό της Σενεγάλης . Συγκεκριμένα αυτή είναι η πρώτη αφρικανική χώρα που ζήτησε πρόσφατα την βοήθεια των ΗΠΑ στην εκπαίδευση των στρατιωτικών της δυνάμεων με κόστος που θα υπερβαίνει τα 19.000 δολάρια .
Η Σενεγάλη είναι μέλος της Αφρικανικής Ένωσης και έχει εμπειρία και καλή παράδοση στη συμμετοχή σε επιχειρήσεις διατήρησης της ειρήνης στην αφρικανική ήπειρό . Τα στρατεύματα της Σενεγάλης έπαιξαν το ρόλο των ειρηνευτικών δυνάμεων και έδωσαν το παρόν τους σε Σιέρα Λεόνε, Γουινέα , Κεντροαφρικανική Δημοκρατία , και Ρουάντα .
Η Σενεγάλη επίσης ήταν ο ενδιάμεσος κρίκος μεταξύ του Σουδάν και του Τσαντ για την επίλυση της σύγκρουσης στο Νταρφούρ .
Αλλά παρ ‘ όλα αυτές τις θετικές εμπειρίες, ο στρατός της Σενεγάλης έχει κακή εμπειρία στον χειρισμό της σύγκρουσης μεταξύ της χριστιανικής μειονότητας και των υπέρτερων μουσουλμανικών πληθυσμών στις πόλεις και τα χωριά του νότιου τμήματος της χώρας από το 1982 . Εκτός από τα Σκόπια και τις Ηνωμένες Πολιτείες , η Σενεγάλη είναι πιθανό να λάβει στρατιωτική υποστήριξη από τη Γαλλία και τη Γερμανία .
Αφγανιστάν, το Ιράκ και το Λίβανο
Η πρώτη αποστολή διατήρησης της ειρήνης με τη συμμετοχή στρατιωτικών δυνάμεων της πΓΔΜ ήταν στη Μέση Ανατολή το 2002 και στο Αφγανιστάν . Στη συνέχεια ήρθε Επιχείρηση « Iraqi freedom » για αρκετά χρόνια . Τώρα η ΠΓΔΜ συμμετέχει στην αποστολή ISAF στο Αφγανιστάν , στην αποστολή της Ευρωπαϊκής Ένωσης «ALTHEA» στη Βοσνία-Ερζεγοβίνη και παρέχει υλικοτεχνική υποστήριξη στην KFOR στο Κοσσυφοπέδιο .
Τα Σκόπια τακτικά από το 2007 έστειλαν στρατεύματα με μικρό αριθμό προσφερόμενων υπηρεσιών προς τη διοίκηση του ΟΗΕ στο νότιο Λίβανο .
Η αποστολή UNIFIL στο Λίβανο υλοποιείται από το 1978 , όταν το Ισραήλ κατέλαβε το νότιο Λίβανο . Στην UNIFIL σήμερα υπηρετούν 1.990 μέλη, συμπεριλαμβανομένων 50 στρατιωτικών παρατηρητών , 95 ατόμων διεθνούς προσωπικού και 304 εργαζομένων ως πολιτικό προσωπικό . Η UNIFIL αποτελείται από στρατιωτικές δυνάμεις από την Κίνα , τη Γαλλία, την Γκάνα, την Ινδία , την Ιρλανδία , την Ιταλία , την Πολωνία και την Ουκρανία . Κατά την τελευταία δεκαετία , περίπου 1000 στρατιώτες της πΓΔΜ συμμετείχαν σε αρκετές αποστολές . Στο Αφγανιστάν , υπηρετούν σήμερα ακόμη 270 μέλη του σκοπιανού στρατού( ειδικές δυνάμεις) , τα περισσότερα από τα οποία βρίσκονται στην Καμπούλ , τα υπόλοιπα μέλη να βρίσκονται στο Μπαγκράμ που αποτελεί μέρος της αποστολής Phoenix , συμμετέχοντας ενεργά στην εκπαίδευση των Αφγανών αστυνομικών .
Σύμφωνα με το ποσοστό των στρατιωτών σε πολεμικές επιχειρήσεις , η πΓΔΜ είναι μεταξύ των μεγαλύτερων σε αριθμό συμμετοχών χωρών στο εξωτερικό , αμέσως μετά τις Ηνωμένες Πολιτείες και τη Μεγάλη Βρετανία

http://www.novamakedonija.com.mk/NewsDetal.asp?vest=1022139576&id=9&prilog=0&setIzdanie=23008

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Tο μπλοκ μας δημοσιεύει κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές, και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε.
Όσοι επιθυμούν να παίρνουν τις αναρτήσεις από το μπλογκ μπορούν να το κάνουν ελεύθερα με την παράκληση όπως σαν πηγή ενημέρωσης να αναφέρουν το ιστολόγιο μας.

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

Για να επικοινωνήσετε μαζί μας:spyrosjt@yahoo.gr
www.tips-fb.com