Τρίτη 1 Οκτωβρίου 2013

"ΛΕΣΒΙΑΚΗ" ΣΥΓΚΥΡΙΑ...ΚΑΙ Ο Μυτιληνιός γιος του οδηγού που «έδεσε» τη «Χρυσή Αυγή».

\


 «Λεσβιακή» συγκυρία…
Σχολιάζαμε στο προηγούμενο φύλλο μας, λίγες ώρες πριν τη σύλληψη της ηγετικής ομάδας της «Χρυσής Αυγής», τη «λεσβιακή» συγκυρία στη Δικαιοσύνη που δίνει τη μάχη με την εγκληματική οργάνωση. Κι εκτός του Αγιοπαρασκευώτη υπουργού Χαράλαμπου Αθανασίου και της Πολιχνιάτισσας εισαγγελέα του Αρείου Πάγου Ευτέρπης Κουτζαμάνη, «τέκνο της Λέσβου» είναι και ο «αρχιεργάτης» της όλης προσπάθειας, ο αντιεισαγγελέας του Αρείου Πάγου Χαράλαμπος Βουρλιώτης, που χειρίστηκε εξ αρχής την υπόθεση.

… αλλά και παράδοση
Και οι τρεις παραπάνω όμως - και πέραν της συγκυρίας - αποτελούν συνέχεια της αλυσίδας των εξαιρετικών δικαστικών λειτουργών που τίμησαν τη Δικαιοσύνη και τον τόπο καταγωγή τους. Γιατί η φτωχή σε πολλά Λέσβος, αξιώθηκε και αξιώνεται (κι ίσως όχι για λόγους ανεξάρτητους της φτώχειας της) να είναι πλούσια σε ακέραιους και άμεμπτους δικαστές. Δικαστές που ανέβηκαν έως τα υψηλότερα σκαλοπάτια της ιεραρχίας, διαγράφοντας μια αξιοσημείωτη πορεία, διαμορφώνοντας εν τέλει παράδοση στη Δικαιοσύνη. ΜαρκήςΚομνηνάκηςΑνδριωτέλληςΠλωμαρίτηςΜυρσινιάς,ΛίτιναΓεωργέλληςΠαρασκευαΐδης και άλλοι πολλοί συγκαταλέγονται στο πάνελ των δικαστικών που εντάσσονται σε μια μοναδική τοπική επετηρίδα, την οποία προσδιορίζει η κοινή γενέτειρά τους, η Λέσβος.
ΜΑΡ.ΠΛ.
ΣΤΗΛΗ-ΔΗΚΤΙΚΑ
ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΕΜΠΡΟΣ-ΛΕΣΒΟΥ

Ο Μυτιληνιός γιος του οδηγού που «έδεσε» τη «Χρυσή Αυγή»



Απ’ τις γειτονιές της Λαγκάδας, απόφοιτος του 2ου Γυμνασίου Μυτιλήνης, αθλητής των μεγάλων αποστάσεων και του μήκους, το μοναχοπαίδι του Γιάννη και της Νίκης, ο 59χρονος σήμερα Χαράλαμπος Βουρλιώτης, είναι ο δικαστής που αναλαμβάνοντας την παρθενική του υπόθεση ως αντιεισαγγελέας του Αρείου Πάγου, πέτυχε να οδηγήσει τις Αρχές στη σύλληψη της ηγετικής ομάδας της «Χρυσής Αυγής».
«Μόνο ο Μπάμπης θα μπορούσε να δέσει έτσι το κατηγορητήριο», είναι το σχόλιο συναδέλφων του δικαστών μόλις πληροφορήθηκαν ποιος ανέλαβε, γιατί είχαν εμπιστοσύνη, ήξεραν εκ των προτέρων τι θα επακολουθήσει. Όσο για τη μητέρα του, Νίκη Βουρλιώτη, μαζί με τη φυσική φοβία της για το τι θα μπορούσαν κάποιοι «ελεεινοί» να κάνουν στο παιδί της, λέει ότι πάντα, από μικρός ο Μπάμπης ήθελε να γίνει δικαστής. Να υπηρετεί το δίκιο.
«Με απόφαση του Ανωτάτου Δικαστικού Συμβουλίου, προήχθη σε αντιεισαγγελέα του Αρείου Πάγου ο άξιος εισαγγελικός λειτουργός συμπατριώτης μας Χαράλαμπος Βουρλιώτης του Ιωάννη. Έως τώρα ο κ. Βουρλιώτης υπηρετούσε στη θέση του εισαγγελέα Εφετών Θεσσαλονίκης», έγραφε το «Ε» στις 13 Ιουλίου για τον έναν απ’ τους τέσσερις εισαγγελείς Εφετών που προήχθησαν φέτος στο βαθμό του αντιεισαγγελέα του Αρείου Πάγου.
Λίγο μετά, στις 16 Σεπτεμβρίου, ο κ. Βουρλιώτης με την αρχή του δικαστικού έτους αναλάμβανε τα νέα του καθήκοντα και έμελλε η πρώτη υπόθεση που θα του ανατίθετο να χειριστεί, να ήταν αυτή που αφορούσε στο ναζιστικό μόρφωμα της «Χρυσής Αυγής».
Ραγδαία εξέλιξη
Έτσι λοιπόν, απ’ το Σάββατο το πρωί όλη η Ελλάδα μιλά για το Μυτιληνιό (που εσφαλμένως κάποιοι τον παρουσίασαν ως Βορειοελλαδίτη, επειδή υπηρετούσε στο Εφετείο Θεσσαλονίκης) Χαράλαμπο Βουρλιώτη. Γέννημα - θρέμμα της εργατικής Λαγκάδας της Μυτιλήνης, πολύ αργότερα η οικογένειά του μετακόμισε στη Χρυσομαλλούσα, από μητέρα βέρα Μυτιληνιά και πατέρα απ’ το Λισβόρι, ο κ. Βουρλιώτης φοίτησε στο 2ο Γυμνάσιο Αρρένων της πόλης και ήταν πάντα ένας απ’ τους καλύτερους μαθητές της τάξης του.
«Αν και πιο μεγάλος, με πρόλαβε γιατί έχασα μια χρονιά κι έτσι ήμασταν μαζί στα αγωνίσματα», λέει ο συνταξιούχος δικαστικός υπάλληλος Κώστας Κωνσταντάρας, που θυμάται τις πολύ καλές επιδόσεις του στον κλασσικό αθλητισμό. «Παρ’ ότι διάβαζε πολύ, ήταν πάντα μέσα σ’ όλα, στις παρέες, στη βόλτα, στον αθλητισμό», συνέχισε ο κ. Κωνσταντάρας, τονίζοντας πως από μικρός ο Μπάμπης ενδιαφερόταν για το συνάνθρωπο, κι αργότερα, και στη Σχολή Δικαστών, δεν πέρασε φοιτητής που να μην είχε έναν καλό λόγο να πει για τον κ. Βουρλιώτη.
«Στη Μυτιλήνη, ερχόταν συχνά για να βλέπει τους δικούς του, ενώ υπηρεσιακά παρέστη συνοδεύοντας τον τότε υπουργό Φίλιππο Πετσάλνικο, ως σύμβουλός του, στα εγκαίνια της ανακαίνισης του δικαστικού μεγάρου το 2003», θυμάται ο κ. Κωνσταντάρας, που υπογραμμίζει πως όσοι δικαστές τον έχουν γνωρίσει, τον χαρακτηρίζουν αδέκαστο και εξαιρετικό στη δουλειά του.
Συμφοιτητής του στη Νομική, ο Απόστολος Κομνηνάκας θυμάται τον εξαιρετικό του χαρακτήρα, όπως και το πόσο άριστος φοιτητής ήταν την περίοδο 1972 - 1977. Άλλωστε κατάφερε, όπως λέει ο γνωστός δικηγόρος, να τελειώσει ένα εξάμηνο πριν απ’ τον ίδιο. «Εργατικός, πάντα δημοκράτης, αλλά και πολύ καλός ως άνθρωπος, έμενε στη Φοιτητική Εστία των Ιλισίων, κι έχω να θυμάμαι αμέτρητα περιστατικά απ’ την κοινή μας περίοδο στο Πανεπιστήμιο, αλλά και από εκδρομές και πάρτυ», αναφέρει ο κ. Κομνηνάκας για τον αντιεισαγγελέα του Αρείου Πάγου.
«Συμμετείχε πάντα στις εκδηλώσεις των συντοπιτών», τονίζει ο δικηγόρος και πρόεδρος της Παλλεσβιακής Ένωσης Θεσσαλονίκης, Παναγιώτης Κουτλής, σημειώνοντας πως ο Χαράλαμπος Βουρλιώτης «είχε μια εξέλιξη ραγδαία ως δικαστής, με αποτέλεσμα σε μικρή ηλικία σχετικά, να είναι απ’ τους νεαρότερους δικαστές στον Άρειο Πάγο».
Ο κ. Κουτλής χαρακτηρίζει το Μυτιληνιό δικαστή απ’ τους πιο διαβασμένους σήμερα κι επεσήμανε ότι συνεχίζει με επιτυχία τη λεσβιακή παράδοση στο δικαστικό σώμα.
«Φοβάμαι…»
«Δεν ξέρετε για τι καλό παιδί μιλάμε. Δεν μπορώ να σας περιγράψω με λέξεις πόσο διάβαζε, και τα κατάφερνε χωρίς φροντιστήρια, χωρίς να μας κουράσει εμένα και τον πατέρα του, χωρίς να μας στεναχωρήσει για το παραμικρό», μας είπε χθες η μητέρα του, Νίκη Βουρλιώτη, που μένει στη Μυτιλήνη, αλλά πολύ συχνά επισκεπτόταν ως τώρα στη Θεσσαλονίκη την οικογένεια του γιου της. Η κ. Νίκη εξέφρασε απ’ την πρώτη στιγμή τον έντονο φόβο της «γιατί αυτοί οι ελεεινοί (σ.σ. τα μέλη της «Χρυσής Αυγής») σκοτώνουν τον κόσμο και ως μάνα, παρά τις διαβεβαιώσεις ότι δεν πρόκειται να συμβεί στο παιδί μου κανένα κακό, δεν μπορεί παρά να στεναχωριέμαι και να βάζω στο μυαλό μου τα χειρότερα».
Ταυτόχρονα, όμως - όπως συνέχισε - «νιώθω και μεγάλη συγκίνηση που όλη η Ελλάδα λέει τα καλύτερα για το παιδί μου. Προχθές το Σάββατο έκλαιγα και μιλούσα στο μακαρίτη τον άντρα μου, “πού είσαι, Γιάννη, να τον καμαρώσεις” μονολογούσα. Για 35 χρόνια ο άντρας μου, που τον έχω χάσει 14 χρόνια τώρα, δούλευε οδηγός, ήταν πάνω στο τιμόνι και στα τελευταία απόκτησε και δικό του ταξί. Είχαμε όμως τον τρόπο να ανοίξουμε στο παιδί μας δικηγορικό γραφείο, αλλά αυτός δεν ήθελε. Από μικρός το έλεγε και εξ αρχής όταν πέρασε στη Νομική, δήλωνε πως θα γίνει δικαστής, όπως και έγινε.».
Η οικογένεια του κ. Βουρλιώτη, η σύζυγός του, καθηγήτρια στο επάγγελμα, και οι δυο γιοι του, 29 και 22 χρόνων που αντίστοιχα έχουν σπουδάσει Πληροφορική και στη Γυμναστική Ακαδημία, παραμένουν στη Θεσσαλονίκη, ενώ ο ίδιος εδώ και μικρό χρονικό διάστημα μένει στην Αθήνα. Το καλοκαίρι δε, για λίγες μέρες βρέθηκε και στη Μυτιλήνη.

ΜΑΡΙΝΑ ΠΟΛΛΑΤΟΥ.
ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ:ΕΜΠΡΟΣ-ΛΕΣΒΟΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Tο μπλοκ μας δημοσιεύει κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές, και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε.
Όσοι επιθυμούν να παίρνουν τις αναρτήσεις από το μπλογκ μπορούν να το κάνουν ελεύθερα με την παράκληση όπως σαν πηγή ενημέρωσης να αναφέρουν το ιστολόγιο μας.

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

Για να επικοινωνήσετε μαζί μας:spyrosjt@yahoo.gr
www.tips-fb.com