Σάββατο 7 Σεπτεμβρίου 2013

"Καθρέπτης" της οικονομίας η ΔΕΘ – Ποιοι «ισχυροί» ευρωπαίοι εταίροι δεν θα μετέχουν...





Η Διεθνής Έκθεση Θεσσαλονίκης, το μέχρι πριν λίγα χρόνια εκθεσιακό – εμπορικό γεγονός της νοτιοανατολικής Ευρώπης, έχει υποβαθμιστεί σήμερα σε μια έκθεση υπερτοπικού -στην… καλύτερη περίπτωση- χαρακτήρα, με έντονα τα στοιχεία πανηγυριού!
Η ΔΕΘ, που συγκέντρωνε τις εταιρίες – leaders της Ελλάδας και της ευρύτερης περιοχής,σήμερα κυριαρχείται από συμμετοχές μικρομεσαίων, ενώ οι μεγάλοι των διαφόρων επιχειρηματικών κλάδων αποτελούν ισχνή μειονότητα. Και τα περίπτερά της, που έκλειναν αρκετούς μήνες πριν τα εγκαίνια, έναντι μεγάλου τιμήματος, από ισχυρούς εκθέτες, καλύπτονται όπως όπως προκειμένου να μην φανεί η ένδεια συμμετοχών.
Ενδεικτικό της δυστοκίας είναι το σημείο της χθεσινής ανακοίνωσης που αναφέρεται σε μέχρι τώρα 800 (άμεσους και έμμεσους) εκθέτες και εκφράζεται η εκτίμηση «πως μέχρι το τέλος της εβδομάδας ο αριθμός αυτός θα ανέλθει σε 1.000». Ψάχνουν δηλαδή μέχρι τελευταία στιγμή να καλύψουν τα περίπτερα ρίχνοντας και τις τιμές. Και όταν μιλάμε για σημερινές τιμές ενοικίασης, αυτές είναι πολύ χαμηλότερες από το παρελθόν, μαρτυρώντας τη δυσκολία προσέλκυσης εκθετών. Χαρακτηριστικά αναφέρουμε ότι για ένα γωνιακό χώρο, 30 τμ, σε περίπτερο της ΔΕΘ το κόστος ενοικίασης όλη την εκθεσιακή περίοδο, κινήθηκε γύρω στις 3.500 ευρώ!
Γυρίζουν την πλάτη και οι ξένοι 
Είναι φανερό ότι έχει μειωθεί δραματικά το επιχειρηματικό ενδιαφέρον για την ΔΕΘ, η οποία παλιότερα ήταν περιζήτητη, λόγω και των σοβαρών εμπορικών συμφωνιών που κλείνονταν στο πλαίσιό της.
Η έκθεση έχει χάσει την αίγλη και την επιχειρηματική λάμψη της, καθρεφτίζοντας έτσι και την κατάντια της ελληνικής οικονομίας, που πλέον ελάχιστους θέλγει. Αισθητά υποβαθμισμένες, σε σχέση με τα χρόνια της ακμής της ΔΕΘ είναι και οι συμμετοχές ξένων. Σε δελτίο τύπου γίνεται λόγος για 20 διεθνείς συμμετοχές στην 78η Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης. Περί ποιών συμμετοχών πρόκειται, εξηγείται παρακάτω, στο κείμενο που παραθέτουμε: «Στο πλαίσιο του θεματικού αφιερώματος Κosmos, που συγκεντρώνει όλες τις ξένες συμμετοχές. Κύπρος, Αυστραλία, Βραζιλία, Νότιος Αφρική, Νιγηρία, Σλοβακία, Ιράκ, Ιράν, Ινδονησία, Πολωνία, Ρουμανία, ΗΠΑ, Αλβανία, Λιβύη και Βιετνάμ θα φιλοξενηθούν στο περίπτερο 15. Επίσης συμμετέχουν ομαδικά επιχειρήσεις από το Κοσσυφοπέδιο και την Ταϊβάν. Η ξένη παρουσία θα είναι έντονη και στο περίπτερο 5 των λιανικών πωλήσεων μέσω της Ινδίας, του Πακιστάν, της Αιγύπτου, του Νεπάλ και της Βουλγαρίας».
Μόνο Κύπρος και Σλοβακία δηλώνουν «παρών» από τους ευρωπαίους εταίρους - Οι Γερμανοί «δεν… ξανά έρχονται»
Συγκεκριμένα, από την Ευρωζώνη εκπροσωπούνται μόνο η Κύπρος και η Σλοβακία, ενώ στην περίπτωση των Ηνωμένων Πολιτειών, η ομαδική συμμετοχή οργανώνεται από ομογενειακό εκθεσιακό οργανισμό. Για να γίνει αντιληπτή η διαφορά με το παρελθόν αρκεί να αναφέρουμε ότι στην ΔΕΘ του 2008 πήραν μέρος εκθέτες από 39 χώρες και συνολικά οι ξένοι ήταν 330, σε σύνολο 975!
Βέβαια, στήριξη της ΔΕΘ στην δυσκολότερη περίοδο της πολύχρονης ιστορίας της δεν παρέχει η ολιγόωρη παρουσία του πρωθυπουργού Α. Σαμαρά, παρότι αυτός διατείνεται ότι επιδιώκει την βελτίωση του επιχειρηματικού κλίματος στην Ελλάδα. Όταν στην μεγαλύτερη εμπορική έκθεση της χώρας του ο πρωθυπουργός πηγαίνει και φεύγει σαν κλέφτης, το μήνυμα που εκπέμπει προς κάθε κατεύθυνση είναι τουλάχιστον αρνητικό.
Επιχείρηση: καρναβάλι
Η διοίκηση της ΔΕΘ στην προσπάθειά της να καλύψει το κενό στο επιχειρηματικό επίπεδο έδωσε φέτος βάρος στη διασκέδαση και την ψυχαγωγία. Έτσι στο πρόγραμμα της 78ης ΔΕΘ βλέπουμε, μεταξύ άλλων τα εξής:
Gaming event με επίκεντρο τα ηλεκτρονικά παιχνίδια, την εκπαίδευση και το urban lifestyle. 
Εβδομάδα ποδηλάτου ΔΕΘ, με «κυνήγι θησαυρού».
- Music Band Festival.
Ακροβατικό θέαμα, με το Ντουέτο Vertical Dance (ακροβατικός χορός σε τοίχο).
Μοναδική και χωρίς προηγούμενο στη ΔΕΘ είναι και η φετινή παρουσία του Πατρινού Καρναβαλιού.
Με άλλα λόγια, αντί οι εκδηλώσεις διασκέδασης και ψυχαγωγίας των επισκεπτών να συμπληρώνουν τo εμπορικό σκέλος, έγιναν κυρίαρχες. Γεγονός όμως, που δεν συνάδει με τον πραγματικό χαρακτήρα της ΔΕΘ. Άλλωστε, όλα αυτά τα όμορφα – κατά τα άλλα – events θα μπορούσαν να περιληφθούν σε μια εβδομάδα διασκέδασης και ψυχαγωγίας στην Θεσσαλονίκη κι όχι σε διεθνή εμπορική έκθεση.


nes.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Tο μπλοκ μας δημοσιεύει κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές, και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε.
Όσοι επιθυμούν να παίρνουν τις αναρτήσεις από το μπλογκ μπορούν να το κάνουν ελεύθερα με την παράκληση όπως σαν πηγή ενημέρωσης να αναφέρουν το ιστολόγιο μας.

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

Για να επικοινωνήσετε μαζί μας:spyrosjt@yahoo.gr
www.tips-fb.com