Δευτέρα 9 Σεπτεμβρίου 2013

Ο Γολγοθάς για μαθητές και φοιτητές - Στον αέρα η εξεταστική με κλειστά πανεπιστήμια - Αποφασίζουν απεργίες οι καθηγητές.





Ιδιαίτερα τεταμένο είναι το κλίμα στη νέα χρονιά για χιλιάδες φοιτητές και μαθητές, καθώς όπως όλα δείχνουν τα σχολεία θα χτυπήσουν κουδούνι χωρίς καθηγητές, ενώ ανάλογη θα είναι και η εικόνα στα ανώτατα εκπαιδευτικά ιδρύματα, τα οποία επίσης κλείνουν λόγω της επικείμενες διαθεσιμότητας 1.600 υπαλλήλων έως τις 20 Σεπτεμβρίου.

Την αναστολή της λειτουργίας του Πανεπιστημίου Αθηνών για μια εβδομάδα, αποφάσισε η Σύγκλητος του ιδρύματος, προκειμένου να εκφράσει τη διαμαρτυρία της για την υπαγωγή των διοικητικών υπαλλήλων του στο καθεστώς της διαθεσιμότητας.

«Εκφράζουμε την αγωνία μας» τόνισε, σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε μετά το πέρας της συνεδρίασης της Συγκλήτου, ο πρύτανης του Πανεπιστημίου, Θεοδόσης Πελεγρίνης, κάνοντας γνωστό ότι θα επιδιώξει συνάντηση με την ηγεσία του υπουργείου Παιδείας.
Η Σύνοδος των ΤΕΙ έχει αποφασίσει την αναστολή της λειτουργίας τους για τον ίδιο λόγο για αύριο Τρίτη 9 Σεπτεμβρίου.

Την αναστολή της εκπαιδευτικής και διοικητικής λειτουργίας του, από αύριο, Τρίτη 10 Σεπτεμβρίου, αποφάσισε η Συνέλευση του ΤΕΙ Δυτικής Μακεδονίας. ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΤΗ ΣΧΕΤΙΚΗ ΕΙΔΗΣΗ
ΚΡΙΣΙΜΗ ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΗ ΤΗΣ ΟΛΜΕ

Σε εξέλιξη βρίσκεται η κρίσιμη συνεδρίαση της ΟΛΜΕ στο ξενοδοχείο «Τιτάνια», για να πάρει την τελική απόφαση σχετικά με το ενδεχόμενο απεργιακών κινητοποιήσεων στην έναρξη της σχολικής χρονιάς.
Η συντριπτική πλειοψηφία των ΕΛΜΕ έχει ήδη ταχθεί υπέρ των κινητοποιήσεων των καθηγητών, προτείνοντας πενθήμερες επαναλαμβανόμενες απεργίες, ξεκινώντας από τις 16 Σεπτεμβρίου.

Παράλληλα, η ΑΔΕΔΥ καλεί όλους τους εργαζόμενους στο Δημόσιο να συμμετέχουν αύριο, Τρίτη, στις 18.30 στην πανελλαδική συγκέντρωση και πορεία στη Βουλή, που οργανώνει η ΟΛΜΕ στα γραφεία της (Ερμού και Κορνάρου 2), ενάντια στο νομοσχέδιο του Υπουργείου Παιδείας για το νέο Λύκειο.
Η ΟΛΜΕ ΣΤΕΛΝΕΙ ΕΠΙΣΤΟΛΕΣ ΣΕ ΓΟΝΕΙΣ ΚΑΙ ΜΑΘΗΤΕΣ
Ανοικτές επιστολές προς τους γονείς και τους μαθητές απέστειλε η Ομοσπονδία Λειτουργών Μέσης Εκπαίδευσης (ΟΛΜΕ) ενόψει των απεργιακών της κινητοποιήσεων, η τελική μορφή των οποίων αποφασίζεται σήμερα.

Οι συνδικαλιστικοί εκπρόσωποι των καθηγητών καλούν σε συστράτευση τους γονείς «στον αγώνα για το δημόσιο σχολείο που θα χωράει όλους τους μαθητές και όλους τους εκπαιδευτικούς».

Παράλληλα, θέτουν μια σειρά από ερωτήματα στην κυβέρνηση:

«Μπορούν να λειτουργήσουν τα σχολεία με 16.000 λιγότερους καθηγητές; Μπορούν να λειτουργήσουν τα σχολεία με 27άρια και 30άρια τμήματα, με μετακινήσεις μαθητών και κατευθύνσεων; Μπορούν να λειτουργήσουν τα σχολεία χωρίς ένας μεγάλος αριθμός μαθητών των ΕΠΑΛ και ΕΠΑΣ (περίπου 15.000) να βρίσκει τον καθηγητή του και τον τομέα στον οποίο φοιτούσε και θα ήθελε να συνεχίσει να φοιτά; Μπορούν να λειτουργήσουν τα σχολεία με καθηγητές που δεν ξέρουν σε ποια και πόσα σχολεία θα διδάξουν, σε ποια περιοχή της χώρας θα δουλέψουν κι αν θα έχουν δουλειά το επόμενο διάστημα; Μπορούν να λειτουργήσουν τα σχολεία με λειτουργικές δαπάνες μειωμένες κατά 60%;» ρωτούν, μεταξύ άλλων.

Στην επιστολή της, η ΟΛΜΕ ενημερώνει τους μαθητές ότι θα «ξεσηκωθούμε σε έναν απεργιακό αγώνα για την υπεράσπιση του Δημόσιου Σχολείου, της ζωής της δικιάς μας και της δικιάς σου».

«Αυτή τη μάχη ή θα την κερδίσουν οι πολιτικές της τρόικας και της κυβέρνησης που την υπηρετεί και θα επιβάλλουν την ερήμωση και τη δυστυχία ή θα την κερδίσουμε εμείς, ανοίγοντας τον δρόμο για το σχολείο του μέλλοντος, για μια δημιουργική και ελεύθερη ζωή για όλους» τονίζουν οι εκπρόσωποι των καθηγητών και καταλήγουν: «Εμείς, οι καθηγητές και οι καθηγήτριές σου, σου ζητάμε να σταθείς στο πλάι μας, να προσθέσεις την αποφασιστικότητά σου στη δική μας και να γίνεις μέρος του τεράστιου λαϊκού ποταμιού που θα γεμίσει τους δρόμους της χώρας και θα νικήσει!».

Με δύο 48ωρες απεργίες, 10 και 11 και 12 και 13 Σεπτεμβρίου, αλλά και μια πενθήμερη από τις 16 έως τις 20 Σεπτεμβρίου απαντά η Πανελλήνια Ομοσπονδία των διοικητικών υπαλλήλων ανωτάτων Ιδρυμάτων στην επικείμενη διαθεσιμότητα 1500 εργαζομένων στα ΑΕΙ και τα ΤΕΙ.

Κατά συνέπεια, στις 11 Σεπτεμβρίου, ημέρα έναρξης των εγγραφών των φοιτητών, οι γραμματείες των σχολών θα είναι κλειστές, ενώ κατά τα φαινόμενα δεν πρόκειται να λειτουργήσουν πριν από τις 20 Σεπτεμβρίου.

Σε ανακοίνωσή της, η ομοσπονδία αναφέρει ότι «δεν υπάρχει κανένα περιθώριο αδράνειας» και προσθέτει: «Η περίοδος που διανύουμε είναι η πιο κρίσιμη από κάθε άποψη για τον εργασιακό βίο όλων μας, δεδομένης της άμεσης απειλής να τεθεί σε διαθεσιμότητα το 25% του Διοικητικού Προσωπικού των Ιδρυμάτων».

Για το ίδιο θέμα εξέδωσε ανακοίνωση-επιστολή προς την πανεπιστημιακή κοινότητα ο πρύτανης του Πανεπιστημίου Αθηνών Θεοδόσης Πελεγρίνης στην οποία αναφέρει μεταξύ άλλων: «Το Πανεπιστήμιό μας και τα Ιδρύματα της ανώτατης εκπαίδευσης γενικότερα είναι αντικειμενικά τα αρμοδιότερα να κρίνουν, να αξιολογήσουν, να αναδιαρθρώσουν τις δομές τους και τις λειτουργίες τους. Και πάντως αρμοδιότερα και αντικειμενικότερα από ιδιωτικές εταιρείες συμβούλων και από την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Παιδείας που δεν μπορεί εκ των άνωθεν και πριν από τα Πανεπιστήμια να αποφαίνεται γι' αυτά».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Tο μπλοκ μας δημοσιεύει κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές, και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε.
Όσοι επιθυμούν να παίρνουν τις αναρτήσεις από το μπλογκ μπορούν να το κάνουν ελεύθερα με την παράκληση όπως σαν πηγή ενημέρωσης να αναφέρουν το ιστολόγιο μας.

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

Για να επικοινωνήσετε μαζί μας:spyrosjt@yahoo.gr
www.tips-fb.com