Πέμπτη 12 Σεπτεμβρίου 2013

Ο Πούτιν να συλλάβει τον Άσαντ και όχι ο Ομπάμα ...





Πανίκου Παναγιώτου
Αν η Μέση Ανατολή δεν είχε πετρέλαιο και το Ισραήλ δεν βρισκόταν στη θέση που είναι, κανένας αμερικανικός πύραυλος δεν θα έπεφτε σε Ιράκ, Αφγανιστάν, Λιβύη και Συρία, ούτε και θα υπήρχε παρουσία ξένων στρατευμάτων. Καμία μεγάλη δύναμη δεν θα ενδιαφερόταν για τους αιμοσταγείς δικτάτορες του αραβικού κόσμου, ούτε θα ασχολείτο κανείς με τους μουλάδες, τους σιίτες και τους σουνίτες.
Αν, για παράδειγμα, η Συρία ήταν ένα αφρικανικό κράτος, οι υπερευαισθησίες που επιδεικνύονται για τα νεκρά γυναικόπαιδα από τα χημικά όπλα που πούλησαν οι Βρετανοί στο συριακό καθεστώς θα περιορίζονταν σε ανούσια ψηφίσματα, ενώ ελάχιστοι θα ασχολούνταν με το θέμα στις πρωτεύουσες των πέντε μονίμων μελών του Συμβουλίου Ασφαλείας. Άλλωστε, ολόκληρες γενοκτονίες συνέβησαν και η αντίδραση ήταν σχεδόν ανύπαρκτη.
Το διεθνές δίκαιο είναι επιλεκτικό και τα κάθε λογής πολιτικά και οικονομικά συμφέροντα εξουδετερώνουν τη δυνατότητα για ειλικρινή διάλογο. Ούτε και τους επιθεωρητές των Ηνωμένων Εθνών υπολογίζουν, γιατί απλούστατα αν επένδυαν στο ρόλο του οργανισμού θα περίμεναν, τουλάχιστον, να ολοκληρωθούν οι έρευνές τους. Όσοι αποδεδειγμένα χρησιμοποίησαν χημικά όπλα πρέπει να συλληφθούν και να οδηγηθούν στη Δικαιοσύνη. Και εάν πράγματι επιβεβαιωθεί ότι ο Άσαντ ευθύνεται για το έγκλημα, θα πρέπει να πάει ο Πούτιν να τον συλλάβει που τον στηρίζει πολιτικά και στρατιωτικά και όχι ο Ομπάμα.
Καμία όμως στρατιωτική επιχείρηση, όπως αυτή που ετοιμάζεται, δεν θα τιμωρήσει στο τέλος της ημέρας τον Άσαντ. Αντίθετα, το κόστος θα το πληρώσουν και πάλι οι αθώοι και η χώρα τους. Η περίπτωση του Ιράκ αποτελεί το πιο τρανό παράδειγμα. Αν αλλάξουμε τα ονόματα και τις ημερομηνίες, η όλη επιχειρηματολογία για να αιτιολογηθεί σήμερα η επικείμενη ανάληψη στρατιωτικής δράσης κατά της Συρίας, μας θυμίζει τα όσα ισχυρίζονταν ο Μπους και ο Τσέινι για να πραγματοποιήσουν την επιχείρηση «Σοκ και Δέος» στο Ιράκ.
Αν ο Ομπάμα δεν καταφέρει να απεγκλωβιστεί από τη φιλοσοφία της βίας που κάποιοι τον οδήγησαν σκόπιμα, δυστυχώς θα γκρεμίσει την εικόνα του και μαζί το όνειρο του Μάρτιν Λούθερ Κινγκ για έναν «πολιτισμό της ειρήνης».












Read more: http://mignatiou.com/?p=12379#ixzz2eceO93yC

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Tο μπλοκ μας δημοσιεύει κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές, και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε.
Όσοι επιθυμούν να παίρνουν τις αναρτήσεις από το μπλογκ μπορούν να το κάνουν ελεύθερα με την παράκληση όπως σαν πηγή ενημέρωσης να αναφέρουν το ιστολόγιο μας.

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

Για να επικοινωνήσετε μαζί μας:spyrosjt@yahoo.gr
www.tips-fb.com