Σάββατο 31 Αυγούστου 2013

"ΑΙΜΑΤΗΡΕΣ" ΠΕΡΙΚΟΠΕΣ ΣΤΙΣ ΕΝΟΠΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ...





Σαμαράς, Αβραμόπουλος και Κωσταράκος λένε «όχι» σε περαιτέρω μειώσεις μισθών και επιδομάτων

Το ένα τρίτο του προϋπολογισμού του τρέχοντος έτους, σε σχέση με το αντίστοιχο του 2010, και 410 πολιτικούς υπαλλήλους «χάνει» το υπουργείο Εθνικής Αμύνης ελέω Μνημονίου. Μετά τη μεγάλη σύσκεψη της περασμένης Δευτέρας στο Μαξίμου υπό τον πρωθυπουργό, όπου... εγκρίθηκε ο κατάλογος των ανά υπουργείο δημοσίων υπαλλήλων που πρόκειται να απομακρυνθούν, στο ΥΠΕΘΑ «αναλογούν» συνολικά 410 άτομα. Ο προαναφερθείς αριθμός αφορά και τους τρεις Κλάδους των Ενόπλων Δυνάμεων, σε κρίσιμες υπηρεσίες (Ναύσταθμοι Σαλαμίνος και Κρήτης, Υδρογραφική Υπηρεσία, Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία, οπλουργοί, ναρκαλιευτές κ.λπ.).

ΣΥΜΦΩΝΙΑ. Όπως έχει δηλωθεί επανειλημμένως από τον υπουργό Εθνικής Αμύνης, Δημήτρη Αβραμόπουλο, και τον αρχηγό ΓΕΕΘΑ, στρατηγό Μιχαήλ Κωσταράκο, δεν είναι δυνατόν να γίνουν περαιτέρω περικοπές σε μισθούς και επιδόματα του προσωπικού, που έχει δει τις αποδοχές του να υφίστανται μειώσεις της τάξης του 53%. Θέση που έχει αποδεχτεί δημοσίως και ο πρωθυπουργός, Αντώνης Σαμαράς.

Επομένως, τουλάχιστον σε αυτό το χρονικό σημείο, οι περικοπές πραγματοποιούνται στα κονδύλια για τα εξοπλιστικά προγράμματα και στα λειτουργικά έξοδα που προκύπτουν από την αναδιοργάνωση των Ενόπλων Δυνάμεων, η οποία βρίσκεται σε εξέλιξη, παρά τα παρουσιαζόμενα προβλήματα από τοπικούς φορείς, καθώς και τις κάθε είδους, αιματηρές, περικοπές, που πραγματοποιούνται σε όλους τους τομείς.

ΤΙ ΚΟΒΟΥΝ. Ας δούμε μερικές από τις σημαντικές περικοπές που έχουν γίνει, κυρίως για λόγους οικονομίας:

 Κλείσιμο 23 στρατοπέδων-κέντρων εκπαιδεύσεως νεοσυλλέκτων, από όλους τους Κλάδους (από τα 34). Το συνολικό κονδύλι που εξοικονομείται σε ετήσια βάση ανέρχεται στο 1,5 εκατ. ευρώ.
 Έχουν «κοπεί» όλα τα πολεμικά μας πλοία που συμμετείχαν στις συμμαχικές αποστολές του ΝΑΤΟ και της Ε.Ε., ακόμα και η εθνικής σημασίας συμμετοχή στη δύναμη εναντίον της πειρατείας στην περιοχή του Αντεν, στο Κέρας της Αφρικής. Μια εκπροσώπηση υπάρχει με μια πυραυλάκατο στην αποστολή του ΟΗΕ στον Λίβανο (UNIFIL). Το ετήσιο κόστος μίας και μόνο φρεγάτας σε αποστολή στο εξωτερικό είναι της τάξεως των 35 εκατ. ευρώ, την ίδια στιγμή που το σύνολο του προϋπολογισμού του Κλάδου ανέρχεται στα 180 εκατ. ευρώ. Η οικονομία που επιτυγχάνεται είναι της τάξεως των τουλάχιστον 70 εκατ. ευρώ.
 Δραστικός περιορισμός όλων των ασκήσεων του Στόλου, ώστε να υπάρχει σημαντική οικονομία σε καύσιμα, λιπαντικά και ανταλλακτικά.
 Για οικονομία επέστρεψε το Τάγμα Ειδικής Συνθέσεως Αφγανιστάν, ενώ η αντίστοιχη Ελληνική Δύναμη Κοσσυφοπεδίου μεταστάθμευσε σε άλλο στρατόπεδο, μαζί με άλλους συμμάχους, και τώρα είναι δυνάμεως μικρότερης του λόχου.
 Οι εκπαιδεύσεις εσωτερικού και εξωτερικού έχουν περικοπεί.
 Έχουν καταργηθεί όλες οι μεγάλης κλίμακος ασκήσεις των Κλάδων και διακλαδικές (τύπου «Παρμενίων» κ.λπ.) και διατηρούνται μόνο οι μικρής κλίμακος και επιπέδου τάγματος, όπου δεν απαιτούνται μεγάλες μετακινήσεις.
 Καμία πρόσληψη Επαγγελματιών Οπλιτών (ΕΠΟΠ) από το 2011.
 Δραστικές μειώσεις των εισακτέων στις παραγωγικές σχολές αξιωματικών/υπαξιωματικών, όλων των Κλάδων των Ε.Δ., που έχουν φτάσει το 40% σε σχέση με το 2011.
 Δεν πήραν στρατεύσιμους αλεξιπτωτιστές στην περασμένη ΕΣΣΟ, γιατί θα έπρεπε να τους δώσουν και χρήματα για τη «συντήρηση», οπότε δεν θα είχαν για τη «συντήρηση» των επαγγελματιών στελεχών.
 Μείωση των καταστάσεων επιβιβάσεως σε στελέχη και στρατευσίμους από τρεις σε μία, παρά τις περί του αντιθέτου προσπάθειες του ΥΕΘΑ.
 Ανταλλακτικά και καύσιμα με το «σταγονόμετρο».
 Σημαντικότατες οικονομίες έχουν γίνει στην Π.Α., λόγω του αισθητά περιορισμένου αριθμού των τουρκικών προκλήσεων στο Αιγαίο. Πλέον, σχεδιάζονται και πραγματοποιούνται πολλαπλές εκμεταλλεύσεις του πτητικού μέσου, καθώς καύσιμα, λιπαντικά και ανταλλακτικά κοστίζουν πανάκριβα.

(ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ 31/08/2013 – ΛΕΩΝΙΔΑΣ Σ. ΜΠΛΑΒΕΡΗΣ - lsblaveris@gmail.com-staratalogia.gr)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Tο μπλοκ μας δημοσιεύει κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές, και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε.
Όσοι επιθυμούν να παίρνουν τις αναρτήσεις από το μπλογκ μπορούν να το κάνουν ελεύθερα με την παράκληση όπως σαν πηγή ενημέρωσης να αναφέρουν το ιστολόγιο μας.

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

Για να επικοινωνήσετε μαζί μας:spyrosjt@yahoo.gr
www.tips-fb.com