Παρασκευή 16 Αυγούστου 2013

Θα είναι σήμερα η πιό “μαύρη” Παρασκευή της Αιγύπτου – Σε αυτοσυγκράτηση καλεί το Σ.Α.





Το Γερμανικό Πρακτορείο μετέδωσε ότι ο αριθμός των νεκρών από τις αιματηρές συγκρούσεις στην Αίγυπτο μεταξύ των υποστηρικτών του πρώην Προέδρου Μόρσι και των δυνάμεων ασφαλεία ξεπέρασε τους 600. Αλλες πηγές υποστηρίζουν ότι ο αριθμός των νεκρών έχει φτάσει ήδη στους 655. Σε μία άλλη εξέλιξη, το Σ.Α. των Ηνωμένων Εθνών κάλεσε τις δύο πλευρές σε …αυτοσυγκράτηση.
Η Μουσουλμανική Αδελφότητα κάλεσε τους υποστηρικτές της να πραγματοποιήσουν την Παρασκευή “πορεία εκατομμυρίων”, προκειμένου να διαμαρτυρηθούν για τη βίαιη καταστολή των πρόσφατων διαδηλώσεων από τις δυνάμεις ασφαλείας.
Ισλαμιστές κατήγγειλαν ότι Αιγύπτιοι αστυνομικοί εισέβαλαν το βράδυ της Πέμπτης, αφού έκαναν εκτεταμένη χρήση δακρυγόνων, σε ένα τέμενος στο Κάιρο μέσα στο οποίο βρίσκονταν οι σοροί δεκάδων ισλαμιστών διαδηλωτών.
Το Υπουργείο Εσωτερικών της Αιγύπτου ανακοίνωσε την Πέμπτη ότι έδωσε εντολή στην αστυνομία να χρησιμοποιεί πραγματικά πυρά για να αμύνεται σε περίπτωση που δέχεται επίθεση ή σε περίπτωση που σημειώνονται επιθέσεις εναντίον δημοσίων κτιρίων και δημόσιας περιουσίας, μετέδωσε η κρατική τηλεόραση.
Η ανακοίνωση αυτή δημοσιοποιήθηκε μερικές ώρες αφού ισλαμιστές διαδηλωτές πυρπόλησαν ένα κυβερνητικό κτίριο σε ένα προάστιο του Καϊρου.
Το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ έκανε έκκληση για αυτοσυγκράτηση από όλες τις πλευρές της Αιγύπτου ώστε να δοθεί ένα τέλος στα βίαια επεισόδια αφού ενημερώθηκε για την κατάσταση στη χώρα σε κεκλεισμένων των θυρών, από τον Αναπληρωτή Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ, Γιαν Έλιασον, το βράδυ της Πέμπτης.
“Τα μέλη του Συμβουλίου συμφωνούν ότι είναι σημαντικό να δοθεί ένα τέλος στα βίαια επεισόδια στην Αίγυπτο και ότι τα κόμματα πρέπει να επιδείξουν απαράμιλλη αυτοσυγκράτηση”, δήλωσε στους δημοσιογράφους η πρέσβειρα της Αργεντινής στον ΟΗΕ, Μαρία Κριστίνα Περσιβάλ, μετά το τέλος της συνεδρίασης του Συμβουλίου Ασφαλείας.
Ο Τούρκος Πρωθυπουργός Ρετζέ Ταγίπ Ερντογάν είχε κάνει νωρίτερα έκκληση στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ να συνεδριάσει άμεσα σχετικά με την -όπως την χαρακτήρισε- “σφαγή” στην Αίγυπτο, ενώ κατηγόρησε τα δυτικά κράτη ότι απέτυχαν να σταματήσουν την αιματοχυσία. Ηδη το Κάιρο και η Αγκυρα ανακάλεσαν τους Πρεσβευτές τους.
Ο Πρόεδρος των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα ανακοίνωσε την Πέμπτη ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες θα ακυρώσουν όλες τις κοινές στρατιωτικές ασκήσεις που ήταν προγραμματισμένο να πραγματοποιηθούν τον επόμενο μήνα στην Αίγυπτο, λέγοντας ότι η συνεργασία μεταξύ των δύο χωρών δεν μπορεί να συνεχιστεί.
Περαιτέρω η Κυβέρνηση των ΗΠΑ κάλεσε τους Αμερικανούς υπηκόους να αναβάλουν τυχόν προγραμματισμένα ταξίδια τους στη χώρα ή να την εγκαταλείψουν προσωρινά εάν ζουν σε αυτή
Οι Υπουργοί Εξωτερικών της ΕΕ είναι πιθανό να συνεδριάσουν την ερχόμενη εβδομάδα για να συζητήσουν το θέμα της Αιγύπτου μετά τις επιδρομές που πραγματοποίησαν στο Κάιρο οι αιγυπτιακές δυνάμεις ασφαλείας σε δύο καταυλισμούς οπαδών του ανατραπέντος Προέδρου Μοχάμεντ Μόρσι σκοτώνοντας εκατοντάδες ανθρώπους, δήλωσε η Ιταλίδα Υπουργός Εξωτερικών .
Ο Πρεσβευτής της Αιγύπτου στη Βρετανία υποστήριξε πως δεν υπήρξε “υπερβολική” βία κατά την καταστολή των διαδηλωτών οι οποίοι υποστηρίζουν τον ανατραπέντα ισλαμιστή Πρόεδρο και ότι οι διαδηλωτές αυτοπροβάλλονται ως θύματα αλλά άνοιξαν πυρ ο ένας εναντίον του άλλου σε ορισμένες περιπτώσεις.
Πηγή: CNA, ANA-MPA, Πληροφορίες από Reuters, CNN, UN, White House


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Tο μπλοκ μας δημοσιεύει κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές, και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε.
Όσοι επιθυμούν να παίρνουν τις αναρτήσεις από το μπλογκ μπορούν να το κάνουν ελεύθερα με την παράκληση όπως σαν πηγή ενημέρωσης να αναφέρουν το ιστολόγιο μας.

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

Για να επικοινωνήσετε μαζί μας:spyrosjt@yahoo.gr
www.tips-fb.com