Τετάρτη 14 Αυγούστου 2013

Σοβαροί οι κίνδυνοι για την υγεία από το φθόριο που περιέχεται στα φακελάκια τσαγιού...





Η επιλογή μας να χρησιμοποιούμε φθηνά φακελάκια τσαγιού από τα σουπερμάρκετ ενδέχεται να οδηγήσει σε μακροχρόνιες βλάβες στην υγεία μας, σύμφωνα με τα αποτελέσματα νέας έρευνας. Μελέτη που δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό έντυπο Food Research International κατέδειξε ότι τα φθηνά φακελάκια τσαγιού όπως τα πρoϊόντα Asda,Sainsburys και Tesco αυξάνουν την ημερήσια πρόσληψη φθορίου των καταναλωτών σε επίπεδα άνω των συνιστώμενων, αυξάνοντας τον κίνδυνο εμφάνισης οστεϊκών και οδοντικών παθήσεων.

Οι ειδικοί καλούν πλέον τα supermarket και τους παραγωγούς προϊόντων τσαγιού να αναφέρουν λεπτομερώς τα επίπεδα φθορίου ως σημαντική διατροφική πληροφορία που θα πρέπει να αναγράφεται στις συσκευασίες τροφίμων.

Τα επίπεδα φθορίου που περιέχονταν σε 38 προϊόντα τσαγιού συγκρίθηκαν μεταξύ τους από την επιστημονική ομάδα των Laura ChanAradhana Mehra και Paul Lynch.

Χρησιμοποιώντας την μέθοδο της ανάλυσης Επιλεκτικών Ηλεκτροδίων Ιόντων (σ.σ. 
pentapostagma.gr - Ion Selective Electrode analysis) - που χρησιμοποιείται για την ανάλυση ιχνοστοιχείων όπως την περιεκτικότητα φθορίου του ξηρού τσαγιού, καθώς και των βοτάνων τσαγιού που παρασκευάζονται σε βραστό νερό για δύο λεπτά, οι ερευνητές συνέκριναν τα επίπεδα φθορίου που προσλαμβάνονταν από κάποιον που καταναλώνει μία μέση ποσότητα τεσσάρων φλιτζανιών ή ενός λίτρου τσαγιού την ημέρα.

Οι ειδικοί συνιστούν στους ενήλικες να μην καταναλώνουν περισσότερα από τρία με τέσσερα mg φθορίου ημερησίως. Οι ερευνητές ανακάλυψαν ότι τα φθηνά φακελάκια τσαγιού περιείχαν περίπου 75 έως 120 τοις εκατό της συνιστώμενης ημερήσιας ποσότητας πρόσληψης φθορίου. Κατά μέσο όρο, ένα λίτρο φθηνού τσαγιού από το σουπερμάρκετ περιείχε έξι mg φθορίου.

Η υπερβολική πρόσληψη φθορίου μπορεί να οδηγήσει σε πολλά προβλήματα υγείας. Ένα από αυτά είναι η οδοντική φθορίωση,  η οποία προκαλεί την εμφάνιση λευκών και καφέ κηλίδων στο σμάλτο των δοντιών, οδηγώντας στη δημιουργία «στιγμάτων». Η οδοντική φθορίωση μπορεί να αποτελέσει την πρώτη ένδειξη ότι το φθόριο έχει προκαλέσει την δηλητηρίαση των ενζύμων του οργανισμού.

Όμως, η υπερβολική πρόσληψη φθορίου μπορεί να οδηγήσει και στη σκελετική φθορίωση, μια σοβαρότατη πάθηση που προκαλεί συμπτώματα όπως έντονους πόνους στα οστά και τις αρθρώσεις, μυϊκή αδυναμία και γαστρεντερικές διαταραχές.

Η υπερβολική κατανάλωση φθορίου έχει επίσης συνδεθεί με την οστεοπόρωση. Επιπρόσθετα, έχει καταγραφεί υψηλότερη συχνότητα εμφάνισης λίθων των νεφρών σε περιοχές με υψηλά επίπεδα φθορίου στο πόσιμο νερό. Έρευνες έχουν επίσης συνδέσει την υπερβολική έκθεση στο φθόριο με τον καρκίνο των οστών σε νεαρούς άντρες. Μελέτη που πραγματοποιήθηκε το 1992 διαπίστωσε ότι τα ποσοστά οστεοσαρκώματος ήταν τρεις έως επτά φορές υψηλότερα σε περιοχές όπου εφαρμόζονταν προγράμματα φθορίωσης του νερού από ότι στις περιοχές όπου το νερό δεν είχε υποστεί φθορίωση.

pentapostagma.gr


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Tο μπλοκ μας δημοσιεύει κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές, και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε.
Όσοι επιθυμούν να παίρνουν τις αναρτήσεις από το μπλογκ μπορούν να το κάνουν ελεύθερα με την παράκληση όπως σαν πηγή ενημέρωσης να αναφέρουν το ιστολόγιο μας.

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

Για να επικοινωνήσετε μαζί μας:spyrosjt@yahoo.gr
www.tips-fb.com