Σάββατο 3 Αυγούστου 2013

Ποιος ο σκοπός του ταξιδιού Σαμαρά στις ΗΠΑ;



Γιώτα Χουλιάρα

Την 8η Αυγούστου και λίγο πριν αναχωρήσει για Χαβάη,όπου για τρεις εβδομάδες θα κάνει διακοπές, ο Αμερικανός πρόεδρος Μπάρακ Ομπάμα θα  υποδεχτεί στο Λευκό Οίκο τον Έλληνα πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά.



 Μια ιδιαίτερα σημαντική συνάντηση που αναμένεται να κρατήσει περίπου 45 λεπτά- αν ο Αντώνης Σαμαράς παραμείνει περισσότερο από 45 λεπτά,θα είναι κακό σημάδι για τη χώρα μας. Διότι σύμφωνα με  γνώστες της διπλωματίας, θα σημαίνει πως οι δυο συνομιλητές δεν τα βρίσκουν.Και αναφερόμαστε φυσικά στον τομέα των εθνικών θεμάτων γιατί στην οικονομία οι ΗΠΑ έχουν ξεκάθαρα τοποθετεί ενάντια στη λιτότητα που επιβάλλει η ΕΕ και συγκεκριμένα,το δίδυμο Μέρκελ-Σόιμπλε. 


''Ο εχθρός του εχθρού μου,μπορεί να γίνει σύμμαχός μου υπό προϋποθέσεις'' λένε στους βελούδινους διαδρόμους των πρεσβειών οι διπλωμάτες. Η φράση υπό προϋποθέσεις πρέπει να επισημανθεί ιδιαίτερα καθώς οι προϋποθέσεις και οι συνθήκες του ταξιδιού είναι που πρέπει να προβληματίζουν την Ελληνική πλευρά. 

Ποιες είναι,λοιπόν,οι συνθήκες κάτω από τις οποίες μεταβαίνει ο Αντώνης Σαμαράς και ποιος τελικά ο σκοπός της επίσκεψης στην Ουάσιγκτον.

Σύμφωνα με πληροφορίες,ο Έλληνας πρωθυπουργός θα συζητήσει με τον Αμερικανό πρόεδρο το ενδεχόμενο να καλυφθεί το χρηματοδοτικό κενό που εκτιμάται ότι θα προκύψει στα μέσα του 2014 με δανεισμό από τα αμερικάνικα κεφάλαια,αντί να δοθεί νέο δάνειο από την τρόικα. Συγκεκριμένα αναζητούνται 17 δις ευρώ ενώ οι λεπτομέρειες της χρηματοδότησης δεν έχουν γίνει ακόμη γνωστές.

Προφανώς δεν θα είναι από το αμερικάνικο δημόσιο αλλά από χρηματοπιστωτικά ιδρύματα αμερικανικών συμφερόντων. Παράλληλα αναμένονται και επενδύσεις αμερικανικών εταιρειών στην Ελλάδα-επενδύσεις που άφησε να εννοηθούν και ο αμερικανός ΥΠΟΙΚ Τζακ Λιού στη πρόσφατη επίσκεψή του στη χώρα μας. Προκειμένου να προσελκύσει επενδυτές ο Αντώνης Σαμαράς θα μεταβεί για δεύτερη φορά στις ΗΠΑ σαράντα μέρες μετά την 8η Αυγούστου,στη γενική συνέλευση του ΟΗΕ. Στο περιθώριο της συνέλευσης θα συναντηθεί με αμερικανούς επιχειρηματίες ενώ θα έχει και  δεύτερη συνάντηση και με τον Μπάρακ Ομπάμα. 

Παράλληλα,ο Αντώνης Σαμαράς στη διάρκεια της επίσκεψης του,  θα ζητήσει να αποσυρθεί από την τρόικα το ΔΝΤ .Εδώ να υπενθυμίσουμε ότι το ίδιο το ταμείο είχε απειλήσει ουκ ολίγες φορές την ΕΕ ότι θα αποχωρούσε από το πρόγραμμα στήριξης της χώρας μας γεγονός που θα μετατόπιζε ολόκληρο το βάρος της σωτηρίας μας στη γηραιά ήπειρο,βάρος το οποίο μοιραία θα επωμιζόταν η ΕΚΤ.

Αν αποσυρθεί το ΔΝΤ, η τρόικα με τη σημερινή της μορφή θα πάψει να υφίσταται και με τη λήξη του ελληνικού προγράμματος το 2014,  το σημερινό τριμελές σχήμα δεν θα ανανεωθεί. Ταυτόχρονα,η Ελλάδα δεν θα δεσμεύεται από τη δανειακή σύμβαση που την εμποδίζει όσο βρίσκεται σε εξέλιξη  το πρόγραμμα,να δανειστεί  από τρίτη πλευρά. Θα μπορεί,λοιπόν,να συνάψει μια νέα δανειακή σύμβαση με  την ομπρέλα της πολιτικής προστασίας των ΗΠΑ με αμερικάνικες  τράπεζες.

Η προσπάθεια απεγκλωβισμού της χώρας μας από τη σκληρή πολιτική λιτότητας των Ευρωπαίων και συγκεκριμένα των Γερμανών,μπορεί με όσα γράφτηκαν παραπάνω να φαντάζει απλή.Στη πραγματικότητα όμως δεν είναι. Σαφώς και οι Γερμανοί θα αντιδράσουν και συγκεκριμένα αναφερόμαστε στο σκληρό δίδυμο Μέρκελ - Σόιμπλε,που ίσως,όμως να μην έχουν τα περιθώρια μετά τις γερμανικές εκλογές- κρυφές δημοσκοπήσεις στη Γερμανία εμφανίζουν τη Μέρκελ αποδυναμωμένη πολιτικά,όσο για το Σόιμπλε,πολύ πιθανό να μην κατέχει τη θέση του υπουργού οικονομικών τότε. 

Ταυτόχρονα,οι ΗΠΑ επιχειρούν να προβάλλουν τον ηγετικό τους ρόλο στη περιοχή και πιο συγκεκριμένα να εμφανιστούν ως σωτήρες των χωρών του Ευρωπαϊκού Νότου  με πρώτη την Ελλάδα.

Ορισμένοι ισχυρίζονταν πως το ενδιαφέρον των ΗΠΑ έχει μετατοπιστεί εδώ και καιρό στον Ειρηνικό αλλά και στην Αφρική γι΄αυτό και έπαψαν να ασχολούνται με τη γηραιά ήπειρο. Η αλήθεια είναι πως περίμεναν   τη κατάλληλη χρονική στιγμή. Και φαίνεται πως η χρονική στιγμή έχει έρθει.

Το ιδιότυπο αμερικανογερμανικό μπρα ντε φερ  που βρίσκεται εδώ και καιρό σε εξέλιξη  δεν είναι μόνο οικονομικό αλλά και γεωπολιτικό. Αυτό είναι κάτι που δεν πρέπει να λησμονήσει η Ελληνική πλευρά. Ο Αντώνης Σαμαράς μεταβαίνει στις ΗΠΑ για να πάρει την πολυπόθητη στήριξη από τον αμερικανό πρόεδρο και όπως λέει στη σημερινή του συνέντευξη στα ΝΕΑ:  

''Στο πρόσωπο, λοιπόν, του Μπαράκ Ομπάμα βλέπουμε έναν φίλο και έναν σύμμαχο. Μόνο που τέτοιες σχέσεις χρειάζονται επαναπροσδιορισμό σε κρίσιμες καμπές. Και τέτοια είναι η εποχή που ζούμε: μια κρίσιμη καμπή· και για την Ελλάδα και για την Ευρώπη και για την περιφερειακή ασφάλεια στην Ανατολική Μεσόγειο. Ζητούμενο, λοιπόν, να δώσουμε νέα δυναμική στις ελληνοαμερικανικές σχέσεις. Εμείς προσβλέπουμε σε στρατηγικό διάλογο μακράς πνοής με τους συμμάχους μας''.

Μεταβαίνει στις ΗΠΑ γιατί η Αθήνα κατάλαβε ότι η τυφλή υποταγή στις προσταγές του Βερολίνου,μόνο νέα μέτρα και πιο βαθιά λιτότητα μπορεί να αποφέρει. Μεταβαίνει στις ΗΠΑ προκειμένου να εξασφαλίσει την υπερατλαντική συμμαχία και κατ΄επέκταση χρηματοδότηση που θα τον βοηθήσει να μεταβεί στο τέλος του 2013 χωρίς εκλογικούς αιφνιδιασμούς και εκπλήξεις. Αρχές του 2014 η χώρα αναλαμβάνει και τη προεδρία στην ΕΕ , επομένως θα πάει σε εκλογές μετά τη λήξη της προεδρίας.

Ο Αντώνης Σαμαράς πρέπει να έχει στο μυαλό του ότι στις διεθνείς σχέσεις καμμία διαπραγμάτευση δεν είναι απλή και πολύ περισσότερο δεν είναι δωρεάν. Η απεξάρτηση της χώρας μας από το γερμανικό άρμα σαφώς και θα έχει αντίτιμο. Ας μην λησμονούμε ότι εδώ κι ένα χρόνο οι Αμερικανοί είχαν δείξει τη δυσαρέσκεια τους για την πρόσδεση της Αθήνας στη πολιτική του Βερολίνου με πολλούς τρόπους. Τώρα που έφτασε η ώρα σίγουρα θα φροντίσουν να περάσουν και αυτοπροσώπως το μήνυμα στον Αντώνη Σαμαρά. Μένει,λοιπόν,να δούμε αν η πολιτική στήριξη των ΗΠΑ περνάει από τα εθνικά θέματα και την ενέργεια.


geopolitics.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Tο μπλοκ μας δημοσιεύει κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές, και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε.
Όσοι επιθυμούν να παίρνουν τις αναρτήσεις από το μπλογκ μπορούν να το κάνουν ελεύθερα με την παράκληση όπως σαν πηγή ενημέρωσης να αναφέρουν το ιστολόγιο μας.

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

Για να επικοινωνήσετε μαζί μας:spyrosjt@yahoo.gr
www.tips-fb.com