Κυριακή 25 Αυγούστου 2013

Γιατί ο Πούτιν «επιτέθηκε» την Ελλάδα; Ο ρόλος Σαμαρά. Οι φόβοι για τον τουρισμό...


Δύο στόχους είχε η δήλωση – «βόμβα» του Ρώσου προέδρου Βλαντιμίρ Πούτιν για την «προβληματική» Ελλάδα:


Ο πρώτος ήταν η εσωτερική «αγορά» του Ρώσου προέδρου ο οποίος αφενός επιβεβαίωσε ότι ο γνωστός, πλέον, στη χώρα μας επιχειρηματίας Ιβάν Σαββίδης δεν ανήκει στη λίστα με τους αγαπημένους του Κρεμλίνου, αφετέρου έκανε κάλεσμα στους κεφαλαιούχους συμπατριώτες του για «μπίζνες στη Ρωσία».
Ο δεύτερος στόχος του Βλαντιμίρ Πούτιν ήταν η ελληνική κυβέρνηση των κ.κ. Αντώνη Σαμαρά και Ευάγγελου Βενιζέλου, που μετά το «σπάσιμο» της αρχικά φαινομενικής συμφωνίας ανάμεσα στο Μέγαρο Μαξίμου και την Γκάζπρομ, έπεσε οριστικά στην ρωσική δυσμένεια  Και όμως αναφέρουν όσοι γνωρίζουν την πολιτική νοοτροπία του Κρεμλίνου, μετά τα λάθη των κ.κ. Γ. Παπανδρέου και Α. Σαμαρά η Ελλάδα θα κάνει να βγει από την ρώσικη «black list» τουλάχιστον 10 με 15 χρόνια, με όσα αρνητικά το γεγονός αυτό συνεπάγεται στον επιχειρηματικό τομέα και, φυσικά, στον τουριστικό.
ivansavi
Αναλυτικότερα, ο Β. Πούτιν εκτιμάται από όσους γνωρίζουν τα εσωτερικά της Ρωσίας πολύ καλά, ότι με τη δήλωση του περί προβληματικής Ελλάδας «τελείωσε» επιχειρηματικά εντός της χώρας του τον ομογενή και ιδιοκτήτη του ΠΑΣΟΚ εδώ και λίγο καιρό Ι. Σαββίδη. Ο Ρώσος πρόεδρος μόλις πριν λίγα εικοσιτετράωρα είχε επισκεφτεί την περιφέρεια Ροστόβ Να Ντονούστην οποία δραστηριοποιείται ο κ. Σαββίδης (μέσω της κτηνοτροφικής μονάδας παραγωγής αλλαντικών “Ταβρ”, της καπνοβιομηχανίας “Ντον Ταμπάκ” και άλλων μονάδων). Η τοπική οικονομία αντιμετωπίζει τα δικά της προβλήματα τα οποία βαραίνουν την πλειονότητα της κοινωνίας και για το λόγο αυτό ο κ. Πούτιν ήθελε σε ένα μεγάλο βαθμό, να αποτάξει τις ευθύνες της ρωσικής κυβέρνησης πάνω σε «τοπικούς ισχυρούς επιχειρηματίες» οι οποίοι τα τελευταία χρόνια επιλέγουν να επενδύσουν εκτός των συνόρων.
put
Το τέλος του success story Σαμαρά με την υπογραφή Πούτιν
Προφανώς, όμως, η δήλωση – «βόμβα» του Βλαντιμίρ Πούτιν δεν έγινε μόνο για λόγους εσωτερικής κατανάλωσης. Οι σχέσεις Ελλάδας – Ρωσίας, μετά τα θετικά ανοίγματα της κυβέρνησης Κ. Καραμανλή έως και το 2009, με την εκλογή του κ. Γ. Παπανδρέου πέρασαν στην πιο αρνητική περίοδο των τελευταίων δεκαετιών. Η πρώτη αιτία ήταν οι ενέργειες από τον μετέπειτα πρωθυπουργό κ. Παπανδρέου ο οποίος έκανε όλα όσα έπρεπε για να μην προχωρήσει η συμφωνία για τον αγωγό Μπουργκάζ – Αλεξανδρούπολης.
pap_sam
Οι σχέσεις των δύο χωρών εξακολούθησαν να κινούνται σε τυπικό επίπεδο, μέχρις ότου η πλευρά Πούτιν έδωσε μια ακόμη ευκαιρία μέσω του ενδιαφέροντος το οποίο επιδείκνυε μέχρι και πριν από λίγους μήνες η Gazprom για την αγορά της ΔΕΠΑ. Η μη επίτευξη αυτής της συμφωνίας -με ρώσικους κύκλους από την πρώτη στιγμή να επιρρίπτουν ευθύνες τόσο στο Μέγαρο Μαξίμου (βλ. Α. Σαμαράς), όσο και στην ελληνική διαπλοκή (με δεδομένο και τον αρνητικό ρόλο που διαδραμάτισαν οι Βρυξέλλες στηρίζοντας, έμμεσα, τους αμερικάνικους σχεδιασμούς)- ήταν το «κερασάκι» στην τούρτα.
«Χαστούκι» και στον Τουρισμό
Οι σχέσεις, όπως ερμηνεύουν όσοι γνωρίζουν την πολιτική συμπεριφορά του Κρεμλίνου, Ρωσίας και Ελλάδας δεν θα είναι από εδώ και στο εξής αυτές που μέχρι σήμερα ήταν. Οι Ρώσοι φέτος, έχοντας ως δεδομένο ότι η ΔΕΠΑ θα κατέληγε στην Gazprom (κάτι που τελικά δεν έγινε) στήριξαν με πακέτα τουριστικά που είχαν κλειστεί από πέρυσι, περισσότερο από κάθε άλλη ευρωπαϊκή χώρα τον ελληνικό τουρισμό. Δεν είναι τυχαίο ότι υπάρχουν περιοχές, μη παραδοσιακοί προορισμοί για τους Ρώσους, στους οποίους για πρώτη φορά φέτος το 50% των επισκεπτών προέρχονταν από την Ρωσία.
Σήμερα, μετά τη σκληρή δήλωση Πούτιν (και με την Κομισιόν να μην προασπίζει ούτε μέσω μιας δήλωσης την Ελλάδα που αποτελεί χώρα μέλος της ΕΕ) πολλοί τουριστικοί πράκτορες στην χώρα θεωρούν ότι οι συμφωνίες αυτού του φθινοπώρου και του χειμώνα δεν θα είναι οι ίδιες με πέρυσι. Φοβούνται ότι θα υπάρξει μεγάλη μείωση εκδήλωσης ενδιαφέροντος από τους Ρώσους για διακοπές στην Ελλάδα συγκριτικά με το τρέχον έτος, με το Κρεμλίνο, μετά τις δηλώσεις, να «κόβει» και στην πράξη την όποια υποστήριξη παρείχε προς την Ελλάδα μέχρι και πριν την υπαγωγή της κάτω από το μνημονιακό «ζυγό».
Η δήλωση Πούτιν
«Έμεινα έκπληκτος όταν έμαθα πως Ρώσοι επιχειρηματίες έχουν προβεί πρόσφατα σε σημαντικές επενδύσεις στην Ελλάδα […] Η Ελλάδα είναι μια καλή χώρα, πνευματικά κοντινή μας, αλλά γνωρίζουμε τα μεγάλα οικονομικά και εν γένει χρηματιστικά προβλήματα που αντιμετωπίζει. Την ίδια στιγμή, εάν ένας επενδυτής επιλέγει μια τέτοια χώρα, προφανώς προβληματική, για τις επενδύσεις του αντί, ας πούμε, την Περιφέρεια του Ροστόφ, γεννάται το ερώτημα: γιατί και τι δεν είναι εδώ αρκετό; Μπορεί η ρίζα του προβλήματος να είναι αυτό που οι επιχειρηματίες ονομάζουν συχνή αλλαγή των κανόνων του παιχνιδιού;»

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Tο μπλοκ μας δημοσιεύει κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές, και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε.
Όσοι επιθυμούν να παίρνουν τις αναρτήσεις από το μπλογκ μπορούν να το κάνουν ελεύθερα με την παράκληση όπως σαν πηγή ενημέρωσης να αναφέρουν το ιστολόγιο μας.

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

Για να επικοινωνήσετε μαζί μας:spyrosjt@yahoo.gr
www.tips-fb.com