Σάββατο 8 Ιουνίου 2013

ΑΜΗΧΑΝΗ Η ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΠΑΡΑΚΟΛΟΥΘΕΙ ΤΗΝ ΚΟΝΤΡΑ ΔΝΤ ΚΑΙ Ε.Ε. ΠΑΣΟΚ και ΔΗΜΑΡ πιέζουν να αξιοποιηθεί το… λάθος....


Νίκος Τριαντάφυλλος


Με έκδηλη την αμηχανία παρακολουθεί ηκυβέρνηση την πρωτοφανή κόντρα που έχει ξεσπάσει μεταξύ ΔΝΤ και Ε.Ε για το ελληνικό πρόγραμμα, μετά την αυτοκριτική του πρώτου και τις ευθείες βολές κατά του δεύτερου για καθυστέρηση στην αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους.
Κυβερνητικά στελέχη εκφράζουν φόβους ότι η διένεξη των δύο «γιγάντων» και κυρίως το περιεχόμενο της σύγκρουσής τους λειτουργεί διαβρωτικά για τα θεμέλια της τρικομματικήςκυβέρνησης, η οποία, ούτως ή άλλως, βρίσκεται σε κομβική στιγμή, ενώ δεν αποκλείουν, αν συνεχιστεί, να λειτουργήσει και ως θρυαλλίδα κοινωνικών αντιδράσεων.
Οι ίδιοι κύκλοι αποδίδουν την στάση του ΔΝΤ στη γενικότερη στρατηγική της ηγεσίας του προκειμένου να αναλάβει η Ευρώπη τις ευθύνες της και να προχωρήσει σε  νέο κούρεμα του ελληνικού χρέους το συντομότερο δυνατό.
Το Μέγαρο Μαξίμου, επί του παρόντος, προσπαθεί να κρατήσει απόσταση ασφαλείας από τη διένεξη των δύο, εκτιμώντας ότι αυτή τη στιγμή δεν υπάρχουν περιθώρια για ανατροπή των συσχετισμών που θα οδηγούσαν σε άμεση ελάφρυνση του ελληνικού προγράμματος. Ο κ. Σαμαράςκαι οι επιτελείς του ευελπιστούν ότι σε απώτερο χρόνο, η σφοδρή σύγκρουση ΔΝΤ και Ε.Ε θα μπορούσε να αποβεί θετική για την Αθήνα αλλά και για τις υπόλοιπες χώρες του Νότου στις οποίες έχει επιβληθεί σκληρό πρόγραμμα δημοσιονομικής λιτότητας.
Αναγνωρίζουν, ωστόσο, ότι σε αυτή τη φάση, η συζήτηση που άνοιξε, περισσότερα προβλήματα μπορεί να δημιουργήσει στην εγχώρια πολιτική σκηνή από εκείνα που μπορεί να επιλύσει στο μέλλον, αφού δημιουργεί ακόμη μεγαλύτερο ρήγμα στη συνοχή των δύο κυβερνητικών εταίρων, ενώ τροφοδοτεί την αξιωματική αντιπολίτευση με επιχειρήματα. «Περάσαμε δια πυρός και σιδήρου και πετύχαμε να διατηρήσουμε την ισορροπία δυνάμεων και τώρα κινδυνεύουμε να την χάσουμε» παραδέχονται κυβερνητικά στελέχη που φοβούνται ότι στις επόμενες δημοσκοπήσεις θα καταγραφεί το αποτύπωμα όλης αυτής της υπόθεσης.
Υπό τα νέα δεδομένα, η επικείμενη νέα συνάντηση των τριών πολιτικών αρχηγών, πιθανότατα εντός της επόμενης εβδομάδας, αποκτά πρόσθετη αξία, καθώς το ΠΑΣΟΚ επιχειρεί ήδη να αξιοποιήσει την αυτοκριτική του ΔΝΤ για να πιέσει για επικαιροποίηση του κυβερνητικού προγράμματος, ενώ και η ΔΗΜΑΡ θεωρεί ότι ενισχύεται το ελληνικό αίτημα για ουσιαστικές αλλαγές. Πέραν των εσωκυβερνητικών σκοπέλων, το κυβερνητικό κόμμα οδεύει και προς το Συνέδριό του στα τέλη του μήνα, και η ΝΔ θα πρέπει να ενσωματώσει στη ρητορική της απαντήσεις για όλα τα ερωτήματα που εγείρονται μετά το mea culpa του ΔΝΤ. 
Ηδη, στο εσωτερικό του κυβερνητικού κόμματος εγείρονται φωνές που ζητούν να αξιοποιήσει άμεσα η Αθήνα το ηθικό πλεονέκτημα που απέκτησε λόγω της παραδοχής των λαθών από το ΔΝΤ και να ζητήσει άμεσα την επαναξιολόγηση του ελληνικού προγράμματος από μηδενική βάση.newspost

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Tο μπλοκ μας δημοσιεύει κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές, και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε.
Όσοι επιθυμούν να παίρνουν τις αναρτήσεις από το μπλογκ μπορούν να το κάνουν ελεύθερα με την παράκληση όπως σαν πηγή ενημέρωσης να αναφέρουν το ιστολόγιο μας.

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

Για να επικοινωνήσετε μαζί μας:spyrosjt@yahoo.gr
www.tips-fb.com