Κυριακή 9 Ιουνίου 2013

ΚΡΟΥΟΥΝ ΤΟΝ ΚΩΔΩΝΑ ΤΟΥ ΚΙΝΔΥΝΟΥ ΟΙ ΓΙΑΤΡΟΙ Τραγικές ελλείψεις και εικόνες εξαθλίωσης στον «Ευαγγελισμό»


Αναστασία Γαλάνη.


Ασθενείς που δεν εξυπηρετούνται ή βρίσκονται σε… λάθος θαλάμους και προσωπικό στα όρια της υπερκόπωσης είναι η εικόνα που θα αντικρύσει ένας επισκέπτης ή ακόμα χειρότερα ένας νοσηλευόμενος στο νοσοκομείο Ευαγγελισμός.
Πρόκειται για το  μεγαλύτερο νοσοκομείο της χώρας, ωστόσο η «συρρίκνωση» που έχει υποστεί σε υλικοτεχνικές υποδομές και στον αριθμό του προσωπικού είναι ανησυχητική.
Οι γιατροί στις ειδικές μονάδες του Ευαγγελισμού καταγγέλλουν την δραματική κατάσταση που βιώνουν σε καθημερινή βάση.
Οι εργαζόμενοι του μεγαλύτερου νοσοκομείου της χώρας, εκτός από την υποτυπώδη παροχή υπηρεσιών υγείας στους πολίτες παρά τις δύσκολες εργασιακές  συνθήκες και τις μισθολογικές μειώσεις αντιμετωπίζουν και σοβαρό πρόβλημα με την έλλειψη προσωπικού γεγονός που αφορά ιδιαίτερα τους πολίτες.
Πάνω από 1400 εργαζόμενοι χρειάζονται στον «Ευαγγελισμό» και όπως καταγγέλλουν οι εργαζόμενοι του νοσοκομείου πρέπει να λυθεί άμεσα το ζήτημα για να μην θρηνήσουμε θύματα αθώους πολίτες.
Γιατροί και νοσηλευτές πάντως κάνουν έκκληση στον πρωθυπουργό και τον αρμόδιο υπουργό να καλυφθούν τα κενά στο νοσοκομείο. Σύμφωνα με το Σωματείο των εργαζομένων στις ειδικές μονάδες του Ευαγγελισμού, τα τελευταία χρόνια έχουν αναπτυχθεί στον Ευαγγελισμό πάνω από 100 ειδικές κλίνες: 30 κλίνες ΜΕΘ, 20 ΜΑΦ, 14 εμφραγμάτων, 8 ΑΚΑ, 24 μηχανήματα αιμοκάθαρσης, Μονάδα Μεταμόσχευσης Μυελού, Μονάδα Μεταμόσχευσης Νεφρού, μονάδα HIV, νευροχειρουργική υπομονάδα.
Μέχρι πριν τέσσερα  χρόνια η κατάσταση ήταν οριακή από άποψη αναλογίας νοσηλευτή ανά κλίνη. Τώρα έχει υποχωρήσει κατά πολύ, ακόμα και από το ελάχιστο όριο ασφαλείας που έχει προσδιοριστεί από τη Διοίκηση.
Η διεθνής αναλογία νοσηλευτή ανά κλίνη στις μονάδες δεν καθορίζεται αυθαίρετα, αλλά με βάσει διεθνείς μελέτες, πρωτόκολλα και παραδοχές σε παγκόσμια κλίμακα.
«Στον Ευαγγελισμό η διοίκηση μείωσε στο ελάχιστο αυτές τις αναλογίες, παρά την εντατικοποίηση λόγω της μηδενικής πρόσληψης προσωπικού και των συνταξιοδοτήσεων και προκειμένου να μην κλείσει καμιά κλίνη. Εφόσον και αυτές οι ελάχιστες αναλογίες παραβιάζονται, τίθενται σε άμεσο κίνδυνο οι ασθενείς, εξουθενώνονται οι εργαζόμενοι και το κλείσιμο ειδικών κλινών μοιάζει … φυσικό επακόλουθο» αναφέρουν οι εργαζόμενοι.
Φυσικοθεραπείες στις μονάδες δεν γίνονται Σάββατα, Κυριακές και αργίες, δηλαδή το 1/3 του χρόνου. Οι άλλες βοηθητικές υπηρεσίες (γραφείς, τραπεζοκόμοι, καθαριστές) είναι ελλιπέστατες.« Υπενθυμίζουμε ότι ο αριθμός των μεταμοσχεύσεων έχει μειωθεί λόγω κλειστών κλινών εντατικής (απ΄ όπου γίνεται και η επιλογή μοσχευμάτων).

Το γεγονός ότι εξακολουθούμε να λειτουργούμε υπό αυτές τις απαράδεκτες συνθήκες οφείλεται μέχρι τώρα στη δική μας θέληση – φιλότιμο – αυταπάρνηση και βέβαια, αποβαίνει σε βάρος της υγείας μας και των οικογενειών μας» επισημαίνουν.

Τραγικές ελλείψεις στα τμήματα

Στα επείγοντα περιστατικά , τα οποία τις μέρες γενικής εφημερίες δέχονται πάνω από 1500 περιστατικά , ενώ καθημερινά στην πρωινή «μικρή εφημερία» περνούν χιλιάδες ασθενείς, λείπουν 15 θέσεις.
Στα χειρουργεία λείπουν 25 θέσεις.
Στους τραυματιοφορείς ενώ προβλέπονται 120, υπηρετούν 65 κι από αυτούς τουλάχιστον 10 έχουν προβλήματα υγείας 
απαγορευτικά για την άσκηση των καθηκόντων τους.
Στα ακτινολογικά εργαστήρια λείπουν 25 θέσεις.
Στα υπόλοιπα εργαστήρια , όπου λείπουν 40 θέσεις, προβλέπονται άμεσα ενοποιήσεις και συγχωνεύσεις , τη στιγμή που πραγματοποιούνται ετησίως πάνω από 1 εκατομμύριο εξετάσεις, κάποιες εκ των οποίων δεν γίνονται σε άλλη δημόσια μονάδα υγείας.
Στα νοσηλευτικά τμήματα αναλογεί κατά μέσο όρο 1 νοσηλευτής ανά 60 ασθενείς.
Οι διοικητικές και τεχνικές υπηρεσίες που λειτουργούν με αμελητέο πλέον προσωπικό-καθώς μετά τη συνταξιοδότηση καταργούνται όλες οι οργανικές θέσεις και έχουν να γίνουν προσλήψεις πάνω από 10 χρόνια, ενώ ήδη και σε αυτές τις υπηρεσίες έχουν εισχωρήσει ιδιωτικά συνεργεία.
Το σωματείο εργαζομένων του «Ευαγγελισμού» διεκδικεί: Άμεση πρόσληψη μόνιμου προσωπικού όλων των ειδικοτήτων  Χρηματοδότηση των νοσοκομείων από τον κρατικό προϋπολογισμό. Να σταματήσουν οι περικοπές σε εξοπλισμό, φάρμακα, αντιδραστήρια και υγειονομικό υλικό.
Να φύγουν οι εργολάβοι από τα νοσοκομεία και να μονιμοποιηθούν όσοι εργάζονται. Να λειτουργήσει ο «Ευαγγελισμός» σʼ ένα αποκλειστικά δημόσιο δωρεάν σύστημα υγείας χωρίς επιχειρηματική δράση και να ληφθούν άμεσα μέτρα υγείας και ασφάλειας για όλους τους εργαζόμενους.

Συνεχίζονται οι κινητοποιήσεις στην Υγεία

Συνέχιση των απεργιακών κινητοποιήσεων προαναγγέλλει η Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργαζομένων στα Δημόσια Νοσοκομεία
(ΠΟΕΔΗΝ). Η ΠΟΕΔΗΝ επισημαίνει πως «οι Δαπάνες Υγείας και Πρόνοιας είναι στο στόχαστρο των ελεγκτών της τρόικας και πως σε αγαστή συνεργασία με τον Υπουργό Υγείας επιχειρούν να Συρρικνώσουν - Καταργήσουν Νοσοκομεία να συγχωνεύσουν κλίνες, κλινικές και οργανικές θέσεις με την έκδοση Νέων Οργανισμών οδηγώντας σε απολύσεις υγειονομικούς υπαλλήλους».
Τέλος, υποστηρίζεται ότι τα νοσοκομεία «αποδεκατίστηκαν από τις αθρόες συνταξιοδοτήσεις, την εργασιακή εφεδρεία», κατηγορώντας τους αρμόδιους πως επιχειρούν να επιλύσουν το μείζον πρόβλημα των ελλείψεων με μετακινήσεις υπαλλήλων σε μεγάλες αποστάσεις και όχι προσλήψεις μόνιμου προσωπικού.
 newspost.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Tο μπλοκ μας δημοσιεύει κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές, και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε.
Όσοι επιθυμούν να παίρνουν τις αναρτήσεις από το μπλογκ μπορούν να το κάνουν ελεύθερα με την παράκληση όπως σαν πηγή ενημέρωσης να αναφέρουν το ιστολόγιο μας.

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

Για να επικοινωνήσετε μαζί μας:spyrosjt@yahoo.gr
www.tips-fb.com