Κυριακή 23 Ιουνίου 2013

Στο "κανάλι" των απολύσεων άλλες 12.500 εργαζόμενοι!!!



Η απόλυση των εργαζομένων της Ελληνικής Ραδιοφωνίας Τηλεόρασης ήταν μόνο η αρχή…


Με ορίζοντα τον προσεχή Σεπτέμβριο, όταν και οι εκπρόσωποι του Μηχανισμού Στήριξης θέσουν και πάλι τη χώρα μας στο… μικροσκόπιο της αξιολόγησης, επίκειται μπαράζ υποχρεωτικών αποχωρήσεων, αλλά και το πρώτο «κύμα» της διαθεσιμότητας-κινητικότητας για περίπου 12.500 εργαζομένους σε ολόκληρο το φάσμα του στενού και ευρύτερου δημοσίου τομέα, το οποίο, ούτως ή άλλως έχει ήδη καθυστερήσει. Στο στόχαστρο για απόλυση μπαίνουν 1.323 υπάλληλοι, οι οποίοι σήμερα υπηρετούν σε 17 φορείς που θα καταργηθούν και σε 53 οργανισμούς που θα συγχωνευθούν.
Με «δούρειο ίππο» την Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου, με βάση την οποία έπεσε… μαύρο στην ΕΡΤ, αλλά και το περιβόητο πλέον νομοσχέδιο του υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης, που αναμένεται να κατατεθεί στη Βουλή, περίπου 800 άτομα από τους παραπάνω φορείς και οργανισμούς θα οδηγηθούν σε υποχρεωτική αποχώρηση. Οι πλεονάζοντες θα αποτελέσουν «δεξαμενή» για το καθεστώς της διαθεσιμότητας. Παράλληλα, με το φάσμα της απόλυσης έρχονται αντιμέτωποι οι επίορκοι υπάλληλοι και οι εργαζόμενοι:
-Σε Οργανισμούς Τοπικής Αυτοδιοίκησης και δημοτικές επιχειρήσεις (περίπου 1.000) όπου απασχολούνται 93.121 μόνιμοι και ιδιωτικού δικαίου αορίστου χρόνου υπάλληλοι.
-Σε αποκεντρωμένες διοικήσεις, όπου απασχολούνται 6.694 μόνιμοι και ιδιωτικού δικαίου αορίστου χρόνου υπάλληλοι.
-Σε ασφαλιστικά ταμεία και ανώνυμες εταιρείες του Δημοσίου, που θα περάσουν από… κόσκινο.
-Σε «μεγάλους» οργανισμούς, όπως είναι τα Αμυντικά Συστήματα και η ΛΑΡΚΟ.
Οι φορείς και οι οργανισμοί που θα καταργηθούν (απασχολούν 216 άτομα) μέσω του σχεδίου νόμου, που θα έρθει προς ψήφιση στη Βουλή, είναι:
-Ηλεκτρομηχανική Κύμης ΕΠΕ (απασχολούνται 100 άτομα).
-Εθνικό Κέντρο Βιβλίου (απασχολούνται 50 άτομα).
-Κέντρο Μελετών Ασφαλείας (μηδέν άτομα).
-Οργανισμός Κτηματολογίου και Χαρτογραφήσεων Ελλάδας (απασχολούνται 35 άτομα).
-Οργανισμός Ρυθμιστικού Σχεδίου και Προστασίας Περιβάλλοντος Αθήνας (απασχολούνται πέντε άτομα).
-Οργανισμός Ρυθμιστικού Σχεδίου και Προστασίας Περιβάλλοντος Θεσσαλονίκης (μηδέν άτομα).
-Κεντρική Αγορά Πατρών (ένα άτομο).
-Εθνικό Κέντρο Έρευνας-Πρόληψης και Θεραπείας Σακχαρώδους Διαβήτη (απασχολούνται έντεκα άτομα).
-Μητροπολιτικός Φορέας Ανάπλασης και Διαχείρισης προστατευόμενων περιοχών Αττικής (απασχολούνται τέσσερα άτομα).
-Κέντρο Έρευνας και Τεχνολογίας Εθνικής Άμυνας (μηδέν άτομα).
-Οργανισμός Κοπαΐδας (απασχολούνται δέκα άτομα).
-Διεθνής Ακαδημία Ελευθερίας (μηδέν άτομα).
-Εθνικό Ίδρυμα Ερευνών «Θ. Κολοκοτρώνης» (μηδέν άτομα).
-Μουσείο Επιστήμης και Τεχνολογίας (μηδέν άτομα).
-Κεφάλαιο επιχειρηματικών Συμμετοχών Υψηλής Τεχνολογίας Α.Ε. (μηδέν άτομα).
-Οργανισμός Ρυθμιστικού Σχεδίου και Προστασίας Περιβάλλοντος Ιωαννίνων (μηδέν άτομα).
-Πολιτιστικό Κέντρο Ελληνικής Αστυνομίας (μηδέν άτομα).
Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζει και η λίστα με τους φορείς και οργανισμούς που θα συγχωνευθούν. Σε αυτούς απασχολούνται συνολικά 1.107 άτομα και, πέρα από τις 46 βιβλιοθήκες ανά την Ελλάδα, που θα συμπτυχθούν, στο δρόμο της συγχώνευσης οδηγούνται το Κέντρο Θεραπείας Εξαρτημένων Ατόμων (απασχολούνται έντεκα άτομα) με τον ΟΚΑΝΑ (απασχολούνται 608 άτομα) και ο Εθνικός Οργανισμός Φαρμάκων (απασχολούνται 171 άτομα) και το Ερευνητικό Κέντρο Βιολογικών Υλικών (απασχολούνται έντεκα άτομα).
Οι διαδικασίες για τις καταργήσεις και συγχωνεύσεις φορέων αναμένεται να είναι εξαιρετικά γρήγορες, από τη στιγμή που αποτελούν βασικό εργαλείο για την τήρηση των μνημονιακών δεσμεύσεων, σύμφωνα με τις οποίες θα πρέπει μέχρι το τέλος του 2013 να απολυθούν 4.000 δημόσιοι υπάλληλοι και να περάσουν σε διαθεσιμότητα 25.000 εργαζόμενοι του στενού και ευρύτερου Δημοσίου.
Ωστόσο, η διαθεσιμότητα-κινητικότητα συνεχίζει να παραμένει μεγάλο «αγκάθι» στα μείζονα ζητήματα της μεταρρύθμισης του Δημοσίου, με τους εκπροσώπους της Τριμερούς να σηκώνουν τα χέρια… ψηλά από τη συνεχιζόμενη αναβλητικότητα. Ο κατάλογος των 12.500 εργαζομένων, που θα έπρεπε να τεθούν σε διαθεσιμότητα μέχρι το τέλος Ιουνίου, δεν έχει ακόμα καταρτιστεί, θέτοντας εκτός χρονικών ορίων το σχεδιασμό του υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης. «Όχημα» θα αποτελέσει και στην περίπτωση των διαθέσιμων το σχέδιο νόμου για τις καταργήσεις και συγχωνεύσεις οργανισμών, ενώ μεγάλο ερωτηματικό αποτελεί και η πηγή για τις 11.000 απολύσεις, που θα πρέπει να γίνουν εντός του 2014. Σύμφωνα με πληροφορίες, σημαντικό μέρος των συγκεκριμένων υποχρεωτικών αποχωρήσεων θα καλυφθεί από την αξιολόγηση του προσωπικού, που θα σαρώσει το Δημόσιο.
Από τη στιγμή που το εγχείρημα φαίνεται να είναι τιτάνιο, υπάρχει σκέψη να επιστρατευτούν οριζόντια κριτήρια, για να προκύψει το προσωπικό που θα τεθεί εκτός Δημοσίου. Για το λόγο αυτό είναι ανοιχτό να τεθούν (έστω και σε πρώτη φάση) στην… κρησάρα τα τυπικά προσόντα, τα οποία θα πρέπει να διαθέτουν οι δημόσιοι υπάλληλοι. Όπως, για παράδειγμα, τα πτυχία, οι ξένες γλώσσες, η γνώση χειρισμού ηλεκτρονικών υπολογιστών και η προϋπηρεσία.
Δημήτρης Γκάτσιος, στον “Τύπο της Κυριακής”

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Tο μπλοκ μας δημοσιεύει κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές, και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε.
Όσοι επιθυμούν να παίρνουν τις αναρτήσεις από το μπλογκ μπορούν να το κάνουν ελεύθερα με την παράκληση όπως σαν πηγή ενημέρωσης να αναφέρουν το ιστολόγιο μας.

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

Για να επικοινωνήσετε μαζί μας:spyrosjt@yahoo.gr
www.tips-fb.com