Πέμπτη 25 Φεβρουαρίου 2016

Πρωτοφανείς εικόνες: Γέμισε μετανάστες όλη η Ελλάδα ...


Μετανάστες έριξαν τον φράχτη στο κέντρο στα Διαβατά!- Δείτε τι γίνεται σε Πειραιά, Μυτιλήνη, Λαμία, Τρίκαλα,Κοζάνη, Γρεβενά, Διαβατά, ενώ τα σύνορα είναι κλειστά.
Ακόμα ένα ξημέρωμα βρήκε το λιμάνι του Πειραιά πλημμυρισμένο από δεκάδες εκατοντάδες πρόσφυγες και μετανάστες που φτάνουν με τα πλοία της γραμμής. Η κατάσταση που έχει δημιουργηθεί μετά το κλείσιμο των συνόρων είναι απελπιστική, με χιλιάδες ανθρώπους να έρχονται καθημερινά στα νησιά, να προωθούνται με τα πλοία της γραμμής στον Πειραιά και από εκεί να... σκορπίζονται σε πόλεις όλης της χώρας, στην διαδρομή από την Αθήνα έως την Ειδομένη. Υπολογίζεται πως αυτή τη στιγμή στην Ελλάδα υπάρχουν 20.000 άνθρωποι, που δεν μπορούν να φύγουν, ενώ τα Σκόπια ανακοίνωσαν πως -προς το παρόν τουλάχιστον- μόλις 100 άτομα θα περάσουν σήμερα τα σύνορα!

Το μεσημέρι μετανάστες έριξαν τον φράχτη στα Διαβατά με σκοπό να ξεκινήσουν για τα σύνορα. Αρκετοί είναι αυτοί που μάζεψαν τα υπάρχοντά τους και έχουν ήδη εγκαταλείψει το στρατόπεδο. Σύμφωνα με πληροφορίες, η αστυνομία δεν έχει σαφείς εντολές από την Πολιτεία για το πώς πρέπει να χειριστεί την κατάσταση, αν και φαίνεται πως τα προβλήματα τελικά περιορίστηκαν και τα πνεύματα ηρέμησαν.

Λίγο πριν από τις 11 το πρωί, οι μετανάστες που ήταν εγκλωβισμένοι στα Τέμπη από προχθές αποφάσισαν να ξεκινήσουν πεζοί για την Ειδομένη, προσπερνώντας τους αστυνομικούς που επιχείρησαν να τους σταματήσουν δύο φορές. Η κυκλοφορία στον δρόμο δεν έχει σταματήσει, οι πρόσφυγες με τα παιδιά τους περπατούν πάνω στο οδόστρωμα, δίπλα στις νταλίκες, ενώ κανείς δεν ελέγχει το τι συμβαίνει. Τελικά, λίγη ώρα αργότερα δόθηκε εντολή από την Τροχαία να ξεκινήσουν τα λεωφορεία για να τους οδηγήσουν στον προορισμό τους, χωρίς να διευκρινιστεί πάντως αν θα κατευθυνθούν προς την Ειδομένη ή το κέντρο προσφύγων στα Διαβατά.


Στις 06:30 το πρωί της Πέμπτης έφτασαν στον Πειραιά 1.352 άτομα με το Blue Star Ι από Χίο και Μυτιλήνη ενώ μέχρι το μεσημέρι αναμένονται κι άλλοι. Στον Πειραιά τους υποδέχονται εθελοντές, ενώ είναι διαθέσιμος και στεγασμένος χώρος για να παραμείνουν εκεί. Κατόπιν γίνεται «διαλογή», μεταξύ εκείνων που έχουν μαζί τους τα απαραίτητα έγγραφα για να περάσουν στα Σκόπια και των υπολοίπων που προς το παρόν τουλάχιστον, είναι αναγκασμένοι να μείνουν εδώ - ή να αναζητήσουν εναλλακτικά περάσματα.

Με δεδομένο ότι τα σύνορα με τα Σκόπια παραμένουν κλειστά ουσιαστικά, οι άνθρωποι αυτοί εγκλωβίζονται στην ηπειρωτική Ελλάδα, που έχει μετατραπεί σε ένα απέραντο hot spot... Ακόμα και αν κατορθώσουν να επιβιβαστούν στα πούλμαν για την Ειδομένη, το εισιτήριο για τα οποία έχουν προπληρώσει από τα νησιά και κοστίζει, σύμφωνα με πληροφορίες, 50 ευρώ για κάθε ενήλικα και 25 ευρώ για τα παιδιά, κανείς δεν ξέρει πότε αλλά και αν θα περάσουν στην γειτονική χώρα, ώστε να συνεχίσουν το ταξίδι τους προς την κεντρική και βόρεια Ευρώπη, που είναι ο τελικός προορισμός τους.
Στα Γρεβενά, τη Βέροια, την Κοζάνη και την Λάρισα, αλλά και σε όλη τη γεωγραφική γραμμή των πόλεων από την Αθήνα έως την Ειδομένη, η κατάσταση είναι παρόμοια.



Ειδομένη: Μόλις 100 θα περάσουν σήμερα στα Σκόπια! 
Μόλις σε 100 πρόσφυγες δήλωσαν ότι θα επιτρέψουν, προς το παρόν, τη διέλευση, οι αρχές της ΠΓΔΜ, τη στιγμή που ο καταυλισμός στην Ειδομένη έχει "πλημμυρίσει" με πάνω από 3.000 άτομα, στο πρώην στρατόπεδο "Αναγνωστοπούλου" στα Διαβατά Θεσσαλονίκης υπάρχουν περίπου 2.000, ενώ υπολογίζεται ότι σε διάφορα σημεία στην Ελλάδα, βρίσκονται δεκάδες λεωφορεία με 5.000 πρόσφυγες. Χαρακτηριστικό της εξαιρετικά χαμηλής ροής διέλευσης είναι το γεγονός ότι χθες, από το πρωί έως το μεσημέρι, επετράπη η διέλευση μόλις σε 250 πρόσφυγες, ενώ τους προηγούμενους μήνες υπήρχαν μέρες που περνούσαν την ουδέτερη ζώνη Ελλάδας - ΠΓΔΜ μέχρι 2000 άτομα.


Στο πάρκινγκ της εθνικής στον Αλμυρό 13 λεωφορεία με 550 πρόσφυγες
Το αδιαχώρητο επικράτησε για τρίτη συνεχή νύχτα στον Σταθμό Εφοδιασμού Αυτοκινήτων κοντά στη Σούρπη του Αλμυρού όπου παραμένουν εγκλωβισμένοι περί τους 550 πρόσφυγες και μετανάστες, κυρίως από τη Συρία. Οι πρόσφυγες βρήκαν προσωρινό καταφύγιο στον προαύλιο χώρο υπό άθλιες συνθήκες διαμονής, ενώ ο δήμος Αλμυρού, η Μητρόπολη Δημητριάδος και εθελοντικές οργανώσεις, πασχίζουν για να σταθούν στο ύψος των περιστάσεων για τους δοκιμαζόμενους πρόσφυγες με όποια μέσα και εφόδια διαθέτουν. Σήμερα το πρωί πάνω από 550 πρόσφυγες ήταν στο ΣΕΑ Αλμυρού και η δημοτική αρχή Αλμυρού έστειλε τις Κοινωνικές Υπηρεσίες του δήμου, την Κοινωνική Μέριμνα και τη "Βοήθεια στο Σπίτι" να συνδράμουν τους μετανάστες.

Ο δήμος Αλμυρού διέθεσε τα υλικά για 700 μερίδες φαγητό στην 111 Πτέρυγα Μάχης, η οποία μερίμνησε για την τροφοδοσία των προσφύγων. Ο δήμαρχος Αλμυρού Δημήτρης Εσερίδης εξέφρασε την αγανάκτησή του για την κατάσταση, αφού δεν είχε ενημερωθεί από κανέναν για να γίνουν οι απαραίτητες ετοιμασίες. Ο δήμος Αλμυρού δεν διαθέτει τις απαιτούμενες υποδομές φιλοξενίας, υποστήριξε και κατηγόρησε τους εμπλεκόμενους για μεγάλη προχειρότητα στη διαχείριση του θέματος.

Συνολικά στο ΣΕΑ Αλμυρού βρίσκονται 13 ακινητοποιημένα λεωφορεία. Χθες το απόγευμα έφτασε και η βοήθεια από τη νομαρχιακή επιτροπή του ΣΥΡΙΖΑ Μαγνησίας, η οποία συγκέντρωσε επίσης τρόφιμα και τα μέλη της τα διένειμαν στους πρόσφυγες.


Μυτιλήνη: Πάνω από 2.000 περιμένουν να αναχωρήσουν για Πειραιά
Την ίδια ώρα, έτοιμοι να αναχωρήσουν για το εσωτερικό της Ελλάδας είναι 1821 μετανάστες και πρόσφυγες στην Μυτιλήνη. Στο σύνολό τους, αναμένεται να αναχωρήσουν σήμερα με το πλοίο της γραμμής αλλά και έκτακτο δρομολόγιο πλοίου προς Πειραιά. Αν σε αυτούς προστεθούν και άλλοι 380 πρόσφυγες που αναχώρησαν τα χαράματα με το πλοίο της άγονης γραμμής προς Καβάλα, ξεπερνά τους 2100 ο αριθμός των όσων θα προστεθούν στους εγκλωβισμένους στο εσωτερικό της Ελλάδας πρόσφυγες και μετανάστες.
Σύμφωνα με την Αστυνομική Διεύθυνση Λέσβου, χτες και μέχρι σήμερα το πρωί, στο hot spot της Μόριας ταυτοποιήθηκαν 1476 άτομα αριθμός μειωμένος σε σχέση με την Τρίτη λόγω των κακών καιρικών συνθηκών που επικρατούσαν στην περιοχή. Εν τω μεταξύ σήμερα το μεσημέρι προκειται να επισκεφθεί τη Μυτιλήνη η υπουργός Ευρωπαϊκών υποθέσεων της Νορβηγίας Ελίζα Άσπακερ. Η υπουργος θα επισκεφθεί το hot spot της Μόριας και άλλους χώρους αποβίβασης και περίθαλψης μεταναστών και προσφύγων.


Τρίκαλα: 350 Σύροι και Ιρακινοί στο κλειστό της πόλης
Στο κλειστό γυμναστήριο της Μπάρας Τρικάλων έχουν μεταφερθεί περισσότεροι από 350 πρόσφυγες, κυρίως Σύριοι και Ιρακινοί, τους οποίους υποδέχτηκαν οι αρχές του δήμου Τρικκαίων και εθελοντικές ομάδες. Πολίτες καταφτάνουν με σακούλες γεμάτες, με είδη πρώτης ανάγκης, ενώ και φαρμακοποιοί εκδήλωσαν ενδιαφέρον να συνεισφέρουν σε φάρμακα. Επίσης, τοπικές επιχειρήσεις συμβάλλουν κι αυτές με κάθε τρόπο στην προσπάθεια αντιμετώπισης ελλείψεων σε τρόφιμα και νερό. Σε ανακοίνωσή του ο δήμος Τρικκαίων επισημαίνει πως κινητοποιήθηκαν οι κοινωνικές δομές του δήμου και σε συνεργασία με την 5η ΥΠΕ και το Νοσοκομείο Τρικάλων, παρέχονται οι απαραίτητες πρώτες βοήθειες και κάθε άλλη ιατρική συνδρομή, σε όσους/ες έχουν ανάγκη. Ταυτοχρόνως, οι εργαζόμενοι επιβλέπουν και την ομαλή διανομή τροφίμων και αναγκαίων άλλων προϊόντων.


Κοζάνη: Από την Δευτέρα οι μετανάστες στο κλειστό της πόλης
Στην Κοζάνη τα πρώτα λεωφορεία με πρόσφυγες και μετανάστες κατέφθασαν την περασμένη Δευτέρα και έκτοτε οι άνθρωποι φιλοξενούνται στο κλειστό της πόλης και οι ανάγκες τους εξυπηρετούνται από τους φορείς της πόλης, τους εθελοντές αλλά και την προσφορά των απλών πολιτών. Εντός του κλειστού γυμναστηρίου της Λευκόβρυσης, όπου φιλοξενούνται οι πρόσφυγες και οι μετανάστες έχει δημιουργηθεί αυτοσχέδιο ιατρείο και εκεί διενεργούνται συνεχώς προληπτικές εξετάσεις, σε όσους το επιθυμούν, αλλά και σε ευπαθείς ομάδες, οι οποίες δέχονται την ιατροφαρμακευτική περίθαλψη της εθελοντικής ιατρικής ομάδας από τους διασώστες Κοζάνης. Σύμφωνα με τις πληροφορίες, τα περιστατικά που έχουν μέχρι τώρα αντιμετωπιστεί, αφορούν κυρίως παιδιά με πυρετό, λοιμώξεις του ανώτερου αναπνευστικού ενώ στους ενήλικες παρατηρείται κυρίως γαστρεντερίτιδα, διάφορες κακώσεις του μυοσκελετικού αλλά και λοιμώξεις του αναπνευστικού. 
Υποφερτή η κατάσταση στα Διαβατά
Στο μεταξύ, στα Διαβατά, όπου μεταφέρθηκαν χθες οι πρώτοι πρόσφυγες και μετανάστες, η κατάσταση όπως περιγράφει ενδεικτικά η εκπρόσωπος της Ελληνικής Ένωσης για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου και πρόεδρος στο Συμβούλιο Ένταξης Μεταναστών Θεσσαλονίκης Ελεάννα Ιωαννίδου, «ήταν καλύτερα οργανωμένη από ό,τι φοβόμουν: χώρος εστίασης, χώρος προσευχής, παιδότοπος υπό κατασκευή, σκηνές και μικρά λυόμενα στη σειρά». «Τα λεωφορεία έφταναν σταδιακά, οι πρόσφυγες αποβιβάζονταν, έμπαιναν σε χώρους αναμονής όπου άνθρωποι της 'Μετάδρασης' τους ενημέρωναν για τα δικαιώματά τους, ταυτοποιούνταν, περνούσαν, αν χρειαζόταν, από τους Γιατρούς του Κόσμου και προχωρούσαν στο καμπ» αναφέρει η κ. Ιωαννίδου.

Ο δήμος Θεσσαλονίκης, μετά την άρνηση του δήμου Δέλτα, να στείλει κάδους απορριμμάτων και να φροντίσει για την αποκομιδή τους, προθυμοποιήθηκε, σύμφωνα με την κ.Ιωαννίδου, να στείλει κάδους και να αναλάβει προσωρινά την αποκομιδή ενώ η Α' δημοτική κοινότητα μαζεύει παιχνίδια προκειμένου να εξοπλίσει τον παιδότοπο του καταυλισμού. «Ωστόσο, τα σημαντικότερα προβλήματα είναι οι χημικές τουαλέτες που δεν είναι αρκετές και η έλλειψη θέρμανσης» επεσήμανε η κ. Ιωαννίδου.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Tο μπλοκ μας δημοσιεύει κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές, και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε.
Όσοι επιθυμούν να παίρνουν τις αναρτήσεις από το μπλογκ μπορούν να το κάνουν ελεύθερα με την παράκληση όπως σαν πηγή ενημέρωσης να αναφέρουν το ιστολόγιο μας.

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

Για να επικοινωνήσετε μαζί μας:spyrosjt@yahoo.gr
www.tips-fb.com