Τετάρτη 2 Δεκεμβρίου 2015

Σε σύγχυση η κυβέρνηση - Κρίση στρατηγικής !!!


Λίγα 24ωρα μετά την αποτυχημένη σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών στο προεδρικό μέγαρο, που έβαλε φωτιά στο πολιτικό σκηνικό, ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, δείχνει ότι θα επιμείνει στην πίεση προς τα κόμματα της αντιπολίτευσης, αλλά απορρίπτοντας κάθε συζήτηση περί ευρύτερων κυβερνητικών συνεργασιών, ειδικά οικουμενικής κυβέρνησης.

Το Μαξίμου δείχνει να έχει εναποθέσει τις ελπίδες του για την αντιμετώπιση τυχόν εσωκυβερνητικής και εσωκομματικής κρίσης, ενόψει των δύσκολων δοκιμασιών για το ασφαλιστικό, το αγροτικό και άλλα νομοθετήματα, σε δύο κινήσεις, εξ ου και η επίμονη άρνηση στην οικουμενική διεύρυνση του κυβερνητικού σχήματος: Αφενός στη συσπείρωση της κοινοβουλευτικής ομάδας των δύο κομμάτων της συγκυβέρνησης, κάτι που θεωρεί ότι επιτυγχάνεται με την όξυνση της πολιτικής αντιπαράθεσης. Και δεύτερο στην επιλεκτική διεύρυνση της κοινοβουλευτικής βάσης της συγκυβέρνησης, είτε με συγκεκριμένες συμμαχίες με κόμματα (Ένωση Κεντρώων), είτε με μεμονωμένους βουλευτές από άλλους χώρους. Πάντως η ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ είναι άνω-κάτω λόγω της προσέγγισης με Λεβέντη. Βουλευτές που πρόσκεινται στην κίνηση των «53» δηλώνουν κάθετα αρνητικοί σε ένα τέτοιο ενδεχόμενο.

Αν τελικά όμως οι κινήσεις αυτές αποδειχθεί ότι αρκούν, ο κ. Τσίπρας δεν έχει λόγο να ανοίξει περισσότερο το κυβερνητικό συμμαχικό σχήμα. Μόνο εάν καταρρεύσει αυτή η γραμμή θα τεθούν άλλα σενάρια σε εφαρμογή.

Μόλις χθες Τρίτη, σε δύο δημόσιες ομιλίες του, ο κ. Τσίπρας, ξεκαθάρισε με σαφή τρόπο την στρατηγική του. Μιλώντας στην κοινοβουλευτική ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ διαμήνυσε ότι δεν τίθεται κανένα θέμα για οικουμενική, ενώ αργότερα μιλώντας στο 26ο ετήσιο συνέδριο του Ελληνο-Αμερικανικού Εμπορικού Επιμελητηρίου ζήτησε και πάλι τη συναίνεση της αντιπολίτευσης για τη διαπραγμάτευση με την τρόικα, χωρίς όμως να μιλήσει για συνεργασίες.

Συγκεκριμένα χθες στην ΚΟ, με μια παλιά αραβική παροιμία που λέει πως «τα σκυλιά ουρλιάζουν αλλά το καραβάνι προχωρά», ο κ. Τσίπρας, απέκλεισε κάθε σενάριο αποσταθεροποίησης της Κυβέρνησης αλλά και κάθε σενάριο για τη συγκρότηση οικουμενικού σχήματος. Λίγα 24ωρα μετά το άκαρπο Συμβούλιο Πολιτικών Αρχηγών, ο Αλέξης Τσίπρας απευθύνθηκε στην Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ τονίζοντας ότι «σε διάψευση όλων των σχεδιασμών η κυβέρνηση προχωρά και πετυχαίνει τους στόχους της». Όσο δε, προχωρά και πετυχαίνει τους στόχους της, «ακυρώνει ένα προς ένα τα σενάρια της παρένθεσης, των οικουμενικών κυβερνήσεων, των κυβερνήσεων τεχνοκρατών». Ο πρωθυπουργός κάλεσε επίσης τους βουλευτές να είναι σε ετοιμότητα διότι «όσο πιο κοντά φτάνουμε στην πηγή τόσο θα κλονίζονται τα κέντρα της διαπλοκής και της εξωθεσμικής εξουσίας που για χρόνια κυβερνούσε τον τόπο. Και όσο θα κλονίζονται θα αντιδρούν». Όπως όμως υπογράμμισε, ο ΣΥΡΙΖΑ παρά τα σενάρια αποσταθεροποίησης που υποκινεί η διαπλοκή, είναι σήμερα ο μοναδικός και αδιαμφισβήτητος πόλος σταθερότητας στην πολιτική ζωή του τόπου».

Ο κ. Τσίπρας αναφέρθηκε στη ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ, λέγοντας πως αν πράγματι υπάρχει αστάθεια στο πολιτικό σύστημα αυτή βρίσκεται στην άλλη πλευρά, «σε μια αντιπολίτευση κατώτερη των περιστάσεων, σε μια αξιωματική αντιπολίτευση που τρεις μήνες τώρα δεν μπορεί ούτε εκλογές να κάνει για την ανάδειξη αρχηγού», αλλά και «σε ένα ΠΑΣΟΚ ουρά μιας παραλυμένης και στρατηγικά αποσταθεροποιημένης δεξιάς, που δεν μπορεί να στοιχηθεί ούτε στο ελάχιστο με τις εξελίξεις στην ευρωπαϊκή σοσιαλδημοκρατία».

Η ειδική αναφορά του Αλέξη Τσίπρα στο «αποσταθεροποιημένο μιντιακό σύστημα που ξεψυχά και βρυχάται», ήταν εκείνη που χειροκροτήθηκε περισσότερο από την Κοινοβουλευτική Ομάδα, ιδίως τη στιγμή που ο Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ υπογράμμισε πως η κυβέρνηση δεν θα φοβηθεί και δεν θα παρέμβει στο έργο της δικαιοσύνης που πλέον ερευνά τα δάνεια των τραπεζών. «Η δικαιοσύνη από δω και στο εξής θα λειτουργεί απρόσκοπτα, χωρίς παρεμβάσεις. Ας το βάλουμε καλά στο μυαλό τους. Και ας ξεχάσουνε τα σενάρια της παρένθεσης και τις οικουμενικές κυβερνήσεις. Τις κυβερνήσεις σε αυτό το τόπο τις ανεβάζει και τις κατεβάζει ο λαός, όχι τα παράκεντρα εξουσίας. Κάποτε τις κατέβαζε το παλάτι, τώρα το παλάτι μας τελείωσε. Εμείς όχι μόνο θα αντέξουμε, αλλά και θα πετύχουμε στους στόχους μας», είπε ο Α. Τσίπρας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Tο μπλοκ μας δημοσιεύει κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές, και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε.
Όσοι επιθυμούν να παίρνουν τις αναρτήσεις από το μπλογκ μπορούν να το κάνουν ελεύθερα με την παράκληση όπως σαν πηγή ενημέρωσης να αναφέρουν το ιστολόγιο μας.

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

Για να επικοινωνήσετε μαζί μας:spyrosjt@yahoo.gr
www.tips-fb.com