Δευτέρα, 21 Δεκεμβρίου 2015

«Ανεπιθύμος» ο Πάνος Καμμένος στο Αγιον Ορος – Τι έκανε και είναι οργισμένοι μαζί του ...
Μια επίσκεψη του υπουργού Εθνικής Αμυνας και προέδρου των ΑΝΕΛ Πάνου Καμμένου στη Μονή Βατοπεδίου του Αγίου Ορους πριν από 20 μέρες, όπου έφτασε με ελικόπτερο για να συναντηθεί με τον ηγούμενο Εφραίμ και κρατήθηκε μυστική, προκαλεί τις έντονες αντιδράσεις της Ιεράς Κοινότητας…
Ο υπουργός Εθνικής Αμυνας έφτασε από… αέρος στη Μονή Βατοπεδίου, όπου και συναντήθηκε επί μία ώρα με τον ηγούμενο Εφραίμ. Στη συνέχεια αναχώρησε με τον ίδιο τρόπο χωρίς να συναντήσει κανέναν άλλον.
Κι αυτό γιατί είναι η δεύτερη φορά τα τελευταία χρόνια που ο κ. Καμμένος μπαίνει στην αυτοδιοικούμενη κοινότητα του Αγίου Ορους χωρίς να πάρει το προβλεπόμενο για όλους διαμονητήριο-άδεια εισόδου από την Ιερά Επιστασία στις Καρυές. Επίσης αυτήν τη φορά παραβίασε και τη σχετική κανονιστική διάταξη, η οποία είναι δημοσιευμένη και στο φύλλο της Εφημερίδας της Κυβερνήσεως και απαγορεύει οποιαδήποτε προσέγγιση από τον αέρα και προσγείωση στα όρια της Αθωνικής Πολιτείας χωρίς προηγούμενη άδεια της Ιεράς Κοινότητας.
Η συγκεκριμένη συμπεριφορά, που χαρακτηρίζεται ως «νέο ατόπημα του Π. Καμμένου» από κύκλους της Ιεράς Κοινότητας, προκάλεσε την έντονη ενόχληση και την επίσημη αντίδραση της τελευταίας, που απέστειλε στον ΥΕΘΑ επιστολή διαμαρτυρίας.
Σε μια ανάλογη ενέργεια, η οποία είχε επικριθεί τότε και πάλι έντονα από την Ιερά Κοινότητα και το θέμα είχε φτάσει μάλιστα και στο Οικουμενικό Πατριαρχείο της Κωνσταντινούπολης, είχε προχωρήσει ο Π. Καμμένος και τον Ιούνιο του 2012.
Οπως είχε καταγγελθεί επίσημα από τους Αγιορείτες, είχε εισέλθει στο Αγιον Ορος με ιδιωτικό σκάφος για να επισκεφτεί την υπό κατάληψη εδώ και δεκαετίες από «ζηλωτές» Μονή της Εσφιγμένου, χωρίς να λάβει από την Ιερά Κοινότητα την προβλεπόμενη άδεια προσέγγισης αλλά και έγγραφη άδεια επίσκεψης στο Αγιον Ορος (διαμονητήριο). Επίσης του καταλόγιζαν ότι «κατά την επίσκεψή του στη Μονή συντάχθηκε με τους καταληψίες «ζηλωτές», που χαρακτηρίζονται ως σχισματικοί από τη Σύνοδο του Οικουμενικού Πατριαρχείου»
Για μια «νέα προκλητική και ασεβή ενέργεια του κυρίου υπουργού, ο οποίος δεν ακολούθησε τους κανόνες που προβλέπονται και αποτελούν μέρος και της ελληνικής νομοθεσίας» έκαναν λόγο στο «Εθνος της Κυριακής» εκπρόσωποι Μονών στις Καρυές, αναφορικά με τη νέα από αέρος επίσκεψη του Π. Καμμένου στη Μονή Βατοπεδίου. Οπως έλεγαν, έφτασε πριν από περίπου ένα εικοσαήμερο επιβαίνοντας σε ελικόπτερο του Στρατού στη Μονή Βατοπεδίου χωρίς καμία ενημέρωση της Ιεράς Κοινότητας και συναντήθηκε με τον ηγούμενο Εφραίμ. Μια συνάντηση που κράτησε μόλις μία ώρα και στη συνέχεια ο υπουργός Εθνικής Αμυνας αναχώρησε με τον ίδιο τρόπο, επιβαίνοντας στο ελικόπτερο, χωρίς να συναντήσει κανέναν άλλο. «Δεν είναι ανεπιθύμητο πρόσωπο, αλλά δεν μπορεί να μπαίνει όποιος θέλει με ελικόπτερο, παραβιάζοντας το τυπικό, όπως είχε κάνει και πριν από δύο χρόνια που μπήκε και πάλι κρυφά με ιδιωτικό σκάφος», είπε στο «Εθνος της Κυριακής» μέλος της Ιεράς Κοινότητας.
Η παρέκκλισις
Το θέμα που δημιουργήθηκε τέθηκε στην Ιερά Κοινότητα, η οποία αποφάσισε να σταλεί μια επιστολή διαμαρτυρίας στον υπουργό Εθνικής Αμυνας (στάλθηκε με ημερομηνία 30 Νοεμβρίου 2015). Με τη γνωστή «διπλωματικότητα» που υπάρχει στη γλώσσα των Αγιορειτών, «υπενθυμίζεται» στον κ. Καμμένο η «τάξις» του Αγίου Ορους, το «αυτοδιοίκητο αυτού του τμήματος της ελληνικής γης» και ακόμη ότι «επιβίωσε ανά τους αιώνας διαμέσου μυρίων κινδύνων».
«Ελπίζουμε ότι η παρέκκλισις κατά την πρόσφατη επίσκεψή σας από τα θεσπισμένα, όπως η προσφορά διαμονητηρίου τιμής ένεκεν από της Ιεράς Επιστασίας, η μη γνωστοποίηση της πτήσης και προσγείωσης του ελικοπτέρου εις την Ιερά Κοινότητα, της μόνης που είναι αρμόδια για την άδεια στις από αέρος προσεγγίσεις κ.λπ. οφείλεται σε άλλους λόγους και όχι σε παράβλεψη των διά ειδικής συνταγματικής διατάξεως και διεθνών συνθηκών κατοχυρωμένου καθεστώτος του Αγίου Ορους και της αυτοδιοίκητης ανωτάτης αρχής του» αναφέρεται δηκτικά στην επιστολή.
Οργιάζουν οι φήμες
Ο Εφραίμ, ο Πούτιν και η… παρέμβαση
Τόσο κατά την επίσκεψή του στη Μονή Εσφιγμένου τον Ιούνιο του 2012, που όπως λένε μοναχοί στο Αγιον Ορος είχε σκοπό τότε «να προσεταιριστεί τις ψήφους των παλιοημερολογιτών που ασπάζονται τις θέσεις των ζηλωτών Εσφιγμενιτών», όσο και αυτή τώρα στο Βατοπέδι, ο Π. Καμμένος προσπάθησε να τις κρατήσει μυστικές και δεν υπάρχει καμία δημοσιευμένη φωτογραφική απαθανάτιση. Αντίθετα, όταν τον Σεπτέμβριο του 2014 επισκέφθηκε το Αγιον Ορος, λίγο μετά την επίσκεψη του προέδρου τότε του ΣΥΡΙΖΑ και σημερινού πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα, είχε φροντίσει να ανεβάσει ο ίδιος φωτογραφίες του στα κοινωνικά μέσα στο Διαδίκτυο. Τότε είχε επισκεφθεί τη Μονή Ξηροποτάμου, τη Σκήτη της Αγίας Αννης και είχε βρεθεί επίσης στην έρημο του Αγίου Ορους.
Ομιλίες και συγκεντρώσεις
H πρόσφατη επίσκεψη και συνάντηση του Πάνου Καμμένου με τον ηγούμενο Εφραίμ στο Βατοπέδι, εκτός από τον τρόπο που έγινε, έχει προκαλέσει πολλά ερωτηματικά στο Αγιον Ορος και για τη σκοπιμότητά της. Ο Εφραίμ και οι Βατοπεδινοί προβάλλουν με ιδιαίτερο τρόπο τις σχέσεις τους με τους Ρώσους και το Πατριαρχείο της Μόσχας και ιδιαίτερα του ηγουμένου της Μονής με τον πρόεδρο της Ρωσίας Βλαντιμίρ Πούτιν.
Ο Εφραίμ, αν και έχει καθίσει από τον περασμένο Μάρτιο στο εδώλιο του Τριμελούς Εφετείου Αθηνών μαζί με τον μοναχό Αρσένιο, έχει πυκνώσει το τελευταίο διάστημα τις ομιλίες του σε συγκεντρώσεις σε πολλές μεγάλες πόλεις της χώρας και σ” αυτές δεν παραλείπει να αναφερθεί ιδιαίτερα στους Ρώσους και στον Βλαντιμίρ Πούτιν.
Η επίσκεψη-συνάντηση με τον Π. Καμμένο έγινε τις μέρες που η Τουρκία κατέρριψε το ρωσικό πολεμικό αεροπλάνο στην τουρκο-συριακή μεθόριο. Κι επειδή στο Ορος οι νύχτες είναι μακρές και πολλά λέγονται, υπάρχουν κι εκείνοι που υποστηρίζουν ότι ο Π. Καμμένος πήγε για να ζητήσει μια παρέμβαση του Εφραίμ στον Πούτιν σε σχέση με τις εξελίξεις. Πάντως μπορεί ο Π. Κάμμενος να αλληθωρίζει σήμερα με τον Εφραίμ, όμως την ίδια ώρα ο ηγούμενος της Μονής Βατοπεδίου συνεχίζει και σήμερα να βρίσκεται συχνά στο στόχαστρο στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ αλλά και της «Αυγής» για το σκάνδαλο του Βατοπεδίου.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Tο μπλοκ μας δημοσιεύει κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές, και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε.
Όσοι επιθυμούν να παίρνουν τις αναρτήσεις από το μπλογκ μπορούν να το κάνουν ελεύθερα με την παράκληση όπως σαν πηγή ενημέρωσης να αναφέρουν το ιστολόγιο μας.

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

Για να επικοινωνήσετε μαζί μας:spyrosjt@yahoo.gr