Σάββατο, 28 Νοεμβρίου 2015

Προθεσμία ενός μήνα στην κυβέρνηση για το νέο Ασφαλιστικό--Θα γραφτεί με τη... βοήθεια (e-mail) της Τρόικας !...


«Λευκά Χριστούγεννα» με μίνι «πακέτο» προαπαιτούμενων φέτος και «ποδαρικό» με μειώσεις στις συντάξεις το 2016 - Μετά τις γιορτές τα πιο δύσκολα μέτρα.
Μάχη με το χρόνο δίνει η κυβέρνηση, για τον... χρόνο στον οποίο θα πρέπει να εφαρμόσει (πριν ή μετά τις γιορτές) τα 13+3 νέα προαπαιτούμενα μέτρα, που θα οδηγήσουν στην εκταμίευση ενός δισ. ευρώ φέτος και στην έναρξη της πρώτης αξιολόγησης του νέου Μνημονίου.

Με μια κατ’αρχήν συμφωνία με τους Ευρωπαίους (αν και εφόσον δεν χαλάσει «στις λεπτομέρειες») ότι τα πιο δύσκολα μέτρα θα πάνε μετά τις γιορτές, η κυβέρνηση προσβλέπει ότι θα έχουν ξεκαθαρίσει έως τότε η κατάσταση στο εσωτερικό της Νέας Δημοκρατίας και η στάση που θα τηρήσει η αξιωματική αντιπολίτευση, όταν θα έρθουν «καυτά» νομοσχέδια, όπως το ασφαλιστικό, τα εργασιακά και η νέα φορολογία εισοδήματος.

Κοινοτικές πηγές έλεγαν πως οι θεσμοί θα δώσουν και «τεχνική βοήθεια» στην Αθήνα, με συναντήσεις και email, για να συγγράψει τις αλλαγές στο συνταξιοδοτικό σύστημα της χώρας -σε συνέχεια δηλαδή όσων συνέβησαν και στο "παζάρι" για το νέο Μνημόνιο, που συμφωνήθηκε τον Αύγουστο.

Το δεύτερο αυτό πακέτο προαπαιτούμενων που θα έρθει πριν τα Χριστούγεννα είναι θεωρητικά «ελαφρύτερο» από το πρώτο που ψηφίστηκε για τα δύο δισ. ευρώ, αλλά ο βαθμός δυσκολίας παραμένει υψηλός, δεδομένου ότι θα περιλαμβανει παρεμβάσεις, όπως ο σχεδιασμός του νέου Υπερταμείου Αποκρατικοποιήσεων, νέο Ενιαίο Μισθολόγιο στο Δημόσιο και την αποκρατικοποίηση του ΑΔΜΗΕ -ή άλλο ισοδύναμο μέτρο.

Σύμφωνα με τις υπάρχουσες πληροφορίες, η δεύτερη ομάδα προαπαιτουμένων που συμφωνήθηκε να ψηφιστεί πριν τα Χριστούγεννα, θα περιλαμβάνει τα εξής μέτρα:

1. Διαμόρφωση του σχεδίου για τη νέα ανεξάρτητη Γραμματεία Εσόδων.

2. Αντιμετώπιση του λαθρεμπορίου καυσίμων και των τριγωνικών συναλλαγών στον ΦΠΑ (τύπου καρουζέλ).

3. Εφαρμογή του clawback στα νοσοκομεία και καθοδική αναθεώρηση των τιμών των ιδιωτικών διαγνωστικών κέντρων.

4. Λειτουργία επιτροπής που θα αξιολογήσει και θα εγκρίνει διορισμούς μελών Δ.Σ. και προέδρων στις τράπεζες.

5. Έκδοση εγκυκλίων και αποφάσεων για την εφαρμογή των αλλαγών στο Νόμο Κατσέλη.

6. Νόμος για την αδειοδότηση μη τραπεζικών ιδρυμάτων που θα διαχειρίζονται τα «κόκκινα» δάνεια.

7. Υιοθέτηση δέκα επιπλέον συστάσεων του ΟΟΣΑ για τις αγορές των ποτών και των καυσίμων.

8. Επανασύσταση της διυπουργικής επιτροπής για τα κλειστά επαγγέλματα.

9. Παρεμβάσεις για τα έργα που συγχρηματοδοτούνται από τα κοινοτικά διαρθρωτικά ταμεία.

10. Χωροταξικός σχεδιασμός και δασικός νόμος.

11. Λήψη μη αναστρέψιμων μέτρων για την ιδιωτικοποίηση του ΑΔΜΗΕ, εκτός αν παρουσιαστεί εναλλακτικό σχέδιο με ισοδύναμα αποτελέσματα.

12. Ορισμός ανεξάρτητης Ομάδας Δράσης που θα προετοιμάσει προτάσεις για τη λειτουργία και τη δομή νέου Υπερταμείου Αποκρατικοποιήσεων.

13. Νομοθέτηση του νέου Ενιαίου Μισθολογίου στο Δημόσιο.

Αν δεν αλλάξει κάτι, η κυβέρνηση κέρδισε πίστωση ενός μηνός για την υλοποίηση άλλων μνημονιακών υποχρεώσεων, οι οποίες, παρότι προβλεπόταν αρχικά να ολοκληρωθούν φέτος, μετατέθηκαν για την πρώτη αξιολόγηση, που αναμένεται τον Ιανουάριο.

Τότε θα τεθούν επί τάπητος:

- οι επώδυνες αλλαγές σε ασφαλιστικό, συντάξεις, εργασιακά.

- η φορολογία των αγροτών και των ενοικίων, αλλα και η μονιμοποίηση της ειδικής εισφοράς αλληλεγγύης μέσω της ενσωμάτωσής της στη φορολογική κλίμακα.

- το θέμα της πώλησης «κόκκινων» δανείων σε ξένα funds, που μετατέθηκε για την πρώτη αξιολόγηση, αφού πρώτα ψηφιστεί τον Δεκέμβριο το πλαίσιο διαχείρισης των δανείων αυτών από τις «ειδικού σκοπού» εταιρείες που θα αναλάβουν τη διαχείριση των μη εξυπηρετούμενων δανείων των μικρομεσαίων επιχειρήσεων.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Tο μπλοκ μας δημοσιεύει κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές, και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε.
Όσοι επιθυμούν να παίρνουν τις αναρτήσεις από το μπλογκ μπορούν να το κάνουν ελεύθερα με την παράκληση όπως σαν πηγή ενημέρωσης να αναφέρουν το ιστολόγιο μας.

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

Για να επικοινωνήσετε μαζί μας:spyrosjt@yahoo.gr