Τρίτη 20 Οκτωβρίου 2015

BINTEO--"Βόμβες" Κατρούγκαλου: Βασική σύνταξη στα 390 ευρώ. Τέλος οι επικουρικές ...




"Τέλος οι επικουρικές συντάξεις" ανέφερε ο υπουργός Εργασίας, Γιώργος Κατρούγκαλος, στην εκπομπή του Νίκου Χατζηνικολάου "στον ενικό".
"Η επικουρική σύνταξη είχε λόγο ύπαρξης στο παρελθόν γιατί χρηματοδοτείτο αποκλειστικά από τις εισφορές των εργοδοτών και των εργαζομένων. Τα τελευταία χρόνια το μεγαλύτερο κομμάτι στα περισσότερα ταμεία της χρηματοδότησης ήταν από το κράτος", υπογράμμισε ο υπουργός.
Ο κ. Κατρούγκαλος απέρριψε κάθε πρόταση σύνδεσης της σύνταξης με εισοδηματικά κριτήρια και είπε ότι θα εισηγηθεί να μην υπάρχει κάτι τέτοιο.
Ο υπουργός Εργασίας υιοθετεί και θα εισηγηθεί στα κυβερνητικά όργανα, όπως είπε, να υπάρχει μια εθνική σύνταξη που θα χρηματοδοτείται από τη φορολογία και όχι από εισφορές και θα συνδεθεί με τον κίνδυνο της φτώχειας, καθώς πολλοί άνθρωποι θα έχουν τεράστια κενά στον ασφαλιστικό τους βίο.

  "Αν εφαρμόζαμε την περίφημη ρήτρα μηδενικού ελλείμματος που είναι στο μνημόνιο θα οδηγούμαστε σε τυφλές μειώσεις στις επικουρικές".
"Η πρόταση η δική μου προς το υπουργικό συμβούλιο είναι να ενσωματωθούν όλες οι υποχρεώσεις του κράτους σε μία σύνταξη", σημείωσε.
Όπως εξήγησε, η σύνταξη αυτή θα δίνεται σε όποιον έχει συμπληρώσει 15 χρόνια εργάσιμου βίου και πάνω σε αυτήν θα έρχεται να προστεθεί το αναλογικό κομμάτι.
Σε ό,τι αφορά το ύψος αυτής της σύνταξης διευκρίνισε ότι θα προτείνει να ανέρχεται στο 60% του μέσου εισοδήματος, που αυτή τη στιγμή διαμορφώνεται σε 390 ευρώ.
"Δεν πάμε να κάνουμε μια ακόμη μείωση στις συντάξεις, θέλουμε μια μεταρρύθμιση που και θα κάνει το σύστημα βιώσιμο", τόνισε.
Ο ίδιος σημείωσε ότι το ασφαλιστικό "είναι μια ωρολογιακή βόμβα αλλά κάποιος πρέπει να την απασφαλίσει".
Συγκεκριμένα, ο κ. Κατρούγκαλος χαρακτήρισε τέλος "τεράστιο" το έλλειμμα στο ασφαλιστικό, επισημαίνοντας ότι φτάνει "το 3% με 4% του ΑΕΠ".
Ο ίδιος, τόνισε ότι "το να συμμαζεύεις τα ελλείμματα είναι αριστερή πολιτική" και πως δεν γίνεται γιατί το λέει το μνημόνιο.

Δεν απάντησε αν εγγυάται τις συντάξεις κάτω των 1.000 ευρώ

Ο υπουργός Εργασίας επεσήμανε ότι η κυβέρνηση "θα προστατέψει τις μικρές και μεσαίες συντάξεις", ωστόσο σε ευθεία ερώτηση για το αν εγγυάται ότι δεν θα υπάρξουν περικοπές στις συντάξεις έως 1.000 ευρώ, απέφυγε να απαντήσει.
"Δεν θα ήθελα να σας πω νούμερα απόψε γιατί είμαστε στη φάση της ποσοτικοποίησης" αποκρίθηκε ο κ. Κατρούγκαλος, εξηγώντας πως η μεταρρύθμιση της κυβέρνησης στο ασφαλιστικό δεν είναι μνημονιακή υποχρέωση και γίνεται για να μην πέσει "τσεκούρι" τις συντάξεις, όπως γινόταν μέχρι σήμερα.
"Η μεταρρύθμιση στο ασφαλιστικό δεν είναι μνημονιακή υποχρέωση της κυβέρνησης. Στο μνημόνιο υπάρχουν συγκεκριμένες δεσμεύσεις τις οποίες αν της ακολουθούσαμε χωρίς μια συνολικότερη μεταρρύθμιση θα οδηγούσαν σε οριζόντιες μειώσεις. Το μνημόνιο περιλαμβάνει μια δέσμευση για μείωση της συνταξιοδοτικής δαπάνης κατά 1% του ΑΕΠ. Εμείς θα μαζέψουμε τα ελλείμματα για να πετύχουμε τον στόχο.
Ακριβώς επειδή δεν θέλαμε, λοιπόν, να πάρουμε ένα τσεκούρι και να κόψουμε συντάξεις προχωρούμε στην μεταρρύθμιση. Για να μην συνεχίσουμε τον αδιέξοδο δρόμο των άλλων. Το τσεκούρι είναι εύκολο. Το να χτίζεις είναι δύσκολο", είπε ο υπουργός Εργασίας.


























 http://news247.gr/eidiseis/koinonia/vomves-katrougkaloy-vasikh-suntaksh-sta-390-eyrw-telos-oi-epikoyrikes.3727671.html?ref=yfp

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Tο μπλοκ μας δημοσιεύει κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές, και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε.
Όσοι επιθυμούν να παίρνουν τις αναρτήσεις από το μπλογκ μπορούν να το κάνουν ελεύθερα με την παράκληση όπως σαν πηγή ενημέρωσης να αναφέρουν το ιστολόγιο μας.

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

Για να επικοινωνήσετε μαζί μας:spyrosjt@yahoo.gr
www.tips-fb.com