Δευτέρα 17 Αυγούστου 2015

Αποχή της Αριστερής Πλατφόρμας ή και του Ποταμιού δίνουν το «φιλί της ζωής» στην κυβέρνηση ...


Κορυφώνονται οι πολιτικές διεργασίες στο παρασκήνιο ενόψει της απόφασης του πρωθυπουργού κ. Αλέξη Τσίπρα να ζητήσει ψήφο εμπιστοσύνης της κυβέρνησης με ζητούμενο τη στάση που θα κρατήσουν οι διαφωνούντες βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ από την οποία εξαρτάται εν πολλοίς αν η χώρα θα οδηγηθεί στις κάλπες τον Σεπτέμβριο.
Κυβερνητικές πηγές συντηρώντας το πολιτικό ενδιαφέρον κατέστησαν σαφές ότι πολιτικές εξελίξεις αναμένονται μετά την εκταμίευση της πρώτης δόσης των 26 δισ. ευρώ ή μέρους της μετά και την επίτευξη συμφωνίας στο Eurogroup. Οι ίδιες πηγές αναφέρουν ότι ο πρωθυπουργός θα βρίσκεται στο Μέγαρο Μαξίμου την Τρίτη, οπότε και θα συναντηθεί με το οικονομικό επιτελείο. Από τις 20 Αυγούστου και μετά θα έχει συναντήσεις με κυβερνητικά στελέχη προκειμένου να καθοριστούν οι περαιτέρω κινήσεις.
Παρά ταύτα το χρονοδιάγραμμα της κυβέρνησης, όπως και η απόφαση του πρωθυπουργού να οδηγηθεί η χώρα σε εκλογές στην περίπτωση κατά την οποία το κυβερνών κόμμα δεν συγκεντρώσει 151 ψήφους στη Βουλή, εξαρτώνται από πολλούς αστάθμητους παράγοντες, με δεδομένο ότι οι Ευρωπαίοι, όπως κατέστησαν σαφές στον υπουργό Οικονομικών κ. Ευκλείδη Τσακαλώτο, δεν θα επιθυμούσαν στην παρούσα φάση πολιτική αστάθεια που συνεπάγονται η προσφυγή στις κάλπες. Οι ίδιοι εδώ και καιρό προκρίνουν τον σχηματισμό κυβέρνησης εθνικής ενότητας, κάτι που απορρίπτει ο κ. Αλέξης Τσίπρας.
Με τις πολιτικές εξελίξεις στην Ελλάδα δεν είναι άσχετο και το μαρτύριο της σταγόνας το οποίο επιβάλουν γύρω από την εκταμίευση της δόσης των 26 δις. ευρώ τον οποίο ενέκρινε το Eurogroup, καθώς και την επιβολή νέων δυσβάστακτων μέτρων. Όπως αναφέρει δημοσίευμα της «Κ», η Ευρωζώνη ξεκαθαρίζει ότι ο πρώτος έλεγχος επί του νέου προγράμματος θα πρέπει αν έχει ολοκληρωθεί έως τις αρχές Νοεμβρίου και σε κάθε περίπτωση πριν από τις 15 Νοεμβρίου.
Η Αθήνα ζητούσε 26 δισ. ευρώ να εκταμιευθούν μέχρι τις 19 Αυγούστου, με στόχο να έχει άμεσα στη διάθεσή της περί τα τρία δισ. ευρώ για να εξοφλήσει ληξιπρόθεσμες υποχρεώσεις του δημοσίου προς τους προμηθευτές. Ωστόσο, στην παρούσα φάση θα λάβει 13 δισ. ευρώ, εκ των οποίων σχεδόν τα 12,5 δισ. ευρώ αφορούν στην αποπληρωμή χρέους προς το εξωτερικό και μόλις 500 εκατομμύρια για την εξυπηρέτηση των ληξιπρόθεσμων υποχρεώσεων προς το εσωτερικό. Επίσης, άμεσα θα εγκριθούν ακόμα 10 δισ. ευρώ για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών.
Τα υπόλοιπα 3 δισ. ευρώ η Ελλάδα θα τα λάβει το φθινόπωρο σε μια ή περισσότερες εκταμιεύσεις υπό την προϋπόθεση της εφαρμογής ορόσημων – κλειδιά (key milestones) τα οποία θα στηρίζονται στα μέτρα που επισημαίνονται στο μνημόνιο και τα οποία θα εξειδικευτούν από τους ευρωπαϊκούς θεσμούς και θα συμφωνηθούν σε επίπεδο EWG.
Συγκεκριμένα, από τα 13 δισ. που θα εκταμιευθούν έως τις 19 Αυγούστου τα 12,5 δισ. αφορούν:
  • Την εξόφληση 3,2 δισ. ευρώ προς την ΕΚΤ στις 20 Αυγούστου.
  • Την καταβολή περίπου 500 εκατ. ευρώ για τόκους στο προσεχές διάστημα.
  • 1,7 δισ. ευρώ για την αποπληρωμή των δόσεων του Σεπτεμβρίου προς το ΔΝΤ.
  • 7,16 δισ. ευρώ για την εξόφληση του δανείου – γέφυρας που έλαβε η Ελλάδα τον Ιούλιο.
Τα 10 δισ. ευρώ τα οποία θα εκταμιευθούν άμεσα, αφορούν στην ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών και θα βρίσκονται σε ειδικό λογαριασμό υπό τον έλεγχο των Ευρωπαίων εταίρων. Η 2η δόση για την ανακεφαλαιοποίηση και την αναδιάρθρωση των τραπεζών μπορεί να φτάσει μέχρι και τα 15 δισ. ευρώ και μπορεί να ολοκληρωθεί μετά την ολοκλήρωση του πρώτου ελέγχου και σε κάθε περίπτωση πριν τις 15 Νοεμβρίου.
Σε κάθε περίπτωση ο κ. Αλέξης Τσίπρας προτίθεται να ζητήσει ψήφο εμπιστοσύνης από τη Βουλή μετά τις 20 Αυγούστου. Στόχος του πρωθυπουργού, είναι με αυτόν τον τρόπο θέσει το ύστατο δίλημμα στους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ: Θα αναλάβουν την ευθύνη να ρίξουν την πρώτη κυβέρνηση της Αριστεράς, δεδομένου ότι η αντιπολίτευση θα την καταψηφίσει;
Έτσι, λοιπόν, το ερώτημα είναι τι θα πράξουν οι διαφωνούντες βουλευτές με δεδομένο ότι τα κόμματα της αντιπολίτευσης, παρότι δεν έχουν ξεκαθαρίσει όλα τη στάση τους, θα καταψηφίσουν την κυβέρνηση. Η ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ έχουν ξεκαθαρίσει ότι θα καταψηφίσουν την κυβέρνηση, αλλά παραμένει ανοιχτό ποιά στάση θα κρατήσει το Ποτάμι, αν δηλαδή επιλέξει να ψηφίσει κατά ή να απέχει από την σχετική διαδικασία. Το ίδιο βεβαίως ισχύει και για τους βουλευτές της Αριστερής Πλατφόρμας οι οποίοι δεν επιθυμούν σε καμία περίπτωση να επωμισθούν το πολιτικό κόστος της πτώσης της κυβέρνησης. Έτσι, δεν είναι λίγες εκείνες οι φωνές που προκρίνουν την αποχή από τη διαδικασία, γεγονός που σημαίνει ότι η κυβέρνηση μπορεί να διατηρήσει τη δεδηλωμένη συγκεντρώνοντας πάνω από 120 βουλευτές που θεωρείται το κατώτατο όριο από το Σύνταγμα.
Συγκεκριμένα, σύμφωνα με το άρθρο 84 του Συντάγματος, πρόταση εμπιστοσύνης δεν μπορεί να γίνει δεκτή, αν δεν εγκριθεί από την απόλυτη πλειοψηφία των παρόντων βουλευτών, η οποία όμως δεν επιτρέπεται να είναι κατώτερη από τα δύο πέμπτα του όλου αριθμού των βουλευτών. Η αποχή από την ψηφοφορία, μ΄ άλλα λόγια, των βουλευτών που πρόσκεινται στην Αριστερή Πλαφτόρμα ή ακόμη και του Ποταμιού, μειώνει σημαντικά τον αριθμό των βουλευτών που απαιτούνται για την μη απώλεια της δεδηλωμένης. Τούτο γιατί δεν θα πρέπει να μας διαφεύγει, από την άλλη πλευρά, ότι ένας σημαντικός αριθμός από τους 44 βουλευτές που καταψήφισαν το Μνημόνιο θα δώσουν τελικά ψήφο εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση, όπως κατέδειξε και το κείμενο των 17.
Βεβαίως, είναι εξαιρετικά δύσκολο η κυβέρνηση να διατηρήσει τη δεδηλωμένη στην περίπτωση κατά την οποίαν ο κ. Τσίπρας επιμείνει να συγκεντρώσει την στήριξη 151 βουλευτών και όχι 120.
Στην περίπτωση κατά την οποία η κυβέρνηση απολέσει τη δεδηλωμένη, η χώρα θα οδηγηθεί σε εκλογές, με πιθανές ημερομηνίες την 20ή ή 27η Σεπτεμβρίου -χωρίς να αποκλείεται και το σενάριο να στηθούν κάλπες στις 13 Σεπτεμβρίου. Θα έχει προηγηθεί ωστόσο νέος κύκλος διευρευνητικών εντολών υπό τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας κατά τη διάρκεια των οποίων δεν θα πρέπει να αποκλείονται εκπλήξεις-να συμφωνήσει, μ΄ άλλα λόγια, ο κ. Τσίπρας για κυβέρνηση εθνικής ενότητας.
























































http://www.itandrun.gr/i-apochi-tis-aristeris-platformas-i-ke-tou-potamiou-apo-tin-psifoforia-gia-tin-psifo-empistosinis-dinoun-to-fili-zois-stin-kivernisi/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Tο μπλοκ μας δημοσιεύει κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές, και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε.
Όσοι επιθυμούν να παίρνουν τις αναρτήσεις από το μπλογκ μπορούν να το κάνουν ελεύθερα με την παράκληση όπως σαν πηγή ενημέρωσης να αναφέρουν το ιστολόγιο μας.

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

Για να επικοινωνήσετε μαζί μας:spyrosjt@yahoo.gr
www.tips-fb.com