Παρασκευή, 21 Αυγούστου 2015

Συνεχίζεται η ΑΓΡΙΑ κόντρα Κωνσταντοπούλου – Παυλόπουλου: “Θεσμικό ατόπημα οι διερευνητικές εντολές” ...


Σε ιδιαίτερα υψηλούς τόνους συνέχισε η Πρόεδρος της Βουλής Ζωή Κωνσταντοπούλου να… διαμαρτύρεται για τον τρόπο με τον οποίο ξεκίνησε η διαδικασία παροχής διερευνητικών εντολών, στάση που προκάλεσε ήδη την αντίδραση κύκλων της Προεδρίας της Δημοκρατίας.
Στη συνάντησή της με τον πρόεδρο της Νέας Δημοκρατίας Βαγγέλη Μαϊμαράκη, η Πρόεδρος της Βουλής σήκωσε το γάντι που της πέταξε η Προεδρία της Δημοκρατίας με διαρροές νωρίτερα και έκανε λόγο για «θεσμικό ατόπημα» και διαδικασία που ξεκινά «με ιδιάζουσα σπουδή».
Εκφράζοντας τη «βαθύτατη ανησυχία και ενόχλησή της», η κ. Κωνσταντοπούλου επισημαίνει πως δεν γνωρίζει να υπάρχει προηγούμενο η κυβέρνηση να μην ενημερώνει την Πρόεδρο της Βουλής και δι’ αυτής το Σώμα για την παραίτησή της και ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας να επιλέγει επίσης να μην την ενημερώσει. «Η ενημέρωση αυτή θα έπρεπε να είναι θεσμική», κάτι που δεν έγινε, συνέχισε.
Για τον Προκόπη Παυλόπουλο η Πρόεδρος της Βουλής είπε πως «κατέφυγε σε ερμηνείες του Συντάγματος που αφενός δεν βασίζονται στο γράμμα του Συντάγματος και αφετέρου δεν τιμούν τη θεσμική ευθύνη όλων μας σε τέτοιες στιγμές», ενώ ουσιαστικά κατηγόρησε τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας και τον πρωθυπουργό πως δεν τηρούν το Σύνταγμα.
«Θα καταβάλλω τη μέγιστη προσπάθεια, όπως με πολύ κόπο κάνω αυτούς τους μήνες, να διαφυλαχθεί το γράμμα και το πνεύμα του Συντάγματος και κυρίως να διαφυλαχθεί η δημοκρατία», είπε χαρακτηριστικά.
Την ενόχλησή της εξέφρασε η κ. Κωνσταντοπούλου και σε ανακοίνωση που εκδόθηκε από το γραφείο της, στην οποία τονίζει πως «Θεματοφύλακες των θεσμών είναι πρωτίστως οι πολιτειακοί παράγοντες, οι οποίοι δεν επιτρέπεται να παρακάμπτουν τις συνταγματικές προβλέψεις χάριν σκοπιμοτήτων, πολιτικών, κομματικών ή άλλων».

Ανακοίνωση του Γραφείου της Προέδρου της Βουλής
«Στην παρούσα εξαιρετικά κρίσιμη πολιτική συγκυρία είναι αυτονόητη η επιταγή προσήλωσης στο Σύνταγμα, για τη διασφάλιση της πολύπαθης και πολλαπλώς κακοποιημένης δημοκρατικής λειτουργίας των θεσμών και του πολιτεύματος στην πατρίδα μας.
Θεματοφύλακες των θεσμών είναι πρωτίστως οι πολιτειακοί παράγοντες, οι οποίοι δεν επιτρέπεται να παρακάμπτουν τις συνταγματικές προβλέψεις χάριν σκοπιμοτήτων, πολιτικών, κομματικών ή άλλων.
Αποτελεί εξαιρετικά δυσάρεστο γεγονός ότι ο Πρωθυπουργός παρέλειψε παντελώς να ενημερώσει την Πρόεδρο της Βουλής τόσο για την πρόθεση παραίτησης της Κυβέρνησης η οποία είχε λάβει την εμπιστοσύνη της παρούσας Βουλής όσο και για την συντελεσθείσα παραίτηση.
Αποτελεί ακόμη πιο δυσάρεστο γεγονός ότι ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας επίσης επέλεξε να παρακάμψει την Πρόεδρο της Βουλής και να δρομολογήσει εσπευσμένα και χωρίς να πληρούνται οι συνταγματικές προϋποθέσεις τη διαδικασία ανάθεσης διερευνητικών εντολών και, μάλιστα, με νυχτερινά ηλεκτρονικά μηνύματα.
Αποτελεί ιδιαιτέρως οχληρό γεγονός ότι ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας απέφυγε να επικοινωνήσει με την Πρόεδρο της Βουλής ακόμη και σήμερα το πρωί, προ της συναντήσεώς του με τον Πρόεδρο της Ν.Δ., όταν η ίδια η Πρόεδρος τον ζήτησε τηλεφωνικώς.
Αποτελεί, τέλος, θεσμικό ολίσθημα ότι, όταν τελικά επικοινώνησε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας με την Πρόεδρο της Βουλής σήμερα στις 11.30, επιχείρησε ερμηνείες του Συντάγματος για να δικαιολογήσει το θεσμικό ατόπημα.
Στο άρθρο 37 § 4 του Συντάγματος, που εφαρμόζεται εν προκειμένω, σύμφωνα με το άρθρο 38 § 1, προβλέπεται ρητά και κατηγορηματικά, με τρόπο που αποκλείει επινοημένες ερμηνείες:
«Η πρόταση για την ανάθεση εντολής γίνεται μέσα σε τρεις ημέρες από την ημέρα που ο Πρόεδρος της Βουλής ή ο αναπληρωτής του ανακοινώνει στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας τη δύναμη των κομμάτων στη Βουλή˙ η ανακοίνωση αυτή γίνεται πριν από κάθε ανάθεση εντολής».
Ωστόσο, χωρίς να γίνει οποιαδήποτε επίσημη ενημέρωση ή επικοινωνία από την Κυβέρνηση και την Προεδρία της Δημοκρατίας προς τη Βουλή σχετικά με την παραίτηση της Κυβέρνησης και πριν καν γίνει η ανακοίνωση της δύναμης των κομμάτων στη Βουλή προς τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, η οποία ρητά προβλέπεται ως αναγκαία προϋπόθεση για την έναρξη της διαδικασίας των διερευνητικών εντολών, υπήρξε ανεπίτρεπτη σπουδή που για άλλη μια φορά δοκιμάζει την συνταγματική νομιμότητα.
Αυτές τις ώρες δεν θα έπρεπε να είναι αναγκαία η επισήμανση πως η τήρηση του Συντάγματος δεν μπορεί να γίνεται επιλεκτικά από τον ανώτατο πολιτειακό παράγοντα – εγγυητή της δημοκρατίας. Η τήρηση του Συντάγματος αποτελεί ύψιστο θεσμικό καθήκον και επαφίεται στη θεσμική ευσυνειδησία των εκπροσώπων της πολιτειακής εξουσίας, αλλά και στον πατριωτισμό των πολιτών, στους οποίους εντάσσονται και οι πολιτειακοί παράγοντες.
Η ιστορία δεν χαρίζεται και δεν θα χαριστεί σε κανέναν.
Η χώρα και ο λαός δεν αντέχουν άλλη εκτροπή.
Η λαϊκή κυριαρχία δεν είναι σύνθημα, αλλά επιταγή που υποχρεώνει τους πάντες να αρθούν στο ύψος των περιστάσεων».
Τι είχαν πει κύκλοι της Προεδρίας
Σκληρή απάντηση είχαν δώσει νωρίτερα κύκλοι της Προεδρίας της Δημοκρατίας με αφορμή τις πληροφορίες ότι η πρόεδρος της Βουλής, Ζωή Κωνσταντοπούλου, θεωρεί «άκυρη» την επίδοση της διερευνητικής εντολής στον πρόεδρο της ΝΔ, Ευάγγελο Μεϊμαράκη. Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, η κ. Κωνσταντοπούλου υποστηρίζει πως δεν έχει ενημερωθεί θεσμικά από τον Προκόπη Παυλόπουλο για τις εξελίξεις, επικαλούμενη το άρθρο 37 του Συντάγματος.
«Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας τηρεί και εφαρμόζει στο ακέραιο τις διατάξεις του Συντάγματος. Και δεν σχολιάζει προσωπικές και καινοφανείς απόψεις ως προς την ερμηνεία των διατάξεων του Συντάγματος, έστω και αν προέρχονται από πολιτειακούς παράγοντες», ήταν η απάντηση που ήρθε από κύκλους της Προεδρίας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Tο μπλοκ μας δημοσιεύει κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές, και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε.
Όσοι επιθυμούν να παίρνουν τις αναρτήσεις από το μπλογκ μπορούν να το κάνουν ελεύθερα με την παράκληση όπως σαν πηγή ενημέρωσης να αναφέρουν το ιστολόγιο μας.

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

Για να επικοινωνήσετε μαζί μας:spyrosjt@yahoo.gr