Πέμπτη 27 Αυγούστου 2015

ΕΠΙΚΑΙΡΟ:Υπηρεσιακή κυβέρνηση – Ποιος ο ρόλος της και τι προβλέπει το Σύνταγμα ...


Σήμερα ολοκληρώνεται η διαδικασία των διερευνητικών εντολών, με τον Παναγιώτη Λαφαζάνη να...

επιστρέφει την εντολή που έλαβε από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας. Ακολούθως, όπως ορίζει το Σύνταγμα βάσει του άρθρου 37, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας οφείλει να καλέσει σε σύσκεψη (δίχως να αναγράφεται ρητά με αυτόν τον όρο) τους πολιτικούς αρχηγούς για να διερευνήσει τη δυνατότητα ενός άλλου κυβερνητικού σχήματος, δηλαδή μίας οικουμενικής κυβέρνησης.
Το ενδεχόμενο αυτό έχει αποκλειστεί εξ αρχής από τον Αλέξη Τσίπρα, κάτι που σημαίνει πως και αυτή η διαδικασία θα αποβεί άκαρπη, με αποτέλεσμα την Πέμπτη το απόγευμα να ανακοινωθεί η διάλυση της Βουλής από τον Προκόπη Παυλόπουλο, ενώ με το ίδιο Προεδρικό Διάταγμα θα κοινοποιηθεί και η προκήρυξη των εκλογών το αργότερο εντός 30 ημερών (σ.σ. 20 Σεπτεμβρίου). Επίσης, την ίδια ημέρα θα ορκιστεί υπηρεσιακή πρωθυπουργός η πρόεδρος του Αρείου Πάγου, Βασιλική Θάνου, η οποία θα έχει την ευθύνη για το σχηματισμό υπηρεσιακής κυβέρνησης.
Σε αντίθεση με ό,τι λάμβανε χώρα κατά το παρελθόν, την αντικατάσταση δηλαδή των «κρίσιμων» για τις εκλογές υπουργών, όπως ο υπουργός Δικαιοσύνης, Εσωτερικών και ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, τώρα υπάρχει η υποχρέωση για συνολική παραίτηση της κυβέρνησης, αφού δεν έχει συμπληρωθεί ένα έτος διακυβέρνησης από τη λήξη της προηγούμενης βουλευτικής περιόδου, με πιθανότερο σενάριο να είναι η παραμονή – επανατοποθέτηση κάποιων υπουργών ως υπηρεσιακοί, μέχρι και τη διενέργεια των εκλογών.
Η υπηρεσιακή κυβέρνηση καλείται να οδηγήσει τη χώρα ομαλά στις κάλπες, ολοκληρώνοντας απρόσκοπτα την εν λόγω διαδικασία, ενώ σε περίπτωση που προκύψει σχετική ανάγκη, θα εκπροσωπήσει τη χώρα στους ευρωπαϊκούς θεσμούς.
Αξίζει να σημειωθεί πως οι εκλογές θα γίνουν με λίστα αντί για ψηφοδέλτια, κάτι που ορίζεται από τον εκλογικό νόμο, ο οποίος προβλέπει ότι σε περίπτωση που έχουμε εκλογές νωρίτερα από τη συμπλήρωση 18 μηνών από την προηγούμενη εκλογή, τότε δεν έχουμε το σύστημα της σταυροδοσίας, αλλά λίστα.


























 http://www.makeleio.gr/?p=422960

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Tο μπλοκ μας δημοσιεύει κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές, και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε.
Όσοι επιθυμούν να παίρνουν τις αναρτήσεις από το μπλογκ μπορούν να το κάνουν ελεύθερα με την παράκληση όπως σαν πηγή ενημέρωσης να αναφέρουν το ιστολόγιο μας.

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

Για να επικοινωνήσετε μαζί μας:spyrosjt@yahoo.gr
www.tips-fb.com