Παρασκευή, 17 Ιουλίου 2015

Από Δευτέρα τα μαύρα μαντάτα για το ΦΠΑ στην αγορά! – Οι αλλαγές που βάζουν «φωτιά» στο τραπέζι της ελληνικής οικογένειας ...


Από Δευτέρα το νέο καθεστώς του ΦΠΑ στην αγορά Όπως αναφέρει το υπουργείο Οικονομικών σε ανακοίνωσή του «προκειμένου να διασφαλιστεί η ομαλή μετάβαση στο νέο καθεστώς του ΦΠΑ, το ΥΠΟΙΚ θα προχωρήσει στις απαραίτητες ενέργειες ώστε η εφαρμογή των νέων διατάξεων να ξεκινήσει από τη Δευτέρα 20/7/2015».
Συγκεκριμένα, με βάση το νομοσχέδιο που ψηφίστηκε στη Βουλή:
1. Δεν καταργείται απλώς από 1.10.2015 η μείωση 30% στα αναπτυγμένα τουριστικά νησιά (Μύκονος, Σαντορίνη) ούτε μόνον από 1.6.2016 και στα λιγότερο αναπτυγμένα νησιά, αλλά ορίζεται και ότι «παραμένουν σε ισχύ έως την 31.12.2016 οι ισχύοντες σήμερα συντελεστές ΦΠΑ για τα πλέον αποµακρυσµένα νησιά». Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι -αν δεν αλλάξει ως τότε κάτι- αυτομάτως από 1.1.2017 δεν θα ισχύει πουθενά στο Αιγαίο (ούτε στην άγονη γραμμή) ο μειωμένος ΦΠΑ που ισχύει σήμερα.
2. Ακριβότερα κατά 8,8% θα κοστίζει το νωπό μοσχαρίσιο κρέας αφού το κρέας «από βοοειδή» εξαιρέθηκε την τελευταία στιγμή από τη λίστα των προϊόντων με ΦΠΑ 6% ή 13%.
3. ΦΠΑ 23% θα ισχύει πλέον και για όλα τα παράγωγα κρέατος γενικώς (αλλαντικά, λουκάνικα κλπ)
4. Στο 23% από 13% αυξάνεται ο ΦΠΑ και στη ζάχαρη και στο ξύδι.
5. Άλλαξε η διάταξη (επί το ευνοϊκότερο όμως) για τον ΦΠΑ στο γιαούρτι. Όλα τα γαλακτοκομικά προϊόντα παραμένουν τελικώς στο 13% χωρίς εξαιρέσεις.
6. Αυξάνεται από 13% σε 23% ο ΦΠΑ για μια ατελείωτη σειρά ζωντανών ζώων που χρησιμοποιούνται ευρέως στην αγροτική παραγωγή. Είτε προορίζονται για σφάγια είτε για παραγωγή ή άλλες εργασίες, επιβαρύνεται σημαντικά το τελικό κόστος τους, έστω και ο ΦΠΑ για τον καταναλωτή παραμένει στο 13%.
Στην κατηγορία αυτήν ανήκουν: βοοειδή, χοιροειδή, πρόβατα, κατσίκια, πετεινοί, κότες, πάπιες, χήνες, γάλοι, γαλοπούλες, κουνέλια, ορτύκια, λαγοί και λοιπά ζώα και πτηνά, ζωντανά, που προορίζονται κυρίως για την ανθρώπινη διατροφή. Επίσης στο 23% πάνε άλογα, γαϊδούρια και μουλάρια, μέλισσες, έντομα που χρησιμοποιούνται στις καλλιέργειες αντί εντομοκτόνων και πολλά άλλα.
7. Στο 23% ΦΠΑ πάνε και λιπάσματα, εντομοκτόνα, ζιζανιοκτόνα
8. Με 23% θα βαρύνονται πλεόν και τα εισιτήρια για μεταφορά προσώπων και αποσκευών τους.
9. 23% ΦΠΑ επιβάλλεται και στα εισιτήρια για κινηματογράφους, συναυλίες, αθλητικές εκδηλώσεις, τσίρκα, πανηγύρια, λούνα-πάρκ, ζωολογικούς κήπους, εκθέσεις και παρόμοιες πολιτιστικές εκδηλώσεις.
Επίσης ακριβαίνουν κατά 8,8% στην τελική τιμή (με ΦΠΑ 23% αντί 13%):
-Τα προφυλακτικά, οι σερβιέτες, τα ταμπόν, τα σπιράλ, τα καυσόξυλα, οι υπηρεσίες για την υποστήριξη της γεωργικής παραγωγής και οι υπηρεσίες κηδειών και αποτέφρωσης νεκρών.
-Η μετάταξη των προϊόντων και των υπηρεσιών αυτών από τον συντελεστή ΦΠΑ 13% στον συντελεστή ΦΠΑ 23% θα γίνει άμεσα όπως και με τα περισσότερα από τα υπόλοιπα είδη και υπηρεσίες που ανεβαίνουν σε υψηλότερο συντελεστή.


 http://www.makeleio.gr/?p=394615

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Tο μπλοκ μας δημοσιεύει κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές, και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε.
Όσοι επιθυμούν να παίρνουν τις αναρτήσεις από το μπλογκ μπορούν να το κάνουν ελεύθερα με την παράκληση όπως σαν πηγή ενημέρωσης να αναφέρουν το ιστολόγιο μας.

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

Για να επικοινωνήσετε μαζί μας:spyrosjt@yahoo.gr