Τρίτη 23 Ιουνίου 2015

“Παραγωγή” μορφωμένων στελεχών στις Ένοπλες Δυνάμεις ...


Η ηγεσία των Ενόπλων Δυνάμεων (ΕΔ) προχώρησε στην αναλυτική ενημέρωση του κοινού για την πολιτική που έχει αποφασιστεί και ακολουθείται, αναφορικά με τη μόρφωση των στελεχών. Έχει ενδιαφέρον και το παραθέτουμε αυτούσιο:
Δεδομένου ότι οι μεταπτυχιακές σπουδές, αποτελούν απαραίτητο συμπλήρωμα της μόρφωσης των σύγχρονων επιστημόνων και γενικότερα μορφωμένων ανθρώπων, ομοίως και οι Αξιωματικοί πρέπει να επιδιώκουν και να επιτυγχάνουν τη μεγίστη δυνατή επαγγελματική ολοκλήρωση, εκτός των άλλων και μέσω των σπουδών τους, μη περιοριζόμενοι σε πρακτικά θέματα όπως μόνο στην αποφοίτηση από τις προβλεπόμενες επαγγελματικές επιμορφωτικές σχολές τακτικού, επιχειρησιακού και στρατιωτικού επιπέδου.
Οι σύγχρονες απαιτήσεις του στρατηγικού και γεωπολιτικού επιπέδου, επιβάλουν στην ανώτατη στρατιωτική ηγεσία, προκειμένου αυτή να υλοποιήσει το ρόλο ως του πρωταρχικού Στρατιωτικού Συμβούλου της κυβέρνησης, να διαθέτει ευρείς πολιτικοστρατιωτικούς ορίζοντες και βαθιά γνώση θεμάτων, που υπερβαίνουν την απλή τεχνική επαγγελματική γνώση. Έτσι, απαιτείται η παρότρυνση των Αξιωματικών να επιδιώκουν την απόκτηση επαυξημένης ακαδημαϊκής μόρφωσης, με τη μορφή μεταπτυχιακών σπουδών.
Για την ικανοποίηση των ανωτέρω θα επιδιωχθούν τα ακόλουθα:
Απόκτηση μεταπτυχιακών στο βαθμό Λοχαγού – Ταγματάρχου – Αντισυνταγματάρχου και ισότιμων, με ή χωρίς χορήγηση εκπαιδευτικής άδειας, μέχρι 2 ετών στο εσωτερικό ή εξωτερικό.
Επιδίωξη τα μεταπτυχιακά να συνδεθούν με ΑΣΕΙ και λοιπές Στρατιωτικές Σχολές, χωρίς να αποκλείονται τα ΑΕΙ του εσωτερικού και εξωτερικού, ούτε τα διάφορα Ινστιτούτα Επιμόρφωσης ή Διαρκούς Επιμόρφωσης που λειτουργούν ή θα λειτουργήσουν στο πλαίσιο των ΕΔ ή εκτός αυτών.
Η θεματολογία των μεταπτυχιακών πρέπει να είναι σχετική με τις στρατιωτικές – πολιτικές – διπλωματικές σπουδές, ή σε άλλα θέματα που έχουν σχέση με τις στρατιωτικές επαγγελματικές απαιτήσεις. Σε καμιά περίπτωση δεν θα αποκλεισθούν ευκαιρίες επιμόρφωσης, που παρέχονται από Σχολές ή προγράμματα που δεν έχουν άμεση ή έμμεση σχέση με τη στρατιωτική επιστήμη και τέχνη. Η τελική επιδίωξη των μεταπτυχιακών σπουδών είναι, η αποτελεσματική διεύρυνση οριζόντων των στελεχών και όχι η απόκτηση συγκεκριμένων γνώσεων που σε κάθε περίπτωση δίνονται επαρκώς και από τις αντίστοιχες Στρατιωτικές Σχολές.
Παραμένει και θα ικανοποιείται επαρκώς η ανάγκη για στοχευμένες και ειδικευμένες σπουδές ειδικών Κλάδων των ΕΔ όπως Ιατροί, Μηχανικοί όλων των τύπων, Νομικοί Σύμβουλοι ή άλλης μορφής ειδικευμένοι επιστήμονες.
Επιδίωξη των ΕΔ είναι, μέχρι το βαθμό του Συνταγματάρχου και ισότιμου, να έχουν ολοκληρώσει μεταπτυχιακές σπουδές σε ποσοστό 75%, με το ποσοστό αυτό να αγγίζει το 100% για τους απόφοιτους ΑΔΙΣΠΟ, οι οποίοι και θα στελεχώσουν την ανώτατη ηγεσία. Τα ποσοστά αυτά θα αποκτηθούν σταδιακά εντός της επόμενης δεκαετίας, έτσι ώστε το 2022 οι κρινόμενοι για Ταξίαρχοι, να είναι κάτοχοι μεταπτυχιακού τίτλου σπουδών. Με την επίτευξη του εν λόγω στόχου, θα ακολουθήσουν και οι απαραίτητες νομοθετικές ρυθμίσεις, ώστε αυτό να θεσμοθετηθεί και επίσημα και να αποτελεί κύριο κριτήριο προαγωγής, από το 2022.
Επιδίωξη επίσης, είναι η καταβολή, από την Υπηρεσία, καταρχήν, του συνόλου των εξόδων για την απόκτηση του πρώτου (ενός) μεταπτυχιακού, στο πλαίσιο της γενικότερης πολιτικής επιμόρφωσης των στελεχών, με αντίστοιχη, από πλευράς τους, καταβολή κάθε προσπάθειας για την ανεύρεση του κατάλληλου μεταπτυχιακού προγράμματος (και υποβολή για έγκριση στην Υπηρεσία, εάν αυτό απαιτείται) και την απόκτησή του με το μικρότερο δυνατό κόστος για την Υπηρεσία. Ωσαύτως και για λόγους δημοσιονομικού ελέγχου, η αποζημίωση των μεταπτυχιακών που έχουν οικονομική επιβάρυνση για την Υπηρεσία, θα υπόκειται στην έγκριση των Γενικών Επιτελείων (ΓΕ), τα οποία θα πρέπει να συγκροτήσουν αρμόδιες, προς τούτο, επιτροπές.
Οι Αξιωματικοί οι οποίοι θα ξεκινήσουν μεταπτυχιακές σπουδές αλλά θα διακόψουν το πρόγραμμα, για οποιοδήποτε λόγο, θα καταβάλουν όλα τα δίδακτρα που έχει καταβάλλει η Υπηρεσία για το μεταπτυχιακό τους.
Επισημαίνεται, ότι μεταπτυχιακές σπουδές νοούνται και οι σπουδές σε Σχολές Εθνικής Άμυνας ή Στρατιωτικά Πανεπιστήμια του εξωτερικού.
Για το σκοπό αυτό οι Ε.Δ. έχουν έρθει σε επικοινωνία με ανώτατα εκπαιδευτικά ιδρύματα και έχουν εξασφαλίσει ικανοποιητικό αριθμό μεταπτυχιακών, ενώ ταυτόχρονα συνεχίζεται η προσπάθεια για την εξασφάλιση επιπλέον.
Αυτή την στιγμή παρακολουθούν μεταπτυχιακές σπουδές:
ΓΕΣ: 57 στελέχη
ΓΕΝ: 30 στελέχη
ΓΕΑ: 55 στελέχη

Ενώ έχουν είδη ολοκληρώσει τουλάχιστον ένα μεταπτυχιακό 1.312 στελέχη (476 από το ΓΕΣ, 272 από το ΓΕΝ και 564 από την ΠΑ).






























http://espekm.gr/home/?p=8039

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Tο μπλοκ μας δημοσιεύει κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές, και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε.
Όσοι επιθυμούν να παίρνουν τις αναρτήσεις από το μπλογκ μπορούν να το κάνουν ελεύθερα με την παράκληση όπως σαν πηγή ενημέρωσης να αναφέρουν το ιστολόγιο μας.

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

Για να επικοινωνήσετε μαζί μας:spyrosjt@yahoo.gr
www.tips-fb.com