Δευτέρα, 29 Ιουνίου 2015

Αυξημένη Ζήτηση Στρατιωτικών Σχολών ...


Σχεδόν ένας στους είκοσι υποψηφίους θα πάρει το πολυπόθητο εισιτήριο για τις στρατιωτικές σχολές φέτος. Η αναλογία της επιτυχίας είναι πολύ πιο μικρή -κατά σχεδόν δέκα φορές- σε σχέση με την αναλογία εισαγωγής στα πανεπιστήμια και τα ΤΕΙ.
Ειδικότερα, για τις 637 θέσεις των στρατιωτικών σχολών κατατέθηκαν περί τις 10.000 αιτήσεις από τελειόφοιτους και αποφοίτους λυκείου, αλλά τελικά έγιναν δεκτοί για τις προκαταρκτικές εξετάσεις, με βάση τους όρους που θέτει το υπουργείο Εθνικής Αμυνας, συνολικά 9.403 υποψήφιοι. Αρα, η αναλογία επιτυχίας είναι μόλις 6,77%, την ίδια στιγμή που για τους 93.982 υποψηφίους των Γενικών και Επαγγελματικών Λυκείων, οι οποίοι προσήλθαν στις εξετάσεις διατίθενται 68.345 θέσεις σε ΑΕΙ/ΤΕΙ με την αναλογία να διαμορφώνεται στο 72,7%.
Πιο συγκεκριμένα, τη μεγαλύτερη ζήτηση έχουν οι 69 θέσεις για τους επτά κλάδους (ιατρικό, στρατολογικό, φαρμακευτικό, οδοντιατρικό, κτηνιατρικό, ψυχολόγων, οικονομικό) της Στρατιωτικής Σχολής Αξιωματικών Σωμάτων (ΣΣΑΣ). Στις προκαταρκτικές εξετάσεις μετείχαν 2.903 υποψήφιοι και άρα η γενική αναλογία επιτυχίας (και όχι ανά κλάδο) είναι 2,37%. Ακολουθεί, ως προς τον αριθμό των υποψηφίων, η Σχολή Ικάρων, τις 58 θέσεις της οποίας θα διεκδικήσουν 2.445 υποψήφιοι. Η αναλογία επιτυχίας διαμορφώνεται, όπως στη ΣΣΑΣ, στο 2,37%.
Για τις υπόλοιπες σχολές, 1.341 υποψήφιοι θα διεκδικήσουν τις 217 θέσεις της Σχολής Ευελπίδων (αναλογία επιτυχίας 16,18%), 1.291 υποψήφιοι τις 160 θέσεις της Σχολής Μονίμων Υπαξιωματικών Στρατού Ξηράς (12,39%), 642 υποψήφιοι τις 34 θέσεις της Σχολής Ναυτικών Δοκίμων (5,29%), 497 υποψήφιοι τις 75 θέσεις της Σχολής Μονίμων Υπαξιωματικών Ναυτικού (15,1%), και τέλος 279 υποψήφιοι θα διεκδικήσουν τις 24 θέσεις της Σχολής Αξιωματικών Νοσηλευτικής (8,6% η αναλογία επιτυχίας).
Επίσης, έχουν δοθεί 152 θέσεις στη Σχολή Τεχνικών Υπαξιωματικών Αεροπορίας και 30 στη Σχολή Υπαξιωματικών Διοικητικών. Συνολικά, θα δοθούν 819 θέσεις, όπως και τα δύο προηγούμενα χρόνια, ενώ το 2012 είχαν δοθεί 1.170 θέσεις.
Παράλληλα, στην τριτοβάθμια εκπαίδευση η Σύνοδος Πρυτάνεων ζητεί την αναβολή κατάθεσης προς ψήφιση στη Βουλή του νομοσχεδίου για την ανώτατη εκπαίδευση μέχρι να εξομαλυνθεί η κατάσταση. Οι εργασίες της Συνόδου, που συγκλήθηκε στο Ηράκλειο Κρήτης, έμειναν… μισές. Ξεκίνησαν την Παρασκευή με τους αναπληρωτές πρυτάνεων να συζητούν τις ρυθμίσεις επί ακαδημαϊκών θεμάτων που έχει το νομοσχέδιο. Αλλά το Σάββατο το πρωί, όταν επρόκειτο να συνεδριάσουν οι πρυτάνεις παρουσία του αναπληρωτή υπουργού Ερευνας και Καινοτομίας Κώστα Φωτάκη, αποφασίστηκε η αναστολή των εργασιών της λόγω των έκτακτων πολιτικών εξελίξεων.


http://espekm.gr/home/?p=8192

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Tο μπλοκ μας δημοσιεύει κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές, και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε.
Όσοι επιθυμούν να παίρνουν τις αναρτήσεις από το μπλογκ μπορούν να το κάνουν ελεύθερα με την παράκληση όπως σαν πηγή ενημέρωσης να αναφέρουν το ιστολόγιο μας.

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

Για να επικοινωνήσετε μαζί μας:spyrosjt@yahoo.gr