Σάββατο 20 Ιουνίου 2015

Δικογραφία στη Βουλή για ποινικές ευθύνες του πρώην υφυπουργού Αθανάσιου Σκορδά ...

Νέα υπόθεση διασπάθισης δημόσιου χρήματος με επιχορηγήσεις για επενδύσεις που έμειναν μόνο στα…χαρτιά βρίσκεται στο στόχαστρο της Δικαιοσύνης ενώ ήδη παίρνει και τον δρόμο για τη Βουλή. Η δικογραφία «φωτογραφίζει» ενδεχόμενη εμπλοκή του πρώην υφυπουργού Ανάπτυξης Αθανάσιου Σκορδά και για το λόγο αυτό διαβιβάστηκε στη Βουλή για να ερευνηθούν τυχόν ποινικές του ευθύνες.

Στενός συνεργάτης άλλωστε του κ. Σκορδά είναι πλέον κατηγορούμενος για ηθική αυτουργία σε απιστία, αδίκημα σε βαθμό κακουργήματος που αφορά την υπόθεση της επιχορήγησης στην εταιρεία «Ελληνική Βιομηχανία Ανακύκλωσης ΑΒΕΕ», που ζημίωσε το ελληνικό δημόσιο με ποσό ύψους 800.000 ευρώ. Μαζί του κατηγορούμενοι είναι άλλοι δύο υπάλληλοι του υπουργείου Ανάπτυξης για το αδίκημα της απιστίας σε συνδυασμό με τις διατάξεις του νόμου περί καταχραστών του δημοσίου . τη δίωξη άσκησε η Εισαγγελία Διαφθοράς που εκτός από τη Βουλή διαβίβασε το φάκελο και στο Σώμα Δίωξης Οικονομικού Εγκλήματος (ΣΔΟΕ) για τη διερεύνηση πιθανών φορολογικών αδικημάτων.

Η υπόθεση, την οποία διενήργησαν οι επίκουρες εισαγγελείς διαφθοράς Αγγελική Τριανταφύλλου και Πόπη Παπανδρέου κατόπιν παραγγελίας της εισαγγελέως Διαφθοράς Ελένης Ράϊκου, αφορά σε διάθεση δημόσιου χρήματος που δόθηκε ως επιχορήγηση στην εταιρεία «Ελληνική Βιομηχανία Ανακύκλωσης ΑΒΕΕ». Η εν λόγω εταιρεία συμμετείχε σε πρόγραμμα για την ενίσχυση και επέκταση μονάδων για τη διαχείριση των αποβλήτων, πλην όμως - όπως όμως προέκυψε από την έρευνα - αν και έλαβε κρατική επιχορήγηση, δεν προχώρησε ποτέ στην υλοποίηση της επένδυσης!

Σύμφωνα με τα στοιχεία που συγκέντρωσαν οι δύο εισαγγελείς, ο συνολικός προϋπολογισμός του έργου έφτανε τα 2,5 εκατ. ευρώ με τη δημόσια δαπάνη να ανέρχεται σε ποσοστό 40%. Μετά από έλεγχο που διενεργήθηκε πιστοποιήθηκαν συνολικές δαπάνες ύψους 1.8 εκατ. ευρώ, ωστόσο η επένδυση δεν πραγματοποιήθηκε καθώς υπήρχαν αμφιβολίες για τη γνησιότητα των τιμολογίων.

Όπως προέκυψε από την έρευνα η εταιρεία έβαλε λουκέτο το 2010, παύοντας να λειτουργεί λόγω οικονομικών προβλημάτων. Μάλιστα είχε πουλήσει και τα μηχανήματά της σε άλλη εταιρεία. Αυτό όμως αποκαλύψθηκε, με δύο χρόνια καθυστέρηση, δηλ. στα τέλη του 2012.

Το οξύμωρο όμως είναι ότι αν και το 2010 αποφασίστηκε να βγει η εταιρεία από το πρόγραμμα και να επιστρέψει την επιχορήγηση που είχε λάβει, το 2014 το υπουργείο Ανάπτυξης έπαιρνε πίσω την προηγούμενη απόφαση. . Η εταιρεία κατέθεσε αίτηση θεραπείας και η αρμόδια επιτροπή που εξέτασε το αίτημά της, έκρινε κατά πλειοψηφία ότι το αίτημά της θα πρέπει να γίνει εν μέρει δεκτό. Συγκεκριμένα, κρίθηκε ότι η επένδυση θα έπρεπε να προχωρήσει για το ύψος των δαπανών για τις οποίες υπήρχαν όλα τα απαραίτητα παραστατικά, δηλαδή για ποσό 1,3 εκατ. ευρώ.

Με την απόφαση περί συνέχισης της επένδυσης διαφώνησε ο τότε αναπληρωτής υπουργός Ανάπτυξης κ. Σωκράτης Ξυνίδης, ο οποίος ζήτησε η υπόθεση να διαβιβαστεί για τα περαιτέρω στις εισαγγελικές αρχές και το ΣΔΟΕ, κάτι που όμως δεν έγινε ποτέ!

Στη συνέχεια, όπως προέκυψε από την έρευνα υπάλληλοι του υπουργείου κατόπιν συνεννόησης με τον διευθυντή του πολιτικού γραφείου του κ. Σκορδά συνέταξαν σχέδιο το οποίο περιλάμβανε την μερική αποδοχή του αιτήματος θεραπείας και την ανάκληση της απόφασης περί απένταξης με την αποδοχή παλαιότερου πρακτικού, που δεν είχε αποδεχθεί ο κ. Ξυνίδης. Τέλος, εκδόθηκε σύμφωνη απόφαση του τότε υφυπουργού Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας Α. Σκοδρά.

Η ζημιά για το ελληνικό δημόσιο από τις πράξεις των κατηγορουμένων ανέρχεται στις 800. 000 ευρώ, ποσό αφορά την προκαταβολή των 500.000 ευρώ που πήρε η εταιρεία συμπεριλαμβανομένων και των τόκων..

Μετά την άσκηση των διώξεων η δικογραφία για τα μη πολιτικά πρόσωπα διαβιβάστηκε σε ανακριτή.

Tι απαντά ο πρώην υφυπουργός

Σχετικά με σημερινά δημοσιεύματα που αφορούν στην υπόθεση της εταιρείας ΕΛΒΙΑΝ, το μόνο βέβαιο είναι ότι άσκησα τα καθήκοντά μου ως υφυπουργός Ανάπτυξης με απόλυτο αίσθημα ευθύνης, σύμφωνα με το νόμο και το χωρίς εκπτώσεις ήθος που χαρακτηρίζει διαχρονικά την παρουσία μου στην πολιτική. Η βεβαιότητα αυτή αναφέρεται σε όλες ανεξαιρέτως τις πράξεις κι αποφάσεις μου, συνεπώς περιλαμβάνει και τη συγκεκριμένη υπόθεση.

Είμαι βέβαιος ότι η διαδικασία που ξεκίνησε θα αποτυπώσει την πραγματικότητα, σε μια υπόθεση που τα πραγματικά της περιστατικά όχι μόνο διαμορφώθηκαν, αλλά και παγιώθηκαν σε περίοδο προγενέστερη της δικής μου υπουργίας.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Tο μπλοκ μας δημοσιεύει κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές, και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε.
Όσοι επιθυμούν να παίρνουν τις αναρτήσεις από το μπλογκ μπορούν να το κάνουν ελεύθερα με την παράκληση όπως σαν πηγή ενημέρωσης να αναφέρουν το ιστολόγιο μας.

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

Για να επικοινωνήσετε μαζί μας:spyrosjt@yahoo.gr
www.tips-fb.com