Σάββατο 2 Μαΐου 2015

Η ΑΓΙΑ ΣΟΦΙΑ ΑΙΝΟΥ (ΕΝΕΖ) METATΡΕΠΕΤΑΙ ΣΕ ΤΖΑΜΙ !...


Σε τζαμί μετατρέπεται η Αγία Σοφία της Ανδριανούπολης...

Στις εκκλησίες της Αγίας Σοφίας που μετατράπηκαν από μουσεία σε τζαμιά, μετά από αυτές της Τραπεζούντας και της Νικομήδειας (Iznik) έρχεται να προστεθεί μια ακόμη. Ανακοινώθηκε πως η Αγία Σοφία που βρίσκεται στην Αίνο (Enez) θα μετατραπεί σε τζαμί. Κι όμως παλιότερα είχε ανακοινωθεί πως η Αγία Σοφία της Αίνου θα γινόταν μουσείο.
 ΡΑΝΤΙΚΑΛ – Μια ακόμη Αγία Σοφία στην Τουρκία μετατρέπεται σε τζαμί. Μετά από τις εκκλησίες Αγίας Σοφίας σε Νικομήδεια και Τραπεζούντα που μετατράπηκαν σε τζαμιά, ήρθε και η σειρά της Αγίας Σοφίας στην Αίνο του νομού Αδριανούπολης. Η Γενική Διεύθυνση Βακουφίων ανακοίνωσε για την Αγία Σοφία της Αίνου (και ενώ συζητούνταν να ανοίξει ως μουσείο) πως θα γίνει  τζαμί. Σχετικά με την Αγία Σοφία της Αίνου που είναι το σύμβολο της περιοχής και βρίσκεται κοντά στα ελληνοτουρκικά σύνορα, από το 2007 κι εντεύθεν βρισκόταν στην επικαιρότητα το θέμα της επισκευής που γινόταν.
201504300800_AYASOFYA4
Ο έπαρχος της Αίνου Φατίχ Μπαϊσάλ κατά την 5η χρονιά της επισκευής το 2012, δήλωσε πως ¨Το αν θα χρησιμοποιηθεί η όχι ως τζαμί είναι κάτι που θα κριθεί μετά από την επισκευή. Αλλά είτε για μουσείο είτε για τζαμί, εδώ χρειάζεται πρώτα να επισκευαστεί¨, θέτοντας έτσι ουσιαστικά το ενδεχόμενο να ανοίξει η Αγία Σοφία εκεί ως μουσείο. Μάλιστα αυτόν τον μήνα ο δήμαρχος Αίνου Αμπντουλλάχ Μποσταντζί σε δηλώσεις που έκανε στα ΜΜΕ είπε πως ¨Το κτίσμα αυτό φέρει χαρακτήρα, λειτουργία και αρχιτεκτονική παρόμοια με αυτήν που έχει και η Αγία Σοφία Κωνσταντινούπολης¨.
fft107_mf4350883
Για την Αγία Σοφία Αίνου, ακόμη κι αν δεν υπάρχουν σίγουρες πηγές, πιστεύεται πως χτίστηκε τον 12ο αιώνα και για αυτήν  βγήκε η τελευταία απόφαση της Γενικής Διεύθυνσης Βακουφίων. Η Γενική Διεύθυνση Βακουφίων μετά την απόφαση της το 2011 να μετατρέψει την Αγία Σοφία Νικομήδειας (που φέρει ιστορική σημασία για την χριστιανική πίστη καθώς εκεί έγινε η 7η Οικουμενική Σύνοδος) σε τζαμί, το 2012 μετέτρεψε το στάτους της Αγίας Σοφίας Τραπεζούντας από μουσείο σε τζαμί και τώρα αποφάσισε την  ερειπωμένη Αγία Σοφία Αίνου να την επισκευάσει ως τζαμί.
Ο Γενικός Διευθυντής της Διεύθυνσης Βακουφίων  Αντνάν Ερτέμ ανέφερε πως η Αγία Σοφία εντάχθηκε στο πρόγραμμα επενδύσεων της Γενικής Διεύθυνσης Βακουφίων και ότι ήδη έχει ληφθεί έγκριση ανοικοδόμησης από το Περιφερειακό Συμβούλιο Προστασίας Πολιτιστικής Κληρονομιάς-Αδριανούπολης. Ο Ερτέμ ανέφερε πως οι εγκεκριμένες από το συμβούλιο εργασίες θα αρχίσουν το συντομότερο.
ΗΤΑΝ ΕΝΑ ΑΠΟ ΤΑ ΣΥΜΒΟΛΑ ΤΟΥ ΒΥΖΑΝΤΙΟΥ ΣΤΗΝ ΘΡΑΚΗ
Η Αγία Σοφία της Αίνου που είναι ένα από τα σημαντικά θρησκευτικά κτίσματα του Βυζαντίου, πιστεύεται πως χτίστηκε τον 12ο αιώνα και βρίσκεται ΝΑ του κάστρου της Αίνου στο υψηλότερο σημείο. Είναι εκκλησία ελληνικού τύπου σταυροειδής και συγκαταλέγεται μεταξύ των μεγάλων εκκλησιών. Το 1456 μετά από το πέρασμα της περιοχής στην κυριαρχία των Οθωμανών, μετατράπηκε σε τζαμί. Στο διάστημα αυτό ο τρούλος κατέρρευσε, κλείστηκε από πάνω με κεραμίδια, αλλά μετά τον σεισμό του 1965 εγκαταλείφθηκε.
Ο Αντνάν Ερτέμ ως δικαιολογία για το άνοιγμα της ως τζαμιού έδειξε τις καταγραφές του παρελθόντος λέγοντας : ¨Εδώ είναι ένας χώρος λατρείας παραχωρημένος ως τζαμί. Θα ανοίξει λοιπόν σύμφωνα ακριβώς με την παραχώρηση του. Με αυτό τον τρόπο θα διαφυλαχτεί η λειτουργία του¨.
ΚΑΙ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΓΙΑ ΣΟΦΙΑ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥΠΟΛΗΣ ΕΙΧΕ ΥΠΟΔΕΙΧΤΕΙ ΤΟ ¨ΠΑΡΑΧΩΡΗΤΗΡΙΟ¨
Ο Ερτέμ το 2013 είχε δηλώσει πως ¨Αποτελεί πρώτιστο καθήκον μας ο χώρος να λειτουργεί κατά τον τρόπο που αναφέρεται στο παραχωρητήριο προς το βακούφι¨ και αναφερόμενος στην Αγία Σοφία Κωνσταντινούπολης είπε πως ¨Η Αγία Σοφία Κωνσταντινούπολης σύμφωνα με το παραχωρητήριο είναι τζαμί και ως τζαμί θα ζει αιώνια. Στόχος μας ως Γενική Διεύθυνση Βακουφίων είναι να ζωντανέψει κατά τρόπο σύμφωνο με το παραχωρητήριο. Αλλά δεν είμαστε εμείς η αποφασίζουσα αρχή.¨
Την ίδια χρονιά ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Μπουλέντ Αρίντς, μετέχοντας σε τελετή κοντά στην Αγία Σοφία Κωνσταντινούπολης, είχε δώσει μήνυμα με υπονοούμενο : Κατά την άποψη μου, έστω κι αν δεν ακούγεται στα αυτιά σας, στις καρδιές σας υπάρχει κάτι. Η Αγία Σοφία μας λέει κάτι. Άραγε τι μας λέει η Αγία Σοφία ; Στεκόμαστε δίπλα στο τέμενος της Αγίας Σοφίας, βλέπουμε την καημένη Αγιά Σοφία και ευχόμαστε στον Αλλάχ να επιστρέψει στις καλές της μέρες¨.
Φέτος κατά την 1444η επέτειο από την γέννηση του Προφήτη σε έκθεση με θέμα Aşk-ı Nebi, μετά από 85 χρόνια για πρώτη φορά αναγνώσθηκε Κοράνι μέσα στην Αγία Σοφία. Μάλιστα ο μουφτής Άγκυρας καθηγητής Μεφαί Χιζλί ως αντίποινα στα λόγια του Πάπα περί αρμενικής γενοκτονίας, είπε πως ¨Στην πραγματικότητα αυτή η δήλωση, απλά θα επιταχύνει το άνοιγμα ξανά για προσευχή της Αγίας Σοφίας¨.
Ο πατριάρχης των Ρωμιών Κωνσταντινούπολης που στον χριστιανικό κόσμο φέρει τον τίτλο ¨οικουμενικός¨, το 2014 είχε δηλώσει ξεκάθαρα την θέση του σχετικά με αυτή την διαμάχη : ¨Τον τελευταίο καιρό παρατηρείται σε ένα τμήμα της τουρκικής κοινής γνώμης μια τάση να μετατραπεί η Αγία Σοφία σε τζαμί. Εμείς ως εκκλησία είμαστε ενάντιοι σε αυτό. Σε ένα τέτοιο ενδεχόμενο ενάντιος θα είναι σαν ένα σώμα όλος ο χριστιανικός κόσμος ανεξαρτήτως δογμάτων και θα εκφράσει την αντίδραση του. ¨






Eφ. Ραντικάλ  30/4/2015

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Tο μπλοκ μας δημοσιεύει κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές, και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε.
Όσοι επιθυμούν να παίρνουν τις αναρτήσεις από το μπλογκ μπορούν να το κάνουν ελεύθερα με την παράκληση όπως σαν πηγή ενημέρωσης να αναφέρουν το ιστολόγιο μας.

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

Για να επικοινωνήσετε μαζί μας:spyrosjt@yahoo.gr
www.tips-fb.com