Τετάρτη 20 Μαΐου 2015

ΜΥΤΙΛΗΝΗ: Μεταναστευτικό «ώρα μηδέν» και το κράτος απών !!!


Aδύνατον να αντιμετωπιστεί, αλλά και να ελεγχθεί, αποδεικνύεται το κύμα των μεταναστών και των προσφύγων προς τη Λέσβο. Στέλεχος του Λιμενικού Σώματος έλεγε χθες ότι «πρόκειται πλέον για μια μαζική εισβολή που θαρρείς και έχει σχεδιασθεί με στρατιωτικό τρόπο.
Μετανάστες και πρόσφυγες αποβιβάζονται σε όλες τις ακτές του νησιού την ώρα που τα σκάφη του Λιμενικού Σώματος είναι απασχολημένα.
Σαν και κάποιος παρακολουθεί τις κινήσεις και στέλνει τα σκάφη με τους φυγάδες από την κόλαση της Μέσης Ανατολής και της κεντρικής Ασίας στο νησί χωρίς εμπόδιο». Την ίδια ώρα το κράτος αποδεικνύεται ανίσχυρο να επιβάλει όρους λειτουργίας τόσο στην υποδοχή των μεταναστών και των προσφύγων όσο και στην διεκπεραίωση τους στην Αθήνα.

Το υπουργείο Μεταναστευτικής Πολιτικής κυριολεκτικά ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΕΙ. Η επίσκεψη της αρμόδιας Υπουργού απεδείχθη ως μηδέποτε πραγματοποιηθείσα.

Μπροστά από το ξενοδοχείο «Γαλάζια Θάλασσα» γυναίκες και παιδιά περιμένουν
Το μόνο που εξήγγειλε, η εκκένωση του περίκλειστου χώρου του λιμανιού της Μυτιλήνης και η μεταφορά των μεταναστών και των προσφύγων απευθείας μετά τη σύλληψή τους στη Μόρια αποτελεί άλλη μια εξαγγελία στη σειρά των ανάλογων χρόνια τώρα. Και φυσικά το «Γκουαντάναμο» παραμένει και επεκτείνεται. Δεδομένου του ότι ο περίκλειστος χώρος δεν επαρκεί και έως ότου δημιουργηθούν κενά οι δεκάδες - εκατοντάδες χθες, μετανάστες και πρόσφυγες, ανάμεσα τους και πολλά παιδιά ζουν ελεύθεροι στον απέξω χώρο περιμένοντας υπομονετικά τη… σύλληψη τους.
Πολλοί από αυτούς ψάχνοντας μια κάποια σκιά δε διστάζουν να μπουν και να ξαπλώσουν κάτω από τα παρκαρισμένα στο χώρο του λιμανιού αυτοκίνητα. Με ό,τι αυτό συνεπάγεται για την ασφάλειά τους!

Εκατοντάδες
Χθες ήταν μια μέρα που οι αφίξεις έφτασαν σε… τραγικά ύψη. Από το βράδυ της Δευτέρας προς Τρίτη και μέχρι χθες το μεσημέρι στον περίκλειστο χώρο βρέθηκαν περίπου 250 άτομα. Στον απέξω χώρο ελεύθεροι περιμένοντας τη σύλληψή τους ζούσαν περί τα 150 άτομα.

Στα Μπλόκια και στα Τσαμάκια υπολογίζονται σε 300 όσοι περίμεναν να αδειάσει ο χώρος του λιμανιού για να πάνε και να… συλληφθούν. Στο Πλωμάρι περίμεναν τη μεταφορά τους στη Μυτιλήνη 35 άτομα, ενώ άλλα 150 ήταν και είναι εδώ και μια μέρα στο Μόλυβο. Στη Μόρια κρατούνταν 600 άτομα και άγνωστο είναι πόσοι κυκλοφορούσαν ελεύθεροι πλέον με τη «ροζ κάρτα» στα χέρια τους και θα έφευγαν χθες το βράδυ με το πλοίο της γραμμής για Πειραιά.
Συνολικά περί τους 1.500 μετανάστες και πρόσφυγες ζούσαν χθες στη Μυτιλήνη!
 Και έξω από τον περίκλειστο χώρο του λιμανιού

Παραβατικότητα…
Η ύπαρξη τέτοιου μεγάλου και ανεξέλεγκτου αριθμού μεταναστών και προσφύγων στο κέντρο της πόλης δημιουργεί σε κάποιους και διαθέσεις αισχροκέρδειας.

Έγκυρες πληροφορίες μιλάνε για φαγητό, αναψυκτικά και νερό που πουλιούνται λίγα μέτρα από την Εφορεία σε απίστευτες τιμές.
Ενώ καταγγέλλεται ότι μέχρι και «μεγάλα» χαρτονομίσματα όπως αυτά των 500 ευρώ που έχουν μαζί τους κυρίως Σύροι πρόσφυγες κάποιοι τα χαλάν έναντι προμήθειας που φτάνει και το 10%!

Μέτρα ζητάνε στο Μόλυβο

Ζωντανή...  δυσφήμιση!

Όπως ήταν αναμενόμενο τη δυσαρέσκεια επιχειρηματιών ιδιαίτερα στο λιμάνι του Μολύβου άρχισε να προκαλεί η ανεξέλεγκτη παραμονή μεταναστών και προσφύγων στο λιμάνι του Μολύβου έως και 36 ώρες από την άφιξη τους.

Για ακατανόητους λόγους όλοι αυτοί που εντοπίζονται στην ευρύτερη περιοχή μεταφέρονται στο λιμάνι του Μολύβου όπου και εγκαταλείπονται μέχρις ότου μεταφερθούν.
Για τη σίτισή τους φροντίζουν εθελοντές, ενώ οι αρμόδιοι απλώς περιμένουν να αδειάσουν θέσεις στο λιμάνι της Μυτιλήνης.
Όπως είναι ευνόητο πολλές δεκάδες άνθρωποι που πλένουν ρούχα και ζουν ανάμεσα σε τραπέζια ταβερνών δεν είναι η καλύτερη εικόνα για την «πρωτεύουσα» του τουρισμού στο νησί. Μάλιστα φωτογραφίες σε σελίδες κοινωνικής δικτύωσης από επισκέπτες του Μολύβου δείχνουν το πώς είναι οι διακοπές τους στη Λέσβο.
«Don’t visit Molyvos because of the refuges» («Μην επισκέπτεσαι το Μόλυβο λόγω των προσφύγων» γράφεται στο Facebook επισκέπτη του Μολύβου μαζί με φωτογραφίες ρούχων στο λιμάνι και ανθρώπων που κοιμούνται στην προβλήτα κι ανάμεσα στα τραπέζια των ταβερνών, κάνουν την ανάγκη τους όπου βρουν και ό,τι άλλο κάνει κάποιος ανεξέλεγκτος σε ένα χώρο λίγων εκατοντάδων τετραγωνικών μέτρων.
Για όλα τα παραπάνω προχθές Δευτέρα συνήλθε το τοπικό συμβούλιο Μήθυμνας, το οποίο και πρότεινε οι μετανάστες και πρόσφυγες να μεταφέρονται στο παλιό γήπεδο μπάσκετ που μπορεί να μετατραπεί με τη χρήση κατάλληλων σκιάστρων σε χώρο με ανεκτές συνθήκες.
Πάντως όπως χαρακτηριστικά ειπώθηκε «η σημερινή κατάσταση δεν είναι ανεκτή ούτε για μια μέρα ακόμα».













http://www.emprosnet.gr/article/72764-metanasteytiko-ora-miden-kai-kratos-apon

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Tο μπλοκ μας δημοσιεύει κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές, και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε.
Όσοι επιθυμούν να παίρνουν τις αναρτήσεις από το μπλογκ μπορούν να το κάνουν ελεύθερα με την παράκληση όπως σαν πηγή ενημέρωσης να αναφέρουν το ιστολόγιο μας.

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

Για να επικοινωνήσετε μαζί μας:spyrosjt@yahoo.gr
www.tips-fb.com