Τετάρτη 13 Μαΐου 2015

Συμφωνία έως τα τέλη Μαΐου «βλέπει» ο Τσίπρας - «Όχι» σε δημοψήφισμα, εκλογές ...


Μαραθώνια ήταν η σημερινή συνεδρίαση του κυβερνητικού συμβουλίου, κατά τη διάρκεια της οποίας επιβεβαιώθηκε η αναγκαιότητα επίτευξης συμφωνίας εντός του Μαΐου, αλλά και η εξάλειψη κάθε πιθανότητας προσφυγής στις κάλπες, είτε μέσω των πρόωρων εκλογών είτε μέσω του δημοψηφίσματος.
Ειδικότερα, κατόπιν της μαραθώνιας συνεδρίασης, η οποία διήρκησε περίπου 4,5 ώρες, πηγές της κυβέρνησης εξέφρασαν την αισιοδοξία πως Αθήνα και Βρυξέλλες θα καταλήξουν σε συμφωνία έως τα τέλη Μαΐου.
Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, η κυβέρνηση έχει κάνει κινήσεις που αποδεικνύουν στην πράξη ότι θέλει να υπάρξει συμφωνία που θα σέβεται τις υποχρεώσεις, αλλά και τη Δημοκρατία.
Κατά την εισήγησή του, ο Αλέξης Τσίπρας ενημέρωσε τους υπουργούς για την αποτίμηση του χθεσινού Eurogroup, εκφράζοντας την εκτίμηση πως οι διαπραγματεύσεις έχουν μπει στην πιο κρίσιμη φάση.
«Το αποτέλεσμα της χθεσινής συνεδρίασης του Eurogroup κατέγραψε τη σημαντική πρόοδο στις διαπραγματεύσεις» εξήγησε ο Αλέξης Τσίπρας, ενώ συμπλήρωσε πως «η ελληνική πλευρά, μέχρι στιγμής έχει ανταποκριθεί στο ακέραιο σε όσα προβλέπει η απόφαση του Eurogroup της 20ης του Φλεβάρη».
«Έχει κάνει όσα περισσότερα βήματα είναι δυνατόν να γίνουν προς τη πλευρά των Ευρωπαίων εταίρων, δείχνοντας έμπρακτα το σεβασμό στις διαδικασίες, στους νόμους και στο πλαίσιο λειτουργίας της ευρωζώνης.
Τώρα είναι η σειρά και των εταίρων να κάνουν τα απαραίτητα βήματα προκειμένου και αυτοί να αποδείξουν έμπρακτα το σεβασμό τους στη δημοκρατική ετυμηγορία των λαών, εντός του κοινού ευρωπαϊκού πλαισίου» διέτεινε ο Αλέξης Τσίπρας.
Παράλληλα, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, ο Πρωθυπουργός επανέλαβε τις κόκκινες γραμμές της κυβέρνησης τονίζοντας ότι πρέπει «να προστατεύσουμε τους εργαζόμενους και τους συνταξιούχους. Να προστατέψουμε τη λαϊκή οικογένεια που πέντε χρόνια τώρα λεηλατήθηκε από την ατελέσφορη λιτότητα του μνημονίου».
Επίσης, κατέστησαν σαφές πως η επιλογή του δημοψηφίσματος ή των πρόωρων εκλογών ήταν εκτός συζήτησης.
Το Μαξίμου εμφανίζεται συγκρατημένα αισιόδοξο, αλλά πλέον γνωρίζει ότι πρέπει να αναλάβει πρωτοβουλίες προκειμένου το θετικό κλίμα που διαπιστώθηκε να καταλήξει σύντομα σε μια συμφωνία.
Ενδεικτικές είναι οι δηλώσεις κορυφαίου Έλληνα αξιωματούχου, ο οποίο καθιστά σαφές πως Ελλάδα και δανειστές θα καταλήξουν σε συμφωνία εντός του Μαΐου.
Την ίδια ώρα, ο ίδιος αξιωματούχος σημειώνει πως «τα αγκάθια στη διαπραγμάτευση παραμένουν».
Πάντως, εξηγεί, πως το ζήτημα των εργασιακών σχέσεων σχεδόν έχει κλείσει, καθώς οι δανειστές αποδέχονται να μη γίνουν ομαδικές
Στο μέτωπο του ασφαλιστικού συστήματος, ο ίδιος αξιωματούχος επισημαίνει πως υπάρχουν μικρές εκκρεμότητες, οι οποίες σύντομα θα διευθετηθούν.
Σχετικά με το πρωτογενές πλεόνασμα, επιβεβαιώνει πως ακόμη παραμένει «ανοιχτό», καθώς βρίσκεται στο τραπέζι της διαπραγματεύσεις.
Καταλήγοντας, ο κυβερνητικός αξιωματούχος αποσαφηνίζει πως η κυβέρνηση δεν αναμένεται να προκηρύξει ούτε πρόωρες εκλογές αλλά ούτε και δημοψήφισμα.
Άλλωστε τα ασφυκτικά χρονικά περιθώρια αλλά και η οριακή κατάσταση στην οικονομία δεν επιτρέπουν περαιτέρω αναβλητικότητα.
Υπό αυτά τα δεδομένα, η κυβέρνηση φέρεται πως προκρίνει το σενάριο της συμφωνίας παρά αυτό της ρήξης, ενώ υπάρχουν ενδείξεις ότι εγκαταλείπει την ιδέα της προσφυγής στο λαό είτε με δημοψήφισμα είτε με εκλογές.
Άλλωστε στην κυβέρνηση γνωρίζουν ότι λεφτά δεν υπάρχουν και δεν πρόκειται να υπάρξουν από την πλευρά των πιστωτών, εάν πρώτα δεν εφαρμοστούν συγκεκριμένα μέτρα.
Γεγονός που δεν πρόκειται να αλλάξει με ένα δημοψήφισμα.
Συνεπώς η κυβέρνηση αναζητά το βηματισμό της για την επόμενη κρίσιμη ημέρα γνωρίζοντας τις εξαιρετικά λεπτές ισορροπίες τόσο στο εσωτερικό της όσο και στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ.
Υπενθυμίζεται πως στη δήλωση που εκδόθηκε μετά την χθεσινή συνεδρίαση του Eurogroup αναγνωρίζεται η πρόοδος που έχει επιτευχθεί στις διαπραγματεύσεις, τονίζεται όμως ότι σημαντικά θέματα που παραμένουν ανοιχτά συζητούνται σε βάθος και χρειάζεται περισσότερος χρόνος και προσπάθεια για να γεφυρωθούν οι διαφορές.
Το Eurogroup κάλεσε επιπλέον τις ελληνικές Αρχές να επισπεύσουν το έργο τους με τους θεσμούς, με την προοπτική να επιτευχθεί μία επιτυχής κατάληξη της αξιολόγησης σε σύντομο χρονικό διάστημα.
Ενδεικτική ήταν η δήλωση του επικεφαλής του ESM, Κlaus Regling, ο οποίος τόνισε ότι απομένουν μόνο έξι εβδομάδες - περιλαμβανομένων των εθνικών διαδικασιών - προκειμένου τα δάνεια της Ευρωζώνης να μπορέσουν να εκταμιευτούν προς την Ελλάδα.
Ωστόσο, δεν λείπουν και εκείνοι, οι οποίοι υποστηρίζουν πως όλα τα σενάρια είναι ανοιχτά και παραμένουν στο τραπέζι (ακόμα και το σενάριο του δημοψηφίσματος), ιδιαίτερα από τη στιγμή που είναι πολύ πιθανό η κυβέρνηση να υπαναχωρήσει και από "κόκκινες γραμμές" της.


 











www.bankingnews.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Tο μπλοκ μας δημοσιεύει κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές, και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε.
Όσοι επιθυμούν να παίρνουν τις αναρτήσεις από το μπλογκ μπορούν να το κάνουν ελεύθερα με την παράκληση όπως σαν πηγή ενημέρωσης να αναφέρουν το ιστολόγιο μας.

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

Για να επικοινωνήσετε μαζί μας:spyrosjt@yahoo.gr
www.tips-fb.com