Σάββατο 30 Μαΐου 2015

ΜΥΤΙΛΗΝΗ : "ΩΡΟΛΟΓΙΑΚΗ ΒΟΜΒΑ" ΓΙΑ ΤΟΝ ΤΟΥΡΙΣΜΟ ...


Σοκαρισμένη η κοινωνία παρακολουθεί την κατάσταση σε όλο το νησί από την ανεξέλεγκτη πια ροή μεταναστών και προσφύγων Κίνδυνος για ανάπτυξη ρατσιστικών φαινομένων ενώ τουριστικός πράκτορας προειδοποιεί...

 Τα πράγματα με τις αθρόες ροές μεταναστών και προσφύγων στη Λέσβο πάνε κάθε μέρα από το κακό στο χειρότερο. Στο Μόλυβο χθες οι γονείς έκλεισαν το Δημοτικό σχολείο του χωριού διαμαρτυρόμενοι για την κατάσταση που έχει δημιουργηθεί μέσα στην αυλή του σχολείου από εκατοντάδες ανθρώπους που τη χρησιμοποιούν ως κέντρο υποδοχής.
Στη Μυτιλήνη στο χώρο πέριξ του λιμανιού η κατάσταση είναι κυριολεκτικά αβίωτη. Επιχειρηματίες  διαμαρτύρονται για το ότι η κατάσταση που υπήρχε στον περίκλειστο χώρο του λιμανιού μέχρι μια εβδομάδα μεταφέρθηκε έξω από αυτόν. Σκουπίδια παντού και οι γύρω δρόμοι ανοιχτές τουαλέτες! Την ίδια ώρα ο τουρισμός και μέσω αυτού η τοπική οικονομία υφίσταται ένα χωρίς προηγούμενο κτύπημα.
Ειδικοί κορυφαίοι τουριστικοί πράκτορες λένε ανοικτά πως το νησί εγκαταλείπεται ως τουριστικός προορισμός, αφού τουρισμός και μιζέρια σαν αυτή που αντικρίζει κανείς στην τουριστική πρωτεύουσα του νησιού δεν μπορεί να συνυπάρξουν.

Την ίδια ώρα το κράτος με όλες του τις μορφές φαίνεται ανίκανο να αντιμετωπίσει την κατάσταση παρά τη δημιουργία ακόμα και… υπουργείου Μεταναστευτικής Πολιτικής, ελλοχεύει ο κίνδυνος ανάπτυξης ρατσιστικών φαινομένων.

Μετανάστες και ντόπιοι μπροστά στο κλειστό σχολείο του Μολύβου

Αφού η οικονομική ζημιά που υφίστανται εκατοντάδες συμπατριώτες μας από την αδυναμία έως και την άρνηση του κράτους να λειτουργήσει αντιμετωπίζοντας τις ροές προσφύγων και μεταναστών στο νησί και τις επιπτώσεις στην κοινωνική ζωή από την παρουσία τους οδηγεί πολλές φορές σε ατομικές λύσεις ενίοτε και με τη μορφή αυτοδικίας.

Στη Μυτιλήνη
Στην πόλη της Μυτιλήνης και συγκεκριμένα στο χώρο του λιμανιού η κατάσταση έχει ξεφύγει από κάθε έλεγχο. Οι μετανάστες και οι πρόσφυγες οδηγούνται στο χώρο του πεζοδρομίου επί της Προκυμαίας έξω από την είσοδο του περίκλειστου τμήματος του λιμανιού και στο πεζοδρόμιο μέχρι το τελωνείο.

Εκεί παραμένουν πολλές φορές επί ώρες περιμένοντας τη σύλληψή τους και στη συνέχεια τη μεταφορά τους στη Μόρια. Όλος αυτός ο χώρος έχει μετατραπεί κυριολεκτικά σε «βομβαρδισμένο τοπίο».
Ανάλογη η κατάσταση και στο χώρο του λιμανιού ανάμεσα στο κολυμβητήριο και στο τελωνείο που λειτουργεί ως ανοικτή τουαλέτα.
Μερικές φορές δε κάτω από τα παρκαρισμένα εκεί αυτοκίνητα κάποιοι προσπαθούν να καλυφθούν από τον ήλιο ή και τη βροχή όπως συνέβη χθες και προχθές! Ας σημειωθεί ιδιαίτερα ότι η χθεσινή βροχή έστειλε δεκάδες μετανάστες και πρόσφυγες να καλυφθούν στους εξωτερικούς χώρους του ξενοδοχείου «Blue Sea» που καλύπτονται από τα υπερκείμενα μπαλκόνια.
Πολλοί ήταν κι οι εκείνοι που συμπληρώνοντας την εικόνα της απόλυτης δυστυχίας προσπαθούσαν να καλυφθούν με κάποια χαρτόνια κάτω και δίπλα από παρκαρισμένα αυτοκίνητα.
Ούτε κουβέντα βέβαια για τα Τσαμάκια που πλέον όλοι λένε πως είναι ζήτημα χρόνου να συμβεί το μοιραίο, αφού τη νύχτα πολλοί μετανάστες αλλά και οικογένειες προσφύγων πότε για να ζεσταθούν και να στεγνώσουν και πότε για να βλέπουν στο απόλυτο σκοτάδι που επικρατεί εκεί, ανάβουν φωτιές.
Στα Μπλόκια, τέλος, πολλοί μετανάστες και ιδιαίτερα όσοι έχουν απελευθερωθεί από τη Μόρια και μέχρι να φύγουν με το πλοίο της γραμμής
χρησιμοποιούν τις εκεί ντουζιέρες για να πλυθούν. Αποτέλεσμα οι αφροί από τα σαπούνια που χρησιμοποιούν να καταλήγουν στη θάλασσα!

Το γεγονός προκαλεί έντονες αντιδράσεις από τους ντόπιους κολυμβητές. Καθημερινά γίνονται έντονοι καυγάδες και φυσικά οι δυστυχισμένοι αυτοί άνθρωποι αδυνατούν να αντιληφθούν ότι ο χώρος είναι για κολύμπι και μετά από τόση σαπουνάδα που καταλήγει στη θάλασσας το νερό είναι ακατάλληλο για κολύμπι!

Χθες προστατευόμενοι από τη βροχή στο ξενοδοχείο «Blue Sea» στο λιμάνι

Στο Μόλυβο!
Κι ενώ η περίθαλψη των ανθρώπων που φτάνουν σε παραλίες του νησιού και ιδιαίτερα στην περιοχή της Μήθυμνας και μέχρι τη μεταφορά τους στη Μόρια αποτελεί αντικείμενο δράσης αποκλειστικά εθελοντών, όπως η μη κυβερνητική οργάνωση «Αγκαλιά».

Η οποία χθες έκανε δημόσια έκκληση συγκέντρωσης χρημάτων, ώστε να συνεχίζει να δίνεται φαγητό στους πρόσφυγες και στους μετανάστες.
Στο Μόλυβο τώρα τα πράγματα έχουν οξυνθεί πολύ. Χθες το πρωί οι γονείς έκλεισαν το σχολείο του χωριού και δεν πήγαν τα παιδιά τους στο σχολείο διαμαρτυρόμενοι για την κατάσταση που έχει δημιουργηθεί εκεί.

Η είσοδος και έξοδος του Τελωνείου γεμάτη μετανάστες χθες το πρωί. Πάντως ο περίκλειστος χώρος του λιμανιού άδειασε

Συγκεκριμένα και όπως καταγγέλλουν, επειδή το πάρκινγκ στην είσοδο του χωριού χρησιμοποιείται από τους μετανάστες που μεταφέρονται στο λιμάνι του Μολύβου ή πάνε στο Μόλυβο με τα πόδια κυρίως από την Εφταλού, όπου και συνήθως αποβιβάζονται, έχει μετατραπεί σε ένα άτυπο κέντρο υποδοχής, ενώ η αυλή του δίπλα ευρισκόμενου σχολείου μετατράπηκε σε ανοικτά δημόσια ουρητήρια.
Οι κλειστές τουαλέτες του σχολείου έχουν κυριολεκτικά καταστραφεί, ενώ και οι βρύσες του σχολείου χρησιμοποιούνται για λόγους υγιεινής και πλύσιμο ρούχων! «Πρόκειται για πρόβλημα υγείας και ζητούμε από τους αρμόδιους φορείς να κάνουν κάτι αμέσως» λέει στην ανακοίνωσή του ο Σύλλογος γονέων και κηδεμόνων του Δημοτικού σχολείου και του νηπιαγωγείου της Μήθυμνας που έδωσε χθες στη δημοσιότητα.

Σκηνή αθλιότητας χθες στη Μυτιλήνη· μετανάστες με ένα κομμάτι χαρτόνι δίπλα στα αυτοκίνητα προστατευόμενοι από τη βροχή

Επιστολή-έκκληση Dirk Braam, ενός από τους μεγαλύτερους τουριστικούς πράκτορες στη Λέσβο

«Εκτιμώ μείωση τουριστών έως και 70% από τον Ιούλιο»

«Ως πράκτορας που εκπροσωπώ έναν απ’ τους μεγαλύτερους tour operators του νησιού, θεωρώ καθήκον μου να συμβάλω στην αφύπνιση του κόσμου στο νησί για έναν τεράστιο κίνδυνο που απειλεί τον τουρισμό της Λέσβου.

Οι τοπικές αρχές και οι εθελοντές, μέχρι και πριν από μια εβδομάδα, διαχειρίζονταν σχετικά καλά τις αφίξεις των προσφύγων. Η έλλειψη όμως μέσων μεταφοράς τους στη Μυτιλήνη από τις περιοχές άφιξής τους και η πολύωρη παραμονή τους σε διάφορους χώρους καθιστά την κατάσταση ανυπόφορη.

Οι επισκέπτες του νησιού σε κάθε γωνιά του έρχονται αντιμέτωποι με τους πρόσφυγες. Από τη στιγμή της άφιξής τους βλέπουν πρόσφυγες να περπατούν στους δρόμους, να κατασκηνώνουν στο λιμάνι και αντικρίζουν την απόλυτη απόγνωση της ανθρώπινης υπόστασης.
Η έλλειψη μέριμνας για μετακίνηση και μια στοιχειώδη στέγαση αποτελεί μη ανθρωπινή αντιμετώπιση για τους πρόσφυγες και την ίδια στιγμή την κυριότερη αίτια για την άσχημη κατάσταση που παρουσιάζεται καθημερινά μπροστά στα μάτια των επισκεπτών του νησιού, που απαθανατίζουν τις εικόνες και τις δημοσιεύουν στο διαδίκτυο.
Πολλοί εν δυνάμει τουρίστες της Λέσβου αλλάζουν γνώμη λόγω της παρούσας κατάστασης και επιλέγουν έναν άλλο προορισμό. Ήδη παρατηρήθηκαν άμεσες αναχωρήσεις τουριστών που επέλεξαν να αποφύγουν αυτή την δυσάρεστη εμπειρία.
Τα Μ.Μ.Ε του εξωτερικού ασχολούνται εκτενώς με το θέμα και με όλες τις αρνητικές προεκτάσεις που αυτό έχει.
Ήδη γνωρίζω αρκετούς tour operators, οι οποίοι σχεδιάζουν να μειώσουν τις θέσεις των πτήσεων για τη Λέσβο και να τις διαθέσουν σε άλλους προορισμούς.

Εάν αυτή η κατάσταση δεν παρουσιάσει βελτίωση, εκτιμώ μείωση του τουρισμού ως και 70% μέχρι τον Ιούλιο.
Η μοναδική λύση για να διασωθεί ο τουρισμός είναι να δοθεί μια άμεση ανθρώπινη λύση.
Αυτό σημαίνει:

Μετακίνηση στη Μυτιλήνη και παροχή στέγης και τροφής κατά τη διάρκεια της αναμονής τους, η οποία δεν μπορεί να είναι στην καρδιά της τουριστικής περιοχής. Η χρήση του στρατοπέδου της Πέτρας, με ειδική διαμόρφωση μοιάζει σαν την ιδανική λύση. Κάποιοι τουριστικοί πράκτορες είναι πρόθυμοι να συνδράμουν οικονομικά, έτσι ώστε οι χώροι αυτοί να γίνουν βιώσιμοι.
Πιστεύω ότι πρέπει να δoθoύν οι παρακάτω λύσεις το συντομότερο δυνατόν:

1. Η κυβέρνηση πρέπει με οργανωμένες ενέργειες να αντιμετωπίσει το φαινόμενο αυτό, συντονίζοντας τους τοπικούς φορείς, έτσι ώστε να μετακινούν εύκολα και γρήγορα τους πρόσφυγες στη Μυτιλήνη, μακριά από τις τουριστικές περιοχές.
2. Οι τοπικοί φορείς θα πρέπει να εξασφαλίσουν, με τη συνδρομή των τουριστικών πρακτόρων, τις προϋποθέσεις εκείνες, ώστε κατά τις ώρες αναμονής των προσφύγων, να τους παραχωρούνται συγκεκριμένος χώρος και τα απαραίτητα είδη πρώτης ανάγκης.
Η απραξία και η αδιαφορία θα έχει ως αποτέλεσμα το τέλος του τουρισμού στο νησί της Λέσβου.
Dirk Braam
M-Travel Corendon
(Incoming Agent of Corendon and Palma Tours)


















http://www.emprosnet.gr/article/73109-orologiaki-vomva-gia-ton-toyrismo

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Tο μπλοκ μας δημοσιεύει κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές, και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε.
Όσοι επιθυμούν να παίρνουν τις αναρτήσεις από το μπλογκ μπορούν να το κάνουν ελεύθερα με την παράκληση όπως σαν πηγή ενημέρωσης να αναφέρουν το ιστολόγιο μας.

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

Για να επικοινωνήσετε μαζί μας:spyrosjt@yahoo.gr
www.tips-fb.com