Πέμπτη 30 Απριλίου 2015

Reuters: Η Ελλάδα έχει μέρες, όχι εβδομάδες για να φέρει συμφωνία!...


Η Ελλάδα έχει στην διάθεσή της μόνο λίγες ημέρες για να καταλήξει σε μια συμφωνία με τους πιστωτές της επί του πακέτου μεταρρυθμίσεων που θα επιτρέψει την εκταμίευση κεφαλαίων, καθώς σύμφωνα με Ευρωπαίους αξιωματούχους που μίλησαν στο Reuters, η χώρα πρέπει να ξεκινήσει τις διαπραγματεύσεις για ένα τρίτο πακέτο διάσωσης που θα την γλιτώσει από την χρεοκοπία μετά την λήξη του τρέχοντος προγράμματος τον Ιούνιο.
“Τα οικονομικά της ελληνικής κυβέρνησης δεν είναι βιώσιμα χωρίς ένα τρίτο πακέτο βοήθειας, χωρίς περαιτέρω χρηματοδότηση”, δήλωσε χαρακτηριστικά στο διεθνές πρακτορείο ανώτατος αξιωματούχος της ευρωζώνης ενόψει της συνεδρίασης του EWG σήμερα Τετάρτη.
Η συμφωνία Ελλάδας – πιστωτών πρέπει να επιτευχθεί το αργότερο έως το Μάιο προκειμένου να υπάρξει το απαιτούμενος χρόνος για τα εθνικά κοινοβούλια να εγκρίνουν την συμφωνία, σημειώνει το Reuters.
«Δεν μιλάμε πλέον για εβδομάδες, αλλά για ημέρες”, υπογράμμισε ο ίδιος αξιωματούχος, διευκρινίζοντας πως ούτε η ελληνική κυβέρνηση ούτε οι υπουργοί Οικονομικών της ευρωζώνης είναι έτοιμοι να ξεκινήσουν συζητήσει πάνω σε ένα νέο πακέτο διάσωσης για την Αθήνα.
Όπως αναφέρει το πρακτορείο, μετά από μήνες συζητήσεων πάνω στις απαιτούμενες μεταρρυθμίσεις που πρέπει να προχωρήσει η Ελλάδα, οι Ευρωπαίοι αξιωματούχοι αποφάνθηκαν πως οι διαπραγματεύσεις δεν “οδηγούν πουθενά”, με αποτέλεσμα ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας να “αναγκάζεται” σε ανασχηματισμός της ομάδας διαπραγμάτευσης με τους εταίρους.
Αναφερόμενος στις δηλώσεις Τσίπρα την Δευτέρα η ίδια πηγή σχολίασε “Αυτό που καταλαβαίνω από τις δηλώσεις του Έλληνα πρωθυπουργού είναι πως πλέον αντιλαμβάνεται ότι ο χρόνος τελειώνει. Αποφάσισε να ασχοληθεί προσωπικά και να πάρει πάνω του την ευθύνη των διαπραγματεύσεων”.
 Αύριο η λίστα στους δανειστές
Μόνο την επόμενη εβδομάδα μπορεί να αρχίσουμε να βλέπουμε αν υπάρχει πιθανότητα σύγκλισης και επιτυχούς κατάληξης των διαπραγματεύσεων, ανέφερε ο ίδιος κοινοτικός αξιωματούχος για να προσθέσει: «Δεν βλέπω πιθανότητα συμφωνίας αν η Ελλάδα δεν κάνει σημαντικές υποχωρήσεις σε ένα, δύο ή τρεις τομείς.
Μπορεί να είναι οι συντάξεις, μπορεί να είναι η αγορά εργασίας, αλλά… πρέπει να πληρώσουν το πολιτικό κόστος. Το Eurogroup θέλει να δει να πληρώνεται αυτό το πολιτικό κόστος”, πρόσθεσε ο ίδιος.
Αν η Ελλάδα καταλήξει σε συμφωνία με τους πιστωτές την επόμενη εβδομάδα, τότε αυτή μπορεί να επικυρωθεί στο Eurogroup της 11ης Μαΐου ή σε έκτακτο Eurogroup νωρίτερα αν χρειαστεί. “Στην καλύτερη περίπτωση μπορεί να υπάρξει μια ενδιάμεση συμφωνία πριν τις 11 Μαΐου και έπειτα η τελική συμφωνία στα τέλη Μαΐου ή τις αρχές Ιουνίου”, δήλωσε η ίδια κοινοτική πηγή.
Όπως ανέφερε ο ίδιος, οι συζητήσεις για ένα νέο πρόγραμμα μπορεί να είναι πιο σκληρές από τις τρέχουσες διαπραγματεύσεις επί της λίστας των μεταρρυθμίσεων.
Όλοι γνωρίζουν πως μια νέα συμφωνία συνεπάγεται την ανάγκη νέων κεφαλαίων ή την διαγραφή χρέους, ή και τα δύο ή συνδυασμό των δύο. Όλα όσα έχουμε συζητήσει μέχρι στιγμής είναι πολύ πιο εύκολα από αυτά που θα ακολουθήσουν, πρόσθεσε ο Ευρωπαίος αξιωματούχος.


























http://www.makeleio.gr/?p=333685

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Tο μπλοκ μας δημοσιεύει κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές, και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε.
Όσοι επιθυμούν να παίρνουν τις αναρτήσεις από το μπλογκ μπορούν να το κάνουν ελεύθερα με την παράκληση όπως σαν πηγή ενημέρωσης να αναφέρουν το ιστολόγιο μας.

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

Για να επικοινωνήσετε μαζί μας:spyrosjt@yahoo.gr
www.tips-fb.com