Τρίτη 10 Μαρτίου 2015

Κάθε Eurogroup και μια ήττα για την Ελλάδα – Δεν ξέρουμε αν το έχετε καταλάβει και μνημόνιο έχουμε και τρόικα και μέτρα ...


H Ελλάδα έδωσε μια μάχη κέρδισε το πρωτογενές πλεόνασμα και έχασε σε όλα τα άλλα...
Κάθε Eurogroup και μια ήττα για την Ελλάδα.
Δεν ξέρουμε αν το έχετε καταλάβει και μνημόνιο έχουμε και τρόικα και μέτρα
Η κυβέρνηση Τσίπρα βέβαια για να αποτιμηθεί με αντικειμενικότητα η πραγματικότητα κατάφερε να μειώσει τον στόχο για το πρωτογενές πλεόνασμα από το 3,5% στο 1,5% και αυτό σημαίνει περίπου 3 δισεκ. όφελος τον χρόνο για την Ελλάδα.

Σε μια περίοδο ακραίας πιστωτικής ασφυξίας τα 3 δισεκ. είναι σημαντικό κεφαλαιακό bonus και αυτό το πιστώνεται η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ.
Την πρώτη εβδομάδα της επικοινωνιακής επέλασης της Ελλάδος στην Ευρώπη, της επικοινωνιακής καταιγίδας όλη η Ευρώπη εκστασιάστηκε και αιφνιδιάστηκε.
Είχαν μάθει μια δουλοπρεπή Ελλάδα του Σαμαρά και μιας ομάδας διαπραγμάτευσης  που ήταν τουλάχιστον κατώτερη των προσδοκιών.
Από μακριά η ελληνική ομάδα ΝΔ και ΠΑΣΟΚ έδειχνε ότι δεν πάει για νίκη αλλά για διαχείριση των μόνιμων ηττών.
ΝΔ και ΠΑΣΟΚ απέτυχαν, έγιναν εκλογές κέρδισε ο ΣΥΡΙΖΑ.
Ο ΣΥΡΙΖΑ και ο Τσίπρας γνώριζαν από την πρώτη στιγμή τι θα συναντούσαν και αποφάσισαν να ρισκάρουν.
Ρίσκαραν χρησιμοποιώντας τον Βαρουφάκη για ΥΠΟΙΚ να διαπραγματευτεί με την ΕΕ μέσω θεωριών παιγνίων αποφεύγοντας να πουν στον ελληνικό λαό ότι ένας από τους κινδύνους είναι το μηδενικό άθροισμα.
Ο ΣΥΡΙΖΑ λοιπόν την πρώτη εβδομάδα εν μέσω επικοινωνιακής καταιγίδας κατάφερε κάτι εντυπωσιακό.
Το 80% του ελληνικού λαού συμφωνούσε με την επιθετική στρατηγική της νέας κυβέρνησης.
Στην Ευρώπη αιφνιδιάστηκαν άρχισαν να διερωτώνται, μήπως «αυτοί οι τύποι εκεί στην Μεσόγειο (στους έλληνες αναφερόμαστε) έχουν δίκιο».
Όταν οι Γερμανοί – οι μονίμως ορθολογιστές – κατάλαβαν ότι ο πυρήνας της ελληνικής διαπραγμάτευσης ήταν απλά ένα τσίρκο Medrano, δεν είχαμε κοστολογήσει τα μέτρα, δεν είχαμε στρατηγική τακτικών ελιγμών και δεν είχαμε σχέδιο εναλλακτικό αποφάσισαν να παραδειγματίσουν την Ευρώπη τιμωρώντας την Ελλάδα.
Αποτιμώντας ψύχραιμα την πραγματικότητα, η Ελλάδα κέρδισε την μείωση του πρωτογενούς πλεονάσματος και αυτό πιστώνεται στον ΣΥΡΙΖΑ και έχασε όλα τα άλλα.
Μάλιστα η διαπραγμάτευση να μετονομαστεί η Τρόικα θεσμοί είναι τόσο γελοίος και φαιδρός που όποιος τον φαντάστηκε πρέπει να έχει σοβαρό πρόβλημα.
Ας δούμε όμως τι έχουμε υποστεί και ποιες ήταν οι υπαναχωρήσεις με πολιτικούς και οικονομικούς όρους;
1)Ο ΣΥΡΙΖΑ είχε δηλώσει ότι δεν συνομιλεί με την Τρόικα.
Τα τεχνικά κλιμάκια της Τρόικα θα έρθουν στην Αθήνα τα οποία μάλιστα είναι και καλοδεχούμενα όπως τόνισε ο έλληνας ΥΠΟΙΚ.
Προεκλογικών ο ΣΥΡΙΖΑ είχε αναφέρει ότι δεν συνομιλεί με την Τρόικα, που μετονομάστηκε θεσμοί αλλά όπως αποδεικνύεται θα συνομιλεί στις Βρυξέλλες.
Η ΝΔ συνομιλούσε στο Παρίσι και ο ΣΥΡΙΖΑ στις Βρυξέλλες.
2)Ο ΥΠΟΙΚ της Ελλάδος είχε δηλώσει σε Ιταλική εφημερίδα ότι αν χρειαστεί η κυβέρνηση θα καταφύγει σε δημοψήφισμα.
Το δημοσίευμα διαψεύστηκε και στο Eurogroup επιβεβαιώθηκε από τα λεγόμενα του Βαρουφάκη.
3)Τελικώς έχουμε μνημόνιο;
Χωρίς καμία αμφιβολία και μάλιστα με χειρότερους όρους καθώς η Ελλάδα θα πρέπει να υποβάλλει συνολικά 17 προτάσεις – μεταρρυθμίσεις για να μπορέσει να πάρει την δόση των 7,2 δισεκ. που θα σπάσει σε υποδόσεις.
4)Η Ελλάδα θα χρειαστεί νέο δάνειο;

Είναι 10000% σίγουρο ότι η Ελλάδα χωρίς νέο δάνειο δεν θα μπορέσει να επιβιώσει.
Άρα δεν μπορεί να κατηγορούμε την Ευρώπη, την Γερμανία και εν συνεχεία να παρακαλάμε να μας δώσουν 20 ή 30 ή 40 δισεκ.
Βέβαια η Γερμανία εμφανίζει ως αποικιοκράτης και η στάση της είναι έως απαράδεκτη αλλά μια υπεύθυνη κυβέρνηση πρέπει να διαπραγματεύεται με τέτοιο τρόπο ώστε να πείθει τον συνομιλητή για το λάθος.
Το γεγονός ότι η Ελλάδα εφαρμόζει το μνημόνιο είναι απόδειξη ότι δεν έπεισε την Ευρώπη ότι η ελληνική πρόταση είναι εφαρμόσιμη.
Προφανώς και δεν είναι εφαρμόσιμη η ελληνική πρόταση.
Το διαπίστωσαν οι πάντες.
5)Η επικοινωνιακή μαγκιά της Ελλάδος μπορεί σε ορισμένα ευρωπαϊκά όργανα να ήταν έντονη αλλά η Ελλάδα εμπρός την ΕΚΤ που διαχειρίζεται την ρευστότητα των τραπεζών ήταν εκλιπαρούσα θεούσα.

Ο ΣΥΡΙΖΑ στην ΕΚΤ κατανοώντας ότι δεν χωρούν πολιτικά παιχνίδια και επικοινωνιακά τρικ εμφανιζόταν θεσμικά, τυπολατρικά και συστημικά.
Το κατάλαβαν οι Γερμανοί και χρησιμοποίησαν τον «ανεξάρτητο» Draghi της ΕΚΤ ώστε να ασκήσει πίεση στην Ελλάδα μέσω τραπεζών.
6)Πολλά στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ έχουν πλήρη συναίσθηση της πραγματικότητας, ωστόσο ορισμένοι πραγματικά ζώντας σε ένα κόσμο φανταστικό πίστεψαν ότι αν επιβάλλουν capital controls δηλαδή περιορισμούς στην κίνηση κεφαλαίων….θα υποχρεώσουν την Ευρώπη και την ΕΚΤ να ασχοληθεί με το ελληνικό ζήτημα.
Είναι ξεκάθαρο ότι αν η Ελλάδα οδηγηθεί σε capital controls από τις τράπεζες, δεν θα πρόκειται για είσοδο σε αχαρτογράφητα νερά θα είναι ο προπομπός της εξόδου της Ελλάδος από το ευρώ…

Το συμπέρασμα

Η νέα ελληνική κυβέρνηση προσπάθησε και προσπάθησε σθεναρά.
Δεν θα συμφωνήσουμε ότι δεν υπήρξε διαπραγμάτευση.
Όμως ήξερε εκ των προτέρων ότι δίνει μια μάχη στην οποία ήταν 100% βέβαιο ότι θα ηττηθεί
Κάθε Eurogroup αποκαλύπτει την αλήθεια.
Ότι και μνημόνιο έχουμε και τρόικα έχουμε και μέτρα έχουμε.
Όμως η αλήθεια είναι επίσης ότι η υπαναχώρηση του ΣΥΡΙΖΑ και η μετατροπή του σε ένα μνημονιακό κόμμα διασφαλίζει το μέλλον της Ελλάδος καθώς αποτρέπεται ο κίνδυνος του κραχ
και της στάσης πληρωμών και των capital controls.


 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
www.bankingnews.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Tο μπλοκ μας δημοσιεύει κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές, και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε.
Όσοι επιθυμούν να παίρνουν τις αναρτήσεις από το μπλογκ μπορούν να το κάνουν ελεύθερα με την παράκληση όπως σαν πηγή ενημέρωσης να αναφέρουν το ιστολόγιο μας.

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

Για να επικοινωνήσετε μαζί μας:spyrosjt@yahoo.gr
www.tips-fb.com