Τρίτη, 31 Μαρτίου 2015

ΒΡΩΜΙΚΑ ΣΥΣΤΗΜΙΚΑ ΜΕΣΑ ΔΙΑΠΛΟΚΗΣ ΚΑΤΑ ΖΩΗΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΟΠΟΥΛΟΥ-ΕΠΙΔΙΩΚΟΥΝ ΤΗΝ ΑΠΟΔΟΜΗΣΗ ΚΑΙ ΓΕΛΙΟΠΟΙΗΣΗ ΤΗΣ ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΤΗΣ ΒΟΥΛΗΣ ΕΠΕΙΔΗ ΕΧΕΙ ΣΤΑ ΧΕΡΙΑ ΤΗΣ “ΒΟΜΒΕΣ” ΚΑΙ ΘΑ ΤΟΥΣ ΤΙΝΑΞΕΙ ΣΤΟΝ ΑΕΡΑ...


.Η χθεσινοβραδινή συνεδρίαση της Βουλής άφησε μια πικρή γεύση σε όσους ήθελαν να ακούσουν ενδιαφέροντα πράγματα για την διαπραγμάτευση από το στόμα του πρωθυπουργού αλλά και να τον δουν να αντιπαρατίθεται με τους πολιτικούς αρχηγούς στο πλαίσιο του λεγόμενου ευπρεπούς πολιτικού διαλόγου.
Οι τόνοι θα μπορούσαν να ανεβούν, άλλωστε είναι θεμιτό σε μια πολιτική αντιπαράθεση. Ωστόσο, όλα όσα έγιναν ειδικά στην αντιπαράθεση της Προέδρου της Βουλής, Ζωής Κωνσταντοπούλου με τον Πρόεδρο της ΝΔ, Αντώνη Σαμαρά και οι διάλογοι που ακολούθησαν ανάμεσα στους κοινοβουλευτικούς εκπροσώπους ΣΥΡΙΖΑ και ΝΔ κάθε άλλο παρά κολακευτικοί είναι για το κοινοβούλιο.

Όλοι οι διάλογοι:
ΣΑΜΑΡΑΣ – ΔΕΥΤΕΡΟΛΟΓΙΑ:
Τελειώνοντας, κυρία Πρόεδρε, μιας που σας έθιξα για σεξισμό, να σας θυμίσω κάτι. Ο Πλούταρχος στο «Γυναικών Αρεταί» γράφει ότι η ανδρεία είναι αρετή και των ανδρών και των γυναικών. Ας μην παρεξηγείστε, λοιπόν, τόσο εύκολα.
(Χειροκροτήματα από την πτέρυγα της Νέας Δημοκρατίας)

ΠΡΟΕΔΡΟΣ (Ζωή Κωνσταντοπούλου): Μεταξύ των υποχρεώσεων του Προεδρείου είναι και να εγγυάται την ελευθερία έκφρασης όλων των Βουλευτών. Πάρα πολλές φορές δοκιμάζεται αυτό το καθήκον του Προεδρείου, ιδίως όταν γίνεται η επιλογή προσωπικών επιθέσεων, ανοίκειων και συκοφαντικών.
(Θόρυβος-Διαμαρτυρίες από την πτέρυγα της Νέας Δημοκρατίας)
Θα δώσω το λόγο στον κ. Κατρούγκαλο επί προσωπικού, για να τοποθετηθεί.

ΣΠΥΡΙΔΩΝ-ΑΔΩΝΙΣ ΓΕΩΡΓΙΑΔΗΣ: Ως τι θα μιλήσει ο κ. Κατρούγκαλος;
ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΦΙΛΗΣ: Εσύ, βιβλιοπώλη, να πουλάς βιβλία!
ΣΠΥΡΙΔΩΝ-ΑΔΩΝΙΣ ΓΕΩΡΓΙΑΔΗΣ: Θα πουλάω ό,τι θέλω, δημοσιογράφε!
ΠΡΟΕΔΡΟΣ (Ζωή Κωνσταντοπούλου): Κύριε Γεωργιάδη, αναστατωθήκατε, μάλλον, από τις αναφορές του Πρωθυπουργού στη λίστα Λαγκάρντ. Ορίστε, έχετε το λόγο, κύριε Κατρούγκαλε.
ΣΠΥΡΙΔΩΝ-ΑΔΩΝΙΣ ΓΕΩΡΓΙΑΔΗΣ: Όχι μόνο όπου σας βολεύει, κυρία Πρόεδρε! Δεν έχει δικαίωμα να μιλήσει!
(Θόρυβος-Διαμαρτυρίες από την πτέρυγα της Νέας Δημοκρατίας)

ΑΝΝΑ-ΜΙΣΕΛ ΑΣΗΜΑΚΟΠΟΥΛΟΥ: Είστε με τα καλά σας; Δεν ντρέπεστε;
ΑΝΤΩΝΗΣ ΣΑΜΑΡΑΣ (Πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας): Δεν σας επιτρέπω και είναι η τελευταία φορά! Εγώ, ξέρετε -το είπα- δεν μου αρέσει αυτό που…
ΠΡΟΕΔΡΟΣ (Ζωή Κωνσταντοπούλου): Απευθύνεστε στο Προεδρείο απειλητικά; Καθίστε κάτω!
ΑΝΤΩΝΗΣ ΣΑΜΑΡΑΣ (Πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας): Δεν κάθομαι κάτω! Δεν σας επιτρέπω! Δεν έχετε δικαίωμα, μετά από κάθε ομιλητή να λέτε εσείς την άποψή σας! (Θόρυβος-Διαμαρτυρίες από την πτέρυγα της Νέας Δημοκρατίας)
ΣΟΦΙΑ ΒΟΥΛΤΕΨΗ: Τι Προεδρείο είναι αυτό;
ΑΝΤΩΝΗΣ ΣΑΜΑΡΑΣ (Πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας): Πρόεδρος της Βουλής είστε και Πρόεδρος όλων των Βουλευτών, δεν είστε Πρόεδρος Βουλής για τον ΣΥΡΙΖΑ. Αυτό να το καταλάβετε και σας το λέω για τελευταία φορά! Τελευταία φορά!
ΠΡΟΕΔΡΟΣ (Ζωή Κωνσταντοπούλου): Καθίστε κάτω και μην απειλείτε το Προεδρείο!
ΧΑΡΑΛΑΜΠΟΣ ΑΘΑΝΑΣΙΟΥ: Το άρθρο 11 του Κανονισμού σάς θέτει ορισμένες υποχρεώσεις. Διαβάστε το άρθρο 11!
(Θόρυβος-Διαμαρτυρίες από την πτέρυγα της Νέας Δημοκρατίας)

ΠΡΟΕΔΡΟΣ (Ζωή Κωνσταντοπούλου): Ορίστε, κύριε Κατρούγκαλε, έχετε το λόγο.
ΣΟΦΙΑ ΒΟΥΛΤΕΨΗ: Είναι Προεδρείο αυτό τώρα;
ΕΥΑΓΓΕΛΟΣ-ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ Ι. ΜΕΪΜΑΡΑΚΗΣ: Εσείς, κυρία Πρόεδρε, τι ρόλο παίζετε; Εκτός κι αν όλο αυτό είναι στο πρόγραμμα, για αποχώρηση! (Θόρυβος-Διαμαρτυρίες από την πτέρυγα της Νέας Δημοκρατίας)
150
ΠΡΟΕΔΡΟΣ (Ζωή Κωνσταντοπούλου): Κύριε Μεϊμαράκη, όταν προεδρεύατε, επιτρέπατε να συμβαίνει αυτό που κάνετε; Σας παρακαλώ καθίστε κάτω.
ΣΠΥΡΙΔΩΝ-ΑΔΩΝΙΣ ΓΕΩΡΓΙΑΔΗΣ: Πώς παίρνει το λόγο; Βάσει ποιου άρθρου παίρνει το λόγο ο κ. Κατρούγκαλος; Δεν είναι καν Βουλευτής!
ΠΡΟΕΔΡΟΣ (Ζωή Κωνσταντοπούλου): Έχει το λόγο ένας συνάδελφός σας, μέλος της Κυβέρνησης, επί προσωπικού. Καθίστε κάτω. Αυτό που κάνετε είναι αντικοινοβουλευτικό.
ΕΥΑΓΓΕΛΟΣ-ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ Ι. ΜΕΪΜΑΡΑΚΗΣ: Δεν πρέπει να ρίχνετε λάδι στη φωτιά.
ΠΡΟΕΔΡΟΣ (Ζωή Κωνσταντοπούλου): Έχω δώσει ήδη το λόγο στον κ. Κατρούγκαλο;
ΣΠΥΡΙΔΩΝ-ΑΔΩΝΙΣ ΓΕΩΡΓΙΑΔΗΣ: Ως τι του δώσατε το λόγο, κυρία μου; Ως τι του δώσατε το λόγο; Δεν είναι Βουλευτής! Βάσει ποιου άρθρου;
ΙΩΑΝΝΗΣ ΒΡΟΥΤΣΗΣ: Δεν είναι Βουλευτής!
ΣΠΥΡΙΔΩΝ-ΑΔΩΝΙΣ ΓΕΩΡΓΙΑΔΗΣ: Βάσει ποιου άρθρου παίρνει το λόγο; Δεν είναι καν Βουλευτής.
(Θόρυβος από την πτέρυγα της Νέας Δημοκρατίας)

ΠΡΟΕΔΡΟΣ (Ζωή Κωνσταντοπούλου): Είναι Υπουργός, κύριοι. Καθίστε κάτω.
(Θόρυβος-Διαμαρτυρίες από την πτέρυγα της Νέας Δημοκρατίας)

ΣΠΥΡΙΔΩΝ-ΑΔΩΝΙΣ ΓΕΩΡΓΙΑΔΗΣ: Βάσει ποιου άρθρου; Πού είναι το 43Α;
ΠΡΟΕΔΡΟΣ (Ζωή Κωνσταντοπούλου): Βλέπω για συναινετική διάθεση καλά τα πάτε πάντως!
Ορίστε, κύριε Κατρούγκαλε, έχετε το λόγο.

ΕΥΑΓΓΕΛΟΣ-ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ Ι. ΜΕΪΜΑΡΑΚΗΣ: Κυρία Πρόεδρε, εμείς θα αποχωρήσουμε –εγώ προσωπικά αποχωρώ- ως ένδειξη διαμαρτυρίας!
151
ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΚΑΤΡΟΥΓΚΑΛΟΣ (Αναπληρωτής Υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης):Όχι, ο Κανονισμός, κύριε Πρόεδρε, επιτρέπει επί προσωπικού και στα μέλη της Κυβέρνησης, όχι μόνο στους Βουλευτές! Ο Κανονισμός είναι σαφής. Όταν συκοφαντείται κάποιος, πρέπει να έχει το δικαίωμα να απαντά. Και ο Κανονισμός είναι σαφής. Και τα μέλη της Κυβέρνησης μπορούν να πάρουν το λόγο επί προσωπικού.
ΕΥΑΓΓΕΛΟΣ-ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ Ι. ΜΕΪΜΑΡΑΚΗΣ: Αυτό που σας λέω εγώ. Εάν πάρει το λόγο, Πρόεδρε, κύριε Σαμαρά, να αποχωρήσουμε!
(Θόρυβος-Διαμαρτυρίες από την πτέρυγα της Νέας Δημοκρατίας)

ΠΡΟΕΔΡΟΣ (Ζωή Κωνσταντοπούλου): Κατ’ αρχάς το «αυτό που σας λέω εγώ» που απευθύνετε –δεν ξέρω πού- να το απευθύνετε εκτός αυτής της Αιθούσης. Κατά δεύτερον, ένας άνθρωπος προσβλήθηκε και έχει το δικαίωμα να αποκαταστήσει την πραγματικότητα.
(Στο σημείο αυτό η οι Βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας αποχωρούν από την Αίθουσα)
(Χειροκροτήματα από την πτέρυγα του ΣΥΡΙΖΑ)

ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΝΙΚΟΛΟΠΟΥΛΟΣ: Έδωσε γραμμή ο Μεϊμαράκης στον Σαμαρά!
ΠΡΟΕΔΡΟΣ (Ζωή Κωνσταντοπούλου): Ορίστε, κύριε Κατρούγκαλε, έχετε το λόγο.
ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΚΑΤΡΟΥΓΚΑΛΟΣ (Αναπληρωτής Υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης):Κυρία Πρόεδρε, είναι δηλωτικό του πολιτικού ήθους της παράταξης της Νέας Δημοκρατίας ότι θεώρησε αυτονόητο πως μπορεί να απευθύνει συκοφαντικές κατηγορίες εναντίον ενός μέλους της Κυβέρνησης, χωρίς να έχει αυτό το δικαίωμα να απαντήσει.
Είναι προφανές ότι κάτι τέτοιο είναι αντίθετο όχι μόνο στον Κανονισμό που επιτρέπει και στα μέλη της Κυβέρνησης να τοποθετούνται επί προσωπικού, αλλά στον ίδιο το νομικό μας πολιτισμό που επιφυλάσσει σε κάθε άνθρωπο που κατηγορείται, το δικαίωμα να υπερασπίζεται τον εαυτό του πολύ περισσότερο όταν βρίσκεται ενώπιον κατασκευασμένων κατηγοριών που τα χαλκεία της διαπλοκής έχουν κατασκευάσει όχι για να πλήξουν τη δική μου ασημαντότητα, αλλά αυτό που αποτελεί το βασικό πλεονέκτημα της Κυβέρνησης, που είναι η ηθική υπεροχή της απέναντι στις δυνάμεις του παλαιοκομματισμού και της διαπλοκής.
Και είναι τόσο μεγάλο το πολιτικό κενό της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης που αναγκάστηκε ο Αρχηγός της να καταφύγει ακριβώς στα χαλκευμένα ψέματα και τις συκοφαντίες, που πλέον ούτε οι ίδιοι οι πρωτεργάτες τους δεν επαναλαμβάνουν.
Γιατί είναι σαφές ότι καταρρίφθηκε ο ισχυρισμός περί προμήθειας, τάχα 12%, για διορισμό. Είναι σαφές ότι η κατηγορία αυτή, όταν ήταν προφανές ότι δεν μπορεί να στηριχθεί, μεταμορφωνόταν συνεχώς και σε κάτι άλλο, σε κάτι άλλο και σε κάτι άλλο, ώστε να μένει η λάσπη και η βρωμιά και να μην υπάρχει η δυνατότητα κανείς να απαντήσει.
Σας είπα, όμως, προηγουμένως –απευθυνόμενος στους Βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας- ότι αυτοί μπορεί να είναι λύκοι, αλλά εγώ δεν είμαι πρόβατο και διάλεξαν λάθος στόχο για τις επιθέσεις τους. Εγώ ήμουν πάντοτε καθαρός, κρυστάλλινος και στην πολιτική μου δράση και στη νομική. Και δεν έκανα τίποτε παραπάνω απ’ αυτό που έλεγε πάντοτε ο Σβώλος ότι πρέπει να κάνει ο συνταγματολόγος, να μην είναι δηλαδή μόνο μύστης του δικαίου αλλά και στρατιώτης του.
Τα χαλκεία έχουν ραντεβού μαζί μου τον Ιούνιο στα δικαστήρια και δυστυχώς βλέπω ότι υιοθετούν το μήνυμα τους και οι Βουλευτές της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης. Φαίνεται ότι η διαπλοκή ανησυχεί και όχι μόνο αυτοί που τα οικονομικά τους συμφέροντα βρίσκονται σε κίνδυνο, αλλά και αυτοί που υπερασπίζονται πολιτικά τα συμφέροντά τους.
(Χειροκροτήματα από την πτέρυγα του ΣΥΡΙΖΑ)

ΠΡΟΕΔΡΟΣ (Ζωή Κωνσταντοπούλου): Σας ευχαριστούμε, κύριε Κατρούγκαλε. Και επειδή μέσα στον ορυμαγδό των κραυγών από πλευράς της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης επανελήφθη η αιτίαση ότι δήθεν για προσωπικό ζήτημα δεν δικαιούται το λόγο μέλος της Κυβέρνησης και επειδή καμιά φορά αυτού του είδους οι ανακρίβειες αναπαράγονται αντί αληθείας, διαβάζω τι λέει το άρθρο 68 του Κανονισμού της Βουλής.
«Προσωπικό ζήτημα θεωρείται η μομφή που περιέχει υβριστική εκδήλωση ατομικά εναντίον Βουλευτή ή μέλους της Κυβέρνησης». Αυτά για να τελειώνουμε με τα περί παραποίησης του Κανονισμού. Έχει ζητήσει το λόγο ο κ. Στρατούλης, ως Υπουργός. Βέβαια, κύριε Στρατούλη, κάθεστε στα βουλευτικά έδρανα.

ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΣΤΡΑΤΟΥΛΗΣ (Αναπληρωτής Υπουργός Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης): Θέλω να κάνω μία διευκρίνιση.
ΕΥΑΓΓΕΛΟΣ ΒΕΝΙΖΕΛΟΣ (Πρόεδρος Πανελλήνιου Σοσιαλιστικού Κινήματος): Κυρία Πρόεδρε, έχω ζητήσει το λόγο επί του Κανονισμού και αυτό προηγείται.
ΠΡΟΕΔΡΟΣ (Ζωή Κωνσταντοπούλου): Δεν προηγείται, όχι.
ΕΥΑΓΓΕΛΟΣ ΒΕΝΙΖΕΛΟΣ (Πρόεδρος Πανελλήνιου Σοσιαλιστικού Κινήματος):Προηγείται ο Κανονισμός πάντων των θεμάτων.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ (Ζωή Κωνσταντοπούλου): Δεν προηγείται. Θα σας δώσω το λόγο, κύριε Βενιζέλο.
ΕΥΑΓΓΕΛΟΣ ΒΕΝΙΖΕΛΟΣ (Πρόεδρος Πανελλήνιου Σοσιαλιστικού Κινήματος): Τώρα!
ΠΡΟΕΔΡΟΣ (Ζωή Κωνσταντοπούλου): Αυτόν τον τρόπο που το μάθατε όλοι, που λέτε «τώρα», «αυτό που σου λέω εγώ»; Τι είναι αυτός ο τρόπος; (Χειροκροτήματα από την πτέρυγα του ΣΥΡΙΖΑ) Θα σας δώσω το λόγο. Θέλετε και εσείς να αποχωρήσετε; Το λόγο έχει ο κ. Στρατούλης.
ΕΥΑΓΓΕΛΟΣ ΒΕΝΙΖΕΛΟΣ (Πρόεδρος Πανελλήνιου Σοσιαλιστικού Κινήματος): Μην παραβιάζετε τον Κανονισμό άλλο. Επί του Κανονισμού, το αίτημά μου προηγείται.
ΠΡΟΕΔΡΟΣ (Ζωή Κωνσταντοπούλου): Ακούστε, επί του Κανονισμού, κατά το άρθρο 67, οφείλετε να φέρετε έγγραφο που υπογράφουν δύο Βουλευτές. Έχετε φέρει ένα έγγραφο που υπογράφετε μόνος σας.
ΕΥΑΓΓΕΛΟΣ ΒΕΝΙΖΕΛΟΣ (Πρόεδρος Πανελλήνιου Σοσιαλιστικού Κινήματος): Είστε για δεύτερη φορά άσχετη! Ο Πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Ομάδας ζητά το λόγο και προφορικά!
ΠΡΟΕΔΡΟΣ (Ζωή Κωνσταντοπούλου): Σας λέω ότι θα σας δώσω το λόγο. Δεν έχουμε αντιδικία.
ΕΥΑΓΓΕΛΟΣ ΒΕΝΙΖΕΛΟΣ (Πρόεδρος Πανελλήνιου Σοσιαλιστικού Κινήματος): Είστε πάλι ανενημέρωτη.
ΠΡΟΕΔΡΟΣ (Ζωή Κωνσταντοπούλου): Σας λέω ότι θα σας δώσω το λόγο. Εναντίον ποιου επαναστατείτε;
ΕΥΑΓΓΕΛΟΣ ΒΕΝΙΖΕΛΟΣ (Πρόεδρος Πανελλήνιου Σοσιαλιστικού Κινήματος):Επαναστατώ έναντι της συμπεριφοράς σας, της αγνοίας σας και της αλαζονείας σας!
ΠΡΟΕΔΡΟΣ (Ζωή Κωνσταντοπούλου): Θα σας δώσω το λόγο στη συνέχεια. Έχω δώσει το λόγο ήδη στον Υπουργό.
Ορίστε, κύριε Στρατούλη.

ΕΥΑΓΓΕΛΟΣ ΒΕΝΙΖΕΛΟΣ (Πρόεδρος Πανελλήνιου Σοσιαλιστικού Κινήματος):Υπονομεύετε τη συζήτηση στη Βουλή!
ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΣΤΡΑΤΟΥΛΗΣ (Αναπληρωτής Υπουργός Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης): Ευχαριστώ πολύ, κυρία Πρόεδρε.
Απλά ήθελα να κάνω μία διευκρίνιση, ως αρμόδιος Υπουργός, για τη Βουλή των Ελλήνων και για τον ελληνικό λαό που μας βλέπει και μας ακούει.

ΕΥΑΓΓΕΛΟΣ ΒΕΝΙΖΕΛΟΣ (Πρόεδρος Πανελλήνιου Σοσιαλιστικού Κινήματος):Προβλέπει ο Κανονισμός τη διαδικασία αυτή;
ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΣΤΡΑΤΟΥΛΗΣ (Αναπληρωτής Υπουργός Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης): Συνεχίζω. Ξέρω γιατί δεν θέλει να ακούσει αυτό που θα πω ο κ. Βενιζέλος, αλλά θα το πω ως αρμόδιος Υπουργός.
Θέλω να το διευκρινίσω. Εάν εφαρμοζόταν από την Κυβέρνησή μας η ρήτρα μηδενικού ελλείμματος στις επικουρικές συντάξεις, θα αφαιρούνταν από τις τσέπες των συνταξιούχων 326 εκατομμύρια ευρώ φέτος, επιπλέον από τα 326 άλλα 172 εκατομμύρια ευρώ του χρόνου κι επιπλέον από τα 326 και 172 άλλα 261 εκατομμύρια ευρώ το 2017. Θα εξαερώνονταν στην κυριολεξία.
Δεύτερον, εάν εφαρμόζαμε το νέο μαθηματικό τύπο για τις εφάπαξ παροχές, που είχε θεσπίσει η προηγούμενη Κυβέρνηση, θα αφαιρούνταν φέτος, απ’ αυτούς που θα έβγαιναν στη σύνταξη, 70 συν 50 εκατομμύρια ευρώ, επιπλέον απ’ αυτά 201 εκατομμύρια ευρώ το 2016 και επιπλέον και από τα δύο αυτά 172 εκατομμύρια ευρώ το 2017.
Και τέλος, κυρία Πρόεδρε, εάν εφαρμόζαμε τους αυστηροποιημένους όρους και προϋποθέσεις για τη χορήγηση του ΕΚΑΣ στους συνταξιούχους, στους πιο φτωχούς συνταξιούχους, στους πιο χαμηλοσυνταξιούχους, θα αφαιρούνταν 82 εκατομμύρια ευρώ από τις τσέπες τους φέτος.
Όλα αυτά είναι γραμμένα στον κρατικό Προϋπολογισμό του 2015 που ενέκρινε εδώ στη Βουλή η προηγούμενη Κυβέρνηση Σαμαρά-Βενιζέλου και στο μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα, το οποίο τρέχει και το έχουν ψηφίσει οι ίδιοι. Αυτό, για να είναι γνωστή η αλήθεια και το τι γλίτωσε ο ελληνικός λαός και οι συνταξιούχοι από τις τσέπες τους με την απόφαση της Κυβέρνησής μας, που θα αφαιρούνταν, αν επανεκλέγονταν και αν επικυρώνονταν η προηγούμενη Κυβέρνηση.
Ευχαριστώ πολύ, κυρία Πρόεδρε.
(Χειροκροτήματα απ’ την πτέρυγα του ΣΥΡΙΖΑ)

ΠΡΟΕΔΡΟΣ (Ζωή Κωνσταντοπούλου): Ευχαριστούμε τον κ. Στρατούλη.
ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΜΙΧΑΛΟΛΙΑΚΟΣ (Γενικός Γραμματέας του Λαϊκού Συνδέσμου-Χρυσή Αυγή): Κυρία Πρόεδρε, θα ήθελα το λόγο.
ΠΡΟΕΔΡΟΣ (Ζωή Κωνσταντοπούλου): Το λόγο έχει ο κ. Βενιζέλος.
ΧΡΗΣΤΟΣ ΠΑΠΠΑΣ: Ε, πώς θα γίνει τώρα, κυρία Πρόεδρε;
ΜΙΧΑΗΛ ΑΡΒΑΝΙΤΗΣ-ΑΒΡΑΜΗΣ: Έχει ζητήσει το λόγο ο Πρόεδρος της Χρυσής Αυγής!
ΕΛΕΝΗ ΖΑΡΟΥΛΙΑ: Είμαστε η τρίτη δύναμη!
ΕΥΑΓΓΕΛΟΣ ΒΕΝΙΖΕΛΟΣ (Πρόεδρος Πανελλήνιου Σοσιαλιστικού Κινήματος): Κυρία Πρόεδρε, πραγματικά λυπάμαι γιατί δεν υπάρχει συνεδρίαση της Βουλής για οποιοδήποτε θέμα και κυρίως για το κατεξοχήν σοβαρό θέμα της διαπραγμάτευσης που να μην την υπονομεύετε εσείς με παραβιάσεις του Κανονισμού, με οξύτητα, με πρόκληση έντασης. ΄
Πριν από λίγα λεπτά συγκρουστήκατε με τον Πρόεδρο της Νέας Δημοκρατίας και οδηγήσατε την Αξιωματική Αντιπολίτευση σε αποχώρηση. Αυτό το γεγονός από μόνο του συνιστά πρόβλημα εφαρμογής του Συντάγματος και του Κανονισμού της Βουλής. Πριν από λίγα λεπτά δώσατε στον κ. Κατρούγκαλο τον λόγο επί προσωπικού, παραβιάζοντας τον Κανονισμό, διότι όταν πρόκειται για μομφή ο θιγόμενος, εάν υπάρχει θέμα, απαντάει στο τέλος του συζητούμενου θέματος και πάντως πριν το τέλος της συνεδρίασης, αλλά δεν παρεμβάλλεται στη ροή της διαδικασίας. Εάν του αποδοθεί γνώμη διαφορετική από αυτή που διετύπωσε στη συγκεκριμένη συζήτηση, λαμβάνει τον λόγο αμέσως.
Τρίτον, ενώ η διαδικασία αυτή του άρθρου 142Α είναι ειδική, εξαιρετική και σε αυτήν μετέχουν μόνον ο Πρωθυπουργός και οι Πρόεδροι των Κοινοβουλευτικών Ομάδων και δεν μετέχουν οι Υπουργοί, δώσατε τον λόγο στον κ. Στρατούλη να επικουρήσει τον Πρωθυπουργό, να τον συμπληρώσει, ενώ μπορούσε να του δώσει σημείωμα για να τα πει αυτά ο κ. Τσίπρας στην προβλεπόμενη τριτολογία του.
Τι νόημα έχουν όλα αυτά; Το νόημα που πρέπει να συνειδητοποιήσετε ως αίσθηση ρόλου θεσμικού. Εάν το ζητούμενο είναι πράγματι να ασχοληθούμε με τα μείζονα εθνικά θέματα και να υπάρξει συναίνεση, δεν πρέπει να υπάρχει ένα διαδικαστικό κέλυφος που προστατεύει τη συναίνεση; Δεν είναι αυτή η πρόθεση του Πρωθυπουργού. Ήταν εικονική και προσχηματική αυτή του η επιχειρηματολογία. Αλλά εσείς, ως Πρόεδρος της Βουλής, οφείλατε να δώσετε την ευκαιρία στο Σώμα να συζητήσει σοβαρά, ήρεμα, νηφάλια και συναινετικά.
Αυτή τη στιγμή έχει υποστεί η Βουλή ένα ακόμη πλήγμα, ενώ διεξάγεται η διαπραγμάτευση -υποτίθεται- στις Βρυξέλλες και υπάρχει εθνικό συμφέρον και πρωτίστως ενδιαφέρον και συμφέρον της Κυβέρνησης να υπάρξει αποτέλεσμα. Άρα υπάρχει παραβίαση του Κανονισμού επί τον τύπον όλον και επί της ουσίας.
Δεύτερον, θεωρώ ότι έχετε την ικανότητα και τη μνήμη να μην πέσετε για τρίτη φορά στο ατόπημα και να πείτε ότι όταν ζητάει ο Πρόεδρος μιας Κοινοβουλευτικής Ομάδας τον λόγο επί του Κανονισμού, χρειάζεται έγγραφο με δύο υπογραφές. Μπορεί να ζητηθεί και προφορικά, χωρίς καν έγγραφο. Το έστειλα, για να μην διαπληκτίζομαι. Το έστειλα για να το διαβάσετε, για να μην έχουμε εντάσεις. Γιατί πρέπει να μας ενδιαφέρει η ουσία. Αλλά βέβαια τίποτα σε μια δημοκρατία δεν είναι πιο σημαντικό και πιο ουσιαστικό από τη διαδικασία και τους θεσμούς.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ (Ζωή Κωνσταντοπούλου): Κύριε Βενιζέλε, έχετε απόλυτο δίκιο, παραβίασα τον Κανονισμό, γιατί σας έδωσα τον λόγο, όπως επίσης παραβίασα τον Κανονισμό, γιατί σας επέτρεψα να μιλήσετε το υπερτετραπλάσιο του χρόνου που σας αναγνωρίζει ο Κανονισμός.
ΕΥΑΓΓΕΛΟΣ ΒΕΝΙΖΕΛΟΣ (Πρόεδρος του Πανελλήνιου Σοσιαλιστικού Κινήματος):Είστε άξια της μοίρας σας! Σηκώνω τα χέρια ψηλά!
ΠΡΟΕΔΡΟΣ (Ζωή Κωνσταντοπούλου): Διευκρινίζω για να μην υπάρχουν παρεξηγήσεις: Σύμφωνα με το άρθρο 68 του Κανονισμού της Βουλής, ο επικαλούμενος προσωπικό εις βάρος του ζήτημα ζητεί από τον Πρόεδρο την άδεια να μιλήσει.
Ακούστε το, κύριε Βενιζέλο, για να το γνωρίζετε.
Το αίτημα αυτό δεν μπορεί να υποβληθεί πριν ολοκληρωθεί η αγόρευση που έδωσε αφορμή για την επίκληση προσωπικού ζητήματος και όχι βέβαια η συνεδρίαση. Η αγόρευση λοιπόν που έδωσε την αφορμή ήταν η αγόρευση του κ
αρά.
ΕΥΑΓΓΕΛΟΣ ΒΕΝΙΖΕΛΟΣ (Πρόεδρος του Πανελλήνιου Σοσιαλιστικού Κινήματος):Διαβάστε παρακάτω!
ΠΡΟΕΔΡΟΣ (Ζωή Κωνσταντοπούλου): Εν σχέσει με τη διαδικασία του άρθρου 142Α…
ΕΥΑΓΓΕΛΟΣ ΒΕΝΙΖΕΛΟΣ (Πρόεδρος του Πανελλήνιου Σοσιαλιστικού Κινήματος):Παραποιείτε τη διαδικασία!
ΠΡΟΕΔΡΟΣ (Ζωή Κωνσταντοπούλου): … σας διαβάζω τι προβλέπει το άρθρο 142Α παράγραφος 8, όπου ρητώς προβλέπεται διάρκεια αγόρευσης και των Υπουργών.
ΕΥΑΓΓΕΛΟΣ ΒΕΝΙΖΕΛΟΣ (Πρόεδρος του Πανελλήνιου Σοσιαλιστικού Κινήματος):Ντροπή! Ντροπή!
ΠΡΟΕΔΡΟΣ (Ζωή Κωνσταντοπούλου): Τον λόγο έχει ο Πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Ομάδας της Χρυσής Αυγής κ. Μιχαλολιάκος για τη δευτερολογία του.
 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Tο μπλοκ μας δημοσιεύει κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές, και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε.
Όσοι επιθυμούν να παίρνουν τις αναρτήσεις από το μπλογκ μπορούν να το κάνουν ελεύθερα με την παράκληση όπως σαν πηγή ενημέρωσης να αναφέρουν το ιστολόγιο μας.

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

Για να επικοινωνήσετε μαζί μας:spyrosjt@yahoo.gr