Τετάρτη 4 Μαρτίου 2015

"Ο Γ.Παπακωνσταντίνου ήθελε να χτυπήσει την φοροδιαφυγή αλλά δεν τον άφηνε το ΠΑΣΟΚ" ...


Ούτε τη στήριξη του κόμματος του δεν είχε ο Γ. Παπακωνσταντίνου στη μάχη κατά της φοροδιαφυγής κατέθεσε ο Αναστάσιος Μπάνος.
Η πεποίθηση ότι πρόθεση του πρώην υπουργού Οικονομικών Γιώργου Παπακωνσταντίνου ήταν η διεξαγωγή όλων των ελέγχων και η πάταξη της φοροδιαφυγής που εξέφρασε ο πάρεδρος του νομικού συμβουλίου του κράτους Αναστάσιος Μπάνος καταθέτοντας στο Ειδικό Δικαστήριο στάθηκε αφορμή για να δεχτεί βροχή ερωτήσεων από τον πρόεδρο και την εισαγγελέα.
«Είναι από τους πιο έντιμους ανθρώπους που έχω γνωρίσει με τη μεγαλύτερη αυταπάρνηση και συνείδηση του δημοσίου συμφέροντος. Μοναδικό του μέλημα ήταν πως θα κρατήσει τη χώρα όρθια» είπε ο μάρτυρας και συνέχισε:
«Αν κάποιος με νομικές γνώσεις δει το νομικό πλαίσιο θα δει οτι η πολιτική βούληση του κ. Παπακωνσταντίνου για την πάταξη της φοροδιαφυγής ήταν καθοριστική. Ήταν μόνος του σε αυτή την προσπάθεια ακόμη και από το κόμμα του...Ήταν απελπιστικά μόνος αλλά και επίμονος στην πάταξη της φοροδιαφυγής».
Πρόεδρος: Η εικόνα που έχετε συμβιβάζεται με την κίνηση του να μην δώσει εντολή για φορολογικό έλεγχο ενώ είχε ένα «λαβράκι» στα χέρια του;
Μάρτυρας: Το ΣΔΟΕ δεν χρειάζεται εντολή για να προχωρήσει σε έλεγχο. Μπορεί ακόμη και σε λεωφορείο να ακούσουν για φοροδιαφυγή μπορούν να κάνουν έλεγχο. Δεν γνωρίζω αν ο υπουργός έδωσε εντολή στον κ Καπελέρη αλλά σε κάθε περίπτωση δεν χρειαζόταν. Μπορούσε να προχωρήσει σε έλεγχο αν ήθελε και κατά την άποψη του είχαν ενδιαφέρον τα συγκεκριμένα πρόσωπα.
Εισαγγελέας: Είχε το ΣΔΟΕ το υλικό στα χέρια του ; Δεν του είχε δώσει τα στοιχεία ο υπουργός. Αυτό είναι εντολή ελέγχου;
Μάρτυρας: Ο υπουργός στην σύσκεψη είπε ότι θα διενεργηθεί έλεγχος και επιφυλάχθηκε μόνο στο όργανο, κατά την άποψη μου.
Εισαγγελέας: τότε πως θα αποφάσιζε ο κ. Καπελέρης να κάνει έλεγχο.
Μάρτυρας: Η άποψη μου είναι ότι μπορούσε να κάνει έλεγχο ο κ. Καπελέρης.
Εισαγγελέας: πως θα προχωρούσε το ΣΔΟΕ με το έτσι θέλω ;
Μάρτυρας: Είχε δώσει στον κ. Καπελέρη 10 ονόματα. Εκείνος έκανε έλεγχο και διαπίστωσε ότι έχουν ενδιαφέρον. Μπορούσε να του πει ο υπουργός μην κάνεις έλεγχο; Αν ήθελε μπορούσε.
Εισαγγελέας: αυτά ήταν μέσα στο cd.
Πρόεδρος : Δεν είναι έμμεση απαγόρευση στον κ. Καπελέρη αφού υπήρχε προβληματισμός από τον υπουργό ποιος θα κάνει τον έλεγχο; Η αντιμετώπιση ήταν ενιαία.
Μάρτυρας: Δεν του δίνει σαφή εντολή για έλεγχο αλλά ούτε του λέει μην προχωράς.
Εισαγγελέας: θεωρείται οτι υπάρχει έναυσμα ελέγχου με αφορμή ένα χαρτί που γράφει κάποια ονόματα; Παραβιάζονται τα πάντα είναι αυτό κράτος δικαίου;
Η σύσκεψη
Ο μάρτυρας ανέφερε ότι κλήθηκε τον Ιανουάριο του 2011 σε σύσκεψη με αντικείμενο καταθέσεις Ελλήνων στο εξωτερικό με πρωτοβουλία του Γιώργου Παπακωνσταντίνου. Εκεί ο υπουργός ενημέρωσε ότι έχει στα χέρια του ψηφιακό υλικό με καταθέτες σε ελβετική τράπεζα και αντικείμενο της συσκέψεως ήταν τί θα γίνει με αυτούς τους καταθέτες. Είπε επίσης πως θα συναντούσε την ελβετίδα ομόλογό του για να συναφθεί σύμβαση ανάλογη εκείνης που διαπραγματευόταν εκείνη την εποχή Αγγλία και Γερμανία.
Στη σύσκεψη, είπε ο μάρτυρας, ότι εφόσον τα στοιχεία της λίστας δεν προέρχονταν νόμιμα από την τράπεζα, δεν μπορούσε να θεμελιώσουν τη βάση για είσπραξη φόρων και για το λόγο αυτό εισηγήθηκε πως έπρεπε να γίνει όπως ένα στοιχείο που φθάνει στο ΣΔΟΕ από ανώνυμη πηγή.
Ο κ. Μπάνος πρόσθεσε ότι θα μπορούσαν να συσταθούν για την αξιοποίηση της λίστας ειδικά κλιμάκια για τον έλεγχο των καταθετών και εκεί έληξε η σύσκεψη.
Πρόεδρος: Πήρατε κάποια απόφαση συγκεκριμένη για την εν λόγω λίστα;
Μάρτυρας: καθένας για το πλαίσιο των αρμοδιοτήτων ενημερώθηκε, αλλά απόφαση συγκεκριμένη δεν ελήφθη.
Πρόεδρος. Άρα δεν αποφασίστηκε αν τις έρευνες θα τις κάνει το ΣΔΟΕ ή τα Ειδικά Κλιμάκια που είπατε εσείς, η κάποιος άλλος. Ποιος θα αποφάσιζε τι θα γίνει τελικά;
Mάρτυρας: Με απόφαση του υπουργού, του κ. Πλασκοβίτη θα η απόφαση, πάντως ήδη είχαν δοθεί και τα πρώτα στοιχεία στον Καπελέρη για έλεγχο.
Ο κ. Μπάνος υποστήριξε ότι τα στοιχεία της λίστας έπρεπε να ελεγχθούν όπως συνήθως ελέγχει το ΣΔΟΕ κάθε πληροφορία που δέχεται.
Πρόεδρος Μετά τη σύσκεψη ακούσατε κάτι για τη λίστα;
Μάρτυρας: .Τον ρώτησα αργότερα, περί τον Μάιο, και μου είπε ότι θα τα έστειλε στο ΣΔΟΕ και έμεινα με την πεποίθηση ότι ο έλεγχος γινόταν, αυτός που θα μπορούσε να γίνει.
Πρόεδρος: Ξέρετε αν ο έλεγχος αυτός έγινε έστω μέχρι σήμερα;
Μάρτυρας: . Δεν το ξέρω αλλά αντιλαμβάνομαι πως μπορεί οι έλεγχοι να μην έχουν ακόμα ολοκληρωθεί. Αυτό οφείλεται σε πολλές αιτίες. Επί Παπακωνσταντίνου πάντως έγινε ρύθμιση, καταλυτική, για τη φοροδιαφυγή που μετέφερε το βάρος της απόδειξης στους καταθέτες και όχι στους ελεγκτικούς μηχανισμούς.
 

























defencenet.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Tο μπλοκ μας δημοσιεύει κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές, και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε.
Όσοι επιθυμούν να παίρνουν τις αναρτήσεις από το μπλογκ μπορούν να το κάνουν ελεύθερα με την παράκληση όπως σαν πηγή ενημέρωσης να αναφέρουν το ιστολόγιο μας.

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

Για να επικοινωνήσετε μαζί μας:spyrosjt@yahoo.gr
www.tips-fb.com