Τρίτη 3 Μαρτίου 2015

"Θα καλυφθούν οι υποχρεώσεις στο ΔΝΤ - Όχι στην επιστροφή στη δραχμή, ναι στην αναδιάρθρωση χρέους εντός ευρώ" ...


Δεν υπάρχει μνημόνιο, αλλά η λίστα μεταρρυθμίσεων τις οποίες πρότεινε η Ελλάδα - Το μόνο δεσμευτικό κείμενο είναι η επιστολή προς τον πρόεδρο του Eurogroup, J. Dijsselbloem

Δεν υπάρχει πιθανότητα να μην καλυφθούν οι άμεσες υποχρεώσεις της χώρας, δεσμεύθηκε ο υπουργός Οικονομικών, Γ. Βαρουφάκης.
"Δεν υπάρχει πιθανότητα να μην αποπληρώσουμε τις δόσεις που χρωστάμε", εξήγησε ο κ. Βαρουφάκης, μιλώντας στο Star και την εκπομπή στον ενικό, ερωτηθείς ευθέως για το εάν η Ελλάδα απειλείται με χρεοκοπία.
"Θα είμαστε συνεπείς με τις δόσεις προς το ΔΝΤ", πρόσθεσε.
Ωστόσο ο κ. Βαρουφάκης ανέφερε πως κάποια μέρη του ελληνικού δημόσιου χρέους θα πρέπει να αναδιαρθρωθούν.
Το χρέος προς την ΕΚΤ είναι τελείως διαφορετικό από το υπόλοιπο μέρος του χρέους, επισήμανε επίσης.
Κληθείς να παρουσιάσει τα άμεσα σχέδια της κυβέρνησης, ο υπουργός Οικονομικών τόνισε πως στόχος της συμφωνίας είναι να έχει η Ελλάδα 4 μήνες ανάσας.
Είμαστε σίγουροι πως οι αποπληρωμές θα γίνουν στο ακέραιο, τόνισε, για να συμπληρώσει πως η ελληνική κυβέρνηση θα εξασφαλίσει τη ρευστότητα για την κάλυψη των αναγκών της Ελλάδας καθ' όλη τη διάρκεια του τετραμήνου.
Οι υποχρεώσεις του Μαρτίου είναι λυμένες, σημείωσε.
Στη νέα συμφωνία δεν υπάρχει καμία αναφορά στο μνημόνιο, διεμήνυσε ο υπουργός Οικονομικών, απαντώντας σε όλους εκείνους που επικρίνουν τους χειρισμούς της κυβέρνησης.
Οι διαφορές μεταξύ της παράτασης του Α. Σαμαρά και της σημερινής παράτασης είναι καθοριστικές, τόνισε επίσης, λαμβάνοντας ξεκάθαρες αποστάσεις από τους χειρισμούς της προηγούμενης κυβέρνησης.
Δεν υπάρχει μνημόνιο, αλλά η λίστα μεταρρυθμίσεων τις οποίες πρότεινε η Ελλάδα, συμπλήρωσε ο υπουργός Οικονομικών, για να τονίσει πως στην τρέχουσα συγκυρία το μόνο δεσμευτικό κείμενο της Ελλάδας είναι η επιστολή προς τον πρόεδρο του Eurogroup, J. Dijsselbloem.
Kαταφέραμε να διαχωρίσουμε τη δανειακή σύμβαση με τους όρους που ήταν συνδεδεμένη, επανέλαβε ο κ. Βαρουφάκης.
Όταν χρωστάς, έχεις χάσει ένα μέρος της ανεξαρτησίας σου, παραδέχθηκε ωστόσο.
Η μεγάλη επιτυχία της Ελλάδας είναι η ασάφεια στη συμφωνία, δεν δίστασε να υποστηρίξει ο υπουργός Οικονομίας.
Βαρουφάκης: Θα είχαμε χάσει εάν μου επέβαλαν μειώσεις συντάξεων, αυξήσεις ΦΠΑ και πλεόνασμα 3,5%, τόνισε στη συνέχεια, ερωτηθείς για το τι κέρδισε και τι έχασε η ελληνική πλευρά από τη συμφωνία του Eurogroup της Παρασκευής 20 Φεβρουαρίου.
Ερωτηθείς στη συνέχεια της τηλεοπτικής συνέντευξής του γιατί η Γερμανία αντιδρά σθεναρά στις αναφορές του για το ελληνικό χρέος, ο κ. Βαρουφάκης δήλωσε:
"Είναι λογική η αντίδραση της Γερμανίας στις αναφορές μου για το χρέος.
Εγώ δέχομαι να εγκαταλείψω τη λέξη κούρεμα".
Σε προσωπικό επίπεδο, έχουμε μία πολύ καλή σχέση με τον Γερμανό υπουργό Οικονομικών, W. Schaeuble, τόνισε ωστόσο.
Συμφωνήσαμε στην επανεξέταση του στόχου για το πλεόνασμα, με βάση την οικονομική επίδοση και την αναδιάρθρωση του χρέους, εξήγησε ωστόσο στη συνέχεια, για να διευκρινίσει πως με τη χρήση του όρου "κατάλληλα" πλεονάσματα σταματάει η διαδικασία της αυτοματοποιημένης λιτότητας.

Σε άλλο σημείο της συνέντευξής του ο Γ. Βαρουφάκης επέρριψε ευθύνες στην προηγούμενη κυβέρνηση και δη στον προκάτοχό του στο υπουργείο Οικονομικών.
Ο Χαρδούβελης δεν διαπραγματεύτηκε ποτέ με τους δανειστές, τόνισε.
Αν δεν διανοηθείς τη ρήξη, δεν μπορείς να διαπραγματευτείς, συμπλήρωσε.
Ταυτόχρονα, ερωτηθείς γιατί η κυβέρνηση ζήτησε από τους εταίρους χρόνο και όχι χρήματα, ο υπουργός Οικονομικών απάντησε:
"Δεν είμαι υπέρ του δόγματος υπεράνω όλων η δόση".
Κληθείς να σχολιάσει την τοποθέτηση του βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ, Κώστα Λαπαβίτσα, πως η Ελλάδα θα ξεφύγει από τη λιτότητα μόνο με το Grexit, ο κ. Βαρουφάκης έλαβε σαφείς αποστάσεις και τόνισε:
Ο Λαπαβίτσας έχει χτίσει καριέρα πάνω στην επιστροφή της Ελλάδας στη δραχμή.
Το χειρότερο που μπορεί να συμβεί είναι να βρεθούμε εκτός Ευρωζώνης.
Σύμφωνα με τον Γ. Βαρουφάκη, η Ελλάδα έχει ήδη χρεοκοπήσει δύο φορές εντός της Ευρωζώνης.
Ταυτόχρονα χαρακτήρισε εξωφρενικό το γεγονός ότι η Ελλάδα "έλαβε το μεγαλύτερο δάνειο στην ανθρώπινη ιστορία, ενώ είχε ήδη χρεοκοπήσει".
Η αναδιάρθρωση του χρέους εντός της Ευρωζώνης είναι η μοναδική λύση, τόνισε ο υπουργός Οικονομικών.
Δεν μπορούμε να μαζέψουμε τα δικά μας προβλήματα, όσο η Ευρωζώνη δεν αλλάζει τρόπο σκέψης, ανέφερε, μεταξύ άλλων, ο κ. Βαρουφάκης, για να εκφράσει την προσδοκία πως η Γερμανίδα Καγκελάριος, A. Merkel θα ξεκινήσει την αναδόμηση της Ευρωζώνης με ένα "Merkel Plan", στα πρότυπα του New Deal.
Πρέπει να πάψουμε να σκεφτόμαστε ως Ισπανοί, ως Ιρλανδοί και να αρχίσουμε να σκεφτόμαστε ως Ευρωπαίοι, δεν δίστασε να σημειώσει ο υπουργός Οικονομικών.
Σε καμία των περιπτώσεων δεν είναι λύση η επιστροφή στη δραχμή, επανέλαβε ο Γ. Βαρουφάκης, δεχόμενος αλλεπάλληλες ερωτήσεις για τον κίνδυνο αποχώρησης της Ελλάδας από την Ευρωζώνη.
Σε περίπτωση επιστροφής στη δραχμή, θα υπάρξει τεράστια ρευστοποίηση και έξοδος κεφαλαίων από τη χώρα, πρόσθεσε.
Όσοι ασκούν κριτική στην Ευρωζώνη, δεν θέλουν και έξοδο από το ευρώ, έσπευσε να διευκρινίσει στη συνέχεια.


www.bankingnews.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Tο μπλοκ μας δημοσιεύει κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές, και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε.
Όσοι επιθυμούν να παίρνουν τις αναρτήσεις από το μπλογκ μπορούν να το κάνουν ελεύθερα με την παράκληση όπως σαν πηγή ενημέρωσης να αναφέρουν το ιστολόγιο μας.

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

Για να επικοινωνήσετε μαζί μας:spyrosjt@yahoo.gr
www.tips-fb.com