Τρίτη 3 Μαρτίου 2015

Εκλογοδικείο: Νόμιμο το πλαφόν 3% στις Ευρωεκλογές - Είχαν κάνει ένσταση Καρατζαφέρης και Χατζημαρκάκης κατά του Λαϊκού Συνδέσμου ...


Το Εκλογοδικείο απέρριψε την ένσταση του  πρόεδρου του ΛΑΟΣ Γεωργίου Καρατζαφέρη και  του κόμματος Έλληνες Ευρωπαίοι Πολίτες του Χατζημαρκάκη κατά των Ευρωεκλογών της 25ης Μαΐου 2014.

  Παράλληλα, για τις  εθνικές βουλευτικές εκλογές της 25ης Ιανουαρίου 2015 κατατέθηκαν στο Εκλογοδικείο τρεις ενστάσεις κατά της εκλογής των βουλευτών Ευάγγελου  Μπασιάκου (ΝΔ) και  της Αικατερίνης Μάρκου (Ποτάμι).

Ειδικότερα το Εκλογοδικείο επανέλαβε ότι είναι συνταγματικό το  πλαφόν του 3%  για την είσοδο των κομμάτων στο Ευρωκοινοβούλιο  και απέρριψε τις  ενστάσεις   κατά των Ευρωεκλογών του Γεωργίου Καρατζαφέρη  και των τριών πρώτων σε προτίμηση υποψηφίων ευρωβουλευτών του κόμματος Έλληνες Ευρωπαίοι Πολίτες Γιώργου Χατζημαρκάκη, Μιχάλη Ατσαλάκη και Μάνου Παυλάκη  οι οποίοι παρέμειναν εκτός Ευρωκοινοβουλίου.
Ο πρόεδρος του ΛΑΟΣ στρεφόταν κατά της Χρυσής Αυγής και του ευρωβουλευτή της Γεώργιου Επιτήδειου και οι Έλληνες Ευρωπαίοι Πολίτες κατά του ΚΚΕ και της  Χρυσής Αυγής, αλλά και κατά των ανακηρυχθέντων ευρωβουλευτών τους, Σωτηρίου Ζαριανόπουλου (ΚΚΕ) και Γεωργίου Επιτήδειου (ΧΑ).
Με τις ενστάσεις τους, τόσο ο κ. Καρατζαφέρης όσο και Έλληνες Ευρωπαίοι Πολίτες ζητούν από το Εκλογοδικείο να κριθεί αντισυνταγματικό το πλαφόν του 3%  για την είσοδο των κομμάτων στο Ευρωκοινοβούλιο.
Ειδικότερα,  ο κ. Καρατζαφέρης ζητούσε την μεταστροφή της νομολογίας του Εκλογοδικείου στο θέμα της συνταγματικότητας του πλαφόν εισόδου στο Ευρωκοινοβούλιο, καθώς έχουν σημειωθεί βασικές αλλαγές στην φυσιογνωμία των πολιτικών σχηματισμών που εισέρχονται στην Ευρωβουλή.
Ακόμη, ο πρόεδρος του ΛΑΟΣ υποστήριζε ότι είναι αντισυνταγματικό το πλαφόν του 3%, καθώς προσκρούει σε πλειάδα συνταγματικών αρχών, όπως είναι της λαϊκής βούλησης, της ισότητας του εκλογικού δικαιώματος, της ισότητας των ευκαιριών των πολιτικών κομμάτων και της αναλογικότητας, ενώ επικαλείται και αποφάσεις Γερμανικών δικαστηρίων.
Οι   «Έλληνες Ευρωπαίοι Πολίτες» ζητούσαν την μεταρρύθμιση της κατανομής των 21 εδρών στο  Ευρωκοινοβούλιο, υποστηρίζοντας και αυτοί ότι είναι αντισυνταγματική η  διάταξης του άρθρου 6 του Ν. 4255/2014, με την οποία επιβάλλεται ελάχιστο όριο  εισόδου στην Ευρωβουλή  το 3% του συνόλου των εγκύρων ψηφοδελτίων.
Αντίθετα, το Εκλογοδικείο με τις υπ΄ αριθμ. 3 και 4/2015 αποφάσεις του  έκανε δεκτή  την εισήγηση του συμβούλου  Επικρατείας Γιώργου Παπαγεωργίου  και επανέλαβε  ότι ο νόμος 4255/2014 που θέτει το πλαφόν εισόδου (3%) στο Ευρωκοινοβούλιο είναι συνταγματικός και απέρριψε και τους δυο ενστάσεις.
Συγκεκριμένα, κρίθηκε  ότι το πλαφόν δεν κινείται εκτός των ορίων που θέτει η Συνταγματική αρχή της ίσης μεταχείρισης των πολιτικών κομμάτων και της παροχής σε αυτά ίσων ευκαιριών, που αποτελεί θεμελιώδη κανόνα του δημοκρατικού πολιτεύματος, αφού στηρίζεται σε κριτήρια αντικειμενικά και εύλογα.
Ακόμη, κρίθηκε ότι το όριο του 3% δεν   θίγει τον πυρήνα του εκλογικού δικαιώματος.
Ενστάσεις κατά των εθνικών εκλογών
Παράλληλα, στο Εκλογοδικείο κατατέθηκαν δύο ενστάσεις κατά του  βουλευτή  Βοιωτίας της Ν.Δ. Ευάγγελου  Μπασιάκου, ο οποίος έλαβε 3.394 σταυρούς.
Η πρώτη  ένσταση κατατέθηκε από τον  α΄ αναπληρωματικό βουλευτή του ίδιου κόμματος και της ίδιας εκλογικής περιφέρειας Ιωάννη  Καράμπελα, ο οποίος έχει λάβει 3.465 σταυρούς.
        
Ο κ. Καράμπελας υποστηρίζει, μεταξύ των άλλων ότι κατά την καταμέτρηση των  ψηφοδελτίων  υπήρξαν λάθη, ενώ σε  άλλα ψηφοδέλτια δεν υπάρχει η μονογραφή του δικαστικού αντιπροσώπου, με συνέπεια να είναι άκυρα.
Επίσης, ο β΄ αναπληρωματικός βουλευτής Βοιωτίας ζητεί να καταμετρηθούν υπέρ του 3.417 ψηφοδέλτια και στον κ. Μπασιάκο 2.763 ψηφοδέλτια, έτσι ώστε ο κ. Καράμπελας  να ανακηρυχθεί βουλευτής και ο κ. Μπασιάκος α΄ αναπληρωματικός βουλευτής.
          
Η δεύτερη ένσταση κατατέθηκε από τον  β΄ αναπληρωματικό βουλευτή της ΝΔ Βοιωτίας Ανδρέα Κουτσούμπα ο οποίος έλαβε 3.384 σταυρούς  και στρέφεται τόσο κατά του κ. Μπασιάκου, όσο και κατά του κ. Καράμπελα.
Ο κ. Κουτσούμπας υποστηρίζει και αυτός με την σειρά του ότι υπήρξαν λάθη κατά την καταμέτρηση των σταυρών, ενώ υπήρξε ακυρότητα ψηφοδελτίων λόγω υπάρξεως σε αυτά στιγμάτων, κ.λπ.
Για το λόγο αυτό ζητεί να προσμετρηθούν  σε αυτόν 3.452 σταυροί, στον κ. Μπασιάκο 1.889 σταυροί και στον κ. Καράμπέλα 1.826 ψηφοδέλτια.
Η 3η ένσταση στρέφεται κατά της βουλευτού Β΄ Θεσσαλονίκης από το Ποτάμι Αικατερίνης Μάρκου η οποία έλαβε 2.696 σταυρούς.
Η ένσταση  κατατέθηκε από τον α΄  αναπληρωματικό βουλευτή του ίδιου κόμματος και της ίδιας εκλόγικής  περιφέρειας Νίκο Νυφούδη, ο οποίος έλαβε 2.647 ψήφους.
Ο κ. Νυφούδης υποστηρίζει και αυτός την ύπαρξη λαθών στην καταμέτρηση ψηφοδελτίων, κ.λπ. και ζητεί να προσμετρηθούν σε αυτόν 2.695 σταυροί και στην κυρία Μάρκου 2.445 σταυροί.
defencenet.gr  

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Tο μπλοκ μας δημοσιεύει κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές, και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε.
Όσοι επιθυμούν να παίρνουν τις αναρτήσεις από το μπλογκ μπορούν να το κάνουν ελεύθερα με την παράκληση όπως σαν πηγή ενημέρωσης να αναφέρουν το ιστολόγιο μας.

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

Για να επικοινωνήσετε μαζί μας:spyrosjt@yahoo.gr
www.tips-fb.com