Τετάρτη 25 Μαρτίου 2015

ΕΝΟΧΟΣ ΣΕ ΒΑΘΜΟ ΠΛΗΜΜΕΛΗΜΑΤΟΣ Ο ΠΡΩΗΝ ΥΠΟΙΚ Γ. ΠΑΠΑΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ !!!


Απόφαση - ντροπή από το Ειδικό Δικαστήριο: Έκρινε ένοχο σε βαθμό πλημμελήματος (!) για νόθευση εγγράφου τον Γιώργο Παπακωνσταντίνου για τους χειρισμούς τους στην υπόθεση της λίστας Λαγκάρντ και του επέβαλε ποινή φυλάκισης μόλις ενός έτους, με τριετή αναστολή.
Παράλληλα, τον κήρυξε αθώο για το αδίκημα της απόπειρας απιστίας (κακούργημα), ενώ του αναγνώρισε και το ελαφρυντικό του πρότερου έντιμου βίου. 

«Ήρθε η στιγμή της αλήθειας», είπε ο πρόεδρος, Νικόλαος Πάσσος πριν από την ανακοίνωση της απόφασης. Μιας αλήθειας που όλος ο ελληνικός λαός περίμενε για χρόνια, για μια υπόθεση – σκάνδαλο που συγκλόνισε το πανελλήνιο. Μια αλήθεια που δεν θα μάθουμε ποτέ, καθώς - κατά πλειοψηφία - το δικαστήριο επέλεξε να της βάλει «ταφόπλακα».
H 24η Μαρτίου 2015 είναι μια ημέρα... ντροπής για την ελληνική δικαιοσύνη, αφού οι δικαστές έβγαλαν «λάδι» τον άνθρωπο που - σύμφωνα με την αποδοχή του δικαστηρίου - έβαλε το χέρι του και παραποίησε στοιχεία της λίστας Λαγκάρντ.
Μέρα... ντροπής για την Ελλάδα, αφού όλα δείχνουν και με τη... βούλα της δικαστικής εξουσίας πια, ότι η «κάθαρση» που αναμένει χρόνια τώρα ο ελληνικός λαός δεν πρόκειται να έρθει ποτέ.
Δυστυχώς, η δικαιοσύνη στην πατρίδα μας είναι, τελικά, «τυφλή». Η Θέμιδα θα «έκλαιγε» στο άκουσμα και μόνο μιας τέτοιας απόφασης.
Ο πρώην υπουργός Οικονομικών, σύμφωνα με το παραπεμπτικό βούλευμα, αντιμετώπιζε δύο κατηγορίες σε βαθμό κακουργήματος με τις επιβαρυντικές διατάξεις του νόμου 1608/1950 περί καταχραστών του Δημοσίου.
Συγκεκριμένα, τα κακουργήματα τα οποία αντιμετώπιζε ο πρώην υπουργός Οικονομικών ήταν: της νόθευσης δημοσίου εγγράφου και της απόπειρας απιστίας.
Σύμφωνα με το σκεπτικό της απόφασης, η καταδίκη για την πλημμεληματική νόθευση εγγράφου αποφασίστηκε κατά πλειοψηφία, καθώς «διέγραψε τα τρία αρχεία, είχε σκοπό να διαφυλάξει την πολιτική του εικόνα», όμως «δεν αποδείχθηκε ζημία σε βάρος του δημοσίου άνω των 150.000 ευρώ».
Κατά τη γνώμη 5 μελών από τους 13, μεταξύ των οποίων και ο πρόεδρος της έδρας, ο κατηγορούμενος έπρεπε να αθωωθεί για τη νόθευση εγγράφου λόγω αμφιβολιών, ενώ δύο εξ αυτών έκριναν πως το usb Παπακωνσταντίνου αποτελεί προϊόν υποκλοπής.
Η μειοψηφία, που αποτελείται από τρεις δικαστές, έκρινε ότι ο κατηγορούμενος έπρεπε να κηρυχθεί ένοχος, όπως αποδίδεται δηλαδή για κακούργημα, καθώς «από πρόθεση διέγραψε τα ονόματα των συγγενών του για να διαφυλάξει την πολιτική του εικόνα» αποδεχόμενη δε τη βλάβη του ελληνικού Δημοσίου με ζημία άνω των 150.000 ευρώ.
Εισαγγελέας: Να μην του αναγνωριστεί ελαφρυντικό, ευτέλισε τη χώρα!
Η εισαγγελέας του Ειδικού Δικαστηρίου, Ξένη Δημητρίου, που είχε προτείνει να κριθεί ένοχος σύμφωνα με το βαρύ κατηγορητήριο, υποστηρίζοντας πως ήταν ο μόνος που είχε συμφέρον να αλλοιώσει τη λίστα Λαγκάρντ, ζήτησε πάντως να μην αναγνωριστεί στον Γ. Παπακωνσταντίνου κανένα ελαφρυντικό καθώς «από τη διαδικασία προέκυψε πως ενώ έχει φοβερές περγαμηνές στο ενεργητικό του, αυτά τα προσόντα του αναιρούν το αίτημα αυτό (σ.σ της υπεράσπισης), γιατί δεν έπρεπε να βάλει τη χώρα σε περιπέτεια. Δεν είναι η δίκη του Παπακωνσταντίνου, είναι η δίκη που ευτέλισε τον ελληνικό λαό και κόστισε σε αυτόν πολλά εκατομμύρια ευρώ. Για αυτό δεν δικαιούται το ελαφρυντικό».
Το απόγευμα η απόφαση για τον Γ. Παπακωνσταντίνου
Η εισαγγελέας πρότεινε ποινή φυλάκισης 4 ετών, με την υπεράσπιση να ζητά την ελάχιστη των ποινών.
Να σημειωθεί ότι η απόφαση του Ειδικού Δικαστηρίου δεν επιδέχεται κανενός είδους ενδίκου μέσου (αναίρεση ή έφεση).
Δηλαδή, η απόφαση είναι οριστική και αμετάκλητη.
Τι δήλωσαν οι συνήγοροι υπεράσπισης
Οι συνήγοροι υπεράσπισης του πρώην υπουργού οικονομικών Γ. Παπακωνσταντίνου σχολιάζοντας την απόφαση του Ειδικού Δικαστηρίου δήλωσαν:
Βασίλης Δημακόπουλος
«Το δικαστήριο μετά από μια μακρά, νηφάλια και εξονυχιστική διαδικασία κατέληξε σε μια κρίση με ισχυρή μειοψηφία η οποία θέτει ευθέως εν αμφιβόλω την ενοχή. Από την απόφαση βεβαιώθηκε ότι δεν είχε την ιδιοτέλεια να ωφελήσει τον εαυτό του ή οποιονδήποτε τρίτο. Και ότι δεν επιχείρησε να ζημιώσει το δημόσιο. Όλα αυτά πιστοποιούν το ήθος του για το οποίο η υπεράσπιση διατηρεί την υπερηφάνεια της».
Τάκης Βασιλακόπουλος
«Είμαι ευτυχής που με αφορμή αυτό το δικαστήριο γνώρισα τον κ. Παπακωνσταντίνου. Για το ήθος, την εντιμότητα και την αξιοπρέπεια του που δεν αμφισβητήθηκαν ούτε από το δικαστήριο. Από την άλλη πλευρά θέλω να πω η ζέση και το μένος αυτών που προκάλεσαν το θέμα ώδινεν όρος».
Ενοχος κατά πλειοψηφία για νόθευση εγγράφου σε βαθμό πλημμελήματος κρίθηκε από το Ειδικό Δικαστήριο ο πρώην  υπουργός Οικονομικών, Γιώργος Παπακωνσταντίνου, ο οποίος είναι πλέον αντιμέτωπος με ποινή φυλάκισης έως και πέντε χρόνια.
Σύμφωνα με την πλειοψηφούσα άποψη είχε σκοπό να διαφυλάξει την πολιτική του εικόνα και δεν απεδείχθει ζημιά του δημοσίου για αυτό και κρίθηκε αθώος για την κατηγορία της απιστίας.
H τελική ποινή που επέβαλε το δικαστήριο είναι ένας χρόνος φυλάκιση με αναστολή.!!!
Επειτα από λίγες συνεδριάσεις, καθώς οι μάρτυρες κατηγορητηρίου αλλά και υπεράσπισης δεν ήταν πολλοί, οι δικαστές του ανωτάτου δικαστηρίου όπου παραπέμφθηκε ο Γ. Παπακωνσταντίνου ως «δράστης» απόπειρας απιστίας αλλά και νόθευσης εγγράφου, αποφάσισαν ότι ο πρώην υπουργός είναι ένοχος για την κατηγορία της νόθευσης εγγράφου


Η δίκη του πρώην υπουργού Οικονομικών διήρκεσε ένα μήνα, με τον Γιώργο Παπακωνσταντίνου από την πρώτη ημέρα να αρνείται ότι ήταν εκείνος που αφαίρεσε τα ονόματα των τριών συγγενών του από την επίμαχη λίστα.


Στην απολογία του απέδωσε σε σκευωρία τη νόθευση της λίστας Λαγκάρντ και άφησε να εννοηθεί ότι το στήσιμο της υπόθεσης έγινε από πρόσωπα μέσα από το ΣΔΟΕ με την προτροπή κάποιων που εξυπηρετούν επιχειρηματικά συμφέροντα. 


Επιπλέον, «κάρφωσε» ανοιχτά για τους χειρισμούς του τον πρώην επικεφαλής του ΣΔΟΕ, Ιωάννη Διώτη, επισημαίνοντας ότι όσο είχε τη λίστα στην κατοχή του, υπήρξε μία «περίεργη χρήση» της.


Η εισαγγελέας του Ειδικού Δικαστηρίου, Ξένη Δημητρίου, πρότεινε την καταδίκη του πρώην υπουργού, υποστηρίζοντας πως ήταν ο μόνος που είχε συμφέρον να αλλοιώσει τη λίστα Λαγκάρντ, ώστε αφενός να αποφύγουν οι συγγενείς του το φορολογικό έλεγχο και αφετέρου να μην υποστεί ζημιά η πολιτική του εικόνα. 


Στην αγόρευσή της χαρακτήρισε «προφάσεις εν αμαρτίαις» τους υπερασπιστικούς ισχυρισμούς του Γιώργου Παπακωνσταντίνου και ζήτησε από το δικαστήριο να τον κηρύξει ένοχο, σύμφωνα με το κατηγορητήριο.


Ο πρώην υπουργός αντιμετωπίζει δύο κατηγορίες σε βαθμό κακουργήματος, της νόθευσης εγγράφου και της απόπειρας απιστίας στην υπηρεσία σε συνδυασμό με τις επιβαρυντικές περιστάσεις του νόμου περί καταχραστών του Δημοσίου, που τιμωρούνται με πολυετείς ποινές κάθειρξης και μπορεί να αγγίξουν ακόμα και τα ισόβια, εφόσον δεν αναγνωριστεί κανένα ελαφρυντικό.


Ωστόσο, η εισαγγελική πρόταση δεν δεσμεύει την απόφαση του δικαστηρίου, το οποίο, εάν δεν την υιοθετήσει, μπορεί είτε να ταχθεί υπέρ της αθώωσης του κατηγορουμένου λόγω αμφιβολιών είτε της απαλλαγής του λόγω παραγραφής των αδικημάτων.


Επιπλέον, δύναται να κηρύξει ένοχο τον Γιώργο Παπακωνσταντίνου, μετατρέποντας όμως σε πλημμελήματα τις κατηγορίες, όπου οι προβλεπόμενες ποινές είναι πολύ μικρότερες και δίνουν τη δυνατότητα της αναστολής.


Η όποια απόφαση του Ειδικού Δικαστηρίου είναι αμετάκλητη.


Ποιοι δίκασαν τον Γ. Παπακωνσταντίνου
Τα μέλη του Ειδικού Δικαστηρίου που αποφάσισαν για τον πρώην υπουργό Οικονομικών είναι:
Πρόεδρος, ο αρεοπαγίτης Νικόλαος Πάσσος και μέλη από το Συμβούλιο της Επικρατείας οι: Αγγελική Θεοφιλοπούλου, αντιπρόεδρος και πρόεδρος του Ε' Τμήματος του ΣτΕ, Δημοσθένης Πετρούλιας, αντιπρόεδρος και πρόεδρος του Δ' Τμήματος του ΣτΕ και οι σύμβουλοι Επικρατείας Αικατερίνη Σακελλαροπούλου, Μαρίνα Παπαδοπούλου, Κωνσταντίνος Πισπιρίγκος και Ταξιαρχία Κόμβου.
Από τον Άρειο Πάγο - εκτός του κ. Πάσσου – ήταν οι εξής αρεοπαγίτες: Κωνσταντίνος Τσόλας, Δημήτριος Κράνης, Δημήτριος Κόμης, Αντώνης Ζευγώλης, Αργύριος Σταυράκης και Μαρία Γαλάνη-Λεοναρδοπούλου.
defencenet.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Tο μπλοκ μας δημοσιεύει κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές, και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε.
Όσοι επιθυμούν να παίρνουν τις αναρτήσεις από το μπλογκ μπορούν να το κάνουν ελεύθερα με την παράκληση όπως σαν πηγή ενημέρωσης να αναφέρουν το ιστολόγιο μας.

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

Για να επικοινωνήσετε μαζί μας:spyrosjt@yahoo.gr
www.tips-fb.com