Παρασκευή 13 Φεβρουαρίου 2015

Προς συμβιβασμό Ελλάδος με ΕΕ με πρόγραμμα γέφυρα που εμπεριέχει ισχυρές δόσεις μνημονίου, new deal και για το χρέος ...


Προς ιστορική συμφωνία Ελλάδος με ΕΕ - Η Ευρώπη αποδέχθηκε το πρόγραμμα γέφυρα που πρότεινε η Ελλάδα.
Ιστορικός συμβιβασμός φαίνεται ότι έχει επιτευχθεί ή βρίσκεται πολύ κοντά στο να επιτευχθεί - μεταξύ της Ελλάδας και της ΕΕ, όπως αναφέρουν πηγές  από τις Βρυξέλλες και επιβεβαιώνει ο Πάνος Καμμένος ο πρόεδρος των ΑΝΕΛ που μιλάει για δικαίωση.
Η πρόταση της Ελλάδος για πρόγραμμα - γέφυρα έγινε δεκτό, ωστόσο περιλαμβάνονται σημαντικές παράμετροι του μνημονίου όπως υπερτονίζει το bankingnews.gr.
Η αρχική διαφωνία της ΕΕ που ζητούσε παράταση του μνημονίου και της Ελλάδος που ζητούσε πρόγραμμα γέφυρα...κατέληξε στην εξής λύση...πρόγραμμα γέφυρα με ισχυρότατες δόσεις μνημονίου.
Η συμφωνία θα σφραγιστεί στο Eurogroup στις 16 Φεβρουαρίου του 2015 ή στις 20 Φεβρουαρίου σε νέο έκτακτο Eurogroup. 

Τόσο η Ελλάδα όσο και η ΕΕ έχουν κατανοήσει ότι η ρήξη θα προκαλέσει χάος και θα δημιουργήσει σκηνικό καταστροφής που καμιά από τις δύο πλευρές δεν θα μπορέσει να διαχειριστεί.
Με βάση πολύ σοβαρές ενδείξεις η νέα συμφωνία γέφυρα θα εμπεριέχει το μεγαλύτερο μέρος του μνημονίου ενώ η ΕΕ είναι έτοιμη να κλείσει ένα νέο deal για το χρέος με την Ελλάδα, αποδεχόμενη την πρόταση για ανταλλαγή ομολόγων με ρήτρες ανάπτυξης, επιμήκυνση και μείωση επιτοκίων μάλλον στο 1%.
Στο έκτακτο Eurogroup στις 11 Φεβρουαρίου δεν αναμενόταν συμφωνία αλλά στις 16 Φεβρουαρίου στο τακτικό Eurogroup.
Οι κρισιμότατες επαφές που υπήρξαν στην Σύνοδο Κορυφής και οι διαπραγματεύσεις του έλληνα πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα με τον επικεφαλής του Eurogroup τον Dijsselbloem όπου συμφωνήθηκαν να ξεκινήσουν διαβουλεύσεις τεχνικής φύσεως κατέδειξαν ότι άνοιξε νο δρόμος για συμφωνία.
Η ελληνική πλευρά έχει παρουσιάσει μια δέσμη προτάσεων ωστόσο φαίνεται ότι η κάλυψη του χρηματοδοτικού και οι θέσεις της ελληνικής κυβέρνησης βρήκαν αρκετούς υποστηρικτές.
Αν και ακόμη υπάρχουν ενστάσεις από την ΕΚΤ για το θέμα της αύξησης των εντόκων από 15 σε 25 δισεκ. δηλαδή αύξηση 10 δισεκ. ωστόσο οι γενικές προτάσεις της ελληνικής κυβέρνησης είναι προς την σωστή κατεύθυνση.
Ωστόσο θα πρέπει και η ΕΚΤ να συνδράμει θετικά και να αποδεχθεί την πρόταση της Ελλάδος για αύξηση της χρήσης των εντόκων γραμματίων.
Βέβαια αν δοθεί το πράσινο φως αυτό σημαίνει ότι επιπλέον 10 δισεκ. ρευστότητας από τα έντοκα θα καταλήξουν στο ελληνικό κράτος εξέλιξη που θα μηδενίσει τις πιθανότητες χρηματοδότησης της ελληνικής οικονομίας.
Με βάση ενδείξεις η ΕΕ θα δεχθεί την συμφωνία γέφυρα εφόσον όλες οι βασικές παράμετροι του μνημονίου ενταχθούν στην συμφωνία γέφυρα.
Να σημειωθεί ότι με βάση διαρροές στην πρώτη συμφωνία Ελλάδος με ΕΕ στο Eurogroup στις 11 Φεβρουαρίου που αναιρέθηκε εν συνεχεία περιείχε παράταση του μνημονίου για λίγους μήνες 2-3 τεχνικής κυρίως υφής και ακολούθως θα υιοθετείτο η συμφωνία γέφυρα.
Εκατέρωθεν Ελλάδα και ΕΕ έχουν αποφασίσει να συμφωνήσουν και με βάση ενδείξεις η συμφωνία περιλαμβάνει
1)Συμφωνία γέφυρα που θα περιλαμβάνει τις βασικές παραμέτρους του μνημονίου.
Η πρόταση γέφυρα ήταν βασική θέση της νέας ελληνική κυβέρνησης η οποία γίνεται δεκτή.
2)Υιοθέτηση των ελληνικών προτάσεων για το χρηματοδοτικό ενώ δεν είναι σαφές αν γίνεται δεκτό το αίτημα για τα έντοκα.
Ωστόσο δεν αποκλείεται να δεχθεί η ΕΚΤ να αυξηθεί το όριο κατά 5 δισεκ. στα έντοκα, ωστόσο κατά ορισμένους και αυτό το σενάριο είναι πολύ δύσκολο να υιοθετηθεί, πάντως ασκούνται πολιτικές πιέσεις να υπάρξει αύξηση του ορίου των εντόκων.
3)Η ΕΕ θα δεχθεί την μείωση του πρωτογενούς πλεονάσματος στο 1,5% εξέλιξη που αυτομάτως θα απελευθερώσει σημαντικούς πόρους.
4)Η ΕΕ βρίσκεται σε διαδικασία για να πειστεί να χρησιμοποιηθεί μέρος των κεφαλαίων του ΤΧΣ τα 11,4 δισεκ. ευρώ για την περαιτέρω εξυγίανση των τραπεζών.
Υπάρχουν ενδείξεις ότι κάποιοι κύκλοι αποδέχονται την πρόταση αυτή.
Να σημειωθεί ότι η Τρόικα είχε ξεκάθαρα αρνηθεί και απορρίψει ένα τέτοιο σενάριο ενώ υπενθυμίζεται ότι και η Τράπεζα της Ελλάδος είχε ταχθεί κατά μιας συνολικής bad bank.
Θα συσταθεί ΝΑΜΑ όπως στην Ιρλανδία τύπου bad bank ένας δημόσιος φορέας που θα αγοράσει προβληματικά δάνεια από τις τράπεζες.
Εκτιμάται ότι θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν περίπου 5 δισ. σε κεφάλαιο ώστε να αγοράσουν έως και 12-15 δισ. προβληματικά δάνεια.
Οι τράπεζες θα ενισχύσουν τα κεφάλαια τους με αυτό τον τρόπο και ταυτόχρονα θα αφαιρέσουν από τους ισολογισμούς τους προβληματικά δάνεια.
Η λύση αυτή είναι ενδιαφέρουσα αλλά δεν υπάρχει καθαρή εικόνα αν δέχεται και με ποια μορφή το δέχεται η ΕΚΤ.
Αν γίνε δεκτή η λύση αυτή, ο νέος φορέας τύπου ΝΑΜΑ θα μπορεί να προβαίνει και σε haircut στα δάνεια των ιδιωτών επιλεκτικά.
5)Υπάρχει μια διάθεση από την Ευρώπη να επανεξετάσει το θέμα του χρέους.
Αυτό σημαίνει ότι η Ευρώπη θα εξετάσει διεξοδικά την ελληνική πρόταση και φαίνεται ότι γίνεται αποδεκτή η παράμετρος της αντικατάστασης των ομολόγων του EFSF με νέα ομόλογα που θα φέρουν ρήτρες ανάπτυξης.
Τα perpetual bond δεν θα γίνουν αποδεκτά ή τουλάχιστον δεν φαίνεται να υπάρχει διάθεση να δεχθούν ομόλογα χωρίς λήξη.
Για τα ομόλογα αυτά θα εξεταστεί η επιμήκυνση και η μείωση των επιτοκίων σε πολύ χαμηλά επίπεδα περίπου στο 1% όταν η Γερμανία δανείζεται στο 0,35%.
6)Εφόσον υπάρχει συμφωνία είναι προφανές ότι οι τράπεζες θα επανέλθουν από το καθεστώς του ELA στην κανονική χρηματοδότηση από την ΕΚΤ.
Ο κίνδυνος αν δεν υπήρχε συμφωνία στις 2 Μαρτίου η ΕΚΤ να επιβάλλει ανώτατο όριο στην γραμμή ELA δεν είναι θεωρητικός.
Όμως αν υπάρξει συμφωνία όπως όλα δείχνουν τότε θα επανέλθει η τάξη και η ομαλότητα στην ρευστότητα των τραπεζών.
Το χρηματιστήριο θα σημειώσει ράλι έως τις 1050 μονάδες.
Οι αποδόσεις των ομολόγων θα υποχωρήσουν δραστικά η 3ετία π.χ. από το 21% στο 10% σε σύντομο χρονικό διάστημα με προοπτική χαμηλότερα.

Οι θέσεις της ελληνικής κυβέρνησης

Παράταση

** Συζητάμε για «συμφωνία – γέφυρα» μέχρι το καλοκαίρι.
** Η κυβέρνηση δεν μπαίνει στη διαδικασία παράτασης και κλεισίματος του Μνημονίου.
Δεν μπορεί κανείς να προσποιείται ότι δεν έχουν υπάρξει εκλογές στις 25 Ιανουαρίου.
 Όλοι αυτοί που συμμετέχουν στα ευρωπαϊκά φόρα δέχονται ότι αυτό που συνέβη στην Ελλάδα με τα μνημόνια είναι αποτυχία και δεν μπορεί η κυβέρνηση να συνεχίσει να το εφαρμόζει.
** Αν δεχθεί η κυβέρνηση την παράταση και την ολοκλήρωση του προγράμματος είναι σαν να αποδέχεται το mail του κ. Χαρδούβελη (νέες περικοπές σε συντάξεις και κοινωνικό κράτος, νέοι φόροι, κ.λπ.), το οποίο και θα κληθεί να το εφαρμόσει.
Δεν έχει κανένα νόημα να συμφωνήσει η Κυβέρνηση σε τεχνική παράταση στα λόγια και σε δύο μήνες να της λένε «εφάρμοσε το πρόγραμμα». Δεν είναι ζήτημα μόνο διατυπώσεων, καθώς απορρέουν συγκεκριμένες υποχρεώσεις από την διατύπωση.

- Χρηματοδοτικό

**Είναι σημαντικό να εξασφαλίσει η Ελλάδα χρηματοδότηση
**Δεν ζητάμε την τελευταία δόση από τον ESM (7,2 δισ. ευρώ). Δεν θέλουμε οι ευρωπαίοι πολίτες να πληρώνουν για ένα ατελέσφορο πρόγραμμα.
** Ζητάμε τα κέρδη των ελληνικών ομολόγων της ΕΚΤ, ύψους 1,9 δισ. ευρώ.
** Ζητάμε να αυξηθεί το όριο έκδοσης των εντόκων κατά 10 δισ. ευρώ (από τα 15 δισ. που είναι το «πλαφόν» και το χρησιμοποίησε ολόκληρο η κυβέρνηση Σαμαρά να αυξηθεί στα 25 δισ. ευρώ).
** Ζητάμε τα 11 δισ. ευρώ από το ΤΧΣ να χρησιμοποιηθούν για την πλήρη εξυγίανση του ελληνικού τραπεζικού συστήματος («κόκκινα δάνεια»).
** Δεν ζητάμε περισσότερα χρήματα.

- Δημοσιονομικό εξορθολογισμό

** Ζητάμε εξορθολογισμό του δημοσιονομικού πλαισίου.
 Το πλεόνασμα να ρυθμιστεί σύμφωνα με τους κανόνες του Συμφώνου Σταθερότητας και να μειωθεί στο 1,5% από 3% και 4,5% του ΑΕΠ που έχει δεχτεί και υπογράψει η κυβέρνηση Σαμαρά.
Θα πρέπει να υπάρχει ρητή δέσμευση για το πλεόνασμα στη «συμφωνία - γέφυρα».
Κι αυτό είναι σημαντικό γιατί πάνω στο προβλεπόμενο πλεόνασμα θα καταρτιστεί ο προϋπολογισμός της κυβέρνησης.
** Εθνικό σχέδιο μεταρρυθμίσεων – να σημειώσουμε και την πρόσφατη συνάντηση του Πρωθυπουργού με τον Πρόεδρο του ΟΟΣΑ Α. Γκουρία.
Υπάρχουν «δράσεις» στο πλαίσιο αυτό που αποτελούν κοινές προτεραιότητες της ελληνικής κυβέρνησης με αυτές των δανειστών:
Κτηματολόγιο, περιουσιολόγιο, διαγωνισμοί συχνοτήτων Τ/Σ, φορολογικό, κ.λπ.
** Υπάρχουν «δράσεις» που θέλουμε να κάνουμε και κάποιες στις οποίες δεν μπαίνουμε καν στη συζήτηση.
** Ο κ. Βαρουφάκης παρουσίασε στο Eurogroup την κοστολόγηση του προγράμματος με βάση τα «κόστη» που του δόθηκαν από τους Υπουργούς.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Tο μπλοκ μας δημοσιεύει κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές, και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε.
Όσοι επιθυμούν να παίρνουν τις αναρτήσεις από το μπλογκ μπορούν να το κάνουν ελεύθερα με την παράκληση όπως σαν πηγή ενημέρωσης να αναφέρουν το ιστολόγιο μας.

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

Για να επικοινωνήσετε μαζί μας:spyrosjt@yahoo.gr
www.tips-fb.com