Τρίτη 17 Φεβρουαρίου 2015

Πυρ ομαδόν κατά της Ελλάδας από τον γερμανικό Τύπο - Επιχείρηση αποδόμησης Τσίπρα, Βαρουφάκη ...


Σφοδρή κριτική στη διαπραγματευτική τακτική της ελληνικής κυβέρνησης από τον γερμανικό Τύπο.
Tα βέλη  κατά της ελληνικής κυβέρνησης στρέφει σύσσωμος σχεδόν ο γερμανικός Τύπος, στον απόηχο του αδιεξόδου στη χθεσινή συνεδρίαση του Eurogroup.
Στο στόχαστρο βρίσκεται η διαπραγματευτική τακτική του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα και του υπουργού Οικονομικών, Γιάνη Βαρουφάκη.

Spiegel
«Επαναστάτες σε έκσταση» χαρακτηρίζει τους αξιωματούχους της ελληνικής κυβέρνησης το γερμανικό περιοδικό Spiegel.
«H ελληνική κυβέρνηση μπορεί να έχει ευγενή ιδανικά και λογικά επιχειρήματα, αλλά η διαπραγματευτική τακτική της στο θέμα του προγράμματος βοήθειας είναι εσφαλμένη.
Αντιδρά αδιάφορα και ύπουλα», τονίζει το γερμανικό περιοδικό.
Στο ίδιο δημοσίευμα αναφέρεται ότι οι συνομιλητές του Αλέξη Τσίπρα και του Γιάνη Βαρουφάκη το τελευταίο διάστημα κάνουν λόγο για «πόζα, ισχυρογνωμοσύνη και ελλιπή γνώση λεπτομερειών από τους δύο πολιτικούς».

Bild
«Φτάνει τώρα, Έλληνες!» είναι ο τίτλος της «Bild» η οποία επισημαίνει ότι η Ελλάδα δεν περιμένει να την διώξουν από την Ευρωζώνη, διώχνει η ίδια τον εαυτό της και υποστηρίζει ότι η Ευρώπη θα πάει καλύτερα χωρίς την Ελλάδα στο ευρώ. Σε άλλο άρθρο της αναφέρει ότι «η χώρα απειλείται με χρεοκοπία και οι Έλληνες τζογάρουν» ενώ τονίζεται ότι «ο Έλληνας υπουργός Οικονομικών αφήνει το Eurogroup για το θέμα της χώρας του να διαλυθεί και μετά δηλώνει έτοιμος για συμβιβασμό».

Handelsblatt
«Η Ελλάδα διαλύει τις συνομιλίες στην ΕΕ» είναι ο τίτλος δημοσιεύματος της οικονομικής «Handelsblatt».
«Το θέμα είναι κάτι περισσότερο από διαδικαστικό.
Ο χρόνος για μια λύση μειώνεται συνεχώς, τα περιθώρια για συμβιβασμό στενεύουν όλο και περισσότερο (...).
Οι αμφιβολίες για λύση αυξάνονται μετά το τελευταίο επεισόδιο ακόμη περισσότερο. Οι τεχνικές συνομιλίες εμπειρογνωμόνων από την Ελλάδα και τους δανειστές το Σαββατοκύριακο δεν έφεραν αποτέλεσμα. Μανιώδη τηλεφωνήματα και εμπιστευτικές συζητήσεις δεν βρήκαν διέξοδο.
Οι χρηματαγορές τοποθετούνται για την πιθανότητα ενός σεναρίου "Grexit"» αναφέρει η εφημερίδα, η οποία, σε άλλο άρθρο της κάνει λόγο για αύξηση του κόστους οποιασδήποτε λύσης και τονίζει ότι η επιλογή μιας προληπτικής πιστωτικής γραμμής δεν υπάρχει πια και θα χρειαστεί πακέτο βοήθειας ύψους άνω των 20 δισεκατομμυρίων ευρώ.

Süddeutsche Zeitung
«Σχεδόν ξεδιάντροπη» χαρακτηρίζει την πρόταση του υπουργού Οικονομικών, Γ. Βαρουφάκη για μορατόριουμ στην αποπληρωμή του χρέους η γερμανική εφημερίδα Süddeutsche Zeitung.
Όπως μεταδίδει η Deutsche Welle, το δημοσίευμα της γερμανικής εφημερίδας που έχει τίτλο «Η Ελλάδα ζητά χρήματα χωρίς αντάλλαγμα», υπογραμμίζει πως «με το σχέδιο περί μορατόριουμ ο Βαρουφάκης έχει απολέσει το κύρος του σοβαρού διαπραγματευτή για τα συμφέροντα των Ελλήνων πολιτών».
«Οι δανειστές ζητούν από την Αθήνα τουλάχιστον δύο πράγματα: να αναγνωρίσει η κυβέρνηση Τσίπρα την υποχρέωση αποπληρωμής δανείων που έχουν ήδη εκταμιευθεί και να δεσμευθεί σε ένα πρόγραμμα μεταρρυθμίσεων.
Σε ανταπόδοση, το Eurogroup θα μπορούσε να αποδεχθεί την αντικατάσταση ορισμένων μεταρρυθμίσεων από άλλες» υπογραμμίζει η Süddeutsche Zeitung, η οποία βάλλει κατά του Έλληνα υπουργού Οικονομικών αναφορικά με την πρόταση περί μορατόριουμ στην αποπληρωμή του χρέους.
«Και γιατί να εγγυηθούν τα κράτη-μέλη της ευρωζώνης ακόμα περισσότερα δισεκατομμύρια χωρίς αντάλλαγμα, όταν η Αθήνα δεν αναγνωρίζει ούτε καν την υποχρέωση να αποπληρώσει τα δάνεια που ήδη έλαβε;
Με το σχέδιο περί μορατόριουμ ο Βαρουφάκης έχει απολέσει το κύρος του σοβαρού διαπραγματευτή για τα συμφέροντα των ελλήνων πολιτών» καταλήγει το δημοσίευμα.

Die Welt
Τα σενάρια εξόδου της Ελλάδας από το ευρώ επαναφέρει η γερμανική εφημερίδα Die Welt, με ιδιαίτερα προκλητικό τρόπο.
Η εφημερίδα καλεί τους αναγνώστες της να μην κάνουν ακόμη την κράτησή τους για τις καλοκαιρινές διακοπές, ώστε να επωφεληθούν σε μία ενδεχόμενη αποχώρηση της Ελλάδας από το ευρώ:
«Εάν οι διαπραγματεύσεις δεν ευοδωθούν και η Ελλάδα βρεθεί σύντομα εκτός ευρώ, τότε οι τιμές θα μειωθούν αισθητά για όσους πληρώνουν με ευρώ.
Είναι σίγουρο ότι η δραχμή θα υποτιμηθεί και μάλιστα πολύ. Δεν είναι βέβαιο ότι οι τουρ οπερέιτορς θα μετακυλίσουν τη διαφορά τιμής στους πελάτες τους, αλλά τουλάχιστον μερικοί από αυτούς μάλλον θα το προσπαθήσουν ώστε να αποκτήσουν πλεονέκτημα στον ανταγωνισμό.
Oσοι κάνουν κράτηση απευθείας στο ξενοδοχείο τους σίγουρα θα επωφεληθούν, αφού οι ξενοδόχοι θα υπολογίζουν τα κόστη τους με το νέο νόμισμα.
Πάντως οι τιμές των αεροπορικών εισιτηρίων δεν πρόκειται να αλλάξουν, καθώς τα κόστη των εταιρειών υπολογίζονται σε δολάρια ή σε ευρώ», καταλήγει το δημοσίευμα, όπως μεταδίδει η Deutsche Welle.

Deutsche Welle
Επίθεση στον υπουργό Οικονομικών της Ελλάδας, Γιάνη Βαρουφάκη, εξαπολύει η Deutsche Welle, χαρακτηρίζοντάς τον αυθάδη.
Ο Γ. Βαρουφάκης δεν έχει παρουσιάσει ούτε ένα φύλλο χαρτί με συγκεκριμένους αριθμούς, στοιχεία ή τις επιθυμίες της ελληνικής κυβέρνησης, υποστηρίζει η Barbara Wesel.
« Μάλιστα είπε πως οι συνάδελφοί του θα μπορούσαν να διαβάσουν τους New York Times για μια εξήγηση της λύσης που φαντάζεται.
Μιλώντας σε δημοσιογράφους ανακοίνωσε πως η Ελλάδα θέλει να κάνει ο,τιδήποτε περνά από το χέρι της για να υπάρξει μια συμφωνία και ότι αυτή θα μπορούσε να επιτευχθεί ακόμη και μέχρι την Τετάρτη», αναφέρει το δημοσίευμα.
Σύμφωνα με το δημοσίευμα ο υπ. Οικονομικών έχει μια τάση προς την αυθάδεια. «Κανείς δεν μπορεί να συμπεριφέρεται έτσι στους ομολόγους του, ειδικά όταν ζητάει χρήματα.
Είναι απίθανο ο Schaeuble και οι υπόλοιποι να υποκύψουν στις επιθυμίες του Βαρουφάκη και να τον αφήσουν να εκτελεί κατά βούληση», όπως τονίζεται.
«Ίσως ο Βαρουφάκης ψάχνει για άλλη δουλειά ως αρθρογράφος σε μια διεθνή εφημερίδα.
Ποιος άλλος λόγος υπάρχει για να δημοσιεύει τις επιθυμίες της Ελλάδας για πρόγραμμα-γέφυρα άνευ όρων στον αμερικανικό Τύπο και εν συνεχεία να παρουσιάζει το αίτημά του στις Βρυξέλλες ως μοναδική βάση των διαπραγματεύσεων», αναφέρει η αρθρογράφος, με περίσσεια δόση ειρωνείας.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
www.bankingnews.gr
 


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Tο μπλοκ μας δημοσιεύει κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές, και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε.
Όσοι επιθυμούν να παίρνουν τις αναρτήσεις από το μπλογκ μπορούν να το κάνουν ελεύθερα με την παράκληση όπως σαν πηγή ενημέρωσης να αναφέρουν το ιστολόγιο μας.

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

Για να επικοινωνήσετε μαζί μας:spyrosjt@yahoo.gr
www.tips-fb.com