Δευτέρα 2 Φεβρουαρίου 2015

BINTEO-ΜΥΤΙΛΗΝΗ:ΠΟΙΝΕΣ ΕΚΤΟΣ ΤΡΟΜΟΝΟΜΟΥ .....


Mε ποινές πολύ χαμηλότερες από αυτές που προέβλεπαν οι αρχικές κατηγορίες καταδικάσθηκαν τελικά Τούρκοι και Έλληνες κατηγορούμενοι για την υπόθεση του φουσκωτού που μετέφερε όπλα και πιάστηκε από λιμενικούς ανοικτά της Χίου.
Σημειολογική η αξία της δίκης, αφού ήταν η πρώτη όπου οι κατηγορούμενοι είχαν παραπεμφθεί για αδικήματα του πολυσυζητημένου άρθρου 187Α του «αντιτρομοκρατικού νόμου». Ικανοποιημένοι, οι συνήγοροι υπεράσπισης δηλώνουν ότι πρόκειται για μια πολύ σημαντική απόφαση για το νομικό μας σύστημα.

Οι δύο Τούρκοι κατηγορούμενοι που είχαν τον οπλισμό στο σκάφος, καταδικάστηκαν σε επτά χρόνια κάθειρξης ο καθένας για συμμετοχή σε τρομοκρατική οργάνωση, χωρίς η ποινή τους να έχει ανασταλτικό χαρακτήρα.
Θα οδηγηθούν δε, σε σωφρονιστικό κατάστημα της χώρας.
Στη φυλακή θα οδηγηθεί και ο Έλληνας κυβερνήτης του σκάφους, στον οποίο επιδικάστηκε ποινή έξι χρόνων για την κατηγορία της παράνομης μεταφοράς ανθρώπων. Ο κυβερνήτης του σκάφους αντιμετώπιζε και την κατηγορία της συμμετοχής σε τρομοκρατική οργάνωση, για την οποία αθωώθηκε.
Δικαιωμένοι και με την αύρα της νίκης αποχώρησαν από το Δικαστήριο της Μυτιλήνης οι Τούρκοι κατηγορούμενοι για συμμετοχή σε τρομοκρατική οργάνωση
Φωτο: Γιώργος Παπαδόπουλος

Ο τέταρτος, που βρισκόταν στο σκάφος ως βοηθός του κυβερνήτη, τότε ήταν φοιτητής στη Σχολή Εμποροπλοιάρχων και καταδικάστηκε για παράνομη μεταφορά ανθρώπων. Η ποινή που του επιβλήθηκε, ήταν τρία χρόνια με αναστολή μέχρι την εκδίκαση σε ανώτερο βαθμό.
Ο Έλληνας που είχε συλληφθεί στη Χίο λίγες ημέρες μετά τη σύλληψη των τεσσάρων, κρίθηκε ένοχος για το αδίκημα της μεταφοράς όπλων και για συνδρομή σε παράνομη μεταφορά ανθρώπων, ενώ αθωώθηκε για συμμετοχή σε τρομοκρατική οργάνωση. Η ποινή που του επιβλήθηκε, είναι έξι έτη φυλάκισης.
Ο Τούρκος που επίσης είχε συλληφθεί στη Χίο μετά τη σύλληψη των τεσσάρων που βρίσκονταν στο σκάφος, καταδικάσθηκε σε έξι χρόνια κάθειρξης χωρίς αναστολή, για συνδρομή σε μεταφορά όπλων, όπως και για αγορά αυτών και συνδρομή σε παράνομη μεταφορά ανθρώπων. Θα μεταφερθεί σε σωφρονιστικό κατάστημα της χώρας.

Ελεύθεροι
Ο Τούρκος ιδιοκτήτης του σκάφους που μένει 25 χρόνια στην Ελλάδα, κρίθηκε ένοχος για απλή συνέργεια σε παράνομη μεταφορά ανθρώπων, ενώ αθωώθηκε για την κατηγορία της συμμετοχής σε τρομοκρατική οργάνωση.
Του επιβλήθηκαν τριάμισι έτη φυλάκισης με ανασταλτικό χαρακτήρα και αφέθηκε ελεύθερος μέχρι την εκδίκαση της υπόθεσης σε ανώτερο βαθμό.
Δύο ακόμη Τούρκοι κατηγορούμενοι καταδικάστηκαν σε τρία και τέσσερα έτη φυλάκισης αντίστοιχα, για το αδίκημα της αγοράς όπλων. Αφέθηκαν ελεύθεροι και αυτοί λόγω του ανασταλτικού χαρακτήρα της ποινής.
Δύο Τουρκάλες της Επιτροπής Αλληλεγγύης Πολιτικών Προσφύγων στην οδό Τζαβέλλα των Εξαρχείων, καταδικάστηκαν σε τρία χρόνια φυλάκισης η καθεμία για συνδρομή σε τρομοκρατική οργάνωση.
Αθώοι κρίθηκαν επίσης ο γνωστός Τούρκος Ερκάν, μέλος της Επιτροπής Αλληλεγγύης Πολιτικών Προσφύγων, και ο Τούρκος Τεκίν Πέτα, που αντιμετώπιζε την κατηγορία συμμετοχής σε τρομοκρατική οργάνωση.

Βαρύτατες κατηγορίες, αλλά…
Μιλώντας στο «Ε» ένας εκ των συνηγόρων υπεράσπισης, ο Χάρης Πέτσικος, υποστήριξε: «Οι κατηγορίες ήταν βαρύτατες και για πρώτη φόρα δικάστηκαν κατηγορούμενοι με βάση το νέο, γνωστό ως “αντιτρομοκρατικό νόμο”, που έχει επικριθεί σφόδρα από μεγάλη μερίδα του νομικού κόσμου, καθώς θέτει ως προϋπόθεση εφαρμογής του το σκοπό τέλεσης πράξεων τρομοκρατίας, ανεξαρτήτως τού αν τελέστηκαν ή όχι.
Στο δικαστήριο υποβλήθηκαν από τους συνηγόρους των Τούρκων κατηγορουμένων σχετικοί ισχυρισμοί περί αντισυνταγματικότητας και εν γένει εφαρμογής των διατάξεων περί τρομοκρατίας και αναμένουμε με μεγάλο ενδιαφέρον το σκεπτικό της απόφασης. Σημειώνω ότι με την απόφαση απαλλάχθηκαν δύο κατηγορούμενοι για όλες τις πράξεις, οι περισσότεροι κατηγορούμενοι από τις κατηγορίες για τρομοκρατικές πράξεις και καταδικάστηκαν κάποιοι κατά πλειοψηφία.
Για το λόγο αυτόν, έχει μεγάλο ενδιαφέρον το σκεπτικό του δικαστηρίου και η άποψη του μειοψηφήσαντος μέλους του, που έκρινε ότι θα έπρεπε να απαλλαγούν όλοι οι κατηγορούμενοι από τις κατηγορίες περί τρομοκρατίας και είτε να απαλλαγούν από όλες τις κατηγορίες, είτε να καταδικαστούν για το βασικό αδίκημα μόνο (αγορά όπλων, μεταφορά κ.λπ.). Σημαντικό είναι επίσης ότι σε όλους τους κατηγορουμένους που καταδικάστηκαν, αναγνωρίστηκαν ελαφρυντικά και οι ποινές κινήθηκαν κοντά στο ελάχιστο όριο του νόμου για τα σχετικά αδικήματα».
Η δικηγόρος Αλέκα Ζορμπαλά, συνήγορος υπεράσπισης ενός εκ των δύο Τούρκων που αθωώθηκαν, τόνισε μιλώντας στο «Ε»: «Στη συγκεκριμένη δίκη επιχειρήθηκε για πρώτη φορά να γίνει η χρήση του άρθρου 187Α του νόμου που είναι γνωστός ως “αντιτρομοκρατικός νόμος” και έχει δεχθεί πάρα πολλές επικρίσεις από νομικούς και όχι μόνο.
Ουσιαστικά πρόκειται για την ποινικοποίηση της πολιτικής δράσης, αφού θεωρείται κάποιος ένοχος για μια συγκεκριμένη πράξη ανεξάρτητα από το αν έχει συμμετάσχει σε αυτή. Ευτυχώς το δικαστήριο δεν επέτρεψε να βρει εφαρμογή ένα τέτοιο νομοθέτημα και δίκασε βασιζόμενο στα περιστατικά και αναγνωρίζοντας πολλά ελαφρυντικά».











http://www.emprosnet.gr/article/69146-poines-ektos-tromonomoy

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Tο μπλοκ μας δημοσιεύει κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές, και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε.
Όσοι επιθυμούν να παίρνουν τις αναρτήσεις από το μπλογκ μπορούν να το κάνουν ελεύθερα με την παράκληση όπως σαν πηγή ενημέρωσης να αναφέρουν το ιστολόγιο μας.

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

Για να επικοινωνήσετε μαζί μας:spyrosjt@yahoo.gr
www.tips-fb.com