Τρίτη 6 Ιανουαρίου 2015

Το σχέδιο ομηρίας του ΣΥΡΙΖΑ – Χωρίς αυτοδυναμία και με μικρή διαφορά από ΝΔ θα υποχρεωθεί σε συμβιβασμό με Τρόικα ...


Νομοτελειακά ο ΣΥΡΙΖΑ οδηγείται σε συμβιβασμό και όχι σε σύγκρουση με την Τρόικα
Το σχέδιο ομηρίας του ΣΥΡΙΖΑ, βρίσκεται ήδη σε εξέλιξη και το οποίο σύμφωνα με πληροφορίες προωθούν οι Ευρωπαίοι για να διασφαλίσουν ότι θα ελέγχουν «τον αντιδραστικό» ΣΥΡΙΖΑ.
Με βάση το σχέδιο αυτό ο ΣΥΡΙΖΑ αποκλείεται στις επερχόμενες εκλογές να πάρει αυτοδυναμία, αντιθέτως η διαφορά από την ΝΔ θα είναι μικρή που ναι μεν λόγω του bonus των 50 εδρών θα είναι «νικητής» των εκλογών αλλά θα υποχρεωθεί να σχηματίσει κυβέρνηση ίσως με δύο κόμματα.
Δηλαδή να σχηματιστεί κυβέρνηση συνασπισμού με τον ΣΥΡΙΖΑ βασικό κορμό, το Κόμμα Παπανδρέου την Κίνηση Δημοκρατικών Σοσιαλιστών και ίσως το Ποτάμι.
Το ΠΑΣΟΚ θα καταποντιστεί στις εκλογές ενώ μπορεί να κινδυνεύει ακόμη και να μην μπει στην βουλή, αν και βασικό σενάριο είναι ότι οριακά θα καταφέρει να εκλέξει βουλευτές.
Ο ΣΥΡΙΖΑ έχοντας απολέσει την δυναμική που θα του έδινε η αυτοδυναμία και δεσμευμένος από τα κόμματα της συγκυβέρνησης θα υποχρεωθεί σε ένα έντιμο συμβιβασμό όπως τον αποκαλούν οι Ευρωπαίοι.
Σύμφωνα με πολύ έγκυρες πληροφορίες ο συμβιβασμός θα μπορούσε να έχει δύο σκέλη.
Η ελληνική κυβέρνηση να αποδεχθεί νέα παράταση του μνημονίου ή την ECCL γραμμή άρα θα δεχόταν και την πλειοψηφία των μέτρων που ζητάει η Τρόικα και ταυτόχρονα θα ξεκινούσε διαπραγμάτευση για το χρέος με τέτοιο τρόπο ώστε να εμφανιζόταν ότι η Ελλάδα κέρδισε κάτι.
Ωστόσο αξιόπιστη πηγή αναφέρει ότι το haircut δεν είναι λύση που εξετάζεται και η ΕΚΤ θα φέρει πολύ ισχυρές αντιρρήσεις.
Βέβαια θα μπορούσε να έρθει στο τραπέζι το θέμα του ευρωομολόγου, ένα σενάριο που ορισμένοι ευρωπαϊκοί κύκλοι αρχίζουν πάλι ανεπίσημα να επεξεργάζονται.
Ευρωομόλογα σημαίνει ότι η Ελλάδα θα μπορούσε να εκδώσει ένα ομόλογο με την εγγύηση της ΕΕ.
Το ομόλογο αυτό θα είχε υψηλή πιστοληπτική ικανότητα, θα ήταν αξιόπιστο και φερέγγυο και πολύ χαμηλού επιτοκίου π.χ. στην 10ετία από 9,5% της τρέχουσας περιόδου στο 3,5%.
Με βάση τον σχεδιασμό, άπαξ και δεν μπορεί να ανατραπούν οι πολιτικές τάσεις δηλαδή η πρωτιά ΣΥΡΙΖΑ, η Ευρώπη έχει ενεργοποιήσει το δεύτερο σχέδιο το plan B, να προκύψει από την εκλογική διαδικασία της 25ης Ιανουαρίου μια τόσο  σημαντικά κατακερματισμένη βουλή που ουσιαστικά θα δένει τα χέρια στον ΣΥΡΙΖΑ και θα διασφαλίζει την ευρωπαϊκή πορεία της Ελλάδος.
Όμως χωρίς να τρέφονται αυταπάτες, ο ΣΥΡΙΖΑ είναι μαθηματικά βέβαιο ότι θα υποχρεωθεί να δεχθεί ή παράταση μνημονίου ή την ECCL γραμμή για να αποφευχθεί η χρεοκοπία.
Ο ΣΥΡΙΖΑ ίσως το σενάριο της έλλειψης αυτοδυναμίας, να εξυπηρετείται πολιτικά.
Θα μπορέσει να επικαλεστεί στους ψηφοφόρους του, ότι επειδή δεν έλαβε αυτοδυναμία, υποχρεούται να συγκυβερνήσει με άλλα κόμματα, άρα θα υποχωρήσει από ορισμένες βασικές του θέσεις.
Έτσι η συμφωνία ΣΥΡΙΖΑ με την Τρόικα για την ECCL γραμμή ή την παράταση του μνημονίου θα θεωρηθεί προϊόν συμβιβασμού τόσο μεταξύ των εταίρων της κυβέρνησης όσο και μεταξύ της ελληνικής κυβέρνησης και της Τρόικα.
Ενδιαφέρον στοιχείο πάντως είναι ότι βασικοί θεσμοί της ΕΕ, δεν θέλουν αποχώρηση της Ελλάδος από το ευρώ αλλά δεν επιθυμούν και ο ΣΥΡΙΖΑ να εμφανιστεί ότι μπορεί να ανατρέψει την ευρωπαϊκή πολιτική.
Που θα οδηγήσει ο έντιμος συμβιβασμός, όπως αναφέρεται χαρακτηριστικά, θα το εξακριβώσουμε στην πορεία.
Το βέβαιο πάντως είναι ότι η Ελλάδα δεν θα βγει από το ευρώ.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
www.bankingnews.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Tο μπλοκ μας δημοσιεύει κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές, και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε.
Όσοι επιθυμούν να παίρνουν τις αναρτήσεις από το μπλογκ μπορούν να το κάνουν ελεύθερα με την παράκληση όπως σαν πηγή ενημέρωσης να αναφέρουν το ιστολόγιο μας.

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

Για να επικοινωνήσετε μαζί μας:spyrosjt@yahoo.gr
www.tips-fb.com